Put a ring on it

kosinta

Kumpi sormuksista tulee perinteen mukaan olla arvokkaampi? Onko kihlautuminen ja kosinta sama asia? Ja miten pian kosinnan jälkeen tulee häät järjestää? Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Teksti: Anna Storm Kuvat: Adobestock.com

Kihla- ja vihkisormusperinteet vaihtelevat kulttuurin ja maantieteellisen sijainnin mukaan. Osalla pohjoismaisista perinteistä on pitkät ja syvät juuret, kun taas toiset olemme omaksuneet amerikkalaisesta kulttuurista. Tässä artikkelissa annamme vastauksia muutamiin usein kysyttyihin kysymyksiin koskien kihlausta, kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

 

Kihlaus & kihlasormukset

Kihlaus ja kosinta ovat kaksi eri asiaa ja vaikka pari olisi kihloissa, ei tämä tarkoita automaattisesti sitä, että pari olisi menossa naimisiin (toisin kuin kosinnan jälkeen). Kihlautuminen on jo pitkän aikaa koettu merkkinä siitä, että pari on päättänyt elää yhdessä, mutta ei niinkään lupauksena avioliitosta. Alla tiivis tietopaketti kihlautumisesta ja kihlasormuksesta.

 

 • Kihlautuminen ei ole sama asia kuin kosinta. Kihlautuminen tarkoittaa, että pari pitää yhtä, eikä kihlautumisen tarvitse johtaa avioliittoon.
 • Nykypäivänä kihlautumiseen ei vaadita sormusta vaan lupaus siitä, että ollaan yhdessä, riittää. Mutta mikäli haluatte, voitte vaihtaa sormuksia – tästä on tulossa yleinen käytäntö ja yleensä sormukset valitaan yhdessä. Tässä tapauksessa molemmat osapuolet saavat kihlasormuksen.
 • Mikäli kosinta päädytään esittämään samaan aikaan kihlauksen kanssa, tullaan hääpäivän jälkeen käyttämään kahta sormusta (kihla- ja vihkisormusta).
 • Pari voi vaihtaa kihlasormukset haluamanaan ajankohtana. Perinteisesti molemmat saavat oman sormuksen kihlauksen yhteydessä.
 • Osa pareista haluaa pitää kihlauksen salassa ja tuolloin kyseessä on salainen lupaus siitä, että pari tulee menemään naimisiin. Tänä päivänä kihlaus yksinkertaisesti tarkoittaa, että pari on yhdessä, eikä sitä ohjaa mitkään lait.
 • Nykyajan perinteenä on, että ensin vaihdetaan kihlat ja sitten mahdollisesti mennään naimisiin.
kosinta

Kosinta

Perinteenä on, että mies kosii, mutta niin ei tarvitse olla. Pari voi yhdessä valita sopivan ajankohdan ja paikan – ja kyllä tänä päivänä useat naisetkin esittävät kosinnan. Itse kosinta menee yleensä niin, että jompikumpi polvistuu toisen eteen ja esittää kosinnan kihlasormuksella (amerikkalainen traditio) ja tarjottava kihlasormus on useimmiten ostettu salaa etukäteen. Mikäli olet epävarma siitä, mistä kumppanisi pitää, voit yllättää hänet ”leikkisormuksella” ja voitte sitten käydä jälkikäteen hankkimassa mieleisen sormuksen tilalle. Alla lyhyt tietopaketti kosinnasta.

 

 • Kosinnalla tarkoitetaan kysymystä ”Menetkö naimisiin kanssani?”
 • Amerikkalaisen tradition mukaan kosinta tapahtuu polvistumalla toisen eteen ja esittämällä kosinnan kihlasormuksen kera. Yhä useampi toimii tällä tavalla ja näin ollen kosinnasta ja kihlautumisesta tulee ”sama asia”. Kosinnan esittävä osapuoli antaa toiselle sormuksen ja hän on myös usein hankkinut kihlasormuksen myös itselleen.
 • Aika kihlautumisen ja häiden välillä voi olla kaikkea viidestä minuutista useisiin vuosiin – nykyään ei ole olemassa mitään ”sääntöjä” sen suhteen miten pitäisi tehdä. Vanhan perinteen mukaan häät kuitenkin järjestetään noin vuoden jälkeen kihlautumisesta.
 • Yhä useampi haluaa tänä päivänä dokumentoida kosintansa ja tekeekin sen todella näyttävästi – vaikka se ei ole millään tavalla pakollista.
kosinta

Vihkiminen ja vihkisormus

Vihkitilaisuudessa on erilaisia käytänteitä mitä tulee vihkisormukseen. Tapana on hankkia toinen sormus kihlasormuksen kaveriksi (vihkisormus) tai sitten kihlasormusta jalostetaan esimerkiksi lisäämällä siihen kaiverrusta tai lisää jalokiviä. Alla lyhyt tietopaketti vihkimisestä ja vihkisormuksesta.

