Promotion

Suokko: Millainen timantti sormukseen?

Suokko Timanttikoruissa on laaja valinnan mahdollisuus timanttien laadun ja harvinaisuusasteiden osalta. Tässä kirjoituksessa kerrotaan timanttien ominaisuuksista

Tutustu eri mahdollisuuksiin ja teet paremman valinnan. Laatu timanttisormuksessa koostuu muotoilun laadusta, kultasepäntyön laadusta, jalometallista ja timanttien laadusta. Timanttien laatu arvioidaan hionnan onnistumisen kautta, mutta usein myös timantin harvinaisuustekijöistä puhutaan laatutekijöinä. Väri ja puhtaus ovat gemmologin laboratoriossa arvioitavia harvinaisuusasteita. Kolmas harvinaisuustekijä on karaattipaino, mutta se ei mitattavana suureena vaadi arviointia.

Uutena asiana timanttimarkkinoille on tullut myös timantin alkuperän jako kahteen pääkategoriaan: laboratoriotimantteihin ja luonnontimantteihin. Suokko Timanttikoruihin voit valita joko Suokko Man Made (SMM) -laboratoriotimantteja tai luonnontimantteja.

Laboratoriotimantin tarina alkaa puolivälistä 1900-lukua, mutta korukäytössä se alkaa nostaa profiiliaan vasta nyt. Mitä Suokko Man Made -timantit ovat? Ne ovat timantteja. Ne ovat timantteja samalla tavalla kuin Britannian kuningattaren kruunussa lepäävä Koh-i-Noor on timantti. Erottaako mikään synteettisiä timantteja luonnosta löydetyistä? Kyllä erottaa, erittäin vahva erottaja on timantin alkuperä. Suokko Man Made -timantteja ei ole kaivettu maasta, vaan ne on valmistettu tehtaassa. Mitä yhteistä näillä tehtaassa valmistetuilla on luonnosta löydettyjen kanssa? Kovuus, optiset ominaisuudet ja luokittelu.

Timanttien arvo ja haluttavuus kulkevat käsi kädessä ja jotkut näkevät arvotimantit hyvänä sijoituksena. Timantin suurin arvo on kuitenkin sen symboliarvossa. Omat timantit ovat arvokkaita kantajalleen, koska ne muistuttavat joka päivä suurista tunteista. Ne kertovat rakkaudesta ja sitoutumisesta. Lahjaksi saatu timanttikoru juhlistaa merkkipäivän.

Mistä teidän timantit tulevat?

Luonnontimanttien kohdalla halutaan varmistaa, ettei myytävä timantti ole konfliktialueilta tai rahoita sortohallintoa. Luonnontimanttien kohdalla tämän kysymyksen esittäminen on helppoa, mutta vastaaminen vaikeaa. Timanttikaupassa timanttikiteet sekoittuvat kaksi kertaa ja se vaikeuttaa luonnontimanttien kaivoksien todentamista. Ensimmäinen sekoittuminen tapahtuu raakakivien lajittelun yhteydessä ennen hiomoille myyntiä. Raakakivet lajitellaan noin miljoonan dollarin myyntibokseihin, joissa on sekoitus eri kaivosten timanttikiteitä. Toisen kerran timantit sekoittuvat kun timanttihiomot ryhmittelevät timantit uudestaan hionnan jälkeen koko-, harvinaisuus- ja laatuluokka-asteisiin. Solitaaritimantit lähetetään kansainvälisiin gemmologisiin laboratorioihin, joissa ne luokitellaan yksittäisinä jalokivinä. Timanttikidettä ja sen hiontaa sekä myyntipolkua voi joissakin tapauksissa jäljittää kaivoksesta kuluttajalle, mutta pääsääntöisesti timanttikiteen alkuperäistä kaivosta tai maata ei voida seurata. Timanttikaupan kuluttajansuojan kannalta on erinomaista, että Kimberley Process suojaa kuluttajia ostamasta konfliktialueiden timantteja. Käytännössä lähes kaikki timanttikauppaa harjoittavat maat ovat sitoutuneet Kimberley Process -sopimuksen kautta vain eettisesti kestävällä pohjalla tuotettuihin timantteihin.

