Täydellisen morsiuspuvun jahdissa

Täydellisen häämekon etsiminen on sekä jännittävää, että suorastaan maagista. Sinun tehtävänäsi on löytää kaikkien kauniiden morsiuspukujen joukosta juuri se oikea sinulle. Häät ja Juhlat -lehden toimittaja Anna antaa sinulle henkilökohtaisia insider -vinkkejä.

Teksti: Anna Östberg  Kuvat: Shutterstock

Koska olen vastikään ollut morsiamena, olen käynyt läpi koko morsiuspuvun etsintäruljanssin. Heittäydyin morsiusmekkojen maailmaan ja tein paljon virheitä. Oppimani asiat ovat pohjana vinkeille, jotka toivottavasti antavat sinulle inspiraatiota ja uskoa etsinnän onnistumiseen.

Suunnittele etsintä
Hyvä vinkki tehokkaaseen suunnitteluun on valmistella hääportfolio, jossa on kuvia hääpuvuista joista pidät. Kirjaa ylös toiveesi ja laita ne kansiin. Kuvat auttavat hääliikkeen henkilökuntaa ymmärtämään mitä haet takaa.

Hääliikkeessä sinun tulee ennen kaikkea keskittyä morsiusmekkojen malleihin. Kokeile eri malleja, jotta löytäisit juuri sinulle sopivan leikkauksen. Huomioi, että mikäli mekon malli ei sovi sinulle, menevät muutkin asiat pieleen. Mitkään maailman koristeet eivät pelasta huonosti istuvaa hääpukua. Tämän takia sinun tulee varata aikaa löytääksesi oikean mekkomallin.

– Oikean mallin löydät katsomalla itseäsi päästä varpaisiin. Morsiusmekon tulee istua kauniisti ja täydellisesti rinnan, vyötärön ja lantion kohdalta.

Kun löydät täydellisen mallin, voit keskittyä kankaisiin, väreihin ja koristeisiin. Se, mikä tekee etsinnästä entistä jännittävämmän on se, että on olemassa runsaasti upeita kankaita kuten duchesse, organza ja satiini, joilla kaikilla on eri ominaisuuksia. Selvitä mistä pidät eniten. Harkitse minkä värisen mekon haluat. Kaikki häämekot eivät ole valkoisia, vaan niitä on muun muassa samppanjan ja norsunluunvalkoisen sävyisinä. Pitsit, helmet ja kivet ovat koristeita, jotka voivat sekä laskea tai nostattaa morsiusmekkoa, joten varaa aikaa tunnistaaksesi mikä näyttää hyvältä sinun ylläsi.

Ole ajoissa
Täydellisen mekon etsintä vie aikaa. Sinulla pitää olla aikaa ajatella mitä haluat ja sinulla tulee olla aikaa sovittaa häämekkoja kaikessa rauhassa. Hyvä neuvo on aloittaa morsiusmekkosi etsintä mahdollisimman pian.

– Monet aloittavat varaamalla ensimmäisen sovituksen vuotta ennen hääpäivää. Tämä antaa sinulle hyvin aikaa selvittää mistä pidät ja mistä et pidä. Suunnilleen viidestä kuuteen kuukautta ennen häitä on aika pättää tarkemmin mitä haluat, jotta muokkauksille on aikaa, vinkkaa mekkoekspertti.

Minulle oli tärkeää, että sain sulatella ja tunnustella, että mistä pidän. Minua ei kiinnostanut valita ensimmäistä hyvää mekkoa kaikessa kiiressä. Kävin useissa morsiuspukuliikkeissä ennen kuin löysin liikkeen, jota olin etsinyt. Jos aiot mennä naimisiin hääsesongin aikana, joka on toukokuusta lokakuuhun, voit olla varma, että kaikki tulevat morsiamet etsivät mekkoa samaan aikaan sinun kanssasi. Välttääkseni tungosta varasin yksityisajat sovituksiin ja sain kaikessa rauhassa etsiä omaa tyyliäni. Muista, että valitsemaasi mekkoa tulee mahdollisesti muokata ja tämä pitää ottaa huomioon aikataulua suunniteltaessa. Minun morsiusmekkoni oli liian pitkä ja pääntie liian korkea, joten ompelija joutui korjaamaan nämä asiat, jotta morsiuspuku istuisi täydellisesti.

Ota mukaan makutuomari
Tee hääpuvun etsinnästä hauskaa ja ota mukaan ystäviäsi, niin saatte hienon yhteisen muiston. Makutuomarina voi olla äitisi tai siskosi. Valitse sellainen henkilö, joka ymmärtää sinun tarpeitasi ja tunteitasi. Useimmiten tämä henkilö näyttää olevan äiti.

– Monet liikkeenomistajat osaavat kokemuksesta sanoa, että useimmiten morsiamen äiti on paras makutuomari. Äidithän tuntevat lapsensa parhaiten ja he uskaltavat usein olla rehellisiä. Morsiusneidoillasi voi olla omat unelmansa koskien häämekkoja ja nämä voivat vaikuttaa heidän tyylineuvoihinsa.

Osta morsiusmekko hääliikkeestä
Et voi muuta kuin onnistua ostaessasi morsiusmekkosi hääliikkeestä, sillä se antaa sinulle varmuuden mitä et voi saada ostaessasi morsiusmekkoa netistä. Liikkeessä voit sovittaa morisusmekkoa, sekä saat ammattilaisen tyylivinkkejä ja muokkausapua. Muista, että morsiusmekko, joka näyttää hyvältä netissä ei välttämättä näytä yhtä hyvältä todellisuudessa. Monet morsiamet ovat pettyneet nettiostokseensa ja joutuneet ostamaan vielä toisenkin morsiusmekon. Tämä on sekä turhaa, että kallista. Löytääksesi täydellisen morsiusmekon, tulee sinun sovittaa sitä nähdäksesi kuinka se istuu. Omalta osaltani en olisi tahtonut menettää liikeessä sovittamisen kokemusta mistään hinnasta. Se, että saa kierrellä ympäriinsä ja kokeilla morsiusmekkojen ihania ja pehmeitä kankaita on osa hääkokemusta. Älä sinäkään menetä tätä kokemusta.

Uusia jännittäviä trendejä
Jännittävää häämuodissa juuri nyt on se, että äärimmäisyydet ovat sallittuja. Suosittu Bohochic -tyyli pitää pintansa, kun samanaikaisesti Hollywood -tyyli inspiroi syväänuurretuin pääntein ja pitkin halkioin. Nude, eli ihonväri, on uusi mielenkiintoinen suosioon noussut värisävy.

– Huomaamme, että nudesta on tulossa trendikästä. Se luo jännittävän efektin kun pitsimekon alla on ihonvärinen alusmekko.

Prinsessamekko on edelleen suosittu valinta, joka tuo lisää tylliä hameosaan sekä kivin ja helmin koristellun korsettiyläosan. 20-luvun muoti vaikuttaa edelleenkin häämuotiin helmikaulakoruin sekä sulin. Downtown Abbey ja Gatsby tulevat olemaan inspiraationa vielä jonkin aikaa, mutta uudet trendit ovat jo tuloillaan.

– Kaiken suureellisen jälkeen tulevat muotiin yksinkertaisemmat satiinimekot koristelluin pitsi- ja korsettiyläosin. Samanaikaisesti red carpet -muoti on kuitenkin tuloillaan pitkine halkioineen ja syväänuurretuine päänteineen.