Tervetuloa paratiisiin

Sansibar on saari, jonne moni tahtoo häämatkansa suunnata. Tämä paratiisi koostuu liidunvalkoisista rannoista, turkoosinsinisestä merestä ja mausteisesta ruoasta. Jos unelmoitte Sansibarista, on tämä artikkeli teitä varten.

Teksti: Anna Storm  Kuvat: Anna Storm

Sansibarin luonto on äärettömän kaunis ja sen paratiisimaiset hiekkarannat jatkuvat kilometreittäin. Täältä löydät Intian valtameren kristallinkirkkaiden ja lämpimien vesien parhaat uima-, sukellus- ja snorklausmahdollisuudet. Sansibarilta löydätte myös Kivikaupungin (Stone Town), joka on Unescon maailmanperintökohde. Sansibar on tunnettu myös mausteviljelyistään, mangrovemetsistään ja suuresta kookospuiden määrästään. Lähdin viime helmikuussa viikoksi karkuun kylmää Pohjolaa ja sain kokea täällä maanpäällisen paratiisin.

Itseään täytyy melkein nipistää, kun saapuu pitkän lentomatkan jälkeen tälle paratiisisaarelle. Lentokoneesta noustuani ja melkein tunnin verran taksilla matkattuani minut kohtasi 35 astetta lämmin ilma ja lähes 30-asteinen uimavesi sekä tasaisen sininen taivas ja vielä sinisempi meri. Täällä on NIIN kaunista! Asuin charmikkaassa Langi Langissa, joka sijaitsee saaren pohjoisimmassa osassa. Tuntui aivan kuin olisi laskeutunut Jamaikalle Afrikan sijaan. Hotellin kaiuttimissa soi Bob Marley ja rastapäinen, värikkääseen paitaan pukeutunut poika toivotti minut tervetulleeksi. Hän ilmoitti olevansa käytössäni aina tarvittaessa ja päätti jokaisen lauseensa sanoihin: ”We love you” tai ”Hakuna Matata”.

LANGI LANGI – SO NICE, THEY NAMED IT TWICE.
Ja täällä Sansibarissa elämäntyyli on todellakin Hakuna Matata (”Ei huolen häivää”). Täällä päivät kuluvat merelle päin avautuvalla aurinkokannella makoillen, uskomattoman turkoosissa meressä uiden, hyvää ruokaa syöden, hedelmädrinkkejä juoden ja tunteja liidunvalkoisia rantoja pitkin kävellen sekä rauhallisesta ilmapiiristä nauttien. Minä ja matkaseurani kulutimme viisi kuudesta päivästä edellä kuvatulla tavalla, emmekä kaivanneet mitään muuta. Mitä muuta sitä voisikaan kaivata kun luonto pistää parastaan, kun seura on mitä parhainta ja kun Sansibarin ihmiset ovat niin ystävällisiä.

Kivikaupunki & Prison Island
Käytimme kuitenkin yhden päivän retkeillen. ”Rastamies” (eli vastaanoton värikkääseen t-paitaan sonnustautunut rastapäinen poika) auttoi meitä retken järjestämisessä - Jotta saisimme erikoiskohtelua, hän sanoi. Käytimme päivän matkaten eri ”Spice Farms”:eilla ja opimme kaiken mitä mausteista vaan voi oppia. Tämä oli fantastinen kokemus, sillä Sansibar on yksi niin kutsutuista historiallisista ”Maustesaarista” ja saari on edelleenkin yksi maailman johtavista mausteneilikan tuottajista.

Tämän jälkeen kulutimme kolme tuntia Kivikaupungissa (saaren suurin kaupunki). Seuranamme oli poika, joka näytti meille toreja, rakennuksia ja ahtaita pieniä kujia, joilta pystyi ostamaan kauniita kankaita ja koruja. Tämä on upea, vierailun arvoinen kaupunki (vaikka 40-asteinen ilma saattaakin tehdä kiertelystä melko hikisen kokemuksen). Juuri kun olimme lämpöhalvauksen partaalla, suuntasimme satamaan ja tapasimme ”Rastamiehen” kaverin. Tällä kaverilla oli vene, jolla hän kuljetti meidät Prison Islandin ja jättiläiskilpikonnien luo.

Ja mikä kokemus se olikaan! Hyvänen aika miten suuria kilpikonnat olivat! Meille näytetiin kuinka niitä ruokitaan ja kuinka ne saatiin nousemaan seisaalteen hieromalla niitä kilven alta. Saimme myös mahdollisuuden pidellä sylissä noin 10-vuotiaita kilpikonnia. Jättiläiskilpikonnat voivat saavuttaa jopa 300 vuoden iän. Oli upea kokemus päästä niin lähelle niitä. Hetken kilpikonnarakkautta jaettuamme suuntasimme koralliriutalle ja päätimme päivän fantastisen kauniiseen snorklausreissuun.

Aivan, Sansibarin päivät. Ne ovat niin kaivattuja ja kyseessä on aivan täydellinen kohde paratiisinhakuiselle häämatkalle.

zanzibar 013
zanzibar 010
zanzibar 011
zanzibar 012