Miten laatia henkilökohtainen vihkivala?

Miten laatia henkilökohtainen vihkivala?

Toisilleen hääpäivänä lausuttavat, itse laaditut vihkivalat ovat henkilökohtainen, romanttinen ja intiimi tapa huomioida tulevaa puolisoa. Tässä oppaamme siihen, miten onnistut tehtävässä.

Teksti: Kristin Hassellind  Kuvat: Adobestock

Henkilökohtaisen vihkivalan kirjoittaminen on erityinen tapa osoittaa rakkauttaa ja sitoutumista. Sen sijaan, että pari vastaa perinteisen vihkikaavan kysymyksiin ”kyllä”, haluavat yhä useammat morsiusparit seremonian aikana esittää toisilleen henkilökohtaiset vihkivalat. Jokainen rakkaustarina on ainutlaatuinen ja kirjoittamalla omat vihkivalat, saavat myös vieraat syvemmän käsityksen parin historiasta ja yhteisestä taipaleesta.

Morsiamen lupaukset sulhaselle:

 • Valmistele vihkivalasi viimeistään kolme viikkoa ennen häitä. Morsiamena sinulla tulee olemaan aivan riittävästi mietittävää hääpäivänä, joten älä odota viime tippaan kirjoittaaksesi valan.
 • Kirjoita mielellään useampia versioita, pidä taukoja ja palaa muistiinpanoihin kun sinulla on uusia ajatuksia.
 • Jaa jokin tarina tai hauska tapaus. Käytä huumoria, sanontoja tai sitaatteja tunnetuista elokuvista, kirjoista tai rakkauslauluista. Sananlaskujen avulla voit kuvata tunteita ja saattaa tarinan alkuun.
 • Kaikki arvostat sitä, että saavat tuntea itsensä tärkeiksi ja arvostetuiksi ja että he kelpaavat. Mainitse mielellään jokin tietty hetki kun sulhanen on tehnyt puolestasi jotain hyvää. Sulhanen tuntee varmasti itsensä ylpeäksi ja iloiseksi kun kerrot tarinan kaikkien kuullen!
 • Kerro, mitä hänessä rakastat ja miten paljon hän sinulle merkitsee.
 • Mitä lupauksia haluat tulevalle miehellesi antaa? Ikuisen uskollisuuden lupaaminen on itsestään selvyys, mutta mitä muuta voit hänelle luvata? Useimmat lausuvat jonkun romanttisen seikan, mutta humoristisessa lupauksessa, jonka tiedät saavan hänet nauramaan, ei ole mitään vikaa. Jaettu huumorintaju ja jaettu ilo ovat tärkeä osa hyvää avioliittoa.
 • Lue vihkivalasi ääneen useamman kerran ennen hääpäivää. Muista, että harjoitus tekee mestarin!
 • Pidä taukoja. Sekä sulhasen että vieraiden reaktiot, naurusta kyyneliin, kuuluvat asiaan joten älä kiirehdi lausuessasi vihkivalaasi.
 • Pyri sisällyttämään mahdollisimman paljon pieneen määrään sanoja. Vihkivalan tulee olla enintään 2-3 minuutin pituinen.
Miten laatia henkilökohtainen vihkivala?

Sulhasen lupaukset morsiamelle:

 • Aloita ajoissa kirjoittamaan ajatuksiasi muistiin. Käytä ranskalaisia viivoja!
 • Käytä vanhoja muistoja inspiraation lähteinä. Nämä voivat olla vaikka hauskoja valokuvia, henkilökohtaisia lahjoja tai kappale jonka tahtiin tanssitte paikallisella klubilla 10 vuotta sitten. Yhdestä muistosta tulee usein mieleen muita ja yhtäkkiä sinulla onkin monta ideaa mitä voisit sanoa.
 • Avaa sydämesi ja kirjoita auki sisimmät tunteesi ja ajatuksesi. Naiset rakastavat juuri eniten sitä kun mies näyttää haavoittuvaisuutensa ja kun hän kertoo aidosti tunteistaan. Näytä kaikkein romanttisin puolesi!
 • Aloita kuvailemalla mitä morsian sinulle merkitsee ja mitä hänessä rakastat.
 • Kerro mielellään lyhyt tarina tai henkilökohtainen muisto, jonka sekä morsian että vieraat tulevat muistamaan. Käytä romanttisia tai hauskoja sanontoja elävöittämään kieltäsi.
 • Mitä lupauksia tulevaisuuden suhteen annat morsiamelle? Millä tavalla näytät rakkautesi? ”Lupaan olla kalliosi myötä- ja vastoinkäymisissä” on romanttinen tapa kuvata, että tulet aina olemaan tulevan vaimosi tukena. Jos haluat käyttää enemmän huumoria, voi pilke silmäkulmassa luettu vihkivala saada hänet nauramaan. Sarkasmia, ironiaa ja kiusallisia yksityiskohtia tulee kuitenkin välttää.
 • Puhu tulevaisuudesta ja mitä haaveilet, että teette yhdessä. Anna hänen ymmärtää, että hän on erittäin rakastettu ja toivottu osa tulevaisuuttasi.
 • Päätä vala sellaiseen lupaukseen, joka pitää kunnes kuolema teidät erottaa.
 • Oletko epävarma oletko muotoillut sanasi tarpeeksi hyvin? Lue vihkivala lähimmälle bestmanille ja pyydä objektiivista palautetta.
 • Vaikka vihkivalan lausuminen perheen ja ystävien edessä saattaa tuntua pelottavalta, tuskin mikään voi mennä pieleen kunhan puhut suoraan sydämestä, katsot morsianta silmiin ja päätät puheen sanoihin ”Minä rakastan sinua”.
Miten laatia henkilökohtainen vihkivala?

