Kuka tekee häissä mitäkin?

Hääsuunnittelu on jotakin aivan erityistä! Hääpuvun ja juhlapaikan valitseminen ja vieraslistan laatiminen ovat vain pieni osa kaikkia järjestelyjä. On myös valittava häiden tärkeät avainhenkilöt. Mutta kuka häissä sitten oikeastaan tekee mitäkin?

Teksti: Jeanette Henriksson

Kuvat: Ina Pandora / infinity21/shutterstock.com

Kun suunnittelette häitänne, on tärkeää, että saatte apua ihmisiltä, joihin voitte luottaa ja jotka sopivat heille annettuihin tehtäviin. Valitkaa avuksenne ihmisiä, jotka ottavat tehtävänsä vakavasti ja suhtautuvat niihin kunnianosoituksena. Sillä sitä ne todella ovatkin. Häihin liittyy monia kunniatehtäviä täytettäväksi. Perinteisen näkemyksen mukaan on olemassa tiettyjä rooleja, joihin liittyy tiettyjä käytännön tehtäviä. On kuitenkin ehdottoman tärkeää, että te hääparina teette selväksi tehtäviin valituille ihmisille tarkkaan, mitä odotatte heiltä ja mikä heidän tehtävänsä ja roolinsa on.

Morsiamen valinta
Morsiusneitojen valinta kuuluu morsiamelle, ja sinun morsiamena on tehtävä valinta oman mielesi mukaan, ei sillä perusteella, mitä muuta ajattelevat tai ketkä odottavat tulevansa valituiksi. Kaasosi on oltava ihminen, jonka itse haluat tehtävään, johon luotat ja jonka seurassa tunnet olosi mukavaksi ja vapautuneeksi. Kaason on saatava sinut hymyilemään, mutta hänen on myös onnistuttava kokoamaan sinut siinä tapauksessa, että romahdat. Aina ei ole ollut näin. Perinteen mukaan morsiusneitojen piti olla naimattomia, mutta enää sillä ei ole merkitystä. Tärkeintä on, että kaasosi on ihminen, joka pystyy olemaan tukenasi hääpäivänäsi ja ehkä myös auttamaan sinua järjestelyissä ja suunnittelussa. Tarvitset ystävän, jonka voit ottaa mukaasi sovituskoppiin ja jonka varaan voit laskea tilanteessa kuin tilanteessa. Voit tietysti valita useampiakin morsiusneitoja, jos haluat. Jaa tehtävät heille niin, että sekä sinä että morsiusneitosi tuntevat olonsa varmoiksi ja tietävät tarkkaan, mitä heiltä odotetaan.

Kaasosi tehtävänä on toimia ylimääräisenä silmä- ja korvaparinasi. Hän kuuntelee ja neuvoo sinua. Hän tukee ja kannustaa sinua. Muista kuitenkin, että hänelläkin on oma elämänsä ja että sinä olet se, joka on menossa naimisiin, ei hän. Sopikaa siitä, milloin teette suunnitelmia, jotta hän todella tuntee, että voi olla täysipainoisesti tukenasi eikä kuitenkaan ole korviaan myöten täynnä häätarinoitasi.

kudin/shutterstock.com

Olemme laatineet listan siitä, mitä kaaso yleensä tekee:

• Auttaa sinua löytämään hääpuvun.
• Osallistuu hääsuunnitteluun ja on mukana makuraadissa.
• Suunnittelee polttarit.
• Tulee kanssasi kampaajalle hääpäivänäsi.
• Auttaa sinua pukeutumaan ja laittamaan hunnun paikoilleen.
• Huolehtii, että ehdit ajoissa vihkimiseen.
• Huolehtii siitä, että saat ruokaa ja juomaa päivän aikana.
• Vastaa häälaukusta, josta löytyy hyödyllisiä tavaroita, kuten sakset, laastareita, neula ja lankaa, nenäliinoja, särkylääkkeitä ja muita tarvikkeita kaiken varalle.
• Kulkee joko sinun ja miehesi edellä tai perässä kirkossa ja mm. suoristaa laahuksesi alttarilla.
• Pitää morsiuskimppuasi vihkimisen ajan.
• Pitää puheen hääjuhlassa.
• Auttaa kuljettamaan häälahjasi kotiin juhlien jälkeen.

Mainitut asiat ovat vain joitakin esimerkkejä siitä, mitä kaason tehtäviin voi sisältyä. Tärkeintä on, että kerrot, mitä kaasoltasi odotat, ja missä asioissa toivot saavasi apua sekä suunnitteluvaiheessa että hääpäivänäsi. Puhu näistä toiveistasi jo siinä vaiheessa, kun pyydät ystävääsi kaasoksesi, jotta hän tietää heti, mitä häneltä odotetaan, eikä tule lupautuneeksi tehtävään, josta ei tiedä mitään.

Monsoon

oliveromg/shutterstock.com

Sulhasen valinta

Morsiamen lisäksi myös sulhasen on etsittävä itselleen erityinen apuhenkilö, bestman, joka on sulhasen puolella ja tukee häntä ennen häitä ja niiden aikana. Aiemmin oli usein tapana valita bestmaniksi sulhasen veli, mutta nykyään bestmaniksi pyydetään yleensä hyvä ystävä. Aivan kuten kaason, on myös bestmanin tärkein tehtävä olla sulhasen tukena häävalmisteluissa ja itse häissä. Hän vastaa myös polttareiden suunnittelusta ja on kaason tavoin ylimääräinen silmä- ja korvapari sekä neuvonantaja. Bestman on mukana, kun sulhanen valmistautuu hääpäivään. On hyvä, jos myös bestmanilla on mukanaan joitakin hyödyllisiä tavaroita, kuten hakaneuloja, laastareita, särkylääkettä ja nenäliinoja.