Käytännössä yhdessä ja samassa korussa voi olla timantteja eri mantereilta. Erityisesti melee kokoisissa timanteissa voi pitää yleissääntönä, ettei luonnontimanttien maantieteellistä alkuperää tiedetä timanttikaupan kaksinkertaisen sekoittumisen vuoksi.

Timantin alkuperä laboratoriosta

Englanninkielisessä maailmassa, eli käytännössä koko maailmassa missä timantteja kaupataan, yleisin termi laboratoriovalmisteiselle timantille on Laboratory Grown Diamond (LGD). Myös Man-Made Diamond on laajasti käytössä. Suomalaisille tärkeä eurooppalainen kultasepänalan kattojärjestö CIBJO suosittelee näitä samoja termejä käytettäväksi. Suokko Timanttikoruissa käytämme näistä laboratoriotimanteista, eli amerikkalaisittain ilmaistuna laboratoriossa kasvatetuista, tuotenimeä Suokko Man Made ja lyhennämme sen SMM. Niiden syntyhistoria on tieteen ja teknologian huippusaavutus. Kun alkuperä on synteettinen, alkuperään liittyvät vaikeimmat eettiset kysymykset, niiden viitekehys sekä asiayhteydet ovat hyvin erilaiset.

Laboratoriotimanttien kauppias voi hyvin sanoa timanttiensa olevan aitoja timantteja, sillä nehän ovat timantteja. Mutta miksi jalokiviala vaatii aina erottamaan synteettiset timantit luonnontimantista terminologisesti selvin ilmaisuin? Syitä on useita. Synteettiset timantit näyttävät aivan samalta kuin luonnontimantitkin, koska ovat samaa ainetta ja perinteisillä välineillä mitattavat fyysiset ominaisuudet ovat täysin samat. Niiden valontaitto, kovuus, paino, hionta ja läpinäkyvyys ovat samat kuin luonnontimanteilla.

Kauneus tulee hionnasta – harvinaisuus vaikuttaa hintaan

Timantin hionta määrää sekä muodon että laadun. Timanttien ylivoimaisesti tärkein muoto on pyöreä briljantti. Muita hiontoja kutsutaan yleisnimellä Fancy, ja kaikilla Fancy-hionnoilla on oma muotoon sidottu nimensä. Sydän on sydämen muotoinen, smaragdihionta on kärjistään leikattu suorakulmio. Ovaali on soikea ja princess on neliönmuotoinen. 

 

Timantin laatua arvioidaan kiillotuksen onnistumisella ja viisteiden kohtaamisella. Näitä kahta tärkeämmäksi nostan mittasuhteet, koska se määrää timantin loiston. Hionnan laatu määrittelee, kuinka timantti käsittelee valoa. Tuleeko siitä säteilevä ja kirkas, vai sammuneen vesipisaran kuvajainen? Pyöreän timantin parhaat mittasuhteet ovat yleisesti tiedossa, mutta aina ei ole tarkoituksenmukaista hioa timanttia mahdollisimman kauniiksi. Kuvaan astuu timantista saatava hinta. Jokaisen karaatin desimaalin kohdalla tapahtuu hinnan hyppäys ja lähes kaikki timantit pyritään hiomaan painorajan yli. Parhaimmillaan tai pahimmillaan tämä näkyy yhden karaatin kokoisissa timanteissa. Tarjontaa on yli karaatin kivissä, mutta vähän alle karaatin kiviä ei ole ollenkaan. Hiojalla on monta tapaa kasvattaa timantin painoa, vaikka raakakiven mitat eivät antaisikaan myöden. Karaatin kokoisen pyöreän briljantin halkaisija voi olla alle 6 mm tai yli 6,4 mm. Siksi koko ei ole sama asia kuin paino.

Koska laadun määrittely on jossain määrin vaikeampaa kuin painon, timantin myyjän pitää tietää hionnan nyanssit ja olla asiakkaansa puolella. Onnettominta on ostaa edullisen oloinen, mutta huonosti hiottu timantti. Timantti ei loista, mutta on silti arvokas ostos.

 

Yhteistä kaikille Suokko Timanttikorujen timanteille on poikkeuksellisen hyvä hionnan laatu. Hionnan laatu onkin ainoa laatutekijä timanteissa. Väri, puhtaus ja karaattipaino ovat harvinaisuustekijöitä. Suokko Timanttikorujen timanttien ainutlaatuisen hyvä hionta koostuu monesta eri tekijästä. Laadun tavoitteena on kaunis ja sädehtivä timantti. Timantin kauneus ei ole meille kompromissi, vaan toteutunut tavoite. Halvemmalla hionnalla saa varmasti heikompaa laatua. Suokko Timanttikorujen timanttien hionnan laatu on maailman ehdotonta huippuluokkaa, johon voit luottaa.

Iiro Suokko, kultaseppä, GIA Graduate Gemologist

Lue lisää

Fenia – moderni laboratoriotimanttisormusmallisto

Kaikki Fenian laboratoriotimanttikorut ovat valmistettu 18 karaatin kierrätyskullasta ja ne ovat täydellinen valinta, kun olet etsimässä timanttikorua kohtuulliseen hintaan.

Story of Love – Jokaisella korulla on tarina

Syntyy tarina josta tulee ikuisesti osa elämää. Löydä oma unelmiesi sormus symbolisoimaan juuri teidän rakkaustarinaa – Story of Love

Laboratoriotimantti – ekologinen ja edullisempi vaihtoehto

Sormusta etsiessään ja suunnitellessaan hääparin valittavaksi tulee useita tarjolla oleviamateriaalivaihtoehtoja, joista rakentaa unelmiensa sormus.

Princess – kotimainen timattisormusmallisto

Princess timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tästä tunnuksena Princessille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu tunnus ja Design from Finland…

Put a ring on it

Kumpi sormuksista tulee perinteen mukaan olla arvokkaampi? Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Suokko: Millainen timantti sormukseen?

Suokko Timanttikoruissa on laaja valinnan mahdollisuus timanttien laadun ja harvinaisuusasteiden osalta.

Timantti – jalokivien kuningatar

Ihminen on tuhansien vuosien ajan ihaillut timantin kauneutta ja vielä tänäkin päivänä sitä pidetään jalokivien kuningattarena.

Löydä tiesi täydellisen sormuksen luo

Aiheuttaako nimettömän rengastaminen päänvaivaa? Sormussuo voi olla upottava, varsinkin jos aiheeseen ei ole perehtynyt etukäteen.

Ihana Keto on täydellinen sormus morsiamelle!

Kultaseppä Jussi Louesalmen ihastuttavassa Keto korumallistossa on toinen toistaan upeampia vaihtoehtoja kihla- ja vihkisormukseksi. Voit täydentää korutyyliäsi kauniilla korvakoruilla ja…

Mitä jalokivet kertovat?

Sormuksissa on monia erilaisia ​​kiviä ympäri maailmaa. Mitä eri värit ja kivet tarkoittavat? Annamme sinulle lyhyen esittelyn!

Kaikki mitä sinun tulee tietää miesten kihlasormuksista

Yhä useammat tahot alalla, sekä isommat valmistajat että yksittäiset kultasepät, ovat tarttuneet miesten kihlasormusten lisääntyneeseen kysyntään.

Miksi sileä sormus tulee aina olemaan voittaja

Klassinen, sileä, kultainen vihkisormus on yhtälailla häiden symboli, kuin timanttisormuskin. Tällainen klassinen sormus on aina ajanmukainen.

Ajattomat helmet

On aina tyylikästä sonnustautua helmikoruihin hääpäivänä. Se on samanaikaisesti sekä perinteistä, eleganttia että kaunista.

Näin puhdistat timanttisormuksesi

Harva asia on yhtä kiehtova kuin puhdistettu ja kiillotettu timanttisormus ja sen uskomaton kiilto ja säihky.

Esittelyssä Timanttijahti 2021 -kilpailun voittajat!

Häät ja Juhlat järjestää vuosittain Timanttijahti-kilpailun. Tässä kilpailussa osallistujilla on mahdollisuus voittaa uniikki, toiveidensa mukaisesti suunniteltu vihkisormus arvoltaan 5000 euroa!

Värit ja luonto inspiroi vihkisormusten muotoilua

Kihla- ja vihkisormuksissa suosiota on lisännyt luonnon inspiroima muotokieli sekä pastellinsävyiset värit.

Inspiroidu näistä kaiverrusvinkeistä!

Vihkisormukseen kaiverrettu piiloviesti on äärimmäinen tapa personoida jo yksilöllinen sormuksesi.

Suunnittele unelmasormuksesi

Tässä artikkelissa kerromme uniikkisormuksen suunnitteluprosessista sekä jaamme alan asiantuntijalta aiheesta saamiamme neuvoja.

Huomenlahja – Muisto elämänne onnellisimmasta hetkestä

Huomenlahjan antaminen puolisolle häiden jälkeisenä aamuna on perinne, jota monet pitävät tärkeänä ja oleellisena osana naimisiin menoa.

Timanttijahdin voittaja on selvillä!

Onnekas voittajamme on Kia Knaapila! Oli erittäin miellyttävä tehtävä soittaa hänelle ja kertoa nämä iloiset uutiset! 

Timanttijahti

Timanttijahti on kisa, jonka Häät ja Juhlat -lehti järjestää yhdessä Suomen ylistetyimpien kultaseppien kanssa. Vastaa kysymyksiin, tutustu mukana oleviin kultaseppiin…

Timantin monet muodot

Oletko koskaan miettinyt, millaisen matkan korussasi komeileva jalokivi on kulkenut, ennen kuin se päätyi yllesi? Jalokivien maailma on kiehtova, mutta…

Suunnittele sormuksesi Schalinsin RingTailorin avulla

Schalins of Sweden tarjoaa avuksesi digitaalisen RingTailor -palvelun, jonka avulla voi itse suunnitella sormuksesi.

Vinkki sormuksen valintaan

Vinkki sormuksen valintaan. Voit löytää tietoa metalleista ja jalokivistä internetistä ja lehdistä, mutta se ei yleensä ole tarpeeksi lopullisen päätöksen..

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Fenia – moderni laboratoriotimanttisormusmallisto

Kaikki Fenian laboratoriotimanttikorut ovat valmistettu 18 karaatin kierrätyskullasta ja ne ovat täydellinen valinta, kun olet etsimässä timanttikorua kohtuulliseen hintaan.

Lue Lisää

Princess – kotimainen timattisormusmallisto

Princess timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tästä tunnuksena Princessille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu tunnus ja Design from Finland…

Lue Lisää

Put a ring on it

Kumpi sormuksista tulee perinteen mukaan olla arvokkaampi? Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Lue Lisää

Suokko: Millainen timantti sormukseen?

Suokko Timanttikoruissa on laaja valinnan mahdollisuus timanttien laadun ja harvinaisuusasteiden osalta.

Lue Lisää

Timantti – jalokivien kuningatar

Ihminen on tuhansien vuosien ajan ihaillut timantin kauneutta ja vielä tänäkin päivänä sitä pidetään jalokivien kuningattarena.

Lue Lisää

Löydä tiesi täydellisen sormuksen luo

Aiheuttaako nimettömän rengastaminen päänvaivaa? Sormussuo voi olla upottava, varsinkin jos aiheeseen ei ole perehtynyt etukäteen.

Lue Lisää

Ihana Keto on täydellinen sormus morsiamelle!

Kultaseppä Jussi Louesalmen ihastuttavassa Keto korumallistossa on toinen toistaan upeampia vaihtoehtoja kihla- ja vihkisormukseksi. Voit täydentää korutyyliäsi kauniilla korvakoruilla ja…

Lue Lisää

Mitä jalokivet kertovat?

Sormuksissa on monia erilaisia ​​kiviä ympäri maailmaa. Mitä eri värit ja kivet tarkoittavat? Annamme sinulle lyhyen esittelyn!

Lue Lisää

Kaikki mitä sinun tulee tietää miesten kihlasormuksista

Yhä useammat tahot alalla, sekä isommat valmistajat että yksittäiset kultasepät, ovat tarttuneet miesten kihlasormusten lisääntyneeseen kysyntään.

Lue Lisää

Miksi sileä sormus tulee aina olemaan voittaja

Klassinen, sileä, kultainen vihkisormus on yhtälailla häiden symboli, kuin timanttisormuskin. Tällainen klassinen sormus on aina ajanmukainen.

Lue Lisää