Pukeudu häihin tyylillä

Häät ovat suuri juhla ja vieraiden pukeutumisen tulee olla sen mukaista. Häitä on kuitenkin monenlaisia ja samoin vaihtoehtoja pukeutumiseen. Joitakin perussääntöjä on toki olemassa.

Teksti: Hannamari Uotila  Kuvat: Shutterstock

Pukukoodia merkitään harvoin kutsuun, koska siihen ei ole tarvetta. "Vieraat voivat päätellä paikasta ja ajankohdasta juhlan luonteen", myyntikouluttaja Juhana Helmenkalastaja Turo Tailor Oy:stä kertoo. Pukukoodista voidaan toki mainita, jos kutsujat toivovat erityistä pukeutumista.

Kutsuja on velvoitettu informoimaan vieraita pukeutumisesta. Jos pukukoodista on epäselvyyttä, kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä juhlan järjestäjiin. "Samalla lailla kun kysytään ajo-ohjeita, voi kysyä pukeutumisesta", Helmenkalastaja selventää.

Hääparilta ei tule viedä huomiota
Suuret häät ovat usein muodollisempia kuin pienet. Usein etenkin suurissa häissä sulhasen ja bestmanin lisäksi morsiamen ja sulhasen isät ja veljet pukeutuvat yhtenevästi. "Näin kaukainen sukukin tunnistaa ydinjoukon", Helmenkalastaja kertoo. Hän muistuttaa, että kysymyksessä on kuitenkin makuasia eikä pakollinen sääntö.

Häät ovat arvokas juhla ja pukeutumisella tulee kunnioittaa juhlan luonnetta. "Miesvierailta edellytetään pukua", Helmenkalastaja sanoo. Kesäisissä päivähäissä puku voi olla vaaleakin tai juhlavasti asustettu arkipuku.

Jos miesvieras pukeutuu tummaan pukuun, tulee hänen Helmenkalastajan mukaan pukea päälleen juhlava paitasolmioyhdistelmä. Kauluspaidan on oltava pitkähihainen ja se voi olla valkoinen, kunhan solmio on rennompi. Klassiset solmiot on varattu sulhaselle ja lähisuvun miehille.

Naisvieraan tulisi muistaa, ettei pukeudu samankaltaisesti kuin morsian. Naiset eivät voi laittaa päälleen kokomustaa eivätkä morsiamelle varattua valkoista. "Nykyään morsiankin pukeutuu useammin vaalean eri sävyihin, joten niitä kannattaa välttää", pukuvuokraamoyrittäjä Päivi Asikainen Juhla-asu Oy:stä kertoo.

Sijoita laatuun ja monikäyttöisyyteen
Etiketti ei ole hääpukeutumisessa laki. Niin Helmenkalastaja kuin Asikainenkin korostavat maalaisjärkeä valinnoissa. "Ylipukeutumista tulee välttää, mutta se ei ole suomalaisille ongelma", Helmenkalastaja toteaa.

Mies voi mennä tummalla puvulla kaikkiin juhliin, ja musta puku korvaa oikein asustettuna frakinkin. Yhden puvun miehille Helmenkalastaja suosittelee sijoittamista ajanmukaiseen, istuvaan ja laadukkaaseen mustaan pukuun. Naisten kannattaa Asikaisen mukaan ostaa monikäyttöinen kotelopuku. "Asusteita voi sitten vaihtaa eri juhliin."

Asikainen korostaa, että häät ovat yksityinen juhla, jolloin ei ole tarpeen noudattaa tiukasti etikettiä. "Jokainen pukeutuu miten haluaa omiin häihinsä. Ei tarvitse totella viisikymmentä vuotta sitten kirjoitettuja etikettiopuksia", hän muistuttaa. Muoti on nykyään avonaista, eikä puvun tarvitse olla pitkähihainen. Pääasia naisten pukeutumisessa on juhlava kangas. Jakkupuku on hääjuhlaan liian arkinen.

Perussääntönä voi sanoa, että vieraiden tulee pukeutua häihin juhlavasti, mutta ei paremmin tai samalla lailla kuin morsiuspari. Heillä on oikeus erottua juhlaväestä myös pukeutumisellaan.