Jos hääpari haluaa valmistautua häihinsä yhdessä, on bestmanin tehtävä huolehtia kaason noutamisesta. Kun menette kirkkoon, bestman asettuu odottamaan kirkon etuosaan. Hän on myös vastuussa vihkisormuksistanne. Joskus sormukset voidaan jättää myös morsiuslasten vastuulle. Usein bestman myös pitää puheen hääjuhlassa.

Olemme tehneet listan siitä, mitä bestman yleensä tekee:

• Järjestää polttarit.
• Pitää puheen hääjuhlassa.
• Auttaa kukkien noutamisessa.
• Auttaa sulhasta pukeutumisessa.
• Varmistaa, että sulhanen saa ruokaa ja juotavaa.
• Voi noutaa kaason.
• Vastaa sormuksista.
• Huolehtii, että sulhanen on ajoissa kirkossa.
• Huolehtii ”ensiapupakkauksesta”, jossa on mm. hakaneuloja, laastareita, särkylääkettä ja  muuta tarpeellista.
• Auttaa kuljettamaan häälahjat vihkiparin kotiin.

Listassa on vain joitakin sellaisia asioita, joissa bestman voi olla apunasi ennen häitä ja niiden aikana. On tärkeää, että valitset bestmanin, johon voit luottaa ja jonka seurassa tunnet olosi turvalliseksi. Hänen on oltava ihminen, jonka tiedät ottavan tehtävänsä vakavasti ja joka on ylpeä saamastaan vastuusta. On myös tärkeää, että olette asioista yhtä mieltä ja sovitte yhdessä tarkkaan, mitä odotat bestmanisi tekevän ennen häitä ja mikä ovat hänen velvollisuutensa häiden aikana.

aprilante/shutterstock.com

Isäntäpari hoitaa käytännön asiat
On tärkeää, että saatte apua sekä ennen häitä että niiden aikana. Jos haluatte jakaa tehtäviä, voitte valita kaason/morsiusneitojen ja bestmanin lisäksi vielä erillisen ”isäntäparin”. Isäntäpari voi vastata käytännön asioista vihkimisen ja hääjuhlan aikana.

Näitä tehtäviä isäntäpari voi hoitaa:
• Hääkutsuun tulevien vastausten vastaanottaminen
• Häälahjalistan hoitaminen
• Yhteyshenkilönä toimiminen ja vieraidenne kysymyksiin vastaaminen
• Kuljetusten, majoitusten ja ajo-ohjeiden kanssa auttaminen
• Vieraiden vastaanottaminen kirkon ovella ja hääohjelmien jakaminen
• Vieraiden vastaanottamien juhlapaikassa
• Hääjuhlan juontajina toimiminen

Isäntäparin täytyy olla taitava organisoimaan ja pitämään monta rautaa yhtä aikaa tulessa. On tietysti hyvä, jos isäntäpari on pariskunta tai tuntee muuten toisensa hyvin. Heidän on kyettävä kommunikoimaan keskenään mutta myös tekemään yhteistyötä kaason, bestmanin ja monien muiden kanssa.

Pienet tärkeät ihmiset
Edellä mainittujen avainhenkilöiden lisäksi saatatte haluta häihinne mukaan myös lapsia. Morsiuslapsia valittaessa on tärkeää keskustella ensin lasten vanhempien kanssa. Lasten kanssa voi sattua mitä tahansa, sillä he tekevät toisinaan juuri niin kuin itse haluavat. Siksi lapset ovatkin niin viehättäviä. Varmistakaa, että morsiuslasten vanhemmat ovat jossakin lähistöllä, sillä on lähes mahdotonta ennakoida, mitä tapahtuu, jos kirkon käytävää kulkeminen onkin liian jännittävä tehtävä lapselle.

Näitä tehtäviä voitte antaa morsiuslapsillenne:
• Kukan terälehtien sirottelu
• Hunnun tai laahuksen kantaminen
• Sormusten kantaminen

Isä ja äiti
Vanhempienne rooli häissänne riippuu täysin teistä itsestänne ja tilanteestanne. Vanhempanne voivat auttaa ja osallistua hääjärjestelyihin paljonkin, tai sitten voitte vain kutsua heidät paikalle kunniavieraina. On olemassa joitakin perinteisiä tehtäviä, jotka yleensä kuuluvat vanhemmille, mutta te hääparina päätätte, millaisia vastuutehtäviä vanhemmillenne annatte. Aiemmin on ollut tapana, että vanhemmat (joko kummankin tai vain morsiamen) esittävät hääkutsun, mutta nykyään kutsujana voi olla myös itse hääpari. Perinteisesti morsiamen isä pitää häissä ensimmäisen puheen, joka on tervetulo- ja onnittelupuhe. Morsiamen isän sijaan ensimmäisen puheen voi pitää myös bestman tai mahdollinen isäntäpari. Jutelkaa vanhempienne kanssa siitä, millaisessa roolissa he haluavat teidän häissänne olla.

Tässä artikkelissa olemme nostaneet esiin vain esimerkkejä siitä, miten eri tehtävät on mahdollista jakaa. Kukin hääpari saa tietenkin päättää itse, miten jakaa häihinsä liittyvät tehtävät. Kyse on teidän päivästänne, päivästä, jolloin teillä on oikeus nauttia. Te teette päätökset, ei kukaan muu. Onnea matkaan!