Aika valita morsiuskimppu

Morsiuskimpun sisällön valinta on jännittävä osa hääsuunnittelua. Häät ja Juhlat -lehti antaa sinulle vinkkejä ja neuvoja kuinka sinun kannattaa toimia löytääksesi täydellisen morsiuskimppusi.

Teksti:  Anna Östberg  Kuvat: Shutterstock.com

Kukkien ja trendien tarjonta on tänä päivänä laajempi kuin koskaan aiemmin ja se voi vaikeuttaa morsiuskimpun valintaa. On olemassa paljon ihania kukkia ja upeita solmintatapoja, joista syntyy kauniita morsiuskimppuja ja juhlapaikan koristeita. Hyvä lähtökohta on tunnustella mistä itse pitää ja yrittää löytää oma tyyli ja sävy. Nykyään kaikki mahdolliset tyylit ovat sallittuja ja näemme sekä perinteisiä morsiuskimppuja, että kimppuja, joissa on moderni leikkaus. Villi ja hieman kesyttömämpi trendi sallii mielikuvituksen virrata ja epätavallisempiakin kukkia nähdään uusissa mielenkiintoisissa yhdistelmissä.

Muutama neuvo matkalle
Morsiuskimpun tulee sopia kokonaisuuteen ja olla pisteenä i:n päällä. Sinun tulee valita morsiuskimppu huolella ja pohtia mistä pidät. Monet hääparit valitsevat morsiuskimpun, joka sopii morsiusmekon tyyliin. Mutta muista, että voit myös ottaa vapauden valita värin ja muodon. Jos olet valinnut morsiusmekon, joka on leikkauksiltaan yksinkertaisempi, voit valita morsiuskimpun, joka ei ole yhtä pidättäytyväinen. Ihanat tuoksut ovat osa morsiuskimppua ja tuoksukokemus, jota et tule koskaan unohtamaan. Eri kukkien tuoksut ovat erivahvuisia ja siksi sinun tulee tarkasti valita mistä pidät, jotta saat tuoksuyhdistelmän josta pidät. Kukkavalintoihin vaikuttaa ainakin se, mihin vuodenaikaan olet menossa naimisiin.

Myöhäiskesän- tai talvihäiden aikana tarjonta on erilainen kuin kevään tai alkukesän häissä. Kukkien valinta sesongin mukaan on helpointa, mutta taitava floristi osaa loihtia esiin kukkia, joiden sesonki ei ole häidesi aikaan. Hyvä tapa hankkia inspiraatiota ja ideoita on katsella kuvia netistä tai Häät ja Juhlat -lehdestä. Kuvat auttavat floristia ymmärtämään paremmin mitä haet takaa.

– Kaikista tärkeintä on, että tunnustelet mistä eniten pidät. Sinun tulee miettiä mitkä värit ja sävyt tuntuvat kotoisilta. Morsiuskimpun tehtävä on korostaa sinua morsiamena, kertoo floristi Sofie Danielsson. Sofie on morsiuskimppujen ammattilainen ja hänet on juuri palkittu maailman seitsemänneksi parhaaksi floristiksi arvovaltaisessa Fleurop Interflora worldcup -kilpailussa.

Kesäniitty ja luonnollisuus
Tämän hetken kuuma trendi on antaa morsiuskimpun olla leikkauksiltaan hieman luonnollisempi. Lehdet, kukat ja muu vihreä saa sojottaa eri suuntiin, mutta kaiken takana tulee olla ajatus, eikä se saa näyttää roikkuvalta tai lakastuneelta. Huomioi, että morsiuskimppusi tulee näyttää siltä, kuin se olisi poimittu kesäiseltä niityltä juuri ennen vihkimistä. Kimpun pitää näyttää villiltä oikealla tavalla. On sallittua sekoittaa erilaisia ja erikoisia kukkia, jotka yhdessä luovat jännittävän kokonaisuuden.

Olemme siirtymässä pois perinteisistä morsiuskimppujen kukista kohti epätavallisempia ehdokkaita, joita ovat puutarhakukat kuten akileija, puutarharuusu, tuoksuherne ja särkynytsydän.
– Uskon, että tulemme näkemään vielä enemmän likaisia sävyjä ja haaleita pastelleja. Morsiuskimpussa tulee olemaan paljon vihreää ja villiintynyt tunne tulee kaikella varmuudella näkymään ensi vuonnakin, Sofie vihjaa.

Älä unohda koristella juhlatilaa valitsemillasi kukkakoristeilla. Aseta kukkia suuriin lasimaljakkoihin tai suoraan pöydille. Kuninkaalliset häät luovat trendejä ja kesällä vietetyissä Ruotsin prinssihäissä näimme kunniapöydän takana seinän, johon oli kiinnitetty kerman ja korallin värisiä kukkia. Asetelma loi kokonaisvaikutelman kukkaissermistä, jossa oli upea värikavalkaadi. Tämän tyylisiä koristeita tulemme näkemään tulevissa häissä. Ruotsin prinssihäissä prinsessa Sofian morsiuskimppu, joka  koostui useasta erivärisestä ruususta, oli hieman löysemmin sidottu, mutta silti pidättäytyväinen.

Perinteinen vai uskalias valinta
Perussääntönä on ollut, että morsiuskimpun kukkien tulee toistua hiuskorussa, korsetissa ja pöytäkoristeissa. Mutta sinä voit tehdä täysin niin kuin itse haluat. Monet hääparit valitsevat perinteisiä häävärejä, kuten puhtaan- ja kermanvalkoista sekä puuterimaisia vaaleanpunaisen sävyjä. Valkoinen on aina romanttisen vaikutelman luova, kaunis valinta. Kukat, joita perinteestä inspiroituneessa morsiuskimpussa on, ovat kielot, ruusut ja pionit. Huomioi, että mikäli haluat valkoisen olevan dominoiva perusväri, voit rikkoa kokonaisuutta tehostevärillä, kuten violetilla tai punaisella, luodaksesi upeita kontrasteja morsiuskimppuun.

Tai miksi et ottaisi riskiä ja antaisi häistäsi tulla yhtä suurtaa värijuhlaa? Voit valita morsiuskimppuun yhdistelmän tietyistä kukista ja väreistä, ja pöytiin sekä juhlatilan koristeluun aivan toisenlaisia kukkia. Sinulla on ehkä  valittuna teemaväri, jossa haluat pitäytyä, mutta voit silti olla avoin kukkavalintojen ja sävyjen suhteen. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.