Helposti lähestyttävä kultakauppa

Anna’s Darlingin Anna-Reetta Väänänen on korusuunnittelija, joka on kuluneen viiden vuoden aikana ehtinyt toimimaan opiskelijana, äitiyslomalaisena, muotoilun opettajana ja kultakaupan pitäjänä. Pisimmän korren vei lopulta kuitenkin yrittäminen. Vastapainoa korujen kimallukselle tuovat lehmät ja maalaiselämä; Anna-Reetan mies nimittäin omistaa lypsykarjaa.

Teksti: Roosa Koivunen  Kuvat: Anna’s Darling

KUKA OLET JA MITEN PÄÄDYIT ALALLE?

Minusta piti tulla sarjakuvapiirtäjä. Halusin päästä Kuopioon opiskelemaan graafista suunnittelua. En päässyt ensimmäisellä haulla kouluun. Olin jostain kuullut huhua, että muotoilun puolelle pääsee helpommin sisään. Ajattelin Raahessa vietetyn välivuoden jälkeen varmistaa pääsyni kouluun, ja hain muotoilun koulutusohjelmaan haaveillen koulutuslinjan sisäisestä vaihdosta. Ensimmäinen opiskeluvuosi muotoilussa vei kuitenkin mukanaan kultasepän penkkiin, ja olin nalkissa. Osansa tekivät hyvät opettajat ja hauska opiskeluryhmä. Korujen tekeminen oli ensimmäinen työ, joka sai minut uppoutumaan tunneiksi paikoilleen. Äitini on entinen malliompelija ja molemmat vanhempani harrastavat käsillä tekemistä ja huonekalujen entisöintiä. On kai jotenkin luontevaa jatkaa perinnettä – joskin toisista materiaaleista. Metalli on mielestäni armelias materiaali tuotesuunnittelun kannalta. Kaiken voi aina sulattaa ja aloittaa alusta.

MIKA ON ANNA’S DARLING?

Anna’s Darling on Sonkajärveläinen koruyritys, joka täytti maaliskuussa 5 vuotta. Nimenä Anna’s Darling tarkoittaa Annan kultaa, sitä halattavaa kultaa. Ennen useat kultasepänliikkeet olivat nimeltään ”jonkin kulta”. Ajattelin kääntää sen kansainvälisestikin toimivaksi ja jotenkin mieleenpainuvaksi versioksi. Kultakaupan ei missään nimessä pidä olla pelottavaa pönötystä, vaan ihan oikeasti helposti lähestyttävää. Anna’s Darlingin palveluihin kuuluu korujen suunnittelu, valmistus, korjaus sekä huolto. Yrityksen painopiste on omassa hopeakorumallistossa. Uudessa huhtikuussa avatussa paja-myymälässä onnistuu myös paristonvaihdot kelloihin. Myymälässä on myös muiden pienten suomalaisten koruvalmistajien tuotteita. Ajoittain järjestämme myös vaate Pop Upeja.

MITÄ ERITYISOSAAMISTA SINULTA LÖYTYY?

Ihmisenä ja suunnittelijana olen hyvin suora, dramaattinen ja menen helposti asian ytimeen. Aistin helposti tunteita ja pyrin löytämään ajatuksen korun taakse. Osaan myös lypsää lehmiä ja kertoa huonoja ylilyöviä vitsejä. Tällä hetkellä harjoittelen ruisleivän tekemistä ja ihmisiksi olemista.

MISTÄ TAI MITEN SAAT INSPIRAATION MALLISTOIHISI?

Mallisto on pitkälti silmin nähtyä ja sydämellä koettua luontoa tai elettyä elämää. Kukat ja kasvit ovat lähellä sydäntäni. Erilaiset rakenteet täydentävät luontoaiheita, esimerkiksi Dahliassa yhdistyvät mummon ja äidin daaliat muistoineen, sekä sisustuslehdessä nähty pöydänjalka.

MILLAISIA TILAUSTÖITÄ VALISTAT JA PALJONKO NE MAKSAVAT? MISTÄ MATERIAALEISTA KORUT VALMISTETAAN?

Teen paljon uniikkeja riipuksia, vihki- ja kihlasormuksia tai melkein mitä vain. Uniikkien korujen hinnat vaihtelevat suuresti alle satasesta aina tuhansiin euroihin.
Mallisto on suurimmaksi osaksi hopeaa. Kahdessa sarjassa on mukana myös kotimaista poronnahkaa. Teen tilauksesta uniikkeja koruja sekä malliston tuotteita kaikista jalometalleista.

MISTÄ ANNA’S DARLING KORUJA VOI OSTAA?

Paja-myymälän lisäksi koruja voi ostaa Sinisestä Sillasta Kuopiosta, Ruukin Tuvalta, Jyrkältä ja omasta verkkokaupasta. Verkkokaupasta myyn Suomen lisäksi Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Kierrän myös erilaisia tapahtumia korujeni kanssa. Ilmoittelen somessa aina tulevista riennoista, joihin osallistun.

Katso lisää: http://www.annasdarling.fi

LUE LISÄÄ


Seuraa meitä
Back to top