Etiketti- ja toimintavinkkejä häävieraille

Oletko saanut kutsun häihin! Onneksi olkoon! Kutsu häihin on suuri kunnia, sillä se tarkoittaa, että hääpari haluaa juhlistaa suurta päiväänsä juuri sinun kanssasi. Mutta mitä tämä tarkoittaa sinulle vieraana, miten tulee tai ei tule käyttäytyä? Me annamme sinulle vastaukset!

Teksti: Anna Storm Kuvat: Adobestock.com

etiketti ja toimintavinkkeja haavieraille

Häävieraana sinulla on tietty vastuu ja velvollisuus hääparia kohtaan mitä tulee käyttäytymiseen ja olemiseen. Hääparin toiveiden kunnioittaminen on kaikkein tärkeintä. Häät ja Juhlat -tiimi opastaa sinut oikealle tielle parhailla vinkeillään.

Vastaa ajoissa

Ensimmäinen ja yksi tärkeimmistä asioista häihin liittyen on, että vastaat kutsuun hyvissä ajoin ja kerrot hääparille pystytkö osallistumaan heidän hääjuhlaansa vai et. Ei ole mitään törkeämpää kuin antaa hääparin lähettää muistutuksia ja kysellä vastauksesi perään. Pidä siis huolta, että vastaat hyvissä ajoin ja luet huolellisesti keitä kutsu koskee. Mikäli kutsussa on ainoastaan sinun nimesi, on ainoastaan sinut kutsuttu. Mikäli kutsussa lukee ”sinä + 1”, saat ottaa mukaan vapaavalintaisen henkilön (ehkä jonkun deitin?) ja mikäli kutsussa lukee ”Perhe XXX”, koskee kutsu koko perhettäsi. Tärkeä sääntö on, että ainoastaan ne henkilöt, jotka kutsussa on mainittu, on kutsuttu. On erittäin epäsoveliasta häävieraana kysyä hääparilta mikäli saisi ottaa mukaan jonkun, jota kutsussa ei ole mainittu. (Hääparilla saattaa olla tiukka budjetti ja tämän takia he ovat voineet tietoisesti karsia vieraidensa lukumäärää).
Mikäli sinulla on jokin erikoisruokavalio, muista mainita siitä kun vastaat hääkutsuun.

Lapset häissä

Tarkastele saamaasi kutsua. Kutsussa on useimmiten mainittu mikäli lapset ovat tervetulleita häihin tai eivät. Mikäli lapsia ei ole mainittu kutsussa, on kyseessä lapsivapaat juhlat ja tätä päätöstä tulee kunnioittaa. Osa hääpareista toivottaa lapset tervetulleiksi vihkimisen ajaksi, mutta haluavat viettää itse juhlan ilman lapsia. Tällä tavoin hekin, jotka eivät onnistu saamaan lapsenvahtia, voivat osallistua hääpäivään edes osittain.

Pukukoodi

Häiden pukukoodin noudattaminen on kaikki kaikessa. Useimmiten hääpari mainitsee pukukoodin jo hääkutsussa ja tuolloin on erityisen tärkeää noudattaa valittua pukukoodia (tästä lehdestä löydät pidemmän artikkelin, joka käsittelee nimenomaan pukukoodeja). Vaikka pukukoodia ei mainittaisikaan, on olemassa asioita, joita et missään nimessä voi pukea häihin ja sinun tulee välttää näitä. Farkkukangas materiaalina ei sovi häihin, eikä siihen pukeutunutta katsota hyvällä. Musta väri (joka nähdään suruvärinä) ja valkoinen väri (joka on morsiamen väri) ovat myös häävierailta kiellettyjen asioiden listalla. Yleisesti ottaen olemme me pohjoismaalaiset melko kehnoja juhlapukeutujia ja tälle asialle on tultava muutos, joten pidä huoli, että pukeudut parhaimpiisi kun on aika juhlia häitä.

Häälahja

Mikäli sinut on kutsuttu häihin, tulee sinun vieraana tuoda mukanasi häälahja. Vaikka lahjaa ei odotettaisikaan, on sen tuominen kaunis ele, sillä hääpari on sijoittanut paljon rahaa juhlaan ja siihen, että kutsuu sinut paikalle siitä nauttimaan. Häälahjaa pidetään symbolina kiitollisuudesta, eikä sen välttämättä tarvitse olla kovin arvokas. Voitte myös ostaa useamman vieraan kanssa yhteislahjan. Monet parit toivovat lahjoituksia häämatkakassaan ja mikäli tuntuu ikävältä ajatukselta lahjoittaa vain rahaa kirjekuoressa, voit olla yhteydessä seremoniamestariin tai johonkuhun hääseurueesta ja sopia kustantavasi jonkin tietyn elämyksen häämatkalla (esimerkiksi ravintolakäynnin tai samppanjapullon hotellihuoneeseen).

