Pukukoodit häissä

Monet vieraat pohtivat, kuinka häihin tulisi pukeutua. Pukukoodi on usein ilmoitettu kutsussa, mutta mitä se todella tarkoittaa? Älä huoli, sillä tämän artikkelin luettuasi saat asiaan täyden ymmärryksen.

Teksti: Mari Kråkenes Loewen

On hyvä noudattaa annettua pukukoodia. Pukukoodi on osoitus siitä, millaisen tunnelman morsiuspari haluaa päiväänsä. Gaalahäiden ja tyylikkäiden häiden välillä on suuri ero! Pukukoodit on jaettu muodollisuuden mukaan, lähtökohtana miesten vaatetus. Se voi liittyä siihen, että miesten vaatetyypit on määritelty selkeämmin, kun taas naisten asuissa on paljon enemmän muunnelmia ja vaihtoehtoja.

Frakki (white tie)

Mies: Frakki on suhteellisen harvinainen valinta useimmissa yhteyksissä, mutta sitä käyttävät kuninkaallisten piirien ohella muun muassa konserttimuusikot. Vaatetus koostuu mustasta frakkitakista mustilla housuilla. Housuissa on silkkinauhat sivusaumoissa ja niistä puuttuvat vyölenkit. Paidan tulee aina olla valkoinen valkoisen liivin kera, myös rusetin ja taskuliinan ollessa valkoisia. Sukat ovat pitkät ja mustat ja kengiksi valikoituvat mustat kiiltonahkakengät.

Nainen: Pitkä, tyylikäs iltapuku tai tanssiaismekko, joka voi olla syvään uurrettu, hihaton tai lyhyillä tai pitkillä hihoilla varustettu. Jos valitset hihattoman mekon, ovat pitkät käsineet yleinen asuste, ja käsineet riisutaan illallisen aikana. Mekon ollessa syvään uurrettu, on tyylikästä peittää hartiat asuun sopivalla huivilla esimerkiksi hääseremonian ajaksi.

Frakki (white tie)

Frakki Cavalierelta, pitkät iltamekot Morileelta.

Smokki (Black Tie)

Mies: Smokkitakissa voi olla kaksi tai kolme nappia, ja siinä on aina mustat silkkikaulukset, jotka antavat puvulle tyylikkään ja hienostuneen ilmeen. Perinteisesti smokki on ilta-asu ja noudattaaksesi täysin oikeaa pukukoodia, sitä tulisi käyttää vasta klo 18 jälkeen. Rusetti ja vatsavyö ovat mustat, ja asuun yhdistetään mustat sukat ja kiiltonahkakengät. Perinteinen smokki on musta, mutta sitä on saatavilla myös keskiyönsinisenä ja viininpunaisena. Valkoisia smokkeja (Dinner Jacket) esiintyy myös, ja niitä nähdään yleisimmin lämpimissä maissa tai risteilyaluksilla.

Nainen: Pitkä tai lyhyt juhlamekko tai cocktailmekko, mutta ei tanssiaismekko. Lyhyemmän mekon tulisi yltää polviin. Paljetit ja glitter ovat hyvä valinta tähän pukukoodiin.

Smokki (black tie)

Tumma puku

Mies: Kuten nimestä voi päätellä, käytät tummaa pukua tämän pukukoodin yhteydessä. Musta, tummansininen tai tummanharmaa ovat yleisiä värejä tässä pukukoodissa, eikä vaaleita pukuja tule käyttää. Sinun ei myöskään tulisi valita pellavapukua, joka antaa epävirallisemman ilmeen ja sopii paremmin boheemimpiin häihin. Paidan tulee olla valkoinen ja voit valita solmion ja rusetin välillä. Taskuliinaa ei vaadita, mutta voi olla mukava idea viimeistellä asu solmioon sointuvalla taskuliinalla. Käytä asusteissa klassisia, diskreettejä värejä vahvojen värien tai kuvioiden sijaan. Valitse tummat kengät, joiden ei tarvitse olla kiiltonahkakengät. Sukkien on vastattava puvun väriä.

Nainen: Tässä pukukoodissa monet valitsevat iltapuvun, mutta lyhyet, juhlavat mekot ja housupuvut ovat myös mukavia vaihtoehtoja. Voit vapaasti täydentää asua koruilla ja korkokengillä tyylikkään ilmeen aikaansaamiseksi.

 

Tumma puku

Mekot Needle & Thread ja tummanruskea puku Cavalierelta.

Smart Casual

Mies: Smart Casualilla tarkoitetaan tässä tapauksessa täysin tavallista pukua, ja nimestä huolimatta ei kasuaalia arkipukua. Siksi voit usein nähdä pukukoodin «puku» hääkutsussa, vaikka tätä pukukoodia ei oikeastaan käytetä Suomessa. Pukukoodin yleinen sääntö on, että vaaleaa pukua voidaan käyttää aamulla, kun taas illalla puvun tulee olla tumma. Tietenkin häihin, jotka alkavat aamulla, mutta jatkuvat iltaan, voit toki valita vaalean puvun tähän pukukoodiin.

Nainen: Lyhyt tai pitkä kesämekko on loistava valinta tähän pukukoodiin. Myös mekkoa, hametta ja puseroa tai housupukua, joka on tyylikkäämpi kuin jokapäiväinen asu, voidaan käyttää. Kampauksen ja erilaisten asusteiden avulla voit tehdä asusta vieläkin tyylikkäämmän.

Smart Casual

Keltainen mekko Partylineltä, puku Mondilta ja mekot ByTimolta.

Arkipuku

Mies: Tämä on kaikista klassisista pukukoodeista vähiten muodollinen pukukoodi. Edelleen takin kanssa, mutta tässä voit leikitellä väreillä ja asusteilla. Tähän pukukoodiin ei ole vaatimuksia solmion tai rusetin suhteen. Tyypillinen yhdistelmä on laivastonsininen bleiseri sekä beiget chinot.

Nainen: Tässä voit valita vapaasti vaatekaappisi sisällöstä, kunhan asu on siisti, puhdas ja juhliin sopiva. Naisten kohdalla Smart Casual ja arkipuku ovat melko samanlaiset pukukoodit.

Arkipuku

Blazeri Mondilta ja mekot Bubbleroomilta.

Kesäinen

Tälle pukukoodille ei todellakaan ole erityisiä sääntöjä koskien asun tyylikkyyttä, vaan valitset asun sään, hääpaikan ja sen perusteella, mitä itse pidät tyylikkäänä. Mutta vältä toki farkkuja ja arkivaatteita! Häihin pukeutuminen on miellyttävä ele, joka osoittaa kunnioitusta morsiusparia ja heidän päiväänsä kohtaan.

Kesäinen

Pitkä mekko Selected Femme -merkiltä, puku Asosilta ja lyhyt mekko Vilalta.

Lue lisää

Nämä perinteet olemme maahantuoneet USAsta

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia amerikkalaisia hääperinteitä, jotka ovat tulleet jäädäkseen.

Pukukoodit häissä

Monet vieraat pohtivat, kuinka häihin tulisi pukeutua. Älä huoli, sillä tämän artikkelin luettuasi saat asiaan täyden ymmärryksen.

Newbie lanseeraa häämalliston

Kappahlin tuotemerkki Newbie lanseeraa juuri sopivasti hääsesongin kynnyksellä malliston naisten ja lasten vaatteita ja asusteita, joissa on unenomaisia valkoisia sävyjä,…

Häävieraiden Budjetti

Häävieraat ovat valmiita käyttämään häihin keskimäärin 266 euroa – tätä vieraat odottavat häiltä

Hyvän hääpuheen salaisuus

Laadi neuvojemme avulla mukaansatempaava puhe.

Linda-Marie Nilsson kokovalikoimaltaan laajassa designyhteistyössä Elloksen kanssa

Tällä kertaa kyseessä ovat juhlamekot ja asusteet kesän kaikkiin ihaniin tilaisuuksiin.

Lahjalistan kirjoittamisen taito

Tässä vinkkejä siihen, miten voitte tehdä täydellisen häälahjan löytämisestä helpompaa sekä itsellenne että vieraillenne.

Vieraan vaatetus

Riippumatta siitä, järjestetäänkö häät kartanossa vai ladossa, linnassa vai puutarhassa, on vieraan tärkein kysymys on aina sama: miten minun tulee…

Aika kirjoittaa toivelista

kuinka lahjalista tulisikaan oikein laatia ja millaisia kirjoittamattomia sääntöjä tähän liittyy?

Osoita arvostuksesi hääsaattueelle

Osoittakaa arvostuksenne antamalla heille kauniit lahjat.

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Itse vihkimisen, seurustelun ja hääjuhlan sisältävän päivän lisäksi on olemassa useita häihin liittyviä järjestelyjä joista tässä käymme läpi tavallisimmat.

Minkälaiset polttarit valitset?

Äänestä sitä aktiviteettia, jonka sinä tahtoisit mieluiten toteuttaa polttareissasi!

Kuka tekee mitäkin häissä?

Häiden järjestelyjä varten on tärkeä valita muutama tärkeä avainhenkilö. Nämä henkilöt saavat tietyn vastuun ja tehtävän hoidettavakseen hääpäivänänne. Mutta keitä…

Tahratonta

Vaikeasti puhdistettavia tahroja vaatteissa? Häät ja juhlat antaa parhaat puhdistusvinkit

Huomenlahja – Muisto elämänne onnellisimmasta hetkestä

Huomenlahjan antaminen puolisolle häiden jälkeisenä aamuna on perinne, jota monet pitävät tärkeänä ja oleellisena osana naimisiin menoa.

Häälahjojen top 10

Onko sinut kutsuttu häihin ja pelkäät antavasi aivan vääränlaisen lahjan? Ei hätää, tässä tulee hyviä vinkkejä.

Häiden vuosipäivät

Häiden vuosipäiviä juhlistetaan muistellaksemme miksi menimme naimisiin. Tämä on erityinen päivä, jonka voimme omistaa toisillemme ja hieno tilaisuus osoittaa rakkauttamme.

Hääjuhlaetikettejä

Millaisia hääjuhlaetikettejä hääjuhlaan kuuluu? Olemme listanneet tähän muutamia perinteisen kaavan etikettejä sekä hääparille että häävieraille.

Romanttisia kylpyläelämyksiä

Olemme testanneet neljää erilaista pohjoismaista kylpylää jakaaksemme inspiraatiota häiden eri osa-alueiden suunnitteluun.

Valitse kaasosi huolella

tämän nimityksen mukana tulee myös tietty vastuu. Jaamme tässä artikkelissa muutaman ajattelun arvoisen huomion, joita kannattaa pohtia kaasoja valitessa.

Näin järjestät onnistuneet polttarit tulevalle morsiamelle

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, kuinka järjestät upeat polttarit tulevalle morsiamelle budjetista riippumatta.

Etiketti ja toimintavinkkeja haavieraille

Mitä tämä tarkoittaa sinulle vieraana, miten tulee tai ei tule käyttäytyä? Me annamme sinulle vastaukset!

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Pukukoodit häissä

Monet vieraat pohtivat, kuinka häihin tulisi pukeutua. Älä huoli, sillä tämän artikkelin luettuasi saat asiaan täyden ymmärryksen.

Lue Lisää

Newbie lanseeraa häämalliston

Kappahlin tuotemerkki Newbie lanseeraa juuri sopivasti hääsesongin kynnyksellä malliston naisten ja lasten vaatteita ja asusteita, joissa on unenomaisia valkoisia sävyjä,…

Lue Lisää

Linda-Marie Nilsson kokovalikoimaltaan laajassa designyhteistyössä Elloksen kanssa

Tällä kertaa kyseessä ovat juhlamekot ja asusteet kesän kaikkiin ihaniin tilaisuuksiin.

Lue Lisää

Vieraan vaatetus

Riippumatta siitä, järjestetäänkö häät kartanossa vai ladossa, linnassa vai puutarhassa, on vieraan tärkein kysymys on aina sama: miten minun tulee…

Lue Lisää

Tahratonta

Vaikeasti puhdistettavia tahroja vaatteissa? Häät ja juhlat antaa parhaat puhdistusvinkit

Lue Lisää

Pukukoodit – näin tulkitset kutsujen pukukoodeja

Neljä yleisintä pukukoodia ovat frakki (iltapuku), smokki, tumma puku ja puku.

Lue Lisää

Näin valitset parhaat kengät hääpäivääsi

Laatuun ja ajattomiin materiaaleihin kannattaa sijoittaa. Kun kengät ovat nahkaa ja niissä on kunnon lesti, niin jalat kiittävät illalla. Kun…

Lue Lisää

Pukeudu häihin tyylillä

Häät ovat suuri juhla ja vieraiden pukeutumisen tulee olla sen mukaista. Joitakin perussääntöjä on toki olemassa.

Lue Lisää