Sulhasen monet vaatteet

Sulhasen asut

Vaikka häissä morsiamen asu lienee häiden puhutuin kohokohta, on myös sulhasella monta mahdollisuutta korostaa omaa tyyliään ja näyttää ainutlaatuisen juhlavalta. Omaa persoonaa voi halutessa korostaa omaperäisillä asusteilla ja yksityiskohdilla.

Teksti: Mari Pykälistö | Kuvat: Eleonore Örtlund

Sulhasen ei tänä päivänä tarvitse aina valita asukseen tummaa pukua. Tarjolla on lukemattomia erilaisia vaihtoehtoja, joista yleisimpiä tänä päivänä ovat frakki ja bonjour-puku. Myös perinteiseen tummaan pukuun saadaan vaihtelua persoonallisilla asustevalinnoilla. Ohessa esitellään kattavasti sulhasen monet asuvaihtoehdot ja niiden variaatiomahdollisuudet. Persoonallinen sulhanen voi toki löytää asun alla kuvatun ulkopuolelta, ja myös ennen vanhaan paljonkin käytetyt kansallis- ja maakuntapuvut ovat taas hiljalleen nostamassa suosiotaan.

Klassinen frakki
Frakki on aina tyylikäs ja siksi turvallinen valinta. Frakkia käytetään yleisesti kaikissa juhlavissa tilaisuuksissa presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotosta lähtien. Frakkiin kuuluu aina takaa pitkä niin sanottu hännystakki, joka väriltään on musta. Takin alla on valkoinen frakkipaita, jossa on kovetettu pystykaulus ja yksinkertaiset kalvosimet. Frakkipaidan napit ja kalvosinnapit ovat joko helmiäistä tai kultaa. Häissä tosin voidaan valita myös muunlaiset kalvosimet, mikäli halutaan korostaa yhdenmukaisuutta morsiamen korujen kanssa, jotka eivät ole kultaisia. Häissä olennaisesti frakkiin kuuluu myös frakkiliivi, joka on valkoista pikeetä. Frakkiliivin ei kuuluisi näkyä frakkitakin alta, jolloin yhtenäinen musta linja ei katkea. Housut ovat aina mustat ja kuosiltaan samaa kangasta kuin takkikin. Frakkihousujen sivusaumoissa kulkee mustat silkkinauhat ja lahkeet ovat käänteettömät. Frakin kanssa käytetään mustia pitkiä sukkia sekä mustia kiiltonahkakenkiä.

Frakin kanssa kuuluu etiketin mukaan käyttää valkoista pikeekankaista solmuketta sekä silkkistä, valkoista taskuliinaa. Frakkia käytettäessä pukuetiketti on sitova, joten omille sovelluksille ei jää tilaa. Yhdenmukaisuutta morsiamen pukeutumisen kanssa voi korostaa ainoastaan vieheen, eli kukkakoristeen, avulla. Tällöin taskuliina jätetään pois. Etiketti neuvoo käyttämään valkoista neilikkaa, mutta häissä tähän ei tarvitse takertua. Frakin kanssa sulhanen voi halutessaan käyttää myös silinterihattua, kävelykeppiä ja taskukelloa. Rannekello sen sijaan jätetään kotiin. Vanhaan aikaan nämä yhdistettiin tiiviisti etikettiin, joskaan tänä päivänä harva sulhanen näitä enää asukokonaisuuteensa liittää.

Erikoisempi saketti
Saketti muistuttaa hieman frakkia, joskaan etiketti ei sido sitä aivan yhtä vahvasti. Sakettiin kuuluu frakin tapaan pitkä, musta tai harmaa hännystakki, joka on edestä frakkitakkia pyöristetympi, jolloin sen voi myös napittaa kiinni. Suositeltavaa onkin, että virallisen osuuden aikana, esimerkiksi kirkossa, sakettitakki pidetään kiinni. Sakettihousut ovat mustaharmaaraidalliset. Kauluspaita on valkoinen, mutta sitä vastoin muissa asusteissa väriin ja kuosiin voi vaikuttaa. Saketin kanssa suositellaan käytettäväksi plastronia, jonka tulisi olla yhdenmukainen sakettiliivin kanssa. Jos sulhanen käyttää viehettä, taskuliina jätetään pois. Saketin kanssa käytetään mustia, korkeakiiltoisia juhlakenkiä, joskin myös kiiltonahkakenkiä käytetään niiden juhlavuuden vuoksi.

