Morsiuspuvun historia

Morsiuspuvun historia

Olemme tarkastelleet morsiuspuvun historiaa yli sadan vuoden ajalta ja löytäneet ajankohtaisia tulkintoja menneistä trendeistä!

Teksti: Mari Kråkenes Loewen Kuvat: Adobestock.com

Ennen 1800-lukua morsian pukeutui hääpäivänään yleensä parhaaseen mekkoonsa. Morsian valitsi värin sen perusteella mitä kaapista löytyi ja muutamia sen aikakauden suosittuja väreja olivat musta, punainen, ruskea tai rusteenruskea.

 

Koska ei pidetty järkevänä ostaa pukua joka olisi käytössä vain kerran, monet naiset hankkivat yksinkertaisesti sellaisen mihin heillä oli varaa ja jota he voisivat käyttää myös muissa erityisissä tilaisuuksissa. Mutta mitä varakkaampi morsian, sitä kauniimpi puku.

Valkoinen morsiuspuku

 

Historiankirjoista löytyvä ensimmäinen valkoinen morsiuspuku on Englannin Filippan vuonna 1406 käyttämä puku, jota hän käytti avioituessaan Erik Pommerilaisen kanssa.

 

Tämänkin jälkeen valkoinen oli 1840 saakka, kun nuori Englannin kuningatar Viktoria meni naimisiin prinssi Albertin kanssa juuri valkoisessa puvussa, harvinainen väri hääpuvuissa. Kuninkaalliset häät olivat lehdistössä todella valtavan huomion kohteena ja värivalinta oli siinä ajassa yllättävä. Kuningatar Viktorian puvun yläosa koostui kahdeksasta kappaleesta avoimella kaula-aukolla ja lyhyillä puhvihihoilla. Siinä oli myös syvä v-muotoinen vyötärö. Puvun laahus oli reilut 6 metriä pitkä ja sitä kannatteli hänen kävelessään alttarille arviolta 12 kantajaa. Häiden jälkeen koko läntisen maailman morsiamet halusivat kopioida hänen tyyliään.

 

1900-luvun alku

 

1900-luvun alussa valkoista morsiuspukua pidettiin siis vaurauden ja hyvinvoinnen merkkinä. Vaikka häätrendit ja tyylit ovat vaihdelleet vuosien kuluessa, valkoinen morsiuspuku on pitänyt pintansa.

 

Pitsi, kirjailut ja röyhelöt ovat avainsanoja kuvaamaan tämän ajan pukuja. Pukujen, myös morsiuspukujen,  siluetit muuttuivat kapeammaksi ja korostetut vyötäröt, jotka saatiin aikaan kireillä korseteilla, olivat erittäin muodikkaita. Puvuissa oli puhvihihat, korkeat kaulukset, pitkät laahukset ja usein röyhelöitä. Ylipitkät laahukset olivat erittäin trendikkäitä.  

 1910

Puvuissa oli edelleen korkeat kaulukset, röyhelöitä ja runsaasti pitsiä. Puvut olivat vyötäröltään tällä vuosikymmennellä (luojan kiitos) jonkin verran väljempiä. Tanssihäät yleistyivät ja ehkä se osittain johti korsettien katoamiseen.

 

1920

1920-luvulla naiset katkaisivat aikaisemmat, tiukat perinteet ja muoti muuttui dramaattisella tavalla! Naiset leikkasivat hiuksensa, kävivät tanssikerhoissa ja nauttivat ensimmäistä kertaa historiassa uusista vapauksista. Puvut lyhenivät, korostetut vyötäröt hävisivät lähes kokonaan ja uusi tyyli oli sekä moderni että rohkea. Ensimmäistä kertaa morsiuspuvut olivat nilkkapituisia tai lyhyempiä. Jotkut naiset pukeutuivat jopa polvet paljastaviin mekkoihin!

Hapsut, vaaleat värisävyt ja paljetit olivat yhtäkkiä muotia. Puvut olivat löysiä ja suoria ja niihin yhdistettiin usein lattiapituinen huntu. Pyöreät ja v-malliset kaula-aukot kasvattivat suosiotaan.

