Sulhanen pukeutuu

sulhanen vaatteita

Miten pukeutua häihin? Yleensä se ilmoitetaan kutsukortissa. Sulhasen pukeutuminen on se, joka määrää, miten morsian pukeutuu ja tätä kautta miten hääväen odotetaan pukeutuvan. Koska kukaan ei tahdo ali- tai ylipukeutua, tässä opas sulhasen pukeutumiseen.

Teksti: Petteri Kainulainen Foto: Adobestock.com

Lyhyt oppimäärä on: musta puku kelpaa aina. Frakki on iltapuku ja saketti kuuluu häihin, jotka loppuvat ennen kello 18.

Pidemmän kaavan kautta sama:

Sulhanen / Morsian
Casual / Mekko, housut tai hame ja pusero, bleiseri tai neuletakki.
Tumma puku / Juhla- tai iltapuku
Frakki  / Täyspitkä juhlapuku
Saketti / Leninki, juhlava takki-  leninki yhdistelmä tai   housuasu
Smokki / Lyhyt tai pitkä iltapuku.

Saketti sopii päivän paisteeseen

– Koska meillä oli kaksiosaiset häät, ensin päivällä lähimmille sukulaisille ja ystäville ja illalla koko kaveripiirille suunnatut juhlat, tuntui saketti parhaalta vaihtoehdolta, jonka sitten vaihdoin illalla rennompaan pukuun, kertoo Henry.
Saketti on komea vaihtoehto päivähäihin, jotka siis juhlitaan ennen kello 18.00. Toki jos sulho on mieltynyt sakettiin, eikä häiden kaava ole muutenkaan ihan tiukimpia perinteitä orjallisesti noudattava, saketin voi pitää päällä myös kuuden jälkeenkin.
Saketin takki on harmaa tai musta hännystakki, jonka liepeet ulottuvat polven alapuolelle. Housut ovat mustaharmaaraidalliset. Paita on valkoinen pystykauluspaita. Liivi on harmaa tai värillinen. Solmio on harmaa tai mustavalkoinen, vaihtoehtona plastron kasvattaa koko ajan suosioitaan.
Luksusta tähän asukokonaisuuteen tuovat mustat nauhalliset nahkakengät, valkoinen taskuliina, silinterihattu ja joko valkoinen orkidea tai neilikka.
Talvella päällystakki on musta, tummansininen tai tummanharmaa, kaulahuivi valkoinen ja käsineet harmaat.

sulhanen vaatteita

Frakki pukujen ehdotonta aatelia

– Koska häämme vietettiin Vanajanlinnassa ja kaikki oli muutenkin viimeisen päälle etiketin mukaista oli frakki yksinkertaisesti itsestään selvä vaihtoehto, toteaa Jan-Petter.
Frakki on hyvin perinteinen – ja aina tyylikäs – puku sulhaselle iltahäihin, jota hyvien tapojen mukaan tulee käyttää vasta kuuden jälkeen illalla. Mutta tähänkin voi tehdä poikkeuksen, jos hääjuhlat ovat iltapainotteiset, vaikka ne alkaisivat jo iltapäivällä.
Frakkipukuun kuuluvat musta hännystakki ja mustat simppelit housut ilman käänteitä, mutta joissa sivuissa on silkkinauhat. Frakkipaita on valkoinen, sen miehusta on kovitettu, puolikova tai laskostettua. Frakkipaidan kaulus on pehmeä pystykaulus, mutta myös kovitettu irto- tai kiintokaulus kelpaavat mainiosti. Frakkiliivi on valkoinen, ja sen tulee näkyä parisen senttiä takin alta. Valkoinen taskuliina pilkistää noin sentin verran taskusta. Asuun kuuluu myös valkoinen solmuke sekä mustat kiiltonahkakengät.
Halutessa tai tarvittaessa juhlavaa luksusta tuovat silinterihattu ja valkoinen neilikka.
Talvella musta karvalakki voi korvata silinterin ja valkoinen silkkinen kaulaliina kiedotaan kaulaan. Takki on tummansininen tai -harmaa tai takin voi korvata mustalla viitalla.

Tumma puku komean helppo ratkaisu


– Koska häämme oli pienet ja epämuodolliset ja hoidimme itse kustannukset, sai musta pukuni toimittaa hääpuvunvirkaa. Joskin se ehostettiin liiveillä ja solmioilla juhlakuntoon, toteaa Pekka.
Tumma puku toimii aina – missä ja milloin vain. Perinteinen tumma puku löytyy varmaankin jokaisen kaapista. Sitä voi piristää ja sävyttää yleisiin hääväreihin sopivaksi esimerkiksi liiveillä. Kannattaa muistaa, että ruskea ja harmaa ovat arkisia värejä, joten niiden käyttöä häissä kannattaa harkita tarkkaan. Samoin on liituraidan kanssa.
Tumman puvun kanssa paita on valkoinen, tuplakalvosimet lisäävät juhlavuutta. Solmio tai solmuke on yleensä hillityn hopeanharmaa, mutta se voi liivien tapaan toistaa morsiamen värejä.
Lisää luksusta tummaan pukuun saadaan valkoisella taskuliinalla, hillityllä kaulaliinalla ja sitten vielä päähän musta, tummansininen tai harmaa huopahattu.
Kesähäissä sulhasen puku voi olla vaaleampi kuin talvella.