Bonjour-puku – eurooppalaista tyylikkyyttä
Bonjour-puku on viime vuosina kasvattanut voimakkaasti suosiotaan. Se koetaan juhlavammaksi kuin tumma puku, mutta samalla se on jatkokäytössä huomattavasti monipuolisempi kuin frakki tai saketti. Myöskään etiketti ei sido bonjour-pukua samalla tapaa kuin edellisiä.

Bonjour-puvun takki muistuttaa tumman puvun takkia, joskin on tätä selkeästi pidempi. Tämä luo juhlavamman ja arkipukeutumisesta poikkeavan vaikutelman. Sekä takin että housujen värin ja kuosin voi sulhanen valita oman tyylinsä ja hääjuhlan luonteen mukaan. Viime vuosina vaaleat sävyt ja kuviolliset kuosit ovat lisääntyneet runsaasti. Hääpari voikin valita nykyään samansävyisen asun, jossa myös korosteväri ja -kuosi ovat samanlaisia. Tämä luo hääparista kokonaisuutena tyylikkään ja viimeistellyn vaikutelman.

Bonjour-puvussa, kuten muissakin juhla-asuissa, kauluspaita on puhtaan valkoinen. Sen sijaan muiden asusteiden valinta, väritys ja kuosi voidaan valita oman mieltymyksen mukaan, kuitenkin niin että taskuliina ja sen seuraksi valittu plastron, ”norsusolmio” tai solmio sointuvat väriltään ja kuosiltaan yhteen. Myös bonjour-puvun kanssa taskuliina jätetään pois, jos sulhanen käyttää rinnassaan kukkakoristetta. Liivi voi sen sijaan mukailla joko takin tai asusteiden tyyliä. Jos puvun takki ja housut ovat eriväriset, on liivi useimmiten yhdenmukainen takin värityksen kanssa, jotta huoliteltu ja juhlava kokonaisvaikutelma säilyy. Bonjour-puvun kanssa voi vapaasti käyttää joko mattapintaisia tai kiiltonahkaisia juhlakenkiä.

Moneksi muuttuva tumma puku
Perinteinen tumma puku on joutunut luovuttamaan osan suosiostaan bonjour-puvulle. Suurimpana syynä lienee hääpäivän ainutlaatuinen juhlavuus, jolloin halutaan pukeutua erityisen tyylikkäästi. Tumman puvun hyvänä puolena on sen muuntelumahdollisuudet, monipuolinen jatkokäyttö sekä sen sallima vapaus häävieraiden osalta. Jos sulhanen pukeutuu tummaan pukuun, ei silloin vierailtakaan vaadita juhlavampaa asua.

Häissä tumma puku antaa sulhaselle mahdollisuuden rakentaa asukokonaisuutensa lähes rajattomista mahdollisuuksista. Muutama seikka tumman puvun kanssa on kuitenkin hyvä pitää mielessä. Päinvastoin kuin bonjour-puvussa tai saketissa ovat tumman puvun takki ja housut aina yhdenmukaiset niin väriltään kuin kuosiltaan. Kauluspaidan voi sen sijaan valita myös värillisenä, joskin valkoinen lisää aina juhlavuutta. Suositeltavaa onkin, että korostevärit ja -kuosit jätetään liiviin, taskuliinaan, plastroniin, tyyliteltyyn ”norsusolmioon”, tai tavalliseen solmioon. Näiden valinnassa vain sulhasen – ja ehkä myös morsiamen – mielikuvitus määrittää rajat.

Juuri näillä asustevalinnoilla tummaan pukuun saadaan vaihtelua, persoonallisuutta sekä ainutlaatuista juhlavuutta. Näiden valinnassa ei siksi ole syytä arkailla. Esimerkiksi käyttämällä solmion sijaan plastronia tai ”norsusolmiota” juhlavan liivin kanssa saadaan asuun heti uutta ilmettä ja erityistä juhlavuutta. Liivin ja plastronin avulla sulhanen myös erottuu juhlavieraista, sillä ani harvoin miespuoliset juhlavieraat näitä käyttävät. Lisäksi liivillä ja plastronilla voidaan korostaa häiden teemaa, korosteväriä tai omaa persoonallisuutta. Tyylikkäät mustat, juhlakengät viimeistelevät asun myös tumman puvun kanssa.

