Näin teet tyylistäsi persoonallisen

Nykyään kaikki huomio ei enää keskity morsiamen pukuun. Ei, nykypäivän sulhaset haluavat oman osansa huomiosta. Mieshän muodostaa puolet hääparista, ja vaatteet tekevät miehen!

Teksti: Jeanette Henriksson
Kuvat: Lilly

Asusteet
Naimisiin meno on suuri elämys, ja on itsestään selvää, että morsian ja sulhanen haluavat tuntea itsensä maailman kauneimmaksi naiseksi ja komeimmaksi mieheksi. Sulhanen voi helposti luoda tyylikään ja persoonallisen ilmeen vain valitsemalla oikeat asusteet.

Aiemmin markkinoilla ei ollut sulhasille paljoakaan valinnan varaa. Mutta nykyään tarjontaa on paljon, ja hääala on todella panostanut siihen, että sinä miehenä saat juuri sen, mitä hääpäivääsi toivot. Tarjolla on paljon erilaisia juhlapukuja eri malleissa, ja värisävyissä, materiaaleissa ja kankaiden kuvioinneissa riittää valinnan varaa. Sinun ei siis tarvitse kuin lähteä rohkeasti mukaan, hakea inspiraatiota Häät ja Juhlat -lehdestä ja vierailla arvostetussa hääpukuliikkeessä, jonka valikoimaan kuuluvat myös miesten puvut.

Taikuutta asusteilla
Pieni mutta merkityksellinen asuste, jota alettiin käyttää jo 1800-luvulla, ovat kalvosinnapit. Ne todellakin ovat upea asuste ja auttavat sinua tekemään lookistasi persoonallisen. Markkinoilla on tarjolla paljon erilaisia kalvosinnappeja. Yksinkertaisesti sanottuna kalvosinnapit ovat parillinen asuste, jonka tehtävänä on pitää paidan hihansuut siististi kiinni. Mutta ne voivat olla myös paljon enemmän. Ne voivat olla kuin sulhasen kaunis koru, ja voit panostaa kalvosinnappeihisi juuri niin paljon kuin itse haluat. Tarjolla on paljon kauniita edullisia kalvosinnappeja. Mutta markkinoilta löytyy myös todella arvokkaita kalvosinnappeja, jotka on valmistettu jalometalleista ja koristettu jalokivillä. Kalvosinnappeihin voi myös saada oman kaiverruksen, monogrammin tai vaikkapa sukuvaakunan.

Kiiltonahkaa ja korkoja
Kengät ovat toinen asuste, johon kannattaa panostaa, jos haluaa hääasuunsa persoonallisen tyylin. Valinnanvaraa on paljon. Päätä ensin, minkä tyyppisen juhlapuvun valitset suureksi päiväksesi, ja siirry sen jälkeen valitsemaan kenkiäsi. Muista, että uudet kengät eivät koskaan ole mukavat jalassa, ja välttääksesi rakkojen syntymisen astellessasi kirkon käytävää sinun kannattaa käyttää kenkiä jonkin verran ennen häitä. Hyvään ja laadukkaaseen kenkäpariin investoiminen on todellakin investointi. Valitse kengät, joille tiedät olevan käyttöä myös häiden jälkeen. Hyvin varustetussa hääputiikissa sinua autetaan löytämään juuri ne kengät, jotka sopivat sekä pukuusi että persoonallisuuteesi.

Solmio, solmuke tai plastroni
Sana solmio on johdettu solmia-verbistä. Aiemmin kravattisolmun tekeminen oli oleellinen osa nuoren miehen kasvatusta. Enää eivät kaikki miehet osaa tehdä kravattisolmua. Solmioita on tarjolla lähes loputon valikoima, josta moderni mies voi valita omansa, jos on päättänyt käyttää häissään pukua. Jos taas pukeudut frakkiin tai smokkiin, sinun on keskityttävä solmukkeen valintaa. Solmuke on tietyn tyyppinen solmittu rusetti. Aiemmin miehet solmivat solmukkeensa itse, mutta nykyään useimmat solmukkeet ovat valmiiksi solmittuja, ja ne kiinnetään kaulaan nauhan avulla.

Perinteisesti frakin kanssa käytetään valkoista solmuketta, ja smokkiin yhdistetään perinteen mukaan musta solmuke. Voit kuitenkin valita myös värin, joka sopii häihinne ja mahdollisesti toistuu morsiamesi puvussa tai morsiuskimpussa. Tai sitten voit yksinkertaisesti valita värin, josta pidät ja joka sopii persoonaasi. Ascot-huivi on ikään kuin solmion ja huivin risteytys. Niitä on saatavilla useissa eri väreissä, materiaaleissa ja struktuureissa. Aluksi huivi oli enemmänkin kaulahuivi, mutta 1700-luvulla siitä tuli hyvin suosittu yläluokan keskuudessa. Ascot-huivia voi käyttää saketin tai bonjour-puvun kanssa.

Plastronia voisi kuvailla ascot-huivin leveämmäksi versioksi. Se oli hyvin suosittu 1800-luvulla, jolloin sitä käytettiin rennompaan tyyliin. Plastroni nousi ensin suosioon hevosurheilumaailmassa, mutta sen suosio levisi, sillä plastroni sopii erinomaisesti niille, jotka eivät halua sitoa mitään tiukkaan kaulansa ympärille. Plastronia käytetään paidan päällä, ja se yhdistetään lievetakkiin, joka on bonjour-puvun lyhyempi versio. Plastronia voi käyttää myös liivin kanssa. Liivit ovat nykyään hyvin suosittuja hääasusteita, ja markkinoilla on tarjolla upeita liiviluomuksia ja massoittain eri värejä, materiaaleja ja kuvioita.

Vinkkejä asustevalintoihin persoonallisen tyylin luomiseksi

  • Kello – voit valita juuri sellaisen kellon kuin haluat. Miksi et juhlistaisi avioitumistasi myös hankkimalla uuden kellon?
  • Vihkisormus – on tärkein asusteesi hääpäivänäsi ja sen jälkeen. Sormuksesta voi tehdä hyvin persoonallisen. Voitte vaikka suunnitella sormuksenne yhdessä tulevan vaimosi ja asiantuntevan kultasepän kanssa.
  • Kalvosinnapit – voivat alla perinteiset tai todella persoonalliset, valinta on sinun.
  • Napinläpikukka – kukka, joka pujotetaan näpinläpeen tai kiinnitetään rintataskuun. Pitäisi sopia yhteen morsiuskimpun kukkien kanssa.
  • Taskuliina – voidaan käyttää frakin, smokin ja puvuntakin kanssa. Taitellaan rintataskuun.