Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Häät ovat muuttuneet iltapäivätilaisuudesta koko päivän kestävään juhlaan tai peräti useamman päivän tapahtumaan. Itse vihkimisen, seurustelun ja hääjuhlan sisältävän päivän lisäksi on olemassa useita häihin liittyviä järjestelyjä joista tässä käymme läpi tavallisimmat.

Teksti: Anna Storm Kuvat: Shutterstock.com

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Alla listaamme eri tilaisuuksia, miten ne sijoittuvat ajallisesti, keitä niihin kutsutaan ja miten vanhat traditiot ovat saaneet uusia, moderneja muotoja. Kaikki tilaisuudet ovat erittäin kivoja järjestettäviä, koska olemmehan yhtä mieltä siitä että mitä enemmän juhlittavaa, sitä parempi. Mutta käytössä oleva aika, kiinnostus ja budjetti vaikuttavat tietenkin siihen minkälaisia tapahtumia te hääparina (tai vieraana) haluatte järjestää.

Muista!

Häätapahtumaa suunniteltaessa kannattaa pitää mielessä, että kaikki jotka kutsutaan häihin liittyviin kokoontumisiin on myös luonnollisesti kutsuttava itse hähin,

Kihlajaiset

Kihlajaisissa juhlitaan nimen mukaisesti kihlausta. Nämä voi järjestää heti kihlauksen jälkeisenä päivänä tai muutamia kuukausia kosinnan jälkeen. Tämän juhlan järjestää usein perhe tai lähimmät ystävät yllätyksenä parille ja se on useimmiten epämuodollinen. Jos joku erittäin läheinen perheenjäsen tai ystävä asuu kaukana, voi hän matkustaa juhlaan, mutta yleensä kutsutaan lähellä asuvat pienempään tapaamiseen. Lahja ei ole pakollinen vaan osallistuminen on tärkeintä ja tarjolla on ruokaa ja juomaa.  

Polttarit

Pohjoismaissa polttarit ovat itse hääjuhlan lisäksi useimmiten järjestettävä tapahtuma. Polttareissa juhlitaan perinteisesti naisporukassa morsianta ja miesporukassa sulhasta. Nykyään sukupuolirajoja ei välttämättä noudateta tarkasti, tärkeintä on että polttareita juhlitaan lähimpien ystävien kanssa. Polttarit järjestetään yleensä noin 4-6 viikkoa ennen hääpäivää.

Polttarit ovat saaneet alkunsa halusta viettää viimeistä iltaa ”sinkkuna”. Ne ovat muuttuneet joskus jopa nöyryyttävästä illasta, kokopäivän kestäväksi juhlinnaksi morsiamelle tai sulhaselle henkilökohtaisesti rakennetun ohjelman mukaisesti. Polttareita vietetään porukalla, mutta yleensä joku on vastuussa järjestelyistä ja perinteisesti tehtävä on kuulunut kaasolle ja bestmanille. 

Äänestä sitä aktiviteettia, jonka sinä tahtoisit mieluiten toteuttaa polttareissasi!

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Rehearsal Dinner

Rehearsal dinner eli ns. harjoitusillallinen järjestetään häitä edeltävänä iltana. Alunperin perhe ja lähimmät ystävät kutsuttiin illalliselle päivää ennen vihkimistä sen jälkeen kun hääpari oli harjoittelut itse seremoniaa (ceremony rehearsal). Useimmiten harjoitusillalliseen osallistuvat maksavat itse kustannuksensa ja yleensä ne järjestetään jonkun ravintolan yksityistilassa. Illallinen on oiva tilaisuus hääparin perheelle ja ystäväpiirille tutustua toisiinsa paremmin ja solmia suhteita ennen itse vihkipäivää.

Klassinen rehearsal dinner ei ole erityisen tavallinen meillä Pohjoismaissa, mutta toisaalta järjestämme mielellämme tervetuliaisjuhlat ennen hääviikonloppua.

Tervetuliaisjuhlat

Jos järjestätte koko viikonlopun kestävät hääjuhlat tai jos teillä on kaukaa saapuvia vieraita, kuuluu hyvin tapoihin että hääpari kutsuu vieraansa tervetuliaisjuhliin. Kuten nimessä jo sanotaan, näissä epämuodollisissa juhlissa vieraat toivotetaan tervetulleiksi tulevaan tapahtumaan. Tässä tilaisuudessa yksikertaisen aterian voi järjestää grillibuffettista tai  ruokavaunusta tai tarjota sopivaa pikkunaposteltavaa nautittavaksi seurustelun lomassa.

Tervetuliaisjuhlaan kokoontuvat kaikki seuraavan päivän häihin jo saapuneet vieraat. Juhlan tarkoituksena on että vieraat saavat tutustua toisiinsa ja että hääpari ehtii seurustella heidän kanssaan. Kiireisen hääpäivän aikana hääparin saattaa olla vaikeaa ehtiä jutella kaikkien kanssa kunnolla, joten tämä on erittäin hyvä tilaisuus kanssakäyntiin.    

Jäähyväisbrunssi

Jos häitä juhlitaan koko viikonloppu on tavallista että vieraat kerääntyvät myös häitä seuraavana aamuna yhteiseen brunssitilaisuuteen. Tämän voi järjestää eri tavoin. Joko ilmoitetaan brunssin aika ja paikka (ja ehkä myös pukukoodi) ja pidetään tilaisuus suhteellisen muodollisena. Monet hääparit pitävät esim. tässä vaiheessa vieraille kiitospuheita ja avaavat häälahjoja. Tämä on monista hieno päätös juhlaan, mutta heille jotka ovat juhlineet ja tanssineet hääparin kanssa koko yön, saattaa tuntua liialliselta heti aamulla taas laittautua hienompaa brunssia varten. Vaihtoehtona on esim. valmistella kaikille omat aamiaispaketit jotka ovat noudettavissa samasta tilasta missä hääpari nauttii aamiaista. Tällöin he jotka haluavat voivat jäädä hääparin kanssa syömään, mutta vieraat voivat myös hakea paketin omaan huoneeseensa tai ottaa sen mukaan kotimatkalle.

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Tilaisuuksia eri kulttuureista

Mehndi – Suosittu tilaisuus Etelä-Aasiassa, kutsutaan myös nimellä henna. Juhlassa taiteilija koristelee morsiamen kädet ja jalat näyttävin henna-tatuoinnein. Myös morsiamen perhe ja läheiset ystävät voivat saada käsiinsä tatuoinnit. Tilaisuuteen kuuluvat olennaisena osana musiikki, ruoka ja vilkas seurustelu. Juhla järjestetään yleensä muutamaa päivää ennen häitä (henna-tatuointi kuivuu täysin kolmessa päivässä).

Sangeet – ’Sangeet’ tarkoittaa sanskritin kielellä yhdessä laulamista ja se kertoo hyvin tämän tapahtuman sisällöstä jossa perheet kokoontuvat laulamaan ja tanssimaan. Perinne on intialainen. Juhlan järjestävät morsiuparin perheet ja kaikki ovat kutsut joten juhlissa saattaa olla 300-500 vierasta.

Aufruf – Tätä juutalaista perinnettä vietetään synagogassa häitä edeltävänä lauantaina. Aikaisemmin tämä oli ainoastaan sulhaselle tarkoitettu tilaisuus jossa hänet kutsutaan seurakunnan eteen rabbin siunattavaksi. Nykyään aufruf kuuluu liberaaleissa seurakunnissa sekä sulhaselle että morsiamelle. Seremonian jälkeen perhe ja ystävät heittävät parin ylle makeisia symboloimaan onnea ja hedelmällisyyttä.

Lue lisää

Häät Toscanassa!

Linda ja Björn sanoivat toisilleen ’tahdon’ Toscanan auringon alla ja tässä artikkelissa esittelemme hääpäivän kauniit kuvat!

TESTI: Mikä hääteema sopii sinulle parhaiten?

Etkä tiedä, minkä hääteeman valitsisit? Tee tämä testi ja löydä persoonallisuuttasi parhaiten kuvaava teema.

20 parasta kappaletta häävalssiksi

Ettekö ole vielä päättäneet häätanssinne musiikkia? Älä huoli, sillä olemme löytäneet suosikkikappaleemme kautta aikojen.

Tapaa uusi bloggaajamme!

Tervetuloa uusi bloggaajamme: Melissa! Pääset tästedes seuraamaan hänen blogiaan kotisivuillamme ja some-kanavillamme!

Häävieraiden Budjetti

Häävieraat ovat valmiita käyttämään häihin keskimäärin 266 euroa – tätä vieraat odottavat häiltä

Hääbingo

Hääbingo on hauska leikki tunnelman keventämiseen ja tutustumiseen.

Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä…

Taianomaiset talvihäät

Seuraavassa muutama vinkki kuinka toteutat täydelliset talvihäät.

Emma & Henri

Konsertti-ilta venyi yön pikkutunneille asti, ja tuntui kuin olisimme tunteneet toisemme jo pitkään. Aloimme seurustella, ja keväällä 2020 menimme yhteisestä…

8 hauskaa leikkiä vieraille odotuksen ajaksi

Jotta vieraat eivät pitkästyisi tai joutuisi odottamaan liian kauaa, voi olla mukava ajatus valmistella heille muutamia hauskoja leikkejä.

Oona ja Kristan

Kolmen vuoden odotuksen jälkeen sanoimme vihdoin toisillemme tahdon.

Tanja & Jaakko

Koska Hirvihaaran Kartano on niin loistokas ja upea halusimme myös teemalta samaa. Juhliemme teemaksi valikoituikin ihana vintage.

Hauskoja juttuja juhlaan

Tähän artikkeliin olemme koonneet muutamia hienoja juttuja, jotka ovat sekä koristeellisia, että viihdyttäviä elementtejä hääjuhlassa!

Trash the dress

Toimittajamme nousi wakeboardin päälle ja testasi ”trash the dress” -trendiä.

Michelin-ravintolat Pohjoismaissa

Michelin-oppaan tarkastajat ovat matkustaneet jälleen kuluneen vuoden aikana kaikissa viidessä maassa, jotka ovat mukana Michelin-oppaan pohjoismaisessa versiossa: Tanska, Suomi, Islanti,…

Vieraslista: Kenet kutsut häihisi?

Onko pakko kutsua 70-vuotias Olga-täti vai riittääkö läheisimmät perheenjäsenet? Nyt on aika päättää vieraslistasta!

Häät eri kulttuureissa – Hindulaisuus

Eri kulttuurien kohdatessa saavat hääperinteetkin uusia piirteitä ja muuntuvat. Oletko saanut kutsun häihin, jotka järjestää eri kulttuurin tai uskonnollisen taustan…

Vegaaninen häämenu

Vegaaninen menu on täynnä väriä ja mielikuvitusta. Tässä 12 vinkkiä inspiroivaan, vegaanikeittiön häätarjoiluun.

Tuletko puolisokseni? 23 eri tapaa kosia

Oletko yksi heistä, joka ei vielä ole esittänyt suurta kysymystä? Tässä tarjoamme sinulle muutamia ideoita kosintaa varten.

Talvihäät – kaikki mitä haluat tietää

Haaveiletko valkoisista talvihäistä, joissa luonto on keskiössä? Tässä tulee kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää!

Viehättäviä ja ihania hääsäveliä

Monelle vastanaineelle hääjuhlan musiikki on erittäin tärkeää, mutta kannattaako sijoittaa elävään musiikkiin vai luoda soittolistat itse?

Ikuistakaa suuri päivänne liikkuvalla kuvalla

Hääpäivän ikuistamisesta liikkuvaksi kuvaksi tulee koko ajan suositumpaa ja se on loistava muisto suuresta päivästä.

Haluatko mennä naimisiin kanssani?

Kaipaatko inspiraatiota eri kosintatapoihin?

20 romanttista talvitreffi-ideaa sinulle ja puolisollesi

Etkö vielä tiedä mitä tekisit rakkaasi kanssa jouluvapaiden aikana?

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Itse vihkimisen, seurustelun ja hääjuhlan sisältävän päivän lisäksi on olemassa useita häihin liittyviä järjestelyjä joista tässä käymme läpi tavallisimmat.

Lue Lisää

Valmistaudu pandemian jälkeisiin juhlallisuuksiin

Joistakin häävieraista muiden ihmisten lähellä seisominen voi tuntua jopa pelottavalta.

Lue Lisää

Kuka tekee mitäkin häissä?

Häiden järjestelyjä varten on tärkeä valita muutama tärkeä avainhenkilö. Nämä henkilöt saavat tietyn vastuun ja tehtävän hoidettavakseen hääpäivänänne. Mutta keitä…

Lue Lisää

Häiden vuosipäivät

Häiden vuosipäiviä juhlistetaan muistellaksemme miksi menimme naimisiin. Tämä on erityinen päivä, jonka voimme omistaa toisillemme ja hieno tilaisuus osoittaa rakkauttamme.

Lue Lisää

Hääjuhlaetikettejä

Millaisia hääjuhlaetikettejä hääjuhlaan kuuluu? Olemme listanneet tähän muutamia perinteisen kaavan etikettejä sekä hääparille että häävieraille.

Lue Lisää

Valitse kaasosi huolella

tämän nimityksen mukana tulee myös tietty vastuu. Jaamme tässä artikkelissa muutaman ajattelun arvoisen huomion, joita kannattaa pohtia kaasoja valitessa.

Lue Lisää

Etiketti ja toimintavinkkeja haavieraille

Mitä tämä tarkoittaa sinulle vieraana, miten tulee tai ei tule käyttäytyä? Me annamme sinulle vastaukset!

Lue Lisää

Häävieraalle – Näin budjetoit hääsesongin

Kaikille häävieraille, jotka kamppailevat tulevan kauden häälahjabudjetin kanssa

Lue Lisää

Täydellinen opas seremoniamestarin tehtävään

Paras ystäväsi tai siskosi/veljesi on menossa naimisiin ja sinun kohdallesi on langennut seremoniamestarin rooli. Tämä on kunniatehtävä, joka osoittaa, että…

Lue Lisää

Täydellisen päivän etiketti

Häiden suhteen on olemassa paljon erilaisia tapoja ja perinteitä. Mitkä näistä kannattaa toteuttaa, ja mitä vieraan tulee tietää hääetiketistä?

Lue Lisää