1930

Jos sinulla oli varaa noudattaa trendejä, oli morsiuspukusi jonkin verran tyköistuvampi kuin edellisellä vuosikymmennellä. Puvun leikkaus oli yksinkertainen ja lähes ilman koristeluja. Sileä, valkoinen satiini oli erittäin suosittu materiaali varakkaalle morsiamelle. Useimmiten puvussa oli pitkät hihat.

 

Mutta 1930-luku oli laman runtelema ja tavallisilla ihmisillä ei ollut varaa kalliiseen häätyyliin. Monet jotka avioituivat tähän aikaan käyttivät parhainta pukuaan, aivan kuten paljon aikaisemmat sukupolvet. Erityisesti morsiuspuvuiksi teetetyt puvut olivat yksinkertaisia ja usein tekokuitua, joka oli muita materiaaleja halvempaa.

 

1940

Toisesta maailmansodasta johtuen, ajat eivät kohentuneet 1940-luvulla. Sota-aika johti tarvikepulaan ja säännöstelyyn ja myös muoti oli tällä vuosikymmennellä pelkistettyä ja paljasta. Monet naiset ompelivat oman morsiuspukunsa ikkunaverhoista, petivaatteista tai kalustekankaasta. Eräs amerikkalaisessa museossa esillä oleva morsiuspuku, on itse asiassa valmistetty laskuvarjosta, joka pelasti sotilas Claude Hensingerin toisen maailmansodan aikana.

 

Trenditietoiset morsiamet käyttivät pukuja joissa oli pitkät, rypytety hihat ja selvästi korostettu vyötärö. V-malliset kaula-aukot olivat suosittuja ja joillakin oli rohkeutta käyttää syvään uurrettuja kaula-aukkoja. Tällä vuosikymmennellä puvut olivat usein valkoista satiinia ilman koristeluja.

Morsiuspuvun historia_1940

1950

50-luvun muoti oli kunnianosoitus vauraudella ja sille, että maailma oli jälleen radallaan sodan ja raskaan aikakauden jälkeen. Tähän aikaan isot prinsessahameet tekivät paluun muotirintamalle och ensimmäistä kertaa historiassa yleistyi tapa, että morsian osti erityisen puvun käytettäväksi hääpäivänään.

 

Olkaimettomat puvut yleistyivät 50-luvulla ja sweetheart kaula-aukot olivat erityisen muodikkaita. Sääripituiset morsiuspuvut kasvattivat suosiotaan sen jälkeen kun näyttelijä Audrey Hepburn asteli sellaisessa vihille vuonna 1954.

 

1960

Prinsessa Margaretin häät olivat 60-luvun isot julkkihäät ja samalla ensimmäiset, televisioidut kuninkaalliset häät.

 

Margaretin morsiuspuku oli yksinkertaisen tyylikäs, valkoinen puku. Tämä tyyli vaikuttaa hääpukutrendeihin vielä tänä päivänä. Puvussa oli pitkät hihat, rohkea v-mallinen kaula-aukko ja korostettu vyötärö.

 

Tähän aikaan kapeammat pukumallit olivat yleisiä ja polvi- ja sääripituiset morsiuspuvut olivat vuosikymmennen trendikkäimpiä. Pukujen pituus siis lyheni, vyötärö nousi yhä ylemmäs ja myös empire-malliset puvut kasvattivat suosiotaan. 60-luvulla myös olkaimettomia pukuja näkyi yhä enemmän.

 

Vid den här tiden blev smalare klänningsmodeller vanligare och det var trendigt att bära knälånga och vadlånga bröllopsklänningar under detta decennium. Bröllopsklänningarna blev alltså kortare, men midjorna blev högre och även Empire cuts blev populära vid denna tid. Ärmlösa klänningar var också något som blev populärt på 60-talet. 

1970

70-luku ja hippiaika toivat häämuotiin odotetusti ilmavan, boheemin tyylin. Neliönmuotoiset kaula-aukot ja löysät hihat olivat muotia. Puvut olivat usein lattiapituisia ja joko yksinkertaisen ilmavia tai pitsisomisteisia. Pehmeämmät kankaat yleistyivät, esimerkkinä sifonki josta myös monet nykyajan boheemit morsiuspuvut on tehty. Korkeakauluksiset puvut olivat tämän vuosikymmennen morsiamelle kaunis ja muodikas look. Morsiamet ryhtyivät yhä enemmän korostamaan persoonallista tyyliään, jonka seurauksena syntyi monta eri tyylisuuntausta.

