Koristele kukkasin

Morsiamen to do -listan kärkipäästä löytyy morsiuskimpun valinta, mutta kukkaloistoa voi hyödyntää hääjuhlassa monin muinkin tavoin. Näyttävät kukkaseinät ja kukkakaaret ovat löytäneet tiensä suomalaisiin häihin ihastuttamaan häävieraita – kukilla koristellessa vain mielikuvitus on rajana.

Teksti Gitta Hägg-Lundvall Kuvat Adobestock.com

Tässä artikkelissa keskitymme kukkiin häiden koriste-elementtinä. Trendien ennustamiseen ja kukkien valintaprosessista selviytymiseen saamme neuvoja ja vinkkejä ammattitaitoiselta kukkastudioyrittäjältä.

Kukat viimeistelevät persoonallisen häätyylin

Perinteisimmät häiden kukkakoristeet koristavat morsianta, sulhasta, kaasoja, bestmaneja sekä hääparin lähisukulaisia. Morsiuskimppuun kauniisti sointuvat hiuskukat osana kampausta tuovat morsiamen lookkiin tyylitellyn lisän. Teemaa voi halutessaan jatkaa morsiamen kukista kaasojen asusteisiin, joita voivat olla esimerkiksi kukkapannat tai -kruunut, kukkaseppeleet, rannekukat tai perinteiset kaasojen kimput. Sulhasen ja bestmanien rintapieltä voi koristaa tyylikäs kukkaviehe. Aidot kukat voivat ajaa jopa hääkorujen asiaa: kauniin kampauksen kruunaa kukista tehdyt korvakorut. Arteflosin Elina Boström vinkkaa myös persoonallisen morsiamen kukkakoristeesta, kukista tehdystä ”tatuoinnista”, jonka toimitus voi kuvitella sopivan erityisen upeasti esimerkiksi avoselkäisen morsiuspuvun kanssa.
Arteflosin Elina Boström kertoo kukkia käytettävän tänä päivänä nimenomaan morsiamen persoonan korostamiseen:
”Tällä hetkellä erilaiset kukkakruunut ovat kovassa nousussa ja näyttävämpiä kukkakoristeita käytetään paljon korostamaan morsiamen persoonaa ja tyyliä.”
Boström rohkaisee tulevia morsiamia keskustelemaan floristin kanssa rohkeasti eri mahdollisuuksista, sillä ”oikeastaan melkein mitä vain voi toteuttaa kukkien ja kasvien kanssa budjetin, asiakkaan mieltymysten sekä kukkasuunnittelijan ideoiden ja taitojen raameissa”, linjaa Boström.

Juhlatilan koristelussa vain mielikuvitus on rajana

Vihki- ja juhlatilan koristelua suunnitellessa voi tunnelmaan virittäytyä vaikkapa selailemalla Pinterestiä, hääblogeja sekä Instagramia. Elina Boströmin mukaan vihkitilaa voi koristella esimerkiksi isoilla, näyttävillä kukka-asetelmilla tai reunustaa kirkon käytävän niittymäisillä kukka-asetelmilla. Ulkovihkimiseen Boström maalailee kukilla luotua vihkipaikalle johtavaa käytävää sekä ”alttarin” reunustamista kukkien avulla kaarevaksi vihkipaikaksi. Trendikkäitä ratkaisuja halajava hakee ideoita ja inspiraatiota kansainvälisistä julkaisuista:
”Vehreä kukkainen kaari tai kukilla reunustettu macrame ovat nyt paljon käytettyjä erityisesti USA:ssa. Arteflosillakin on oma iso macrame-vihkitausta, jota voi vuokrata osana häiden kokonaisstailausta.”, vinkkaa Boström.
Vihkipaikalta pois astuttaessa riisille tai saippuakuplille vaihtoehtoa etsivälle ratkaisu löytyy kukista. Kauniin muiston sekä upean, romanttisen valokuvan luovat hääparin päälle onnentoivotuksena heitettävät kukkien terälehdet. Morsiuspari siirtyy juhlapaikalle tyylikkäällä kukin koristellulla hääautolla, johon kukat on mahdollista kiinnittää auton maalipintaa vahingoittamatta esimerkiksi imukuppikukkasienellä tai sinitarran tapaisella kukkatarralla.
Juhlapaikalla mahdollisuudet kukilla koristeluun ovat monet. Arteflosin Elina Boström luettelee esimerkkinä juhlapaikan sisääntulon koristelun, buffet-pöydän- sekä ruokapöytien kukkasomisteet, WC-tilojen kukat tai vaikkapa jokaiselle vieraalla osaksi kattausta asetettu oma viehe, hiuskukka tai seppele.
Boströmin mukaan kukkastailauksella saadaan luotua juhlava ja harmoninen kokonaisuus, kun suunnittelussa otetaan huomioon tilan värimaailma ja juhlissa käytettävät muut värisävyt:
Juhlapöytien koristeluun voi Boströmin mukaan käyttää esimerkiksi näyttäviä kukka-asetelmia, köynnöksiä sekä kevyitä irtokukkia erilaisissa maljakoissa, tai vaikkapa pöydän yläpuolelta roikkuvia köynnöksiä ja kukkasomisteita, jos tila antaa siihen mahdollisuuden.

