Sulhanen pukeutuu

Miten pukeutua häihin? Yleensä se ilmoitetaan kutsukortissa. Sulhasen pukeutuminen on se, joka määrää, miten morsian pukeutuu ja tätä kautta miten hääväen odotetaan pukeutuvan. Koska kukaan ei tahdo ali- tai ylipukeutua, tässä opas sulhasen pukeutumiseen.

Teksti: Petteri Kainulainen Foto: Janne Miettinen/Andrei Zveaghintev/Olga Sapegina

Lyhyt oppimäärä on: musta puku kelpaa aina. Frakki on iltapuku ja saketti kuuluu häihin, jotka loppuvat ennen kello 18.

Pidemmän kaavan kautta sama:
Sulhanen / Morsian
Casual / Mekko, housut tai hame ja pusero, bleiseri tai neuletakki.
Tumma puku / Juhla- tai iltapuku
Frakki  / Täyspitkä juhlapuku
Saketti / Leninki, juhlava takki-  leninki yhdistelmä tai   housuasu
Smokki / Lyhyt tai pitkä iltapuku.

Saketti sopii päivän paisteeseen
– Koska meillä oli kaksiosaiset häät, ensin päivällä lähimmille sukulaisille ja ystäville ja illalla koko kaveripiirille suunnatut juhlat, tuntui saketti parhaalta vaihtoehdolta, jonka sitten vaihdoin illalla rennompaan pukuun, kertoo Henry.
Saketti on komea vaihtoehto päivähäihin, jotka siis juhlitaan ennen kello 18.00. Toki jos sulho on mieltynyt sakettiin, eikä häiden kaava ole muutenkaan ihan tiukimpia perinteitä orjallisesti noudattava, saketin voi pitää päällä myös kuuden jälkeenkin.
Saketin takki on harmaa tai musta hännystakki, jonka liepeet ulottuvat polven alapuolelle. Housut ovat mustaharmaaraidalliset. Paita on valkoinen pystykauluspaita. Liivi on harmaa tai värillinen. Solmio on harmaa tai mustavalkoinen, vaihtoehtona plastron kasvattaa koko ajan suosioitaan.
Luksusta tähän asukokonaisuuteen tuovat mustat nauhalliset nahkakengät, valkoinen taskuliina, silinterihattu ja joko valkoinen orkidea tai neilikka.
Talvella päällystakki on musta, tummansininen tai tummanharmaa, kaulahuivi valkoinen ja käsineet harmaat.

Bonjour-puku ei virallista etikettiä kumarra
– Bonjour-puku ei kai ole ihan virallisen etiketin mukainen. Mutta koska kaikki muut pukuvaihtoehdot tuntuivat liian tylsiltä ja tavalliselta, valitsin tämän vaihtoehdon. Tylsiltä ja tavallisilta siksi, sillä joka päivä töihin mennessäni vedän tumman puvun päälleni. Pukuni oli samaa sarjaa morsiameni puvun kanssa, kertoo Ville pukuvalinnastaan.
Bonjour-puvun takki muistuttaa perinteistä puvuntakkia, mutta se on pidempi – jopa puoleen sääreen asti ulottuva. Bonjour-puku antaa sulhasellekin mahdollisuuden koreilla väreillä ja kuoseilla, sillä takki voi olla musta tai värillinen, yksivärinen tai kuviollinen. Bonjour-puvun kanssa käytetään joko frakki- tai pukuhousuja, mutta myös harmaat sakettihousut ovat mahdolliset. Solmukkeen sijaan voi käyttää plastronia.
Bonjour-settiin kuuluu sama paita/liivikokonaisuus sekä kengät kuin saketissakin.
Luksusta ja yhtenäisyyttä hääparin pukeutumiseen saadaan, kun myös liivin ja plastronin väriskaala, joka on hyvin vapaa, sävytetään vaikkapa morsiamen kimpun tai puvun mukaan.

Frakki pukujen ehdotonta aatelia
– Koska häämme vietettiin Vanajanlinnassa ja kaikki oli muutenkin viimeisen päälle etiketin mukaista oli frakki yksinkertaisesti itsestään selvä vaihtoehto, toteaa Jan-Petter.
Frakki on hyvin perinteinen - ja aina tyylikäs - puku sulhaselle iltahäihin, jota hyvien tapojen mukaan tulee käyttää vasta kuuden jälkeen illalla. Mutta tähänkin voi tehdä poikkeuksen, jos hääjuhlat ovat iltapainotteiset, vaikka ne alkaisivat jo iltapäivällä.
Frakkipukuun kuuluvat musta hännystakki ja mustat simppelit housut ilman käänteitä, mutta joissa sivuissa on silkkinauhat. Frakkipaita on valkoinen, sen miehusta on kovitettu, puolikova tai laskostettua. Frakkipaidan kaulus on pehmeä pystykaulus, mutta myös kovitettu irto- tai kiintokaulus kelpaavat mainiosti. Frakkiliivi on valkoinen, ja sen tulee näkyä parisen senttiä takin alta. Valkoinen taskuliina pilkistää noin sentin verran taskusta. Asuun kuuluu myös valkoinen solmuke sekä mustat kiiltonahkakengät.
Halutessa tai tarvittaessa juhlavaa luksusta tuovat silinterihattu ja valkoinen neilikka.
Talvella musta karvalakki voi korvata silinterin ja valkoinen silkkinen kaulaliina kiedotaan kaulaan. Takki on tummansininen tai -harmaa tai takin voi korvata mustalla viitalla.

Tumma puku komean helppo ratkaisu
– Koska häämme oli pienet ja epämuodolliset ja hoidimme itse kustannukset, sai musta pukuni toimittaa hääpuvunvirkaa. Joskin se ehostettiin liiveillä ja solmioilla juhlakuntoon, toteaa Pekka.
Tumma puku toimii aina – missä ja milloin vain. Perinteinen tumma puku löytyy varmaankin jokaisen kaapista. Sitä voi piristää ja sävyttää yleisiin hääväreihin sopivaksi esimerkiksi liiveillä. Kannattaa muistaa, että ruskea ja harmaa ovat arkisia värejä, joten niiden käyttöä häissä kannattaa harkita tarkkaan. Samoin on liituraidan kanssa.
Tumman puvun kanssa paita on valkoinen, tuplakalvosimet lisäävät juhlavuutta. Solmio tai solmuke on yleensä hillityn hopeanharmaa, mutta se voi liivien tapaan toistaa morsiamen värejä.
Lisää luksusta tummaan pukuun saadaan valkoisella taskuliinalla, hillityllä kaulaliinalla ja sitten vielä päähän musta, tummansininen tai harmaa huopahattu.
Kesähäissä sulhasen puku voi olla vaaleampi kuin talvella.

Smokissa biletetään
– Smokki tuntui frakin ja saketin sijaan omimmalta vaihtoehdolta. Ja itse asiassa se oli vaimoni toive – käytin hänen edesmenneen isänsä vanhaa smokkia, kertoo Santeri.
Smokinkin kohdalla lipsutaan nykyään positiivisesti etiketissä. Se sopii eritoten rennonletkeisiin ”hyviin bileisiin”.
Smokki muistuttaa tummaa pukua. Siinä ei ole hännyksellistä takkia, mutta normipuvuntakkiin lisäyksenä siinä on satiinikaulukset. Vaikka smokin yleisin väri on musta, se voi olla myös valkoinen, jolloin housut ovat joko valkoiset tai mustat. Smokki voi olla joko saalikauluksellinen tai pystykuosinen. Housun sivusaumoja koristaa puvun värinen satiininauha.
Smokin juhlavuutta voi lisätä solmukkeella, leveällä silkkivyöllä ja liiveillä.

Kansallispuku kertoo asenteesta
Mainittakoon vielä lopussa, että kansallispuku on aina toimiva ja sallittu juhlapuku. Eritoten tämä on suosittu asuvalinta saamelaisissa häissä. Ainutlaatuisuudellaan ja näyttävyydellään kansallispuku on mitä toimivin hääasu.

Personoidut kalvosinnapit

Vinkit
• Valitse aina omanlaisesi ja häidenne näköinen/oloinen asukokonaisuus
• Huolla puku, kengät ja asusteet ajoissa,  mielellään edellisenä iltana
• Viehettä ja taskuliina ei käytetä yhdessä
• Kalvosinnapit kuuluvat jokaiseen asukokonaisuuteen
• Käytä polvisukkia, jottei paljaat nilkat vilku alttarilla
• Aluspaita tekee asusta mukavamman
• Kankeiden pukeutumiskaavojen sijaan on kuitenkin aina tärkeintä, että viihdyt puvussasi
•Kun sulhanen riisuutakkinsa, voi muukin hääväki keventää omaa pukeutumistaan.