Miehen häävaatteet ennen ja nyt

1700–1800-luvuilla vaatteet olivat miehille melko tärkeitä. Sen jälkeen tuli kausi, jolloin häissä näkyi lähinnä tummia pukuja ja frakkeja. Viime vuosina on tapahtunut jotakin uutta, sillä miesten vaatteet ovat aiempaa suuremmassa osassa häissä.

Teksti: Jeanette Henriksson

1700–1800-luvuilla, kun miesten pukeutuminen oli todella tärkeää, saattoi käydä jopa niin, että sulhanen sain lainata papin pukua omiin häihinsä. Tuona aikana yksi merkittävä asuste oli hattu. Voidaan sanoa, että hattu teki miehen, ja häissä hattu sai mieluusti olla hieman tavallista koristellumpi erivärisine nauhoineen ja rusetteineen. Hattu veikin lähes kaiken huomion, ja toisinaan kävin niin, että häävieraat katselivat ja ihailivat vain miehen hattua.

Noihin aikoihin tapoihin kuului myös, että morsian ompeli sulhasen paidan. Monet morsiamet taitavat olla onnellisia siitä, että tuo perinne on jo kadonnut, sillä ammattilaiset hoitavat homman niin paljon paremmin. Viime vuosisadalla miesten vaatteet pysyivät lähes muuttumattomina. Tavallisimpia vaihtoehtoja ovat olleet frakki, smokki tai puku. Sama pätee tähän päivään. Nyt voi kuitenkin havaita, että sulhaset uskaltavat tehdä erilaisia valintoja ja päätyä rohkeisiin väreihin ja kuoseihin. Myös miehet haluavat hääpäiväänsä jotakin todella erityistä. Ja miksipä eivät haluaisi?

Etsi ideoita ja pyydä apua
Aina 90-luvulle saakka sulhanen päätyi useimmiten frakkiin. Frakki näytti tuolloin hieman erilaiselta kuin nykyään. Nykyään frakeissa on usein moderneja vaikutteita ja entistä kapeampi siluetti nykymuodin mukaan. Musta on pitkään ollut käytännössä ainoa väri, poikkeuksena iloinen 80-luku, jolloin pastellivärit vaaleansininen ja vaaleanpunainen olivat hyvin muodikkaita. Myös valkoisia frakkeja on olemassa, mutta ne eivät ole kovin yleisiä. Nykyään vaihtoehtoja on paljon niin mallien, värien kuin kuvioidenkin osalta.

Jo pitkän aikaa morsiamen puvuissa on ollut paljon vaihtoehtoja, ja nyt myös miehet alkavat ottaa oman tilansa, ja vaatimukset miehen juhlapuvuille ovat nousseet. Useat suurimmista pukuvalmistajista ovat ottaneet vaatimukset tosissaan, ja nyt häämessuilla näkyy monia uusia ja kiinnostavia vaihtoehtoja. Jos sinä, sulhanen, kaipaat ideoita, sinun tarvitsee vain selailla Häät ja Juhlat -lehden uusinta numeroa. Myös me seuraamme tarkkaan trendejä ja tarjoamme lukijoillemme silmänruokaa ja mahdollisuuden löytää omat häävaatteensa.

Useimmissa hyvin varustelluissa hääputiikeissa on upeita asuja myös sulhasille, ja käynti putiikissa on suoranainen välttämättömyys. Putiikin henkilökunta voi neuvoa teitä ja auttaa teitä löytämään juuri oikean puvun.

Mikä on mikä, ja mikä sinä olet?
Smokki:
Ei ole koskaan ollut meillä perinteinen hääasu, mutta voit ihan hyvin pukeutua siihen sanoaksesi ’tahdon’ rakkaimmallesi. Oli aika, jolloin sulhasen ei suvaittu menevän smokissa kirkkoon, mutta tuo aika on jäänyt taakse. Smokkitakin kanssa käytetään smokkipaitaa, solmuketta ja vyötä. Useimmiten smokkiin yhdistetään myös liivi, ja jalkaan vedetään mustat kiiltonahkakengät. Nykyään tarjolla on useita upeita variantteja sekä smokkitakeista, vöistä, solmukkeista että liiveistä, joiden avulla voit luoda oman persoonallisen lookisi.

Puku: On melko tavallista, että miehet valitsevat asukseen puvun. Puku voi olla ruskea tai harmaa, mutta yleisin väri on kuitenkin edelleen musta. Puvun kanssa miehet voivat käyttää liiviä ja ehkä myös liiviin sopivaa plastronia. Kaikkein parhaimmalta näyttää, jos liivi ja plastroni ovat vaaleammat kuin itse puku. Kontrasti tekee asukokonaisuudesta eloisamman, ja vaaleat sävyt sopivat erinomaisesti häiden kaltaiseen iloiseen ja valoisaan juhlaan. Jos valitset hääasuksesi puvun, käytä sen kanssa puku- tai frakkipaitaa ja yksinkertaisia mustia kenkiä. Mutta juuri kengät ovat makuasia. Jos haluat hieman erikoisemmat kengät, on valinta täysin sinun.

Saketti: Voi olla elegantti vaihtoehto frakille ja on perinteen mukaan oikea valinta aamupäivähäissä. Perinteisestä säännöstä on alettu tinkiä, joten sakettia voi hyvin käyttää myös iltapäivähäissä. Saketin kanssa käytetään smokkipaitaa, liiviä, plastronia ja mielellään harmaaraidallisia housuja. Jalkojasi koristamaan puet mustat kiiltonahkakengät.

Lievetakki: Pitkänmallinen takki, jota miehet käyttävät smokkipaidan kanssa. Lievetakki sallii paljon variaatiota, joten tässä asussa sulhanen voi todella tuoda esiin oman persoonallisuutensa. Tarjolla on monia eri kuvioita ja värejä niin liiveihin, plastroneihin kuin lievetakkiin kuuluviin taskuliinoihinkin. Ihastuttava taskuliina on pakollinen asuste, ja se on tietenkin sovittava yhteen liivin ja plastronin kanssa. Lievetakki on suosittu valinta juuri siksi, että valinnanvaraa väreissä ja kuvioissa on paljon, joten juuri oman tyylinsä löytäminen on suhteellisen helppoa.

On tärkeää, että sinun ja tulevan vaimosi puvut sopivat yhteen, että näytätte parilta. Mutta valitse silti rohkeasti juuri sitä, mistä pidät, ja pidä mielessäsi, että sulhanen on 50 % hääparista, joten sinun vaatteesi ovat aivan yhtä tärkeitä kuin morsiamesikin.