 

1980

Ylimitoitetut prinssessa- ja tanssiaistyyliset puvut olivat uskomattoman suosittuja tällä vuosikymmennellä, kuten myös puhvihihat. Joka paikassa oli kerroksittain tylliä ja pitsiä. Aikaisempien vuosikymmenten yksikertaisempiin tyyleihin verrattuna 1980-luvulla oli PALJON KAIKKEA. Vaikutelma oli vaaleampi, kaikki oli isompaa ja työstetympää. Avioituessaan prinssi Charlesin kanssa, lady Dianan käyttämästä, muhkeasta morsiuspuvusta tuli vuosikymmenen ikonisin puku och se inpiroi koko 1980-luvun hääpukumuotia.  

1990

1990-luvulle tunnusomaisia olivat edelleen runsaat morsiuspuvut, mutta 80-luvun pukuihin verrattuna 90-luvun puvut olivat tyyliltään jonkin verran hillitympiä. Taidokkaat puvut kiiltävää satiinia oli vuosikymmenen trendi. Erilaiset kirjailut ja runsaat pitsi- ja helmikoristelut olivat uusinta muotia. Off-shoulder olkaimet ja pitkät hihat tai hanskat olivat myös erittäin suosittuja. Puvun pituus saattoi vaihdella minihameesta tanssiaspukuun. Hameessa saattoi tällä vuosikymmennellä myös nähdä kahta eri pituutta.  

 

2000

Olkaimettomat puvut olivat erittäin suosittuja 2000-luvulla ja vuosikymmennen loppupuoli oli sweetheart-mallisen pääntien suuruusaikaa. Sileäpintaiset puvut tulivat pitsikirjailtujen tilalle ja puvun koristeluun käytettiin usein kristalleja ja muita kiiltäviä koristeita. Pukujen mallit vaihtelivat, vaikkakin a-linjaisia ja tanssiaspukuja näkyi usein. Kapeammat siluetit tekivät myös tuloaan, vaikka ne yleistyivät enemmän vasta seuraavalla vuosikymmenellä.   

 

2010

Kuninkaalliset häät ovat aina suuntaa antavia, vaikka muutkin julkkishäät vaikuttavat häätrendeihin ja uusiin suuntauksiin. 2010-luvulla vietettiin useita, inspiroivia kuninkaallisia häitä ja morsiuspukumuoti muuttui hieman jokaisen alttarille astelevan, uuden kunkinkaallisen morsiamen myötä.  

 

Pliseeraus oli myös iso asia tällä vuosikymmennellä. Pliseeraus on tekniikka joka muodostaa pehmeitä laskoksia pukuun ja tämä imarteleva tyyli loi vahvan trendin. Merenneitosiluetit olivat myös huipputrendikkäitä, kuin myös olkaimettomat mekot ja lyhyet hihat. Aina klassiset, isot tanssiasmalliset puvut olivat myös hyvin suosittuja.

 

Pitsisomisteiset puvut tekivät paluuta ja 2010-luvun loppupuolella bohoinspiroidut puvut nousivat erittäin selkeästi suureen suosioon. Tämä tyylisuuntaus on jatkunut tähän päivään saakka, erikoispiirteinä päällekkäiset kangaspaneelit ja pitkät laahukset kevyestä sifongista tai pitsistä. Hihat – lyhyet, pitkät tai pitsiset –  tekivät myös paluun.

2020

2020-luvun alun häätrendeihin vaikutti pandemia, joka ajoi koko maailman tauolle. Yksinkertaisissa seremonioissa näkyi pelkistettyjä morsiuspukuja ja housupukuja ja valmistajat suunnittelivat uusia alamallistoja vastaamaan juuri tätä kysyntää. Samanaikaisesti suunnittelijoiden luovuus kukki ja sen tuloksena näkyi yhä yksityiskohtaisempia ja näyttävämpiä pukuja.  

