Minkä hääkakun valitsette?

Hääkakun valinta on ehkä kaikista kivoin osuus hääsuunnittelussa. Mutta minkälaisia makuja kannattaa valita ja mitä asioita tulee huomioida unelmakakkunne tilauksen yhteydessä? Meillä on vastaukset kaikkiin näihin kysymyksiin!

Teksti, Kuvat & Stailaus: Anna Storm

Hääkakun suosion kasvu on mukava trendi. Hääkakku on aikaisemmin ollut hauska lopetus ruokailulle, mutta nykyään siitä on tullut koko hääaterian ehdoton kohokohta. Monet hääparit haluavat tavallisesta poikkeavan hääkakun ja he hakevat inspiraatiota lehdistä, Instagramista ja Pinterestistä, mikä on puolestaan lisännyt uniikkien hääkakkujen kysyntää. Tapasimme Letician, jolla on monen vuoden kokemus design-kakkujen, kuppikakkujen, cakepopsien, macaronsien ja kokonaisten jälkiruokapöytien valmistuksesta. Tapasimme hänet keskustellaksemme hääkakkutrendeistä, suunnittelutyöstä, huomioitavista asioista sekä siitä tärkeästä asiasta: kakkujen koemaistatuksesta.

 

Minkälaisia trendejä nähdään tällä hetkellä hääkakkurintamalla?

Tällä hetkellä nähdään paljon erilaisia trendejä hääkakkujen saralla mitä tulee niin makuun sekä ennen kaikkea ulkonäköön. ”Naked Cake” -tyyliset kakut nousivat suosioon pari vuotta sitten, mutta ne ovat olleet pinnalla jo pitkään. Tänä päivänä on hauskaa, että myös värikkäät kakut ovat kasvattaneet suosiotaan. Aikaisemmin oli tavallisempaa tilata perinteinen valkoinen kakku, mutta nykyään suositaan entistä enemmän värejä ja muotoja. Tällä hetkellä nousussa ovat erilaiset työstämistekniikat, kuten marmorointi, pakklaus sekä metallinhohteinen viimeistely. Olen myös koristellut muutaman kakun aidolla lehtikullalla, joka taatusti luo vau-efektin hääaterialla.

 

Mitä asioita tulee huomioida kakun valinnassa?

Kuten edellä mainitsin, valitsevat monet hääparit niin kutsutun ”Naked Cake” -tyylisen hääkakun, jossa kakku on päällystetty ainoastaan ohuella kerroksella voikreemiä, mikä luo rustiikkisen vaikutelman. Monet jättävät kuitenkin huomiotta, että kakusta tulee tässä tapauksessa melko epävakaa. Hääkakut ovat usein melko korkeita ja tämän takia käytetään usein kakkua tukevaa komponenttia, kuten esimerkiksi voikreemiä, sokerimassaa tai marsipaania. Ilman näitä ”seiniä” on kakku vaarassa revetä tai romahtaa – tämä asia jokaisen hääparin tulisi huomioida. Mikäli pari silti haluaa ”Naked Cake” -tyylisen kakun, kannattaa heidän harkita useamman pienemmän ja matalamman kakun hankkimista yhden suuren sijaan.

 

Tämän lisäksi kannattaa tavata kondiittori konsultaation ja koemaistatuksen merkeissä ennen hääkakun tilaamista. Tapaamisen myötä kondiittorin on mahdollista kertoa tärkeistä huomioitavista näkökulmista ja hääpari saa mahdollisuuden koemaistaa ja löytää heitä miellyttäviä makuyhdistelmiä.

 

Mitkä maut ovat tänä päivänä suosittuja?

Tänä päivänä työskentelen usein ganache- tai moussepohjaisten täytteiden kanssa. Näitä voi maustaa periaatteessa millä vain, kuten vaahtokarkkibanaanilla, lakritsalla, viinikumilla jne. Perinteiset maut ovat kuitenkin yleensä suosituimpia sekä hääparin että häävieraiden keskuudessa. Näitä makuja ovat suklaa, sitruuna, vadelma ja passionhedelmä. Leticia työskentelee huolellisesti valittujen ja yhteensopivien makujen parissa. Hääkakku koostuu yleensä kahdesta eri täytteestä ja nämä maut voivat olla joko varmoja valintoja tai uniikkeeja yhdistelmiä. Mikäli hääpari ehdottaa erikoista yhdistelmää, on Letician tehtävänä kertoa heille mikäli makuyhdistelmää ei yleisesti ottaen koeta yhteensopivaksi. Hääparin oma persoonallinen mielipide ja maku on tärkeää, mutta on myös erittäin tärkeää huomioida häävieraat.

Kakkupohjien valinnassa suositaan tänä päivänä eniten vanilja- tai suklaakakkupohjaa. Hääparilla on tietenkin lupa kokeilla uusia asioita ja maustaa pohjat jollain uudella maulla, mutta kondiittorilta kannattaa tiedustella mikä makuyhdistelmä tässäkin tapauksessa toimii parhaiten.

 

Erilaiset täytteet sekä ganachen ja moussen erot:

Useimmiten hääkakun täytteiden pohjana on joko ganache tai mousse. Perinteinen vaniljakreemi tai vispikerma eivät ole yhtä tukevia ja siksi hankalia korkeiden kakkujen valmistuksessa. Ganache on kermaa, joka lämmitetään ja johon sulatetaan haluttu maku; esimerkiksi suklaa tai vadelmahyytelö. Tämän jälkeen kreemiä jäähdytetään vähintään 4 tuntia ja tämän jälkeen se vispataan tasaiseksi ganacheksi. Mousse puolestaan koostuu myös kermasta, mutta se valmistetaan kylmästä kermasta, joka vispataan jonkinlaisen kiinteyttä antavan ainesosan ja maun kanssa. Mousse on ganachea herkempi, minkä takia sen makujen ja koostumuksen tulee antaa olla mahdollisimman puhtaita, kun taas ganacheen voi sekoittaa esimerkiksi kokonaisia marjoja, suklaapaloja tai pähkinöitä.

 

Sokerimassa vai marsipaani?

Nykyään hääkakun päällystämiseen valitaan useimmiten sokerimassa. Monilla on kuitenkin ikävä kyllä huonoja kokemuksia sokerimassasta, Leticia kertoo. Hänen mukaansa tämä johtuu siitä, että he ovat maistaneet huonoa sokerimassaa. Aito sokerimassa maistuu todella hyvälle ja koostuu ainoastaan glukoosista, sokerista ja säilöntäaineista. Hyvä sokerimassa maistuu ainoastaan sokerille ja siinä on hento vaahtokarkin tuoksu, Leticia kertoo lisäten, että hänen asiakkaanaan olleet hääparit ovat olleet positiivisesti yllättyneitä hänen käyttämästä sokerimassan mausta.

Nykyään sokerimassaa käytetään useammin kuin marsipaania, sillä se on elastisempaa, helpommin työstettävää ja se sopii useammalle vieraalle allergianäkökulmasta katsottuna. Marsipaanin pinta ei ole yhtä sileä ja mikäli häissä on paljon vieraita, suositellaan lähes aina valitsemaan sokerimassa, sillä on mahdollista, että häävieraiden joukossa on mantelille allergisia henkilöitä.

 

Konsultaation/koemaistatuksen hyviä puolia

Konsultaation aikana kondiittori keskustelee hääparin kanssa heidän toiveistaan hääkakkuun liittyen. Kondiittori voi antaa arvokkaita ehdotuksia ja vinkkejä mitä tulee kakun makuun, kokoon ja ulkonäköön. Hääparin on myös mahdollista maistaa erilaisia makuyhdistelmiä ja löytää täydellinen makuyhdistelmä juuri heidän uniikkiin hääkakkuunsa.

Konsultaatiossa käyvien hääparien mielestä on hauskaa olla mukana päättämässä kaikesta – mausta ulkonäköön. Leticia auttaa valinnoissa ja esittää ehdotuksia, mutta loppujen lopuksi hääkakun ulkonäöstä ja sisällöstä päättää hääpari. Tämä on hauska ja suosittu osa hääsuunnittelua.

Koemaistatuksessa: Lemon curd, nutellakreemi, persikka- ja passionhedelmämousse, vadelmamousse, valkosuklaaganache, suklaaganache

LUE LISÄÄ


Seuraa meitä
Back to top