Smokissa biletetään


– Smokki tuntui frakin ja saketin sijaan omimmalta vaihtoehdolta. Ja itse asiassa se oli vaimoni toive – käytin hänen edesmenneen isänsä vanhaa smokkia, kertoo Santeri.
Smokinkin kohdalla lipsutaan nykyään positiivisesti etiketissä. Se sopii eritoten rennonletkeisiin ”hyviin bileisiin”.
Smokki muistuttaa tummaa pukua. Siinä ei ole hännyksellistä takkia, mutta normipuvuntakkiin lisäyksenä siinä on satiinikaulukset. Vaikka smokin yleisin väri on musta, se voi olla myös valkoinen, jolloin housut ovat joko valkoiset tai mustat. Smokki voi olla joko saalikauluksellinen tai pystykuosinen. Housun sivusaumoja koristaa puvun värinen satiininauha.
Smokin juhlavuutta voi lisätä solmukkeella, leveällä silkkivyöllä ja liiveillä.

Kansallispuku kertoo asenteesta

Mainittakoon vielä lopussa, että kansallispuku on aina toimiva ja sallittu juhlapuku. Eritoten tämä on suosittu asuvalinta saamelaisissa häissä. Ainutlaatuisuudellaan ja näyttävyydellään kansallispuku on mitä toimivin hääasu.

 

Vinkit

• Valitse aina omanlaisesi ja häidenne näköinen/oloinen asukokonaisuus
• Huolla puku, kengät ja asusteet ajoissa,  mielellään edellisenä iltana
• Viehettä ja taskuliina ei käytetä yhdessä
• Kalvosinnapit kuuluvat jokaiseen asukokonaisuuteen
• Käytä polvisukkia, jottei paljaat nilkat vilku alttarilla
• Aluspaita tekee asusta mukavamman
• Kankeiden pukeutumiskaavojen sijaan on kuitenkin aina tärkeintä, että viihdyt puvussasi
•Kun sulhanen riisuutakkinsa, voi muukin hääväki keventää omaa pukeutumistaan.

Lue lisää

Tyylikkään hääpuvun salaisuus

Minkälaisia asioita kannattaa ottaa huomioon sulhasen hääpuvun suhteen ja onko pukeutumisetiketillä väliä?

Klassiset kellot miehille ja naisille

Ajaton, klassinen kello on täydellinen lahja sekä naisille että miehille. Tässä meidän suosikkeja!

Värien aika!

Sininen ja harmaa ovat jo pitkään dominoineet miesten häämuotia, mutta nyt saamme vihdoin nauttia hieman monipuolisemmasta värikirjosta myös miesten hääpukeutumisen…

Sininen on in

Yhä useammat sulhaset valitsevat hääpäivänään pukeutua siniseen väriin, josta on saatavilla useita eri sävyjä.

Pohjoismainen sulhanen

Pohjoismaissa hääpäivän pukeutumisessa yleisin valinta on puku. Mutta mitä sinun tulisi ottaa huomioon ennen hääpuvun valintaa?

Pukuliike Veston

Pukuliike Veston: Kattava valikoma miesten pukuja arkeen ja juhlaan Helsingin ja Tampereen myymälöistämme.

Sulhanen pukeutuu

Sulhasen pukeutuminen on se, joka määrää, miten morsian pukeutuu ja tätä kautta miten hääväen odotetaan pukeutuvan. Koska kukaan ei tahdo…

Tyylitajuinen sulhanen

Uskallatko kokeilla jotain uutta ja valita vähän erilaisen tyylin?

Näin pukeudut hääpäivään

Puku, frakki, smokki vai saketti? Tässä artikkelissa opastamme kaikki tulevat sulhaset oikealle polulle tässä vaateviidakossa.

Mitä eri koodit kutsussa tarkoittavat?

Pukukoodi ilmoitetaan perinteisesti miehen pukeutumisella ja naisen asu määräytyy miehen asun mukaan. Perinteiset pukukoodit kutsukorteissa ovat seuraavat: Juhlapuku, tumma puku,…

Näin solmit solmion ja solmukkeen oikein

Jokaisen miehen ja tulevan sulhasen tulee osata solmia solmionsa ja solmukkeensa oikein. Tiedätkö miten se tehdään?

Hääkuosiin viikossa

Onko häihin enää 7 päivää jäljellä, etkä koe olevasi paras versio itsestäsi?