Elämyksiä loihditaan kukkasin

Elina Boström kertoo tämän hetken trendin kattavan rennon ja puutarhamaisen tyylin, jossa kukilla on tilaa hengittää ja loistaa:
”Tällä hetkellä on muutenkin pinnalla luonnollisuus, persoonallisuus ja itseilmaisu, jota myös kukkatrendit heijastelevat.”
Trendeiksi Boström kertoo myös elämyksellisyyden, niiden etsimisen sekä tarjoamisen: ”Moniaistillisuus, pysähtyminen hetkeen ja muistojen luominen ovat monelle tärkeämpiä kuin materiaali ja muodollisuudet.”
Arteflosin Elina Boström kertookin inspiroituvansa hääjuhlista, joissa visuaalisen kokonaisuuden luomiseen on panostettu:
”Kun hääjuhlassa otetaan kaikki pienimmätkin yksityiskohdat huomioon ja nivotaan ne yhtenäiseksi, kauniiksi kokonaisuudeksi, saadaan luotua häistä elämys, joka jää elämään pitkäksi aikaa. Kun häiden kukkastailauksessa on otettu huomioon tila, värit, vuodenaika ja yksityiskohdat, saadaan luotua poikkeuksellisen elämyksellinen kokonaisuus. Tällaisissa häissä esimerkiksi vessassa voi olla katosta roikkuvat puutarhamaiset köynnökset, juhlapöydissä kauniit kukka-asetelmat, jotka luovat koko tilaan juhlavan tunnelman ja jokaiselle vieraalle oma kukka, jossa juuri heitä varten kiinnitettynä kauniisti kalligrafialla tekstattu tervehdysteksti laadukkaalle paperille kirjoitettuna. Tällaiset pienet yksityiskohdat luovat kokonaisuuden, josta tulee elämys.”
Boströmin mukaan kulloisenkin vuoden väritrendit ulottuvat niin ikään myös kukka-asetelmiin. Se, minkä värisiä kukkia käytetään, vaihtelee niin ollen yleisten muodin- ja sisustuksen trendien mukaan:
”Itse seuraan aktiivisesti muodin ja sisustuksen yleisiä trendejä sekä kansainvälisiä kukkatrendejä. Pitkään on ollut vallalla pastellisten ja romanttisten puuterimaisten sekä murrettujen sävyjen aikakausi, joka mielestäni on nyt muuttumassa kohti leikkisämpää ja uskaliaampaa värien käyttöä.”, vihjaa Boström.

Satsaa tarkoin valittuihin elementteihin

Millainen osuus budjetista tulisi varata kukille, mikäli mieluilee kokonaisvaltaista visuaalista elämystä? Elina Boströmin mukaan hääbudjetista kannattaa varata useampi tuhat euroa kukkastailausta varten, mikäli kukilla haluaa todella luoda näyttävän kokonaisuuden:
”Koska Suomessa tuotetaan todella vähän kukkia, ne ovat melko kalliita verrattuna moneen muuhun maahan. Kukkamateriaalit siis muodostavat ison osan tarjouksen hinnasta toisen suuren osuuden muodostuessa luonnollisestikin työn määrästä. Näyttävien kukkatöiden aikaansaaminen tarkoittaa paljon työtunteja ja alkuvalmisteluja. Karkeasti ottaen kuitenkin isompien töiden, kuten kukkaseinien ja -kaarien hinnat alkavat 1000 eurosta. Hintoihin vaikuttaa moni seikka, kuten matkat, valitut kukkamateriaalit sekä työtuntien määrä.”
Häiden budjettia kannattaakin katsoa kokonaisuutena ja miettiä, mikä itselle on tärkeintä omassa hääjuhlassa. Boström suosittelee tarpeen vaatiessa satsaamaan vain muutamaan tarkoin valittuun elementtiin, joilla saadaan luotua elämyksellinen ja juhlava kokemus häävieraille:
”Mieluummin satsaa esimerkiksi näyttävään kukka-asetelmaan tai unelmien henkilökohtaisiin hääkukkiin ja miettii, josko pöytien koristelut hoituisi esimerkiksi kynttilöillä ja kauniilla tekstiileillä sen sijaan, että ripottelee yksittäisiä kukkia sinne tänne ilman hallittua kokonaisuutta.”

