Sulhasen Kauneusopas

Sulhasillakin on oikeus hemmotella itseään ennen hääpäivää. Hyvinvointi päästä varpaisiin ei ole vain morsiamen etuoikeus. Ihon, hiukset ja kynnet voi laittaa kuntoon ja olla todella miehekäs.

Teksti: Cathrine Engebret
Kuvat: Everett Collection / Shutterstock.com

Et ole lainkaan turhamainen, jos haluat laittautua ollaksesi parhaimmillasi suurena juhlapäivänäsi. Vaikka perinteisesti morsian on ollut häissä huomion keskipiste, ei ole aivan samantekevää, miltä sulhanen näyttää.

Kynnet ja kädet
Ennaltaehkäisy on oleellinen osa käsien ja kynsien hoitamista. Pitkän ja kylmän talven aikana on esimerkiksi huomioitava, että kädet ja kynnet kuivuvat ja haurastuvat, koska kädet ovat alttiina kylmälle. Silloin on tärkeää levittää käsiin usein käsivoidetta, jota on hierottava hyvin myös kynsiin. Lisäksi voit hieroa sormiin tipan öljyä päivittäin. Siten kynsinauhat pysyvät pehmeinä ja joustavina.
Kun hääpäivä lähenee, voit hyvin hemmotella itseäsi käymällä ammattimaisessa käsihoidossa kauneushoitolassa. Siellä voit ottaa esimerkiksi kuumavahakäsittelyn. Se hoitaa sekä kynnet että kädet. Myös kunnon käsikuorinta on suositeltavaa. Se poistaa tehokkaasti kuollutta ihosolukkoa ja tekee ihosta sileän ja pehmeän.

Jalat
OK, sulhasen jalat eivät näy, ellei hän ole päätynyt todella epätavanomaiseen asuun. Hyvin hoidetut jalat ja varpaankynnet voivat saada aikaan rentouden tunteen, joka auttaa jaksamaan päivänä, joka on täynnä iloa ja suuria tunteita – erityisesti jaloille. Aloita hyvissä ajoin ja totuttele raspaamaan irti kuivunut iho, leikkaamaan kynnet ja hoitamaan kynsinauhat esimerkiksi kerran kuukaudessa. Voit hyvin hoitaa jalat itse, mutta voi olla hyvä suoda itselleen käynti pedikyyrissä muutamaa päivää ennen häitä. Pedikyyriin on hyvä yhdistää kunnon jalkahieronta, mikä voi todella auttaa sinua rentoutumaan hektisten viime hetken häävalmistelujen keskellä.

Iho
Myös ihonhoito kannattaa aloittaa ajoissa, jotta saa ihon näyttämään mahdollisimman hyvältä hääpäivänä. On hyvä ajatus varata aika ihonhoitoon noin puoli vuotta ennen häitä. Siten on mahdollista saada sekä ihon syväpuhdistus että hyviä ohjeita siitä, mikä toimii parhaiten juuri sinun ihollesi. Jos sinulla on jokin tietty iho-ongelma, sinulla on hyvin aikaa hoito-ohjelman aloittamiseen. Jos sinulla ei ole iho-ongelmia, saat hyviä ohjeita ihosi itsehoitoon. Muista kuitenkin, että ensimmäistä kasvohoitoa ei kannata ottaa paria päivää ennen häitä! Iho voi reagoida hoitoon muuttumalla punaiseksi, ja pahimmassa tapauksessa se näyttää näppyiseltä ja epäpuhtaalta pari päivää hoidon jälkeen.

Tärkeintä on kuitenkin pestä kasvot aamuin ja illoin ihoosi sopivilla tuotteilla ja huolehtia siitä, että ihosi saa riittävästi kosteutta. Se on parasta, mitä ihosi tietää! Muista myös syödä terveellisesti ja juoda riittävästi vettä.

Suo silmänalusille hieman ylimääräistä huomiota. Mustat renkaat ja pussit silmien alla eivät koskaan ole kauniit, eivät etenkään hyvin puetulla ja hyvännäköisellä sulhasella. Ongelman voi ehkäistä silmänympärysvoiteella. Silmänympäryksen ohut iho tarvitsee hieman ylimääräistä huolenpitoa, ja siksi silmänympärysvoide on hyvä lisä kasvovoiteelle.
 