Esimerkkejä inspiroimaan omaa vihkivalaasi:

Rakas Antti.

Siitä lähtien kun tapasimme, olet ollut paras ystäväni. Kun Celine Dionin kappale ”Because you loved me” soi radiossa matkalla mökille tiesin, että sinä olet minulle se oikea. Olet pysynyt tukenani sekä hyvinä että pahoina aikoina ja rakastanut minua sellaisen kuin olen – riippumatta siitä olenko soittanut kello kahdeksan aamulla tai purkanut sydäntäni monta tuntia putkeen lauantai-iltana.

Kukaan toinen henkilö ei ole merkinnyt minulle niin paljon kuin sinä. Olet ollut järkkymätön ja vakaa kallio, johon voin tukeutua. Koko elämäni olen perhosen lailla lennellyt ympäri ilman päämäärää, mutta sinun seurassani tunnen vihdoin löytäneeni kotiin. Sinun kanssasi tunnen iloa, naurua, turvaa, rakkautta ja sisäistä rauhaa. Sinun kanssasi voin olla 100% itseni ja tiedän, ettet koskaan tuomitse minua tai puhu minusta pahaa. Olen ikuisesti kiitollinen siitä, että ilmestyit elämääni juuri kun tarvitsin sinua eniten, ja siitä, että olet niin hyväsydäminen ja empaattinen.

Vaimonasi lupaan osoittaa sinulle rakkautta samalla tavalla kuin sinä olet osoittanut rakkauttasi minulle kuluneiden neljän vuoden aikana. Lupaan tukea sinua ja olla läsnä sekä hyvinä että pahoina aikoina. Kodissamme tulet aina tuntemaan olosi turvalliseksi ja rakastetuksi. Kun tulet töistä kotiin, otan sinut joka kerta vastaan hymyillen ja lämpimästi halaten. Luokaamme yhdessä harmoninen ja onnellinen koti jossa odotan innolla saavani viettää lopun elämäni sinun kanssasi. Lupaan osoittaa rakkauttani sinulle joka päivä – kunnes kuolema meidät erottaa.

Minä rakastan sinua nyt ja aina.

Lue lisää

Meidän häät: Katja & Stefan

Olipa kerran tyttöjen viikonloppu Savonlinnassa. Katja oli vahvasti sitä mieltä, että ei enää epäonnistuneen ensimmäisen avioliiton jälkeen halua miestä elämäänsä,…

Kauniita painotuotteita häihin!

Anna näiden kauniiden hääkutsujen ja muiden häiden painotuotteiden inspiroida sinua!

Nämä perinteet olemme maahantuoneet USAsta

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia amerikkalaisia hääperinteitä, jotka ovat tulleet jäädäkseen.

Miten laatia henkilökohtainen vihkivala?

Toisilleen hääpäivänä lausuttavat, itse laaditut vihkivalat ovat henkilökohtainen, romanttinen ja intiimi tapa huomioida tulevaa puolisoa.

First Look – Ei vain sulhaselle

First look -kuvien trendi on tullut jäädäkseen! Mutta oletko ajatellut, että on olemassa muitakin ensivaikutelmia, jotka saattavat myös olla ikuistamisen…

Bridgertonin morsiuspuvut

Bridgerton-sarjan romanttiset häät ovat inspiroineet todellisen morsiuskokoelman.

Hääbingo

Hääbingo on hauska leikki tunnelman keventämiseen ja tutustumiseen.

Meidän häät: Helen & Jukka

Olemmekin olleet tiiviisti yhdessä noista päivistä saakka ja syyskuussa 2023 yhteinen matkamme huipentui häihin, joita vietettiin hulppeasti Tampereella.

Sosiaalinen media ja kuvien jakaminen

Sosiaalisen median käyttö häiden yhteydessä voi olla haastavaa vieraille. Saako puhelinta käyttää juhlan aikana? Saako kuvia julkaista ennen hääparia tai…

Häät Toscanassa!