 

Häämuodissa näkyy yhä useampia värisävyjä ja pukuihin liittyy uusi, ajan hermolla oleva tunnelma. Ohuet olkaimet, syvään uurretut kaula-aukot, korkeat halkiot ja lyhyet hameet antavat tämän vuosikymmenen puvuille tunnistettavan tyylin jota pehmentää pitsisomisteet. Pallohihat, off-shoulder -hihat, puhvihihat ja epäsymmetriset hihat ovat myös juuri nyt kuuminta uutta.

 

Nykypäivän morsiamet eivät noudata sääntöjä tai rajoituksia. Pukuja löytyy kaikkia malleja ja kokoja ja ne ovat yhtä yksilöllisiä kuin itse morsian suurena päivänään.   

 

Lue lisää

Trendejä catwalkilta

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia näistä trendeistä, joista Bridal Week -tapahtumaan osallistuneet saivat esimakua ja joita tulemme taatusti näkemään lisää vuoden…

80-luku on tullut takaisin!

Tässä listaamme 80-luvun 8 suurta trendiä, jotka nyt tulevat takaisin nykypäivän hääpuvuissa.

Mitä sinulla on morsiuslaukussasi?

Useimmat valitsevat hääpäiväkseen pienen morsiuslaukun, jossa on joitain päivän aikana tarvittavia esineitä. Mutta mitä asioita morsiuslaukussa pitäisi olla?

Tapaa uusi bloggaajamme!

Tervetuloa uusi bloggaajamme: Melissa! Pääset tästedes seuraamaan hänen blogiaan kotisivuillamme ja some-kanavillamme!

Haluatko morsiushunnun?

Morsiushuntu voi olla kaunis ja ainutlaatuinen yksityiskohta hääpuvussasi. Se voi olla joko pitkä tai lyhyt, koristeilla tai ilman.

Vaihtoehtoinen ”twist” hääpuvussa

Tämän päivän modernissa maailmassa vain mielikuvitus asettaa rajat sille, mitä voit valita hääpäiväsi asuksi.

LILLYn häämuoti vuodelle 2024

Tutustu LILLYn uuteen vuoden 2024 häämallistoon. Sano ’tahdon’ rakkaudelle ja romanttisten hääjuhlien morsiustyyleille!

10 vinkkiä kivuttomaan hääpuvun ostoprosessiin

Jotta välttyisit kaikilta ostosmokilta, esittelemme tässä Zazabella-hääpukujen myyntiammattilaisten 10 vinkkiä kivuttomaan hääpuvun ostoprosessiin.

Kauniit kynnet hääpäivään

Ranskalainen manikyyri, liukuvärjäys vai lempivärillä lakatut kynnet? Huolitellut ja kauniit kädet ovat hyvinvoivat ja näyttävät upealta hääkuvissa. Muista huoltaa kyntesi…

Unelmoi hääpuvusta kreivittären aikaan

Me Valkoisessa Kreivittäressä palvelemme sinua lämpimällä ja rennolla, mutta asiantuntevalla otteella.

Klassiset kellot miehille ja naisille

Ajaton, klassinen kello on täydellinen lahja sekä naisille että miehille. Tässä meidän suosikkeja!

Millainen pääntie sopii sinulle parhaiten?

Aivan, kuten hääpuvunkin muoto, voi valitsemasi pääntie vaikuttaa siihen, miltä vartalosi puvussa näyttää.

Mikä Spice Girls –morsian sinä olet?

90-luvun inspiroima muoti spagettiolkaimineen, olkatoppauksineen ja neliönmallisine kaula-aukkoineen antoi meille hullun idean. Kokosimme viisi tyyliä ikonisen 90-luvun pop-yhtyeen, Spice Girlsin…

Trash the dress

Toimittajamme nousi wakeboardin päälle ja testasi ”trash the dress” -trendiä.

Kukoistava kokoelma Ronald Joycelta

Ronald Joycen uusi Botanical -mallisto sisältää elementtejä luonnonympäristöstä ja värikkäistä kukista.

Kaasot

Kaasot ovat tärkeä osa hääseuruetta ja hääpäivää. Tässä esittelemme teille muutaman sivullisen inspiraatiota suosituista hääteemoista, joita voitte hyödyntää hääseurueessanne.