Huolella suunniteltua ja kestävää

Kukkien valintaprosessia aloittaessa kannattaa ensin miettiä, mitä erilaisia kukkatöitä omien hääjuhliensa koristeluksi haluaa ja minkälaisen tunnelman toivoo kukilla välittävän:
”Näiden ajatusten pohjalta voi kysyä vinkkiä ja neuvoja omalta kukkakauppiaalta tai kukkastailistilta. Tutustu rohkeasti eri kukka-alan toimijoihin, ja etsi vaihtoehtoja esimerkiksi sosiaalisesta mediasta erilaisien häshtägien avulla. Kun olet valinnut omien hääkukkiesi toimittajan, voit luottaa täysin hänen ammattitaitoonsa ja nauttia suunnitteluprosessista.”, neuvoo Boström.
Kukkastailauksessa ja kukkien valinnassa tulee Boströmin mukaan budjetin ohella ottaa huomioon erityisesti asujen värit, tilan- ja muiden somisteiden värimaailma, vuodenaika, kukkien sesonki ja saatavuus sekä mahdolliset herkkyydet erilaisille tuoksuille. Tarjouspyyntöjä jättäessä aikaa säästävin tapa on Boströmin mukaan oman budjettihaarukan kertominen rehellisesti. Mikäli budjetti on vapaa, kannattaa tarjouspyyntöön kuvailla mahdollisimman tarkasti hääparin toivomat kukkatyöt sekä mieluusti edelleen selkeyttää toiveita liittämällä mukaan valokuvia toivotusta tyylistä.
Kukkakoristeiden käsittäessä niin sanotut henkilökohtaiset hääkukat, kannattaa omaan kukkakauppaan tai kukkastailistiin olla yhteydessä hyvissä ajoin, jo useampaa kuukautta ennen hääjuhlia. Tällöin suunnittelulle ja mieluisien kukkien tilaamiselle jää hyvin aikaa. Mikäli kyseessä on suurempi kukkastailaus, kannattaa Boströmin mukaan prosessi aloittaa heti, kun päivämäärä on sovittuna ja itseään puhutteleva tekijä löytynyt.
Kukka-alan ammattilaisen tehtävänä on varmistaa, että työt on tehty sellaisella tekniikalla, että ne kestävät varmasti läpi juhlallisuuksien. Jo suunnitteluvaiheessa tulee ottaa huomioon kestävyyteen liittyvät seikat ja valita töihin kukat, jotka kestävät kauniina tarvittavan ajan. Perussääntönä voidaan Boströmin mukaan sanoa, että suurin osa kukista viihtyy viileässä ja pimeässä sekä nauttii vedellä sumuttelusta. Näin ollen, mikäli hoitaa itse esimerkiksi henkilökohtaisten hääkukkien noudon kukkakaupasta, on ne hyvä säilyttää jääkaapissa ennen käyttöönottoa. Juhlatilan kukkastailaukset tehdään Boströmin mukaan yleensä hääpäivänä. Mikäli on kyse isommista rakenteista, kuten esimerkiksi kukkainstallaatiosta tai kuvausseinästä, voidaan alkuvalmisteluja tehdä jo edellisenäkin päivänä.

Lue lisää

Kukkatrendit

Keskustelimme floristi Sara-Lisa Ludvigssonin kanssa voidaksemme kertoa sinulle vuoden kukkatrendit ja sen, mitä on tärkeää ottaa huomioon kukkia valittaessa.

Tarjoa persoonallinen alkumalja

Haluatko tarjota juhlavan vai persoonallisen tervetulomaljan? Tässä muutama ajaton klassikko.

Häät Toscanassa!

Linda ja Björn sanoivat toisilleen ’tahdon’ Toscanan auringon alla ja tässä artikkelissa esittelemme hääpäivän kauniit kuvat!

Häät eri kulttuureissa – Hindulaisuus

Eri kulttuurien kohdatessa saavat hääperinteetkin uusia piirteitä ja muuntuvat. Oletko saanut kutsun häihin, jotka järjestää eri kulttuurin tai uskonnollisen taustan…

Vegaaninen häämenu

Vegaaninen menu on täynnä väriä ja mielikuvitusta. Tässä 12 vinkkiä inspiroivaan, vegaanikeittiön häätarjoiluun.

Talvihäät – kaikki mitä haluat tietää

Haaveiletko valkoisista talvihäistä, joissa luonto on keskiössä? Tässä tulee kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää!

Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä…

Avioliitto näkyvissä!