Smokki – iltajuhlien kuningas
Smokki on häissä harvemmin nähty asu, sillä se pukuetiketin mukaan kuuluu ainoastaan kello 18.00 jälkeen alkaviin iltajuhliin, ja tällaisena asuna myös mielletään. Iltajuhlina vietettävissä häissä smokki on kuitenkin tyylikäs ja klassinen valinta, joka muistetaan myös James Bondin luottoasuna. Smokkiin kuuluu yksi- tai kaksirivinen musta takki, jonka kauluskäänteet ovat silkkiä. Smokkitakki voi olla myös valkoinen. Smokkihousut ovat lähes poikkeuksetta mustat, ja niissä kulkee silkkiset sivunauhat. Smokkipaita on valkoinen, jonka edusta on laskostettu, kaulukset ovat klassiset tai siipikaulukset. Nykyisin smokin kanssa käytetään smokkivyötä ja solmuketta. Näiden tulisi olla väritykseltään yhdenmukaiset. Häissä voidaan käyttää myös morsiamen puvun korostevärin kanssa yhdenmukaista väritystä. Smokin kanssa kenkien tulisi olla kiiltonahkaiset.

Julkaistu 11.10.2007


 • Groomzillat

  Groomzillat

  Häähulluus ei ole enää naisten yksinoikeus, jos se on sitä koskaan ollutkaan. Tasa-arvonaikaan, siinä missä sukupuolineutraalit lasten lelukuvastot tipahtelevat postil...

 • Sulhanen pukeutuu

  Sulhanen pukeutuu

  Miten pukeutua häihin? Yleensä se ilmoitetaan kutsukortissa. Sulhasen pukeutuminen on se, joka määrää, miten morsian pukeutuu ja tätä kautta miten hääväen odotetaan pu...

 • Yhdellä sulhasen kanssa

  Yhdellä sulhasen kanssa

  Hullu. Meinaatko, että uskallan esiintyä tässä omalla naamallani ja nimelläni? Se olisi tämän tulevan avioliiton loppu ennen alkua.

 • Sulhanen 2013

  Sulhanen 2013

  Nykypäivän mies on aiempia sukupolvia kiinnostuneempi siitä, miten hän pukeutuu suurena päivänään. Mutta mitä se on hänelle vuonna 2013?

 • Asiaa partakarvoista

  Asiaa partakarvoista

  Itse vihaan yhtä paljon parranajoa kuin sen kasvua. Jos sen pitää kasvaa, voisiko se kasvaa kunnon miehekkäästi tai olla sitten kokonaan kasvamatta? Mitä tehdä parrall...

 • Puku tekee sulhasen

  Puku tekee sulhasen

  Sulhanen on päivän sankari. Sen tulee kuulua ja näkyä. Sulhasenkin on oikeus pukeutua sekä hyvin että tyylinsä mukaisesti. Morsianhan tuntuu aina olevan tämän spektaak...

 • Sulhasen alusvaatteet

  Sulhasen alusvaatteet

  Morsiamet ovat aina voineet iloita ihanista ja vartaloa muotoilevista alusvaatteistaan samalla, kun sulhaset ovat perinteisesti tyytyneet silkkiboksereihin ja uuteen s...

 • Vaatteet tekevät miehen

  Vaatteet tekevät miehen

  Enää ei huomion keskipisteenä ole pelkästään morsiuspuku. Sulhasen vaatteet ovat aivan yhtä tärkeät kuin morsiamenkin. Auttaaksemme kaikkia muotitietoisia miehiä, olem...

 • Liivi täydentää sulhasen pukeutumisen

  Liivi täydentää sulhasen pukeutumisen

  Liivi ei enää ole vain osa sulhasen muodollista hääpukua. Liivi antaa rennommallekin sulhaselle hienostuneen upean vaikutelman.

 • Kolme viisasta miestä - ajatuksia häistä

  Kolme viisasta miestä - ajatuksia häistä

  Joku voisi tietenkin tässä kohtaa väittää, että kolme viisasta miestä on vain legenda parin tuhannen vuoden takaa. Mutta seuraavaksi on luvassa kolmen sulhasen ajatuks...