Iloinen, raikas ja korkealaatuinen Papaja

Kallion kirkon kupeessa, Karhupuiston vieressä, sijaitsee Anneli Aaltosen omistama pieni ja sympaattinen kultasepänliike Papaja, jossa useat kihla- ja vihkisormukset syntyvät.

Papaja perustettiin Aaltosen ja hänen miehensä toimesta 16 vuotta sitten Fiskarsiin, mutta vasta Helsinkiin muuton jälkeen liikkeen bisnesidea kiteytyi lopullisesti nykyiseen muotoonsa. Papaja suunnittelee ja valmistaa kihla- ja vihkisormuksia mittatilaustyönä. Nykyään sormukset tuovat suurimman osan yrityksen liikevaihdosta.

Aaltosen lisäksi Papajassa työskentelee hänen assistenttinsa Mirja Alanen.

Aaltonen kertoo kultasepällä vierailun eduksi muun muassa sen, että uusi ja vanha sormus saadaan sopimaan saumattomasti toisiinsa. Kultaseppä osaa ottaa huomioon esimerkiksi vanhan sormuksen leveyden ja korkeuden, ja muokata vihkisormuksen tähän sopivaksi.

Myös hinta-laatusuhde on Aaltosen mukaan parempi.

Monet asiakkaani ovat itse asiassa yllättyneet siitä, että mittatilaustyönä valmistettu sormus ei olekaan sen kalliimpi kuin liikkeestä ostettu. 

Aaltosen mukaan sormuksen materiaalivalinnoilla voi vaikuttaa huimasti hintaan. Esimerkiksi platinasormus, jossa on puolen karaatin timantti, maksaa mittatilaustyönä 4 700 euroa. Mutta jos sormukseen valitsee pienemmän kiven ja tekee renkaan vaikkapa palladiumista, tippuu sormuksen hinta puoleen. Yleisin metalli, mistä sormuksia nykyään tehdään on valkokulta.

Se on ehdottomasti suosituin, Aaltonen toteaa.

Kun asiakkaat tulevat Aaltosen puheille, he ovat useimmiten avoimia erilaisille ehdotuksille. Kaikki sormusmallit mitä liikkeestä löytyy, ovat Aaltosen suunnittelemia. Niistä on helppo lähteä karsimaan elementtejä mistä asiakas tykkää ja mitkä taas eivät ole mieleen. Useimmiten näistä valmiista malleista ei löydy juuri sitä täydellistä sormusta, joten silloin Aaltonen päästää luovuutensa valloilleen. Hän tekee asiakkaalle visuaalisia ehdotuksia piirtäen ja lähettää ne asiakkaalle sähköpostilla.

Kun malli on hyvä ja hinta on sopiva niin kaupat lyödään lukkoon.

Papajassa suunnitteluprosessi ei sido asiakasta mihinkään ja on täysin maksuton. Mutta kun asiakas kuittaa sormuksen sopivaksi sähköpostilla, niin sitten tilaus on sitova.

Aaltonen valmistaa sormukset kaiverruksineen noin neljässä viikossa. Kerran tosin oli tilanne, että sormukset oli saatava parille kahdessa päivässä. Sekin onnistui.

www.papaja.fi
Facebook