Saavu ajoissa

Kun häiden aika vihdoin koittaa, on tärkeää pitää aikaa silmällä ja todellakin saapua ajoissa paikalle. On olemassa hyvin harvoja asioita, jotka ovat yhtä epäkunnioittavia kuin se, että hiipii kirkkoon sisälle kesken vihkiseremonian. Pidä huolta, että olet paikalla vähintään 15 minuuttia ennen alkamisaikaa, jotta ehdit tervehtiä tuttavia ja istuutua paikallesi ennen vihkimisen alkua.

Puheiden pitäminen

Onko seremoniamestari pyytänyt sinua pitämään puheen häissä? Mahtavaa! Puheen pitäminen on kunniatehtävä ja se pitää ottaa tosissaan. Tiedämme kyllä, että kaikki eivät suoranaisesti rakasta puheiden pitämistä ja osa voi tuntea polvensa pettävän alta jo pelkästä ajatuksesta. Mutta hääparilla on todennäköisesti toiveena, että juuri sinä pitäisit heille puheen ja tämän takia on epäkunnioittavaa kieltäytyä kunniasta. Sen sijaan kannattaa varata tarpeeksi aikaa valmistautumiseen, harjoitella pienen yleisön edessä ja hyödyntää erilaisia apuvälineitä (kuten kuvaesitystä tai videota), mikäli koet olosi epävarmaksi. Ja jos olet lupautunut pitämään puheen, odotetaan sinun tarttuvan mikrofoniin ja todellakin puhuvan. Jänistäminen ja viime metreillä perääntyminen ei ole millään tavalla suvaittavissa.

Puhelimen käyttö

Yhä useammissa häissä kielletään tänä päivänä puhelimen käyttö. Tämä voi kuulostaa typerältä ja turhalta, mutta käytännössä tämä tekee hyvää sekä hääparille että häävieraille. Jos puhelin ei ole käsien ulottuvilla, ei sinun myöskään tarvitse tarkastaa lyhyin väliajoin, onko siihen tullut vastaamattomia puheluita tai kuvata jokaista pientä yksityiskohtaa tai ladata videoita Instastooriin. Paikalla on toivottavasti taitava hääkuvaaja, joka ottaa kuvia ja lisäksi monet hääparit ovat jakaneet pöytiin kertakäyttö- tai Polaroid-kameroita, joilla te vieraat voitte ottaa kuvia. Vaikka puhelimet olisivatkin häissä sallittuja, tulee sinun vieraana pystyä rajoittamaan omaa käyttöäsi ja välttää puhelimen jatkuvaa räpläystä. Itsestään selviä asioita on, että puhelimen tulee olla äänettömällä, eikä se saa olla pöydällä esillä missään vaiheessa. Puhelin ei myöskään saa viedä sinun huomiota siitä kokemuksesta ja hetkestä jota parhaillaan olet kokemassa. Harva asia on yhtä surullista kuin se, että hääparin vannoessa häävalojansa toisillensa kaikki seisovat puhelimet kourissaan ja kuvaavat tilannetta sen sijaan, että olisivat läsnä ja kunnioittaen kuuntelisivat mitä tässä ja nyt sanotaan.

Työstä seurustelutaitojasi

Häiden vieraat koostuvat yleensä melkoisesta sekoituksesta eri yhteyksistä tuttuja ihmisiä. On perhettä, sukulaista ja ystävää molempien osapuolien puolelta ja näin ollen paikallaolijoista noin 50 % on sinulle ennalta tuntemattomia henkilöitä. Tämä saattaa olla hieman epämukavaa osalle häävieraista, varsinkin jos istumapaikka hääaterialla sattuu olemaan joidenkin tuiki tuntemattomien ihmisten vieressä. Tässä annamme sinulle muutaman vinkin, miten voit harjoittaa seurustelutaitojasi etukäteen. Hääpari kokee usein olonsa todella ikäväksi, mikäli he huomaavat, että jokin pöytäseurueista istuu aivan tuppisuina ja jäykkä tunnelma leviää helposti koko juhlatilaan. Hio siis sosiaalisia taitojasi ja opettele muutama pikku niksi, joita voit tosi paikan tullen hyödyntää. Voit esimerkiksi miettiä etukäteen muutaman kysymyksen vierustoverillesi. Hyviä opi-tuntemaan-kysymyksiä ovat esimerkiksi: ”Mitä teet töiksesi?” ja ”Mistä tunnet hääparin?” Näiden kysymysten jälkeen voitte siirtyä keskustelemaan yleisemmistä aiheista kuten matkoista ja tunnetuista elokuvista. Poliittisia keskusteluaiheita kannattaa vältellä jos et ole täysin varma siitä, että pystytte vierustoveriesi kanssa keskustelemaan tästä aiheesta hyvässä hengessä.

Joka toinen lasillinen vettä

Häät ovat riemukas juhla ja normaalisti alkoholia on runsaasti tarjolla ruokailun ja yleisesti itse juhlan aikana. Ajatus ilmaisen skumppalasillisen jos toisenkin kumoamisesta saattaa tuntua houkuttelevalta, mutta kukaan ei halua känniääliöitä hääjuhlaansa. Nyrkkisääntö ”joka toinen lasillinen vettä” toimii yleensä hyvin ja näin vältät liian päihtymisen ja itsesi nolaamisen hääparin edessä.

 

Koti >>>

Lue lisää

Nämä perinteet olemme maahantuoneet USAsta

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia amerikkalaisia hääperinteitä, jotka ovat tulleet jäädäkseen.

Pukukoodit häissä

Monet vieraat pohtivat, kuinka häihin tulisi pukeutua. Älä huoli, sillä tämän artikkelin luettuasi saat asiaan täyden ymmärryksen.

Newbie lanseeraa häämalliston

Kappahlin tuotemerkki Newbie lanseeraa juuri sopivasti hääsesongin kynnyksellä malliston naisten ja lasten vaatteita ja asusteita, joissa on unenomaisia valkoisia sävyjä,…

Häävieraiden Budjetti

Häävieraat ovat valmiita käyttämään häihin keskimäärin 266 euroa – tätä vieraat odottavat häiltä

Hyvän hääpuheen salaisuus

Laadi neuvojemme avulla mukaansatempaava puhe.

Linda-Marie Nilsson kokovalikoimaltaan laajassa designyhteistyössä Elloksen kanssa

Tällä kertaa kyseessä ovat juhlamekot ja asusteet kesän kaikkiin ihaniin tilaisuuksiin.

Lahjalistan kirjoittamisen taito

Tässä vinkkejä siihen, miten voitte tehdä täydellisen häälahjan löytämisestä helpompaa sekä itsellenne että vieraillenne.

Vieraan vaatetus

Riippumatta siitä, järjestetäänkö häät kartanossa vai ladossa, linnassa vai puutarhassa, on vieraan tärkein kysymys on aina sama: miten minun tulee…

Aika kirjoittaa toivelista

kuinka lahjalista tulisikaan oikein laatia ja millaisia kirjoittamattomia sääntöjä tähän liittyy?

Osoita arvostuksesi hääsaattueelle

Osoittakaa arvostuksenne antamalla heille kauniit lahjat.

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Itse vihkimisen, seurustelun ja hääjuhlan sisältävän päivän lisäksi on olemassa useita häihin liittyviä järjestelyjä joista tässä käymme läpi tavallisimmat.

Minkälaiset polttarit valitset?

Äänestä sitä aktiviteettia, jonka sinä tahtoisit mieluiten toteuttaa polttareissasi!

Kuka tekee mitäkin häissä?

Häiden järjestelyjä varten on tärkeä valita muutama tärkeä avainhenkilö. Nämä henkilöt saavat tietyn vastuun ja tehtävän hoidettavakseen hääpäivänänne. Mutta keitä…

Tahratonta

Vaikeasti puhdistettavia tahroja vaatteissa? Häät ja juhlat antaa parhaat puhdistusvinkit

Huomenlahja – Muisto elämänne onnellisimmasta hetkestä

Huomenlahjan antaminen puolisolle häiden jälkeisenä aamuna on perinne, jota monet pitävät tärkeänä ja oleellisena osana naimisiin menoa.

Häälahjojen top 10

Onko sinut kutsuttu häihin ja pelkäät antavasi aivan vääränlaisen lahjan? Ei hätää, tässä tulee hyviä vinkkejä.

Häiden vuosipäivät

Häiden vuosipäiviä juhlistetaan muistellaksemme miksi menimme naimisiin. Tämä on erityinen päivä, jonka voimme omistaa toisillemme ja hieno tilaisuus osoittaa rakkauttamme.

Hääjuhlaetikettejä

Millaisia hääjuhlaetikettejä hääjuhlaan kuuluu? Olemme listanneet tähän muutamia perinteisen kaavan etikettejä sekä hääparille että häävieraille.

Romanttisia kylpyläelämyksiä

Olemme testanneet neljää erilaista pohjoismaista kylpylää jakaaksemme inspiraatiota häiden eri osa-alueiden suunnitteluun.

Valitse kaasosi huolella

tämän nimityksen mukana tulee myös tietty vastuu. Jaamme tässä artikkelissa muutaman ajattelun arvoisen huomion, joita kannattaa pohtia kaasoja valitessa.

Näin järjestät onnistuneet polttarit tulevalle morsiamelle

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, kuinka järjestät upeat polttarit tulevalle morsiamelle budjetista riippumatta.

Etiketti ja toimintavinkkeja haavieraille

Mitä tämä tarkoittaa sinulle vieraana, miten tulee tai ei tule käyttäytyä? Me annamme sinulle vastaukset!

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Itse vihkimisen, seurustelun ja hääjuhlan sisältävän päivän lisäksi on olemassa useita häihin liittyviä järjestelyjