Pukeudu häihin tyylillä

Häät ovat suuri juhla ja vieraiden pukeutumisen tulee olla sen mukaista. Häitä on kuitenkin monenlaisia ja samoin vaihtoehtoja pukeutumiseen. Joitakin perussääntöjä on toki olemassa.

Teksti: Hannamari Uotila  Kuvat: Adobestock.com

Pukukoodia merkitään harvoin kutsuun, koska siihen ei ole tarvetta. ”Vieraat voivat päätellä paikasta ja ajankohdasta juhlan luonteen”, myyntikouluttaja Juhana Helmenkalastaja Turo Tailor Oy:stä kertoo. Pukukoodista voidaan toki mainita, jos kutsujat toivovat erityistä pukeutumista.

Kutsuja on velvoitettu informoimaan vieraita pukeutumisesta. Jos pukukoodista on epäselvyyttä, kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä juhlan järjestäjiin. ”Samalla lailla kun kysytään ajo-ohjeita, voi kysyä pukeutumisesta”, Helmenkalastaja selventää.

Hääparilta ei tule viedä huomiota

Suuret häät ovat usein muodollisempia kuin pienet. Usein etenkin suurissa häissä sulhasen ja bestmanin lisäksi morsiamen ja sulhasen isät ja veljet pukeutuvat yhtenevästi. ”Näin kaukainen sukukin tunnistaa ydinjoukon”, Helmenkalastaja kertoo. Hän muistuttaa, että kysymyksessä on kuitenkin makuasia eikä pakollinen sääntö.

Häät ovat arvokas juhla ja pukeutumisella tulee kunnioittaa juhlan luonnetta. ”Miesvierailta edellytetään pukua”, Helmenkalastaja sanoo. Kesäisissä päivähäissä puku voi olla vaaleakin tai juhlavasti asustettu arkipuku.

Jos miesvieras pukeutuu tummaan pukuun, tulee hänen Helmenkalastajan mukaan pukea päälleen juhlava paitasolmioyhdistelmä. Kauluspaidan on oltava pitkähihainen ja se voi olla valkoinen, kunhan solmio on rennompi. Klassiset solmiot on varattu sulhaselle ja lähisuvun miehille.

Naisvieraan tulisi muistaa, ettei pukeudu samankaltaisesti kuin morsian. Naiset eivät voi laittaa päälleen kokomustaa eivätkä morsiamelle varattua valkoista. ”Nykyään morsiankin pukeutuu useammin vaalean eri sävyihin, joten niitä kannattaa välttää”, pukuvuokraamoyrittäjä Päivi Asikainen Juhla-asu Oy:stä kertoo.

Sijoita laatuun ja monikäyttöisyyteen

Etiketti ei ole hääpukeutumisessa laki. Niin Helmenkalastaja kuin Asikainenkin korostavat maalaisjärkeä valinnoissa. ”Ylipukeutumista tulee välttää, mutta se ei ole suomalaisille ongelma”, Helmenkalastaja toteaa.

Mies voi mennä tummalla puvulla kaikkiin juhliin, ja musta puku korvaa oikein asustettuna frakinkin. Yhden puvun miehille Helmenkalastaja suosittelee sijoittamista ajanmukaiseen, istuvaan ja laadukkaaseen mustaan pukuun. Naisten kannattaa Asikaisen mukaan ostaa monikäyttöinen kotelopuku. ”Asusteita voi sitten vaihtaa eri juhliin.”

Asikainen korostaa, että häät ovat yksityinen juhla, jolloin ei ole tarpeen noudattaa tiukasti etikettiä. ”Jokainen pukeutuu miten haluaa omiin häihinsä. Ei tarvitse totella viisikymmentä vuotta sitten kirjoitettuja etikettiopuksia”, hän muistuttaa. Muoti on nykyään avonaista, eikä puvun tarvitse olla pitkähihainen. Pääasia naisten pukeutumisessa on juhlava kangas. Jakkupuku on hääjuhlaan liian arkinen.

Perussääntönä voi sanoa, että vieraiden tulee pukeutua häihin juhlavasti, mutta ei paremmin tai samalla lailla kuin morsiuspari. Heillä on oikeus erottua juhlaväestä myös pukeutumisellaan.

Lue lisää

Laboratoriotimantti – ekologinen ja edullisempi vaihtoehto

Sormusta etsiessään ja suunnitellessaan hääparin valittavaksi tulee useita tarjolla oleviamateriaalivaihtoehtoja, joista rakentaa unelmiensa sormus.

Put a ring on it

Kumpi sormuksista tulee perinteen mukaan olla arvokkaampi? Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Princess – kotimainen timattisormusmallisto

Princess timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tästä tunnuksena Princessille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu tunnus ja Design from Finland…

Suokko: Millainen timantti sormukseen?

Suokko Timanttikoruissa on laaja valinnan mahdollisuus timanttien laadun ja harvinaisuusasteiden osalta.

Fenia – moderni laboratoriotimanttisormusmallisto

Kaikki Fenian laboratoriotimanttikorut ovat valmistettu 18 karaatin kierrätyskullasta ja ne ovat täydellinen valinta, kun olet etsimässä timanttikorua kohtuulliseen hintaan.

Story of Love – Jokaisella korulla on tarina

Timantti – jalokivien kuningatar

Ihminen on tuhansien vuosien ajan ihaillut timantin kauneutta ja vielä tänäkin päivänä sitä pidetään jalokivien kuningattarena.

Löydä tiesi täydellisen sormuksen luo

Aiheuttaako nimettömän rengastaminen päänvaivaa? Sormussuo voi olla upottava, varsinkin jos aiheeseen ei ole perehtynyt etukäteen.

Ihana Keto on täydellinen sormus morsiamelle!

Kultaseppä Jussi Louesalmen ihastuttavassa Keto korumallistossa on toinen toistaan upeampia vaihtoehtoja kihla- ja vihkisormukseksi. Voit täydentää korutyyliäsi kauniilla korvakoruilla ja…

Mitä jalokivet kertovat?

Sormuksissa on monia erilaisia ​​kiviä ympäri maailmaa. Mitä eri värit ja kivet tarkoittavat? Annamme sinulle lyhyen esittelyn!

Kaikki mitä sinun tulee tietää miesten kihlasormuksista

Yhä useammat tahot alalla, sekä isommat valmistajat että yksittäiset kultasepät, ovat tarttuneet miesten kihlasormusten lisääntyneeseen kysyntään.

Miksi sileä sormus tulee aina olemaan voittaja

Klassinen, sileä, kultainen vihkisormus on yhtälailla häiden symboli, kuin timanttisormuskin. Tällainen klassinen sormus on aina ajanmukainen.

Ajattomat helmet

On aina tyylikästä sonnustautua helmikoruihin hääpäivänä. Se on samanaikaisesti sekä perinteistä, eleganttia että kaunista.

Näin puhdistat timanttisormuksesi

Harva asia on yhtä kiehtova kuin puhdistettu ja kiillotettu timanttisormus ja sen uskomaton kiilto ja säihky.

Esittelyssä Timanttijahti 2021 -kilpailun voittajat!

Häät ja Juhlat järjestää vuosittain Timanttijahti-kilpailun. Tässä kilpailussa osallistujilla on mahdollisuus voittaa uniikki, toiveidensa mukaisesti suunniteltu vihkisormus arvoltaan 5000 euroa!

Värit ja luonto inspiroi vihkisormusten muotoilua

Kihla- ja vihkisormuksissa suosiota on lisännyt luonnon inspiroima muotokieli sekä pastellinsävyiset värit.

Inspiroidu näistä kaiverrusvinkeistä!

Vihkisormukseen kaiverrettu piiloviesti on äärimmäinen tapa personoida jo yksilöllinen sormuksesi.

Suunnittele unelmasormuksesi

Tässä artikkelissa kerromme uniikkisormuksen suunnitteluprosessista sekä jaamme alan asiantuntijalta aiheesta saamiamme neuvoja.

Huomenlahja – Muisto elämänne onnellisimmasta hetkestä

Huomenlahjan antaminen puolisolle häiden jälkeisenä aamuna on perinne, jota monet pitävät tärkeänä ja oleellisena osana naimisiin menoa.

Timanttijahdin voittaja on selvillä!

Onnekas voittajamme on Kia Knaapila! Oli erittäin miellyttävä tehtävä soittaa hänelle ja kertoa nämä iloiset uutiset! 

Timanttijahti

Timanttijahti on kisa, jonka Häät ja Juhlat -lehti järjestää yhdessä Suomen ylistetyimpien kultaseppien kanssa. Vastaa kysymyksiin, tutustu mukana oleviin kultaseppiin…

Timantin monet muodot

Oletko koskaan miettinyt, millaisen matkan korussasi komeileva jalokivi on kulkenut, ennen kuin se päätyi yllesi? Jalokivien maailma on kiehtova, mutta…

Suunnittele sormuksesi Schalinsin RingTailorin avulla

Schalins of Sweden tarjoaa avuksesi digitaalisen RingTailor -palvelun, jonka avulla voi itse suunnitella sormuksesi.

Vinkki sormuksen valintaan

Vinkki sormuksen valintaan. Voit löytää tietoa metalleista ja jalokivistä internetistä ja lehdistä, mutta se ei yleensä ole tarpeeksi lopullisen päätöksen..

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Vieraan vaatetus

Riippumatta siitä, järjestetäänkö häät kartanossa vai ladossa, linnassa vai puutarhassa, on vieraan tärkein kysymys on aina sama: miten minun tulee…

Lue Lisää

Tahratonta

Vaikeasti puhdistettavia tahroja vaatteissa? Häät ja juhlat antaa parhaat puhdistusvinkit

Lue Lisää

Pukukoodit – näin tulkitset kutsujen pukukoodeja

Neljä yleisintä pukukoodia ovat frakki (iltapuku), smokki, tumma puku ja puku.

Lue Lisää

Elegantit häälahjat ja juhlapukeutuminen

Sisustamisen ja muodin erikoisliike Laura Ashley tarjoaa niin upeita häälahjoja, kuin kaunista naisten muotiakin hääpäivää varten.

Lue Lisää

Näin valitset parhaat kengät hääpäivääsi

Laatuun ja ajattomiin materiaaleihin kannattaa sijoittaa. Kun kengät ovat nahkaa ja niissä on kunnon lesti, niin jalat kiittävät illalla. Kun…

Lue Lisää

Pukeudu häihin tyylillä

Häät ovat suuri juhla ja vieraiden pukeutumisen tulee olla sen mukaista. Joitakin perussääntöjä on toki olemassa.

Lue Lisää