Upeita häähetkiä ÉLYSÉEn kanssa

Etsitkö täydellistä mekkoa? Enää ei tarvitse etsiä! ÉLYSÉEn vuoden 2023 mallisto on tehty sinua varten!

Trendit – morsiuspuvut

Tässä ovat trendit, jotka tulet näkemään vuonna 2023.

Näe trendikatsaus European Bridal Week -messuilta!

Olemme saaneet nauttia uusista trendeistä, upeasta muodista ja ihanasta juhlatunnelmasta yhdessä vuoden hienoimmista hääalan tapahtumista.

Morsiuspuvun historia

Olemme tarkastelleet morsiuspuvun historiaa yli sadan vuoden ajalta ja löytäneet ajankohtaisia tulkintoja menneistä trendeistä!

Kimalletta ja korkeita halkioita

Enzoanin vuoden 2023 mallisto sisältää 3 katseenvangitsevaa helmikoristeista mekkoa – modernin morsiamen unelma.

Täyden palvelun hääpukuliike

Zazabellan päämyymälässä Kaarinassa löydämme ratkaisut kaikille, olivat hääsi sitten kuukauden tai vuoden päästä, tai vaikka jo ensi viikonloppuna.

Näin saat ihosi hehkumaan hääpäivääsi varten

Olemme haastatelleet kahta alan asiantuntijaa ja selvittäneet mitä tulee ajatella ihonhoitoon ja meikkiin liittyen hääpäivää silmällä pitäen.

Hääpäivän tuoksu

Harva asia herättää muistoja yhtä hyvin kuin tuoksut. Seuraavassa annamme vinkkejä joistain suosikeista ja ehkä jostain näistä hajuvesistä tulee teidän…

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Trendejä catwalkilta

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia näistä trendeistä, joista Bridal Week -tapahtumaan osallistuneet saivat esimakua ja joita tulemme taatusti näkemään lisää vuoden…

Lue Lisää

80-luku on tullut takaisin!

Tässä listaamme 80-luvun 8 suurta trendiä, jotka nyt tulevat takaisin nykypäivän hääpuvuissa.

Lue Lisää

Mitä sinulla on morsiuslaukussasi?

Useimmat valitsevat hääpäiväkseen pienen morsiuslaukun, jossa on joitain päivän aikana tarvittavia esineitä. Mutta mitä asioita morsiuslaukussa pitäisi olla?

Lue Lisää

Tapaa uusi bloggaajamme!

Tervetuloa uusi bloggaajamme: Melissa! Pääset tästedes seuraamaan hänen blogiaan kotisivuillamme ja some-kanavillamme!

Lue Lisää

Haluatko morsiushunnun?

Morsiushuntu voi olla kaunis ja ainutlaatuinen yksityiskohta hääpuvussasi. Se voi olla joko pitkä tai lyhyt, koristeilla tai ilman.

Lue Lisää

Vaihtoehtoinen ”twist” hääpuvussa

Tämän päivän modernissa maailmassa vain mielikuvitus asettaa rajat sille, mitä voit valita hääpäiväsi asuksi.

Lue Lisää

LILLYn häämuoti vuodelle 2024

Tutustu LILLYn uuteen vuoden 2024 häämallistoon. Sano ’tahdon’ rakkaudelle ja romanttisten hääjuhlien morsiustyyleille!

Lue Lisää

10 vinkkiä kivuttomaan hääpuvun ostoprosessiin

Jotta välttyisit kaikilta ostosmokilta, esittelemme tässä Zazabella-hääpukujen myyntiammattilaisten 10 vinkkiä kivuttomaan hääpuvun ostoprosessiin.

Lue Lisää

Kauniit kynnet hääpäivään

Ranskalainen manikyyri, liukuvärjäys vai lempivärillä lakatut kynnet? Huolitellut ja kauniit kädet ovat hyvinvoivat ja näyttävät upealta hääkuvissa. Muista huoltaa kyntesi…

Lue Lisää

Unelmoi hääpuvusta kreivittären aikaan

Me Valkoisessa Kreivittäressä palvelemme sinua lämpimällä ja rennolla, mutta asiantuntevalla otteella.

Lue Lisää