 

 • Häissä käytetään aiemmin hankittuja kihlasormuksia. Morsian mahdollisesti saa uuden sormuksen vihkimisen yhteydessä ja sulhasen sormukseen kaiverretaan tulevan puolison nimi ja häiden päivämäärä. Vihkimisen yhteydessä miehen kihlasormus vaihtaa arvoaan vihkisormukseksi. Nykyään monet parit päättävät hankkia vihkisormuksen myös miehelle, mikä on hyväksyttävä, mutta ei pakollinen tapa.
 • Meillä päin vihkisormus on useimmiten kihlasormusta koristeellisempi ja kalliimpi sormus, mutta esimerkiksi USA:ssa asia on toisin päin ja siellä kihlasormuksella on suurempi merkitys.
 • Vihkisormuksen ulkonäön suhteen ei ole mitään sääntöjä. Sormuksen voi valita täysin oman maun mukaan.
 • Vihkitilaisuudessa sormukset pujotetaan sormeen siinä järjestyksessä kuin ne on saatu: alimmaiseksi tulee siis kihlasormus ja sen jälkeen vihkisormus.
 • Kirkkovihintään vaaditaan sormukset. Maistraattivihinnässä ei vaadita sormuksia, mutta niitä voidaan halutessa vaihtaa.
 • Nykyään on tavallista pitää sormusta vasemman käden nimettömässä ja perinne on saanut alkunsa antiikin Egyptistä, missä uskottiin, että tästä sormesta kulki verisuoni suoraan sydämeen.
 • Monissa maissa on tavallista pitää sormusta myös oikeassa kädessä, kuten esimerkiksi Norjassa. Myös saman sukupuolen edustajien liitoissa sormus pujotetaan usein oikeaan nimettömään.

 

* Eri Pohjoismaiden välillä on joitain eroavaisuuksia.

Lue lisää

Princess – kotimainen timattisormusmallisto

Princess timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tästä tunnuksena Princessille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu tunnus ja Design from Finland…

Story of Love – Jokaisella korulla on tarina

Syntyy tarina josta tulee ikuisesti osa elämää. Löydä oma unelmiesi sormus symbolisoimaan juuri teidän rakkaustarinaa – Story of Love

Korutrendit juuri nyt!

Olemme keskustelleet muutamien asiantuntijoiden kanssa ja selvittäneet, mitkä korutrendit ovat tällä hetkellä suosittuja niin kihlasormuksissa, vihkisormuksissa, kuin muissakin hääkoruissa.

Schalins of Sweden

Kun olet valinnut ja tilannut kihla- tai vihkisormuksesi meiltä, valmistamme sen käsityönä täysin alusta alkaen.

Suojele sormustasi!

Vihki- ja kihlasormus ovat sormuksia, joita tulet käyttämään elämäsi jokaisena päivänä. Jotta sormukset pysyisivät kauniina ja kiiltävinä, on tärkeää pitää…

TESTI: Minkälainen kihlasormus täydentää tyyliäsi?

Oletko aina miettinyt minkälainen kihlasormus sopisi sinulle ja kuvaisi persoonaallisuuttasi? Tämä testi antaa siihen vastauksen!

Suokko: Millainen timantti sormukseen?

Suokko Timanttikoruissa on laaja valinnan mahdollisuus timanttien laadun ja harvinaisuusasteiden osalta.

Klassiset kellot miehille ja naisille

Ajaton, klassinen kello on täydellinen lahja sekä naisille että miehille. Tässä meidän suosikkeja!

Löydä täydellinen vihkisormus – Kotimaiset Silván-sormukset

Kotimaiset Silván-sormukset tarjoavat laajan valikoiman vihkisormuksia ja kihlasormuksia laatutietoisille morsiamille ja sulhasille.

Esittelyssä: Timanttijahdin voittaja!

Olemme arponeet upean Timanttijahti -kisan voittajan! Katso tästä kuka voitti!

Kihlasormus jolla saat hänet ikuisesti omaksesi

Mietitkö rakkaasi kosimista? Nämä kihlasormukset saavat hänen silmänsä loistamaan ja hän on ikuisesti sinun.

Kihlasormus ja vihkisormus

Suurta valintaa tehdessä, on monella kysymyksiä koskien sormuksia. Tässä saat vastaukset yleisimpiin kysymyksiin!