Classy fun ja personal

Vuonna 2020 tavoitellaan persoonallista tyyliä, jossa ajattomat klassikot yhdistetään uusiin väreihin ja kuoseihin.

Trendit sulhanen

Tähän artikkeliin olemme listanneet uusimmat pukeutumistrendit sulhaselle ja annamme myös vinkkejä siitä, mikä on erityisen in tulevana sesonkina.

Pysy ajan tasalla

Kello ei ole pelkästään kaunis asuste hääpäivänä, vaan sen avulla pysyt myös ajan tasalla ja voit seurata aikataulun pitävyyttä.

Unohtumattomat polttarit

Onko joku läheisesi menossa naimisiin? Loistavaa! Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, kuinka järjestät uskomattomat polttarit tulevalle sulhaselle budjetista riippumatta.

Ihastuttava Nordic Bridal Show ja häämuoti

Nordic Bridal Show on Pohjoismaisen hääalan kehto. Tapahtuma järjestetään Pohjoismaisille hääalan ammattilaisille, jossa he pääsevät tekemään tulevan kauden ostoja. Pukuvalmistajat…

Kauneusvinkkejä miehelle

Tietysti sinä sulhasena haluat näyttää mahdollisimman hyvältä suurena päivänäsi, oletpa turhamainen tai et. On monia asioita, jotka voit tehdä ollaksesi…

Miehen häävaatteet ennen ja nyt

1700–1800-luvuilla vaatteet olivat miehille melko tärkeitä. Sen jälkeen tuli kausi, jolloin häissä näkyi lähinnä tummia pukuja ja frakkeja. Viime vuosina…

Sulhasen tyyli

Nykyään kaikki huomio ei enää keskity morsiamen pukuun. Ei, nykypäivän sulhaset haluavat oman osansa huomiosta. Mieshän muodostaa puolet hääparista, ja…

Sulhasen Kauneusopas

Sulhasillakin on oikeus hemmotella itseään ennen hääpäivää. Hyvinvointi päästä varpaisiin ei ole vain morsiamen etuoikeus. Ihon, hiukset ja kynnet voi…

Viehe

Pieni kukka, jota sulhanen kantaa vasemmassa takinkäänteessään, on nimeltään viehe. Yleensä viehe on tyyliltään yhtenäinen morsiuskimpun kanssa.

Photoshoot

Astu kauniiden häämuotivalokuvaustemme kulisseihin

Näin näytät komealta hääpäivänäsi

Tänä päivänä miehillä on vain harvoja tilaisuuksia, joihin he voivat laittautua ja pukeutua. Tämän takia on mukavaa, kun tällaisia tilaisuuksia…

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Tyylikkään hääpuvun salaisuus

Minkälaisia asioita kannattaa ottaa huomioon sulhasen hääpuvun suhteen ja onko pukeutumisetiketillä väliä?

Lue Lisää

Klassiset kellot miehille ja naisille

Ajaton, klassinen kello on täydellinen lahja sekä naisille että miehille. Tässä meidän suosikkeja!

Lue Lisää

Värien aika!

Sininen ja harmaa ovat jo pitkään dominoineet miesten häämuotia, mutta nyt saamme vihdoin nauttia hieman monipuolisemmasta värikirjosta myös miesten hääpukeutumisen…

Lue Lisää

Sininen on in

Yhä useammat sulhaset valitsevat hääpäivänään pukeutua siniseen väriin, josta on saatavilla useita eri sävyjä.

Lue Lisää

Pohjoismainen sulhanen

Pohjoismaissa hääpäivän pukeutumisessa yleisin valinta on puku. Mutta mitä sinun tulisi ottaa huomioon ennen hääpuvun valintaa?

Lue Lisää

Sulhanen pukeutuu

Sulhasen pukeutuminen on se, joka määrää, miten morsian pukeutuu ja tätä kautta miten hääväen odotetaan pukeutuvan. Koska kukaan ei tahdo…

Lue Lisää

Tyylitajuinen sulhanen

Uskallatko kokeilla jotain uutta ja valita vähän erilaisen tyylin?

Lue Lisää

Näin pukeudut hääpäivään

Puku, frakki, smokki vai saketti? Tässä artikkelissa opastamme kaikki tulevat sulhaset oikealle polulle tässä vaateviidakossa.

Lue Lisää

Mitä eri koodit kutsussa tarkoittavat?

Pukukoodi ilmoitetaan perinteisesti miehen pukeutumisella ja naisen asu määräytyy miehen asun mukaan. Perinteiset pukukoodit kutsukorteissa ovat seuraavat: Juhlapuku, tumma puku,…

Lue Lisää

Näin solmit solmion ja solmukkeen oikein

Jokaisen miehen ja tulevan sulhasen tulee osata solmia solmionsa ja solmukkeensa oikein. Tiedätkö miten se tehdään?

Lue Lisää