Michelin-ravintolat Pohjoismaissa

Michelin-ravintolat Pohjoismaissa

Michelin-oppaan tarkastajat ovat matkustaneet jälleen kuluneen vuoden aikana kaikissa viidessä maassa, jotka ovat mukana Michelin-oppaan pohjoismaisessa versiossa: Tanska, Suomi, Islanti, Norja ja Ruotsi.

Michelin esitteli uuden MICHELIN Guide Nordic Countries 2023 -oppaan ravintolavalikoimansa ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetyssä tilaisuudessa. Tapahtumapaikkana oli Turku, joka on Suomen vanhin kaupunki.   

Vuoden 2023 painoksessa on mukana yhteensä 271 ravintolaa, joista 81:lle on myönnetty tähtiä, 34:lle Bib Gourmand -tunnustus ja 38:lle Vihreä Tähti tunnustuksena erinomaisesta sitoutumisesta kestävään ravintolatoimintaan. 

Michelin Guiden kansainvälinen johtaja Gwendal Poullennec kertoo: ”Tällä mielenkiintoisella alueella on ollut jälleen kerran huippuvuosi. Eri pohjoismaiden korkeatasoiset keittiöt, keittiömestareiden nerokkuus ja kunnianhimo, ravintolasuunnittelijoiden luovuus sekä henkilökunnan ammattitaito ja innostus kaikilla tasoilla tekevät alueesta yhden maailman vaikutusvaltaisimmista”.

Kaksi uutta ravintolaa palkittiin kahdella Michelin-tähdellä:

Koan on ihastuttava ravintola Kööpenhaminassa, jota pitää korealaisesta taustastaan tunnettu keittiömestari Kristian Baumann. Hänen herkullisissa ja luovissa ruokalajeissaan voi aistia hienovaraisia korealaisia vaikutteita, ja jokainen lautasella oleva elementti on tarkkaan harkittu. Michelin-tarkastajat eivät epäröineet ottaa tätä ravintolaa suoraan kahdella tähdellä oppaan valikoimaan. 

Toinen uusi kahden tähden ravintola on AIRA Tukholmassa. Tässä ihastuttavassa paikassa veden äärellä on hienostuneisuutta joka käänteessä. Todella kauniit ruokalajit, olipa kyseessä sitten kampasimpukoita sisältävä quenelle tai hiilloksella grillattu viiriäinen, koostuvat ikimuistoisista yhdistelmistä ja erinomaisista raaka-aineista. 

Michelin-ravintolat Pohjoismaissa

14 ravintolaa sai äskettäin yhden Michelin-tähden:

Norjalla on syytä juhlaan, sillä tänä vuonna Norja sai kuusi uutta yhden Michelin-tähden ravintolaa. Viisi näistä ravintoloista sijaitsee Oslossa: erittäin elegantti À L’aise käyttää norjalaisia tuotteita upeiden ranskalaisten ruokien valmistamiseen. Tyylikäs Mon Oncle tarjoaa klassista, taidokkaasti valmistettua ranskalaista ruokaa. Entisessä tallirakennuksessa sijaitsevassa ihanassa Stallenissa on yllätysmenu, joka käsittää tuotteita omasta puutarhasta. Sabi Omakase Oslo on Stavangerissa sijaitsevan alkuperäisravintolan sisar, ja sen tiskillä on vain 12 istumapaikkaa. Ravintolan keittiö tarjoilee perinteistä sushitaidetta. SAVAGE puolestaan sijaitsee hotellin sisätiloissa ja sen ruokalistalla yhdistellään makuja eri puolilta maailmaa. Oslon ulkopuolella Stavangerissa sijaitseva K2  on viehättävä ja persoonallisesti johdettu ravintola, jossa keskitytään paikallisiin huipputuotteisiin. 

Tanskassa on viisi uutta yhden tähden ravintolaa: Lønstrupissa sijaitseva Villa Vest tarjoaa sekä vaikuttavia näkymiä kallion reunalta että upeita ruokalajeja. Odensessa sijaitsevaa AROa voi olla vaikea löytää kylttien puutteen vuoksi, mutta vaiva on kaiken arvoinen, sillä kyseessä on erittäin sympaattinen ja vaatimaton ravintola. Domæne Herningissä todistaa, että oikeiden ihmisten avulla voit avata menestyksekkään ravintolan missä tahansa. Ravintola on kuin suuri puusta tehty iglu, ja sen luonnonläheisyys korostaa luovuutta. Tri on toinen ikimuistoinen ravintola, joka on puusta ja lasista tehty rakennus Aggerin rannikkokaupungissa. Ravintolan jokaisen ruokalajin taustalla on tarina. Me|Mu Vejlenissä on muuttanut nimeään ja konseptiaan. Nyt ravintola tunnetaan nimellä Grand Royal, ja rennon ilmeen lisäksi sen ruokalista on muuttunut tarjoten yhä edelleen vieraille korkeatasoisia ruokailuelämyksiä. 

Suomessa yhden Michelin-tähden sai erittäin tyylikäs VÅR, joka toimii Porvoossa entiseen suklaatehtaaseen kunnostetuissa tiloissa.  Keittiömestarin läheinen suhde maanviljelijöihin, kalastajiin, metsästäjiin ja tuottajiin näkyy kauniisti valmistetuissa ruokalajeissa. 

Sininen laguuni Grindavíkissä, Islannissa, saattaa olla yksi maan suurimmista nähtävyyksistä, mutta nyt myös sen ravintola Moss on merkitty kartalle yhdellä Michelin-tähdellään niille, jotka etsivät ikimuistoista kokemusta. 

 Signum sijaitsee Ruotsissa ihastuttavalla paikalla Landvettersjön-järven rannalla Mölnlyckessä, ja sen keittiön annokset ovat erittäin syvällisiä ja hienostuneita. 

Näiden uusien lisäysten ja tähtiensä säilyttäneiden ravintoloiden myötä oppaassa on nyt peräti 63 yhden Michelin-tähden ravintolaa (6 Suomessa, 18 Norjassa, 21 Tanskassa, 3 Islannissa ja 15 Ruotsissa). 

Seitsemän ravintolaa on saanut Michelinin Vihreän Tähden tunnustuksena kestävästä ravintolatoiminnasta.

Gwendal jatkaa: ”Kestävän kehityksen käytännöissä pohjoismaiset ravintolat ovat todellisia edelläkävijöitä ja ehtymättömiä inspiraation lähteitä. Niin monet pohjoismaiset ravintolat osoittavat sellaista sitoutumista, asiantuntemusta ja luotettavuutta, joka voi toimia esimerkkinä kaikille ja osoittaa, mitä ruokailutottumuksissa voidaan saavuttaa tulevaisuudessa”. 

Uudet Michelinin Vihreän Tähden saaneet ravintolat ovat: 

Bistro Lupa, Kööpenhamina, Tanska

Kadeau Copenhagen, Tanska

Kadeau Bornholm, Tanska

NOVEL, Aarhus, Tanska

K2 Stavanger, Norja

JORD, Linköping, Ruotsi

VÅR, Porvoo, Suomi

Lue lisää

Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä…

Viininmaistelua Toscanassa

Kun Il Divo soi kaiuttimista, matka läpi kauniin italialaisen luonnonmaiseman ainutlaatuisen floran ja faunan kera, salpaa jokaisen vasta-avioituneen ja rakastuneen…

Michelin-ravintolat Pohjoismaissa

Michelin-oppaan tarkastajat ovat matkustaneet jälleen kuluneen vuoden aikana kaikissa viidessä maassa, jotka ovat mukana Michelin-oppaan pohjoismaisessa versiossa: Tanska, Suomi, Islanti,…

Tarjoa persoonallinen alkumalja

Haluatko tarjota juhlavan vai persoonallisen tervetulomaljan? Tässä muutama ajaton klassikko.

Vegaaninen häämenu

Vegaaninen menu on täynnä väriä ja mielikuvitusta. Tässä 12 vinkkiä inspiroivaan, vegaanikeittiön häätarjoiluun.

Häämenu – trendit vuodelle 2022!

Ympäri maailmaa ruokien ja juomien alalla ilmaantuu jatkuvasti uusia trendejä.

Kakkutrendit, jotka kannattaa painaa mieleen!

Ollaksenne kaupungin trendikkäin hääpari, tulee teidän tutustua lähemmin näihin upeisiin luomuksiin.

Hääkakku, jälkiruoka tai jokin muu?

Monet hääparit miettivät tarjotako hääaterian yhteydessä hääkakkua vai jälkiruokaa. Tai mahdollisesti molempia?

Hääsuunnittelua pandemian jälkeen

Covid-19 aiheuttama pandemia on johtanut monen uuden innovatiivisen idean ja ratkaisun käyttöönottoon – tämän ovat ehdottomasti myös kokeneet häitään suunnittelevat,…

Miten valita sopiva juoma hääaterialle?

Juoma on keskeinen tekijä niin tervetulomaljassa, aterialla ja juhlinnan lomassa.

Häämalja

Perinteinen häämalja koostuu samppanjasta ja pienestä purtavasta, mutta tässä artikkelissa annamme muutaman uuden vinkin ja idean!

Hääruokailun trendit

Miltä näyttää hääpäivällinen vuonna 2020? Mitkä maut ovat sesongin suosituimpia? Valitako kolmen ruokalajin päivällinen vai perinteinen buffet?

Kaikki mitä sinun tulee tietää hääkakuista

Monien toiveena on luoda kondiittorin kanssa hääkakku, joka ulkonäöltään, maultaan ja muodoltaan saa kaikki vieraat ihastelemaan yhteen ääneen. Mutta mitkä…

Minkä hääkakun valitsette?

Hääkakun valinta on ehkä kaikista kivoin osuus hääsuunnittelussa. Mutta minkälaisia makuja kannattaa valita ja mitä asioita tulee huomioida unelmakakkunne tilauksen…

Hääkakun seuraksi

Hääkakku on monille meistä itsestään selvä osa hääjuhlia. Mutta sille on myös vaihtoehtoja, vai pitäisikö sanoa täydennyksiä.

Korkealaatuinen hääpalvelukonsepti

Finlandia-talo lanseeraa korkealaatuisen hääpalvelukonseptin, joka mahdollistaa häätilaisuuden viemisen askelta pidemmälle ja unelmien hääpäivän upeissa puitteissa keskellä Helsinkiä. Tyylikäs palvelukonsepti on…

Hääkenraalista vastaukset kysymyksiinne

Ensimmäinen Hääkenraali -tapahtuma järjestettiin vuonna 2010. Vastaavaa häätapahtumaa Janne-Caro Pykälä Parone Designista on toteuttanut mm. Astoria Salissa ja G18 Juhlasalissa…

Farm to Table -inspiraatiokuvat

Koko idea kuvauksiin lähti kauniilta hevostilalta Kangasalta, jossa saimme kunnian vierailla. Tila oli erittäin hyvin hoidettu ja kauniit vanhat tammet…

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Haaveena omat Bridgerton-häät!

Romantiikkaa, pastellivärejä, tyylikästä muotia, ylellistä tunnelmaa ja 1800-luvun historiaa Englannista. Kuulostako unelmahäiltäsi?

Lue Lisää

Hääbingo

Hääbingo on hauska leikki tunnelman keventämiseen ja tutustumiseen.

Lue Lisää

Häät Toscanassa!

Linda ja Björn sanoivat toisilleen ’tahdon’ Toscanan auringon alla ja tässä artikkelissa esittelemme hääpäivän kauniit kuvat!

Lue Lisää

Häävieraiden Budjetti

Häävieraat ovat valmiita käyttämään häihin keskimäärin 266 euroa – tätä vieraat odottavat häiltä

Lue Lisää

Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä…

Lue Lisää

8 hauskaa leikkiä vieraille odotuksen ajaksi

Jotta vieraat eivät pitkästyisi tai joutuisi odottamaan liian kauaa, voi olla mukava ajatus valmistella heille muutamia hauskoja leikkejä.

Lue Lisää

Hauskoja juttuja juhlaan

Tähän artikkeliin olemme koonneet muutamia hienoja juttuja, jotka ovat sekä koristeellisia, että viihdyttäviä elementtejä hääjuhlassa!

Lue Lisää

Michelin-ravintolat Pohjoismaissa

Michelin-oppaan tarkastajat ovat matkustaneet jälleen kuluneen vuoden aikana kaikissa viidessä maassa, jotka ovat mukana Michelin-oppaan pohjoismaisessa versiossa: Tanska, Suomi, Islanti,…

Lue Lisää

Kukkatrendit

Keskustelimme floristi Sara-Lisa Ludvigssonin kanssa voidaksemme kertoa sinulle vuoden kukkatrendit ja sen, mitä on tärkeää ottaa huomioon kukkia valittaessa.

Lue Lisää

Tarjoa persoonallinen alkumalja

Haluatko tarjota juhlavan vai persoonallisen tervetulomaljan? Tässä muutama ajaton klassikko.

Lue Lisää