Näin saatte persoonalliset vihkisormukset

Kun olette valitsemassa vihkisormuksianne, huomaatte, kuinka markkinoilla on todella paljon kauniita sormuksia ja paljon valinnan varaa. Kultaseppä voi opastaa teitä tekemään oikean valinnan.

Teksti: Jeanette Henriksson
Kuvat: Anna Fia Sterner, www.ateljekeg.se

Vihkisormuksen valinnassa on huomioitava monia muitakin asioita kuin se, kuinka kauniilta sormus näyttää. Sen on sovittava sekä kantajansa sormeen että persoonaan. Unelmasormuksesi ei ehkä olekaan se paras mahdollinen valinta sinun sormeesi. Taitava kultaseppä osaa auttaa kaikissa näissä asioissa. Yhdessä kultasepän kanssa voitte valita tai suunnitella sormukset, jotka symboloivat teidän liittoanne miehenä ja vaimona.

Laatikaa suunnitelma
Kun menette kultasepän puheille, teidän kannattaa ottaa mukaanne jonkinlainen hahmotelma – kuva tai piirros – unelmienne sormuksista. Silloin teillä on valinnalle ainakin jokin lähtökohta. Lopputulokseen vaikuttaa kuitenkin eniten keskustelunne kultasepän kanssa. Kuunnelkaa siis tarkkaan, mitä sanottavaa ammattilaisella teille on ja esittäkää rohkeasti kysymyksiä.

Materiaali: Tavallisimmin käytetty materiaali on kulta. Kultaa on saatavilla useissa värisävyissä. Tarjolla on keltakultaa, punakultaa ja valkokultaa, joita voi myös yhdistellä toisiinsa. Viime aikoina valkokulta on tullut aiempaa suositummaksi, kun timantit ovat yleistyneet sekä kihla- että vihkisormuksissa. Monien mielestä timantit sopivat parhaiten yhteen valkokullan kanssa, mutta sekin on puhtaasti makuasia. Sormuksissa käytetään myös muita materiaaleja, kuten platinaa ja palladiumia. Ottakaa huomioon, että sormuksia käytetään päivittäin. Ei kuitenkaan pidä ajatella liian käytännöllisesti, vaan on valittava se sormus, josta todella pitää eniten ja josta voi olla ylpeä.

Malli: On tärkeää valita sormuksen muoto huolella, sillä tarjolla on monia eri muotoja. Perinteinen sormus on kupera, mutta sormus voi olla myös tasaisempi ja trendikkäämpi. Muistakaa kuitenkin varmistaa, että sormuksen muoto sopii kihlasormuksen muotoon ja että sormukset istuvat kauniisti päällekkäin.

Koko: On makuasia, kuinka paksun ja korkean vihkisormuksen haluaa, mutta suositellaan, että korkeus olisi vähintään 1,8 millimetriä. Korkeuteen vaikuttavat myös sormukseen tulevat jalokivet ja niiden koko. Sormuksen on myös oltava mukava käyttää, ja sen on näytettävä hyvältä sormessasi. Sormuksen on oltava kooltaan sopusuhtainen, eikä se saa näyttää kömpelöltä.

Timantit: Jalokivet eroavat toisistaan laatunsa, värinsä ja hiontansa perusteella. Myös timantteja voidaan hioa eri tavoin. Tavallisimmat hiontamuodot ovat briljantti- ja princess-hionta. Timantit on myös mahdollista istuttaa eri tavoin. Kultasepältä saatte neuvoja näissä asioissa.

Kaiverrus: Miettikää, mitä haluatte sormuksissanne lukevan. Tavallisesti sormukseen kaiverretaan puolison nimi ja hääpäivä. Päätös on kuitenkin teidän. Nykyisin näkee myös sormuksia, joissa kaiverrus on tehty sormuksen ulkopintaan. On olemassa monia erilaisia kaiverrustyylejä, joista voitte valita itsellenne ja sormuksiinne parhaiten sopivan.