Varmista hääkuvien onnistuminen

Suuri päivänne tallentuu ikuisesti hääkuviinne, joten valokuvaaja kannattaa valita huolella. Huomio valokuvaajan tyyli ja teidän keskinäinen henkilökemianne, niin voitte saada täydelliset hääkuvat.

Teksti: Jeanette Henriksson
Kuvat: AL 1962/ shutterstock.com

Juuri oikean valokuvaajan löytäminen ja valitseminen on todella tärkeää, jotta saatte juuri unelmoimanne kaltaiset hääkuvat. On todellakin tärkeää huomioida, kuinka suuri merkitys sopivalla valokuvaajalla on, ja valokuvaajan valintaan kannattaa uhrata paljon aikaa. Monilla valokuvaajista on oma persoonallinen tyylinsä, ja teidän on löydettävä juuri se kuvaaja, jonka tyyli sopii teille ja jonka kanssa teillä synkkaa hyvin.

Kuvat, joista voitte olla ylpeitä
Ammattimainen ja taitava valokuvaaja saattaa olla hieman kallis, mutta on joka sentin arvoinen. Muista, että häät ovat ainutkertainen tilaisuus ja että hääkuvat ovat parhaita muistojanne päivästä. Teidän pitää olla ylpeitä kuvistanne, kun esittelette niitä vuosikymmeniä myöhemmin lapsenlapsillenne ja kerrotte häistänne. Taitava ja kunnianhimoinen hääkuvaaja on yhtä kiinnostunut kuin te siitä, että kuvistanne tulee täydellisiä.

Kun olette yhteydessä valokuvaajaan, pyytäkää häntä näyttämään ottamiaan hääkuvia. Useimmat kuvaajat esittelevät vain parhaat otoksensa, joten pyytäkää nähtäväksenne monia erilaisia kuvia. Monilla hyvillä valokuvaajilla on kotisivut ja blogi, joista voitte katsoa, millainen valokuvaajan tyyli on, ja sopiiko kyseinen tyyli juuri teille ja teidän häihinne. Varmistakaa, että kaikki kuvat eivät ole samankaltaisia ja että valokuvaaja ei käytä samaa kaavaa ja samoja poseerauksia. Taitava valokuvaaja ottaa erityyppisiä kuvia aina tilanteen mukaan.

Etäisyys ei ole ongelma
On tietysti parasta, jos voitte tavata valokuvaajanne henkilökohtaisesti, mutta nykyään yhteyttä on helppo pitää myös sähköpostin tai vaikkapa Skypen välityksellä. Valokuvaajat matkustavat nykyään ympäri maata, eikä etäisyyden tarvitse olla ongelma.

Yksi hyvä paikka hääkuvaajien tapaamiseen ovat häämessut. Messuilla teillä on mahdollisuus puhua valokuvaajien kanssa ja nähdä heidän aiemmin ottamiaan hääkuvia. Usein heillä on myös erikoistarjouksia, joten messuvierailu todella kannattaa. Hääkuviin erikoistuneiden kuvaajien – hääkuvaus on todella oma taiteenlajinsa – kuvia näkyy usein myös Häät ja Juhlat -lehdessä ja messuilla, ja he todella haluavat päästä ikuistamaan hääparin suuren päivän. Kokenut hääkuvaaja saa teidät tuntemaan olonne vapautuneiksi ja rennoiksi, jolloin hääkuvistanne tulee kauniita ja luonnollisia. Kuvauksesta voi tulla hieman ”jäykkää”, jos ette tunne oloanne kotoisiksi tai jos teillä ei ole hauskaa kuvauksen aikana.

Hallitkaa tilanne
Olette valinneet hääpäivänne jo kauan sitten, mutta ilmaa ette voi valita. Sää on sellainen kuin on, ja tässä maassa se voi tarkoittaa lähes mitä tahansa. Sekä teidän että valokuvaajan on huomioitava tämä, ja siksi teillä on oltava myös varasuunnitelma. Useimmat haluavat ottaa hääkuvansa ulkona, mutta se ei onnistu aivan joka säässä. Jotta saatte kuvauksesta irti mahdollisimman paljon ja saatte kuvia, jotka todella kertovat päivästänne, kannattaa kuvaaja pitää mukana koko päivän tai suurimman osan päivästä.

Ammattimainen kuvaaja pukeutuu hyvin ja sulautuu häävieraiden joukkoon huomaamattomasti voidakseen ikuistaa ainutlaatuiset hetket, joilla täytätte hääalbuminne ja joita muistelette tulevina vuosina. Häihin valmistautuminen on myös ikuistamisen arvoista, joten kuvaaja kannattaa pitää mukana valmistautumisessa, vihkimisessä ja juhlissa. Kuvat teidän valmistautumisestanne ovat paljon vaihtelevampia kuin kuvat teistä tanssimasta häävalssia.

Tehkää kuvaajan kanssa kirjallinen sopimus, niin tiedätte, mitä tapahtuu, jos kuvaaja vaikkapa sairastuu. Varmistakaa myös, että sopimukseen on kirjattu kokonaishinta veroineen. Kirjatkaa sopimukseen myös kuvienne käyttöehdot. Kirjallinen sopimus hyödyttää kaikkia osapuolia ja vähentää väärinymmärrysten mahdollisuutta.