Laboratoriotimantti – ekologinen ja edullisempi vaihtoehto

Sormusta etsiessään ja suunnitellessaan hääparin valittavaksi tulee useita tarjolla oleviamateriaalivaihtoehtoja, joista rakentaa unelmiensa sormus.

Put a ring on it

Kumpi sormuksista tulee perinteen mukaan olla arvokkaampi? Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Asiantuntijan vastaukset

Lue lisää saadaksesi tietää, mitkä ovat suosituimpia sormusmalleja tällä hetkellä ja mitä koruja morsiamen ja sulhasen tulisi harkita suureen päiväänsä.

Timantti – jalokivien kuningatar

Ihminen on tuhansien vuosien ajan ihaillut timantin kauneutta ja vielä tänäkin päivänä sitä pidetään jalokivien kuningattarena.

Löydä tiesi täydellisen sormuksen luo

Aiheuttaako nimettömän rengastaminen päänvaivaa? Sormussuo voi olla upottava, varsinkin jos aiheeseen ei ole perehtynyt etukäteen.

Mitä jalokivet kertovat?

Sormuksissa on monia erilaisia ​​kiviä ympäri maailmaa. Mitä eri värit ja kivet tarkoittavat? Annamme sinulle lyhyen esittelyn!

Kaikki mitä sinun tulee tietää miesten kihlasormuksista

Yhä useammat tahot alalla, sekä isommat valmistajat että yksittäiset kultasepät, ovat tarttuneet miesten kihlasormusten lisääntyneeseen kysyntään.

Miksi sileä sormus tulee aina olemaan voittaja

Klassinen, sileä, kultainen vihkisormus on yhtälailla häiden symboli, kuin timanttisormuskin. Tällainen klassinen sormus on aina ajanmukainen.

Ajattomat helmet

On aina tyylikästä sonnustautua helmikoruihin hääpäivänä. Se on samanaikaisesti sekä perinteistä, eleganttia että kaunista.

Näin puhdistat timanttisormuksesi

Harva asia on yhtä kiehtova kuin puhdistettu ja kiillotettu timanttisormus ja sen uskomaton kiilto ja säihky.

Esittelyssä Timanttijahti 2021 -kilpailun voittajat!

Häät ja Juhlat järjestää vuosittain Timanttijahti-kilpailun. Tässä kilpailussa osallistujilla on mahdollisuus voittaa uniikki, toiveidensa mukaisesti suunniteltu vihkisormus arvoltaan 5000 euroa!

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Princess – kotimainen timattisormusmallisto

Princess timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tästä tunnuksena Princessille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu tunnus ja Design from Finland…

Lue Lisää

Korutrendit juuri nyt!

Olemme keskustelleet muutamien asiantuntijoiden kanssa ja selvittäneet, mitkä korutrendit ovat tällä hetkellä suosittuja niin kihlasormuksissa, vihkisormuksissa, kuin muissakin hääkoruissa.

Lue Lisää

Schalins of Sweden

Kun olet valinnut ja tilannut kihla- tai vihkisormuksesi meiltä, valmistamme sen käsityönä täysin alusta alkaen.

Lue Lisää

Suojele sormustasi!

Vihki- ja kihlasormus ovat sormuksia, joita tulet käyttämään elämäsi jokaisena päivänä. Jotta sormukset pysyisivät kauniina ja kiiltävinä, on tärkeää pitää…

Lue Lisää

TESTI: Minkälainen kihlasormus täydentää tyyliäsi?

Oletko aina miettinyt minkälainen kihlasormus sopisi sinulle ja kuvaisi persoonaallisuuttasi? Tämä testi antaa siihen vastauksen!

Lue Lisää

Löydä täydellinen vihkisormus – Kotimaiset Silván-sormukset

Kotimaiset Silván-sormukset tarjoavat laajan valikoiman vihkisormuksia ja kihlasormuksia laatutietoisille morsiamille ja sulhasille.

Lue Lisää

Kihlasormus jolla saat hänet ikuisesti omaksesi

Mietitkö rakkaasi kosimista? Nämä kihlasormukset saavat hänen silmänsä loistamaan ja hän on ikuisesti sinun.

Lue Lisää

Kihlasormus ja vihkisormus

Suurta valintaa tehdessä, on monella kysymyksiä koskien sormuksia. Tässä saat vastaukset yleisimpiin kysymyksiin!

Lue Lisää

Put a ring on it

Kumpi sormuksista tulee perinteen mukaan olla arvokkaampi? Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Lue Lisää

Asiantuntijan vastaukset

Lue lisää saadaksesi tietää, mitkä ovat suosituimpia sormusmalleja tällä hetkellä ja mitä koruja morsiamen ja sulhasen tulisi harkita suureen päiväänsä.

Lue Lisää