Hiukset
Varaa aika kampaajalle hyvissä ajoin ennen häitä. Pidä huoli siitä, että saat hyvän leikkauksen ja hyvät vinkit sekä oikeat tuotteet oman hiustyyppisi hoitoon. Siten voit vaikuttaa hiuksiisi pitkällä tähtäimellä niin, että hiuksesi ovat mahdollisimman pehmeät ja kiiltävät ja todella parhaimmillaan juuri häiden aikaan. Eräs yleinen hiustenhoitoon liittyvä vinkki on, että hiukset kannatta pestä vain joka toinen tai joka kolmas päivä. Jos hiuksia pestään liian usein, voi hiusten luonnollinen rasvantuotanto loppua, mikä luo epätasapainoa sekä hiuksiin että päänahkaan. Hoitoainetta tulisi aina käyttää sekä pesun että hoitojen jälkeen. Hoitoaine sulkee hiussuomut hoidon päätteeksi.

Miehillä on toki muutakin trimmattavaa kuin hiukset. Rintakarvat voidaan kyllä hyväksyä, mutta joka suuntaan harottavat nenäkarvat tai kulmakarvat voivat pilata muuten tyylikkään ulkoasun. Muista ottaa pinsetit käyttöön säännöllisesti, jotta saat nenä- ja kulmakarvasi hallintaan. Nenäkarvat voidaan poistaa myös nenäkarvatrimmerillä.

Itserusketus/solarium
Erityisesti ne, jotka menevät naimisiin keväällä tai alkukesästä, saattavat kaivata hieman auttavaa kättä ihonvärinsä kanssa. Sulhanen pukeutuu usein valkoiseen tai ainakin vaaleaan paitaan. Siksi voi olla hyvä ajatus hankkia hieman raikkaampi väri kuin se sinertävä sävy, joka kasvoilla ja kaulalla on pitkän talven jälkeen. On tietenkin aivan luvallista huijata hieman. Kaikkein käytännöllisimpiä ratkaisuja ovat solarium, suihkurusketus tai itseruskettava voide. On makuasia, minkä vaihtoehdon valitsee. Toisten mielestä suihkurusketus ja voiteet ovat tahmaisia, ja siksi he päätyvät solariumiin, mutta toiset haluavat suojata ihoaan ja päätyvät siksi voiteisiin tai suihkurusketukseen.

Jos valinta osuu solariumiin, on todella tärkeää aloittaa solariumissa käynti hyvissä ajoin mahdollisimman hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Sokkirusketus viikkoa ennen häitä ei todellakaan ole suositeltava vaihtoehto. Pahimmassa tapauksessa iho saattaa palaa pahasti, eikä punertava iho näytä hyvältä vaalean paidan kanssa, kuten ei myöskään liian tumma iho.

Jos valitset suihkurusketuksen tai itseruskettavan voiteen, kannattaa sitä testata hyvissä ajoin varmistaakseen, miten iho reagoi. Suihkurusketus itse häitä varten kannattaa ottaa kaksi päivää ennen häitä. Muista testata suihkurusketusta kerta tai pari oikean sävyn löytämiseksi. Kellertävä tai oranssi iho ei näytä hyvältä yhtään minkään värisen paidan kanssa.

Hampaiden valkaisu
Monet sulhaset kertovat, etteivät ole koskaan muulloin hymyilleet niin leveästi kuin hääpäivänään. Jos siis joskus olet harkinnut hampaidenvalkaisua, nyt on oikea aika sille. Hampaiden valkaisu ei ole erityisen monimutkainen toimenpide, mutta se kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi. Puhu hammaslääkärisi kanssa, sillä hän voi kertoa, kaipaavatko hampaasi valkaisua vai eivät. Kaikkia hampaita ei välttämättä saada valkaistua.

Huomioi myös, että hampaiden valkaiseminen on hyvä aloittaa hyvissä ajoin ennen häitä, sillä vastavalkaistuihin hampaisiin tarttuu helposti väriä esimerkiksi joistakin ruoista ja punaviinistä.•