Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Hääkakku

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä yleensäkään pitää ottaa huomioon hääkakkua tilatessa? Meillä Häät ja Juhlat -lehdessä on vastaukset.

Teksti: Anna Storm Kuvat: Pexels.com

Hääaterian päättäminen hääkakkuun on perinne, jota monet haluavat häissään noudattaa. Kakulla on pitkä historia ajassa taaksepäin ja se symbolisoi avio-onnea ja hedelmällisyyttä – sanotaan myös, että kakun kerrokset kertovat kuinka monta lasta avioliitto tuo tullessaan. Perinteen mukaan hääparin tulee myös ottaa kakusta ensimmäinen pala, jotta heidän elämänsä olisi onnellinen ja lapsirikas. Ensin morsian asettaa oikean kätensä kakkuveitselle, tämän jälkeen sulhanen asettaa oikean kätensä morsiamensa käden päälle. Lopuksi morsian asettaa vielä vasemman kätensä miehensä oikean käden päälle ja näin he leikkaavat yhdessä ensimmäisen palan. Hääpari syö ensimmäiset suulliset kakusta yhteisestä kakkupalasta. Tämän jälkeen on vieraiden vuoro ottaa kakkua.

 

Riippumatta siitä, noudatatteko perinnettä vai ette, on hääkakku mukava lisä hääjuhlaan ja todennäköisesti kuuma keskustelunaihe vieraittenne parissa. Kakunvalintaprosessin voi jakaa vaiheisiin, joista ensimmäinen on konsultaation varaaminen kondiittorin tai leipurin luota.

 

Konsultaation aikana teillä on mahdollisuus kokeilla erilaisia kakkupohja- ja täyteyhdistelmiä ja näin löytää suosikkinne. Ennen konsultaatiota teidän tulee keskustella leipurin/kondiittorin kanssa ja kertoa, mitkä maut teitä kiinnostavat ja mitä haluaisitte koemaistatuksessa maistaa. Tämän jälkeen leipuri valmistelee koemaistatusta yhdistämällä erilaisia makuja, joita saatte konsultaation aikana maistaa. Tämän tapaamisen aikana päätetään mausta, muodosta, ulkonäöstä ja kerrosten määrästä. Kerrosten tai kakkujen määrä riippuu vieraiden lukumäärästä, joten tämä tieto teillä pitää olla kerrottavana leipurille.

 

Konsultaatioon kannattaa tuoda mukanaan jotain, mikä kertoo häidenne teemasta (kutsu, kuva morsiuskimpusta/kattauksesta/häämekosta) tai kuva kakusta, joka on toivomanne tyylinen. Tämä helpottaa kakun ulkonäön ja maun valinnassa, mutta  mikäli teillä ei ole selkeää kuvaa siitä minkälaisen hääkakun haluatte, auttaa leipuri/kondiittori teitä asian kanssa.

Ulkonäkö ja maku

Nykyään moni hääpari haluaa tarjota kakkua, joka peilaa heidän persoonallisuuttaan sekä tarjoaa kyseisen hääsesongin makuja. Perinteinen hääkakku koostuu pohjista ja mehukkaista täytteistä. Voitte valita ilmavia sokerikakkupohjia tai raskaampia ja mehukkaampia brownie -tyylisiä kakkupohjia. Ilmavat pohjat mahdollistavat erittäin mehukkaan kakun, sillä pohjat imevät itseensä kosteutta täytteistä. Ilmavat kakkupohjat antavat tilaa täytteille ja korostavat niiden makua, kun taas raskaammat pohjat dominoivat omalla maullaan. Mikäli hääaterianne koostuu useista eri ruokalajeista, jälkiruoka mukaan lukien, suositellaan ilmavia pohjia. Mikäli kakku puolestaan tarjotaan jälkiruoan sijasta, pääsee raskaampipohjainen kakku oikeuksiinsa.

 

Kakuissa on yleensä kahdenlaista ilmavaa täytettä, jotka koostuvat aidosta suklaasta, marjoista ja hedelmäsoseesta. Useimmat valitsevat makean täytteen yhdessä kirpeämmän täytteen kanssa – suosituin yhdistelmä on suklaamousse (tumma tai valkoinen) yhdessä vadelma-, metsämarja- tai passionhedelmämoussen kanssa. Voitte myös valita kakun täytteeksi kermavaahtoa ja marjoja tai miksei valita mauksi vaikka kermaisen pannacottan?

 

Täyte-ehdotuksia

Maitosuklaamousse

Sitruunainen valkosuklaamousse

Mansikka ja kermavaahto

Vadelmapyree

Passionhedelmäkreemi

Mangomousse

Raparperisose

Vaniljapannacotta

 

Kun kyse on ulkonäöstä, päätätte siitä yhdessä kondiittorin/leipurin kanssa. Suurin osa kakuista päällystetään nykyään voikreemillä ja sokerimassalla, mikä on moneen makuun sopiva vaihtoehto marsipaanille. Voitte myös valita päällysteeksi pelkän voikreemin, joka antaa rustiikkisen näön.

 

Sokerimassan voi värjätä monella eri värillä ja tämän jälkeen kakku voidaan koristella hedelmillä, marjoilla, kukilla tai hienoilla sokerimassakoristeilla. Te päätätte kuinka korkea kakusta tulee ja onko se neliskanttinen vai pyöreä – pitäkää huolta, että kakku sopii hääpäivään valitsemaanne teemaan.

Muita vaihtoehtoja

Mikäli haluatte jotain vaihtoehtoista tarjottavaa hääkakun sijaan, on nykyään paljon valinnanvaraa. Ehdottomasti uusin trendi on tarjota vierailleen monipuolinen jälkiruokabuffetti, jossa on tarjolla useita hienoja pieniä leivoksia. Keskipisteenä on ehkä myös upea kakku ja ympärillä kauniisti aseteltuja yhteensopivia pieniä herkkuja, ja kaikki on tietenkin koristeltu teeman tai väripaletin mukaisesti. Onko teillä jokin lempileivos?  Antakaa persoonallisuutenne puskea esiin ja tarjotkaa jälkiruokapöydässä esimerkiksi kanelipullia, porkkanakakkua, mokkaruutuja tai pieniä jälkiruokalaseja; kuten pannacottaa tai suklaamoussea.

 

Huomioi:

Tarkista mitä allergioita vieraillasi on. Pidä huolta, että kaikille on tarjolla jotain makeaa ateriansa päätökseksi.

 

Tiesitkö:

Morsiamen ei tule itse leipoa hääkakkuaan, sillä sen sanotaan tuovan epäonnea. Kannattaa siis tilata hääkakku ajoissa taitavalta kondiittorilta tai leipurilta.

Lue lisää

8 hauskaa leikkiä vieraille odotuksen ajaksi

Jotta vieraat eivät pitkästyisi tai joutuisi odottamaan liian kauaa, voi olla mukava ajatus valmistella heille muutamia hauskoja leikkejä.

Oona ja Kristan

Kolmen vuoden odotuksen jälkeen sanoimme vihdoin toisillemme tahdon.

Tanja & Jaakko

Koska Hirvihaaran Kartano on niin loistokas ja upea halusimme myös teemalta samaa. Juhliemme teemaksi valikoituikin ihana vintage.

Hauskoja juttuja juhlaan

Tähän artikkeliin olemme koonneet muutamia hienoja juttuja, jotka ovat sekä koristeellisia, että viihdyttäviä elementtejä hääjuhlassa!

Trash the dress

Toimittajamme nousi wakeboardin päälle ja testasi ”trash the dress” -trendiä.

Michelin-ravintolat Pohjoismaissa

Michelin-oppaan tarkastajat ovat matkustaneet jälleen kuluneen vuoden aikana kaikissa viidessä maassa, jotka ovat mukana Michelin-oppaan pohjoismaisessa versiossa: Tanska, Suomi, Islanti,…

Vieraslista: Kenet kutsut häihisi?

Onko pakko kutsua 70-vuotias Olga-täti vai riittääkö läheisimmät perheenjäsenet? Nyt on aika päättää vieraslistasta!

20 parasta kappaletta häävalssiksi

Ettekö ole vielä päättäneet häätanssinne musiikkia? Älä huoli, sillä olemme löytäneet suosikkikappaleemme kautta aikojen.

Häät Toscanassa!

Linda ja Björn sanoivat toisilleen ’tahdon’ Toscanan auringon alla ja tässä artikkelissa esittelemme hääpäivän kauniit kuvat!

Häät eri kulttuureissa – Hindulaisuus

Eri kulttuurien kohdatessa saavat hääperinteetkin uusia piirteitä ja muuntuvat. Oletko saanut kutsun häihin, jotka järjestää eri kulttuurin tai uskonnollisen taustan…

Vegaaninen häämenu

Vegaaninen menu on täynnä väriä ja mielikuvitusta. Tässä 12 vinkkiä inspiroivaan, vegaanikeittiön häätarjoiluun.

Tuletko puolisokseni? 23 eri tapaa kosia

Oletko yksi heistä, joka ei vielä ole esittänyt suurta kysymystä? Tässä tarjoamme sinulle muutamia ideoita kosintaa varten.

Sosiaalinen media ja kuvien jakaminen

Sosiaalisen median käyttö häiden yhteydessä voi olla haastavaa vieraille. Saako puhelinta käyttää juhlan aikana? Saako kuvia julkaista ennen hääparia tai…

Talvihäät – kaikki mitä haluat tietää

Haaveiletko valkoisista talvihäistä, joissa luonto on keskiössä? Tässä tulee kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää!

Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä…

Viehättäviä ja ihania hääsäveliä

Monelle vastanaineelle hääjuhlan musiikki on erittäin tärkeää, mutta kannattaako sijoittaa elävään musiikkiin vai luoda soittolistat itse?

Ikuistakaa suuri päivänne liikkuvalla kuvalla

Hääpäivän ikuistamisesta liikkuvaksi kuvaksi tulee koko ajan suositumpaa ja se on loistava muisto suuresta päivästä.

Haluatko mennä naimisiin kanssani?

Kaipaatko inspiraatiota eri kosintatapoihin?

Meidän häät

Menitkö juuri naimisiin? Kuulemme mielellämme enemmän juuri teidän häistä jotta voimme jakaa neuvojanne ja vinkkejänne lukijoillemme.

9 vinkkiä kuinka pitää huolta rakkaudestanne

Riippumatta siitä, oletteko olleet kumppanisi kanssa yhdessä vuoden vai kymmenen, pitää rakkautta ylläpitää ja huoltaa. Lue vinkkimme kuinka pidätte rakkautta…

21 vinkkiä hääsuunnitteluun

Hääjuhlan suunnittelu on ihanaa ja hauskaa, mutta ajoittain myös stressaavaa ja vaativaa. Tässä tulee 21 vinkkiä, jotka helpottavat hääsuunnittelua!

Saavu juhliin tyylillä

Tässä artikkelissa jaamme muutaman luovan idean koskien hääjuhlien kuljetusta.

Say I do

Muutamia vinkkejä sinulle, joka aiot kosia rakkaallesi!

12 vinkkiä täydellisen häämatkan suunnitteluun ja toteutukseen

Häämatkaa suunnitellessa on paljon ajateltavaa. Annamme sinulle 12 vinkkiä täydellisen häämatkan luomiseen.

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

8 hauskaa leikkiä vieraille odotuksen ajaksi

Jotta vieraat eivät pitkästyisi tai joutuisi odottamaan liian kauaa, voi olla mukava ajatus valmistella heille muutamia hauskoja leikkejä.

Lue Lisää

20 parasta kappaletta häävalssiksi

Ettekö ole vielä päättäneet häätanssinne musiikkia? Älä huoli, sillä olemme löytäneet suosikkikappaleemme kautta aikojen.

Lue Lisää

Häät Toscanassa!

Linda ja Björn sanoivat toisilleen ’tahdon’ Toscanan auringon alla ja tässä artikkelissa esittelemme hääpäivän kauniit kuvat!

Lue Lisää

Häät eri kulttuureissa – Hindulaisuus

Eri kulttuurien kohdatessa saavat hääperinteetkin uusia piirteitä ja muuntuvat. Oletko saanut kutsun häihin, jotka järjestää eri kulttuurin tai uskonnollisen taustan…

Lue Lisää

Vegaaninen häämenu

Vegaaninen menu on täynnä väriä ja mielikuvitusta. Tässä 12 vinkkiä inspiroivaan, vegaanikeittiön häätarjoiluun.

Lue Lisää

Sosiaalinen media ja kuvien jakaminen

Sosiaalisen median käyttö häiden yhteydessä voi olla haastavaa vieraille. Saako puhelinta käyttää juhlan aikana? Saako kuvia julkaista ennen hääparia tai…

Lue Lisää

Talvihäät – kaikki mitä haluat tietää

Haaveiletko valkoisista talvihäistä, joissa luonto on keskiössä? Tässä tulee kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää!

Lue Lisää

Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä…

Lue Lisää

Viehättäviä ja ihania hääsäveliä

Monelle vastanaineelle hääjuhlan musiikki on erittäin tärkeää, mutta kannattaako sijoittaa elävään musiikkiin vai luoda soittolistat itse?

Lue Lisää

21 vinkkiä hääsuunnitteluun

Hääjuhlan suunnittelu on ihanaa ja hauskaa, mutta ajoittain myös stressaavaa ja vaativaa. Tässä tulee 21 vinkkiä, jotka helpottavat hääsuunnittelua!

Lue Lisää