Linda ja Björn sanoivat toisilleen ’tahdon’ Toscanan auringon alla ja tässä artikkelissa esittelemme hääpäivän kauniit kuvat!

TESTI: Mikä hääteema sopii sinulle parhaiten?

Etkä tiedä, minkä hääteeman valitsisit? Tee tämä testi ja löydä persoonallisuuttasi parhaiten kuvaava teema.

20 parasta kappaletta häävalssiksi

Ettekö ole vielä päättäneet häätanssinne musiikkia? Älä huoli, sillä olemme löytäneet suosikkikappaleemme kautta aikojen.

Tapaa uusi bloggaajamme!

Tervetuloa uusi bloggaajamme: Melissa! Pääset tästedes seuraamaan hänen blogiaan kotisivuillamme ja some-kanavillamme!

Häävieraiden Budjetti

Häävieraat ovat valmiita käyttämään häihin keskimäärin 266 euroa – tätä vieraat odottavat häiltä

Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä…

Taianomaiset talvihäät

Seuraavassa muutama vinkki kuinka toteutat täydelliset talvihäät.

Emma & Henri

Konsertti-ilta venyi yön pikkutunneille asti, ja tuntui kuin olisimme tunteneet toisemme jo pitkään. Aloimme seurustella, ja keväällä 2020 menimme yhteisestä…

8 hauskaa leikkiä vieraille odotuksen ajaksi

Jotta vieraat eivät pitkästyisi tai joutuisi odottamaan liian kauaa, voi olla mukava ajatus valmistella heille muutamia hauskoja leikkejä.

Oona ja Kristan

Kolmen vuoden odotuksen jälkeen sanoimme vihdoin toisillemme tahdon.

Tanja & Jaakko

Koska Hirvihaaran Kartano on niin loistokas ja upea halusimme myös teemalta samaa. Juhliemme teemaksi valikoituikin ihana vintage.

Hauskoja juttuja juhlaan

Tähän artikkeliin olemme koonneet muutamia hienoja juttuja, jotka ovat sekä koristeellisia, että viihdyttäviä elementtejä hääjuhlassa!

Trash the dress

Toimittajamme nousi wakeboardin päälle ja testasi ”trash the dress” -trendiä.

Michelin-ravintolat Pohjoismaissa

Michelin-oppaan tarkastajat ovat matkustaneet jälleen kuluneen vuoden aikana kaikissa viidessä maassa, jotka ovat mukana Michelin-oppaan pohjoismaisessa versiossa: Tanska, Suomi, Islanti,…

Vieraslista: Kenet kutsut häihisi?

Onko pakko kutsua 70-vuotias Olga-täti vai riittääkö läheisimmät perheenjäsenet? Nyt on aika päättää vieraslistasta!

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Meidän häät: Katja & Stefan

Olipa kerran tyttöjen viikonloppu Savonlinnassa. Katja oli vahvasti sitä mieltä, että ei enää epäonnistuneen ensimmäisen avioliiton jälkeen halua miestä elämäänsä,…

Lue Lisää

Kauniita painotuotteita häihin!

Anna näiden kauniiden hääkutsujen ja muiden häiden painotuotteiden inspiroida sinua!

Lue Lisää

Nämä perinteet olemme maahantuoneet USAsta

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia amerikkalaisia hääperinteitä, jotka ovat tulleet jäädäkseen.

Lue Lisää

Miten laatia henkilökohtainen vihkivala?

Toisilleen hääpäivänä lausuttavat, itse laaditut vihkivalat ovat henkilökohtainen, romanttinen ja intiimi tapa huomioida tulevaa puolisoa.

Lue Lisää

First Look – Ei vain sulhaselle

First look -kuvien trendi on tullut jäädäkseen! Mutta oletko ajatellut, että on olemassa muitakin ensivaikutelmia, jotka saattavat myös olla ikuistamisen…

Lue Lisää

Hääbingo

Hääbingo on hauska leikki tunnelman keventämiseen ja tutustumiseen.

Lue Lisää

Meidän häät: Helen & Jukka

Olemmekin olleet tiiviisti yhdessä noista päivistä saakka ja syyskuussa 2023 yhteinen matkamme huipentui häihin, joita vietettiin hulppeasti Tampereella.

Lue Lisää

Sosiaalinen media ja kuvien jakaminen

Sosiaalisen median käyttö häiden yhteydessä voi olla haastavaa vieraille. Saako puhelinta käyttää juhlan aikana? Saako kuvia julkaista ennen hääparia tai…

Lue Lisää

Häät Toscanassa!

Linda ja Björn sanoivat toisilleen ’tahdon’ Toscanan auringon alla ja tässä artikkelissa esittelemme hääpäivän kauniit kuvat!

Lue Lisää

TESTI: Mikä hääteema sopii sinulle parhaiten?

Etkä tiedä, minkä hääteeman valitsisit? Tee tämä testi ja löydä persoonallisuuttasi parhaiten kuvaava teema.

Lue Lisää