Häiden suunnittelu on kuin merellä seilaamista – toisinaan myrskyää ja paiskitaan töitä, toisinaan otetaan vain rennosti ja nautitaan kyydistä.

Viehättäviä ja ihania hääsäveliä

Monelle vastanaineelle hääjuhlan musiikki on erittäin tärkeää, mutta kannattaako sijoittaa elävään musiikkiin vai luoda soittolistat itse?

9 vinkkiä – näin saatte enemmän irti hääjuhlasta!

Hääjuhlien suunnitteleminen on uskomattoman ihanaa – pitäkää huoli, että teette hääjuhlastanne ikimuistoisen kokemuksen vieraillenne!

Häämenu – trendit vuodelle 2022!

Ympäri maailmaa ruokien ja juomien alalla ilmaantuu jatkuvasti uusia trendejä.

Kukat tekevät juhlan

Millaiset ovat tämän hetken hääkukkatrendit? Millaisia mahdollisuuksia kukkien käyttö juhlassa antaa?

Kakkutrendit, jotka kannattaa painaa mieleen!

Ollaksenne kaupungin trendikkäin hääpari, tulee teidän tutustua lähemmin näihin upeisiin luomuksiin.

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Itse vihkimisen, seurustelun ja hääjuhlan sisältävän päivän lisäksi on olemassa useita häihin liittyviä järjestelyjä joista tässä käymme läpi tavallisimmat.

Näin pandemia on muuttanut hääperinteitä

Vaikka toivommekin ettei pandemiaa olisi koskaan tullut, sillä on myös ollut joitain myönteisiä vaikutuksia.

Näin löydät oikean hääjuhlapaikan

Hääsuunnittelun ensimmäisiä kohtia on löytää täydellinen paikka hääjuhlien järjestämiseen.

Hääkakku, jälkiruoka tai jokin muu?

Monet hääparit miettivät tarjotako hääaterian yhteydessä hääkakkua vai jälkiruokaa. Tai mahdollisesti molempia?

Hääsuunnittelua pandemian jälkeen

Covid-19 aiheuttama pandemia on johtanut monen uuden innovatiivisen idean ja ratkaisun käyttöönottoon – tämän ovat ehdottomasti myös kokeneet häitään suunnittelevat,…

Miten valita sopiva juoma hääaterialle?

Juoma on keskeinen tekijä niin tervetulomaljassa, aterialla ja juhlinnan lomassa.

Mikrohäät = Makroelämys!

Mitä voit odottaa vuoden ”less is more” -tyyliltä kun kyseessä on häät.

Häiden vuosipäivät

Häiden vuosipäiviä juhlistetaan muistellaksemme miksi menimme naimisiin. Tämä on erityinen päivä, jonka voimme omistaa toisillemme ja hieno tilaisuus osoittaa rakkauttamme.

Häämalja

Perinteinen häämalja koostuu samppanjasta ja pienestä purtavasta, mutta tässä artikkelissa annamme muutaman uuden vinkin ja idean!

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Kukkatrendit

Keskustelimme floristi Sara-Lisa Ludvigssonin kanssa voidaksemme kertoa sinulle vuoden kukkatrendit ja sen, mitä on tärkeää ottaa huomioon kukkia valittaessa.

Lue Lisää

Kukat tekevät juhlan

Millaiset ovat tämän hetken hääkukkatrendit? Millaisia mahdollisuuksia kukkien käyttö juhlassa antaa?

Lue Lisää

Koristele kukkasin

Morsiamen to do -listan kärkipäästä löytyy morsiuskimpun valinta, mutta kukkaloistoa voi hyödyntää hääjuhlassa monin muinkin tavoin.

Lue Lisää

Morsiuskimppu

Morsiuskimppu on tärkeä osa häälookkiasi. Osaksi asuasi valitsemasi kimppu kertoo siitä, millaista tyyliä lookissasi haet. Haastattelimme taitavaa floristia ja hääkimppujen…

Lue Lisää

Aika valita morsiuskimppu

Morsiuskimpun sisällön valinta on jännittävä osa hääsuunnittelua. Häät ja Juhlat -lehti antaa sinulle vinkkejä ja neuvoja kuinka sinun kannattaa toimia…

Lue Lisää

Suomen Häämessujen tunnelmia

Suomen Häämessut Jyväskylässä olivat yleisömenestys. Yhden päivän aikana lukuisat avioparit pääsivät nauttimaan messutunnelmasta, tietoiskuista, upeista näytteilleasettajista sekä muotinäytöksistä.

Lue Lisää

Suosittelemamme kukkakaupat

Luo unelmiesi häät kauniiden kukkien avulla. Inspiroidu näiden taitavien floristien töistä.

Lue Lisää