Roadtrip Euroopan halki

Monessa maassa käyminen yhden matkan aikana on tullut aina vain suositummaksi. Jos haluatte kokea jotakin todella erityistä, voi roadtrip Euroopan halki olla sopiva häämatka teille. Häät ja Juhlat antaa tässä vinkkejä ja ideoita siihen, miten automatkasta tulee onnistunut!

Teksti: Sara Åhlström  Kuvat: Anna Storm + Shutterstock

Vain sinä ja rakkaimpasi matkalla. Tämä on äärimmäinen reissu niille, jotka haluavat päästä todelliselle seikkailulle. Saatte mahdollisuuden kokea erilaisia kulttuureja ja ympäristöjä samalla, kun erilaiset kaupunkinäkymät ja maisemat vilisevät autonne ikkunan ohi. Tällaiselle matkalle on hyvä varata aikaa vähintään kaksi viikkoa, jotta ehditte käydä useammassa eri maassa. Jatka lukemista, jos haluat ideoita tai hieman apua matkaan!

Voitte lentää ensimmäiseen matkakohteeseenne ja vuokrata auton sieltä. Tai sitten voitte aloittaa matkan autolla jo kotiovelta.

Yksi esimerkki automatkasta Euroopan halki voisi kulkea Saksan, Hollannin, Belgian, Ranskan ja Sveitsin läpi. Saatte mahdollisuuden kokea kaikkea mahdollista! Aloittakaa matkustamalla Saksan läpi. Sen jälkeen voitte jatkaa tutustumista naapurimaihin, Hollantiin ja Belgiaan.

Hyvä idea olisi seurailla seuraavaksi Ranskan rannikkoa kohti etelää, jolloin saisitte mahdollisuuden uida meressä. Sitten voitte lähteä suuntaamaan Ranskan sisämaahan. Jos pidätte patikoinnista, älkää jättäkö väliin Sveitsiä ja sen upeita luontomaisemia.

Tällaisen matkan aikana pääsette kokemaan paljon:

  • Pienet pittoreskit hollantilaiskaupungit tuulimyllyineen ja tulppaanipeltoineen.
  • Auringonottoa jollakin Ranskan rannikon valkoisista rannoista ja uimista turkoosissa meressä.
  • Bryggen kaupungin, joka tarjoaa muun muassa tunnelmallisia kanavaristeilyjä, olutpanimon ja suklaamuseon. Muistakaa myös testata belgialainen herkku Moules frites.
  • Menkää Champagnen alueella ja asukaa kartanossa tai tehkää romanttinen matka Pariisiin.
  • Uikaa Sveitsin kirkkaansinisissä järvissä ja tehkää unohtumaton vaellusretki ylös vuorille.
  • Vierailkaa joissakin Saksan tunnelmallisista vanhoista kaupungeista, vaikkapa Wolfsburgissa. Siellä voitte esimerkiksi tutustua kaupungin linnaan ja kiivetä maailman suurimman viinitynnyrin päälle!

Suunnittelu ja tiedonhaku ovat kaiken A ja O

Tällaiselle häämatkalle lähteminen edellyttää jonkin verran valmisteluja ennen matkaa. Hyvin suunnittelemalla saatte matkastanne mahdollisimman paljon irti, eikä teiltä jää mitään huippukohteita näkemättä. Aivan ensimmäisenä teidän on päätettävä, missä maissa haluatte käydä ja mitä reittiä aiotte kulkea. Teidän täytyy myös suunnitella aikataulua, ja siksi on tärkeää tietää, kuinka kauan matka kestää pisteestä a pisteeseen b. Voitte käyttää vaikkapa google.fi/maps-sivustoa ja sen reittisuunnittelua selvittäessänne ajoaikoja.

Sen jälkeen on aika alkaa tiedonhaku! Päättäkää, missä kaupungeissa haluatte käydä ja etsikää, mitä tekemistä ja nähtävää kaupungeissa on. Selvittäkää myös, mitkä hotellit ja ravintolat teitä kiinnostavat. Hyvä konsti on käyttää eri matkailusivustoja suositeltujen aktiviteettien ja hotellien löytämiseen.

Tehtävää helpottaa se, että suunnittelette yhden matkakohteen kerrallaan. Jos olette päättäneet poiketa vaikkapa Berliinissä, tutustukaa hotelleihin ja nähtävyyksiin ja varatkaa ja päättäkää kaikki asiat ennen kuin jatkatte seuraavan kohteen suunnitteluun. Siten ei tunnu siltä, että teillä on edessänne valtava tehtävä. Voitte toki jättää hotellit varaamatta, jos haluatte toimia matkan aikana hieman spontaanimmin ettekä halua seurata tarkkaa aikataulua ja päiväohjelmaa. Pitäkää kuitenkin mielessänne, että kesäaikaan hotellit voivat olla melko täyteen buukattuja.

Automatkaan liittyy myös se, että koette paljon lyhyessä ajassa. Hyvä idea on yhdistellä suurkaupunkeja ja pienempiä kyliä sekä kaupunkielämää ja luontoa, jotta pääsette kokemaan erilaisia asioita matkanne aikana.

  1. Päättäkää matkareitti sekä maat/kaupungit/paikat, joissa käytte
  2. Etsikään tekemistä ja varatkaa hotellit
  3. Laatikaa aikataulu

Aikataulu – samantapainen kuin jonka laaditte häitännekin varten – on teille hyödyllinen apu matkanne aikana. Tietenkään aikataulua ei tarvitse noudattaa orjallisesti, mutta siitä on apua erityisesti silloin, jos haluatte suunnitella ja varata kaikki aktiviteetit etukäteen. Päivittäisen aikataulun laatiminen antaa teille mahdollisuuden selvittää, kuinka paljon vietätte aikaa tien päällä eri päivinä. Lisäksi näette helposti sen, moneltako teidän on lähdettävä ajamaan seuraavaan kohteeseen, jotta ehditte toteuttaa suunnitelmanne.

Älkää kuitenkaan täysin unohtako spontaaniutta! Kyseessä on kuitenkin teidän lomanne ja kuherruskuukautenne. Joka ainoan tunnin suunnittelu voi tuntua hauskalta valmistautumisvaiheessa, mutta siitä voi tulla stressitekijä varsinaisen matkan aikana.

Toisinaan voi olla vaikeaakin olla spontaani. Jättäkää siis tarkoituksella joitakin vapaita aikoja suunnitelmaanne. Siten teillä on aikataulussanne aikaa olla spontaaneja!

VINKKI! Vuokratkaa avoauto todellisen roadtrip-tunnelman luomiseksi!

Esimerkki aikataulusta:

Päivä 9, Dijon, Ranska–Lauterbrunnen, Sveitsi.

Matka-aika: 4 tuntia (moottoritietä). Matka-aika pikkuteitä pitkin: n. 6 tuntia.

8.00 Aamiainen hotellissa ja lähtö

12.00 Lounas tien päällä

15.00 Perillä seuraavassa kohteessa. Kirjautuminen hotelliin XX

16.00 Suunniteltu ohjelma – lenkki vesiputouksen maisemiin

20.00 Illallinen ravintolassa XX

VINKKI! Tehkää suunnittelusta hauskaa ja tunnelmallista. Kuvitelkaa itsenne matkakohteisiin, katselkaa kuvia ja puhukaa seikkailuista, joita tulisitte kokemaan, samalla, kun nautitte lasilliset viiniä.

Hauskat pysähdykset matkan varrella ovat oikeaa roadtrip-henkeä!

Automatkalla kyse ei ole vain siitä, että käytte kiinnostavissa matkakohteissa. Ei, ajatuksena on nauttia myös matkasta itsestään. Huudattakaa siis musiikkia kaiuttimista, avatkaa ikkunat ja antakaa tuulen puhaltaa hiuksissanne, kun nautitte matkasta!

Yksi matkan viehätyksistä on se, että voitte pysähdellä matkan varrella. Jalotelkaa hieman tai nauttikaa jäätelöstä ja kahvista bensa-asemalla. Pysähtykää pieneen kahvilaan tai ravintolaan (joka saattaa näyttää ulkopuolelta hieman epäilyttävältä, mutta voi osoittautua todelliseksi löydöksi sisäpuolelta). Poiketkaa vanhaan kuppilaan ja jutelkaa paikallisten kanssa. Muistakaa myös käyttää kiertoteitä! Lähtekää pois moottoritieltä ja kulkekaa pitkin pikkuteitä, joiden varsilla maisemat ovat kiinnostavampia ja teillä on paremmat mahdollisuudet tehdä pieniä pysähdyksiä. Juuri nämä pikku pysähdykset tekevät matkastanne ainutlaatuisen ja luovat teille erityisiä muistoja.

Älkää unohtako romantiikkaa

Helposti voi käydä niin, että romantiikka unohtuu matkalla, jossa on paljon elämyksiä ja monia mukavia hetkiä. Yrittäkää suunnitella matkallenne pieniä romanttisia juttuja. Jakakaa matkasuunnittelu vaikka niin, että päätätte vierailukohteet vuorotellen. Siten teillä on mahdollisuus myös yllättää toisenne. Piknik rannalla, mukava elokuvailta ja illallinen romanttisessa ravintolassa ovat hyviä esimerkkejä tavoista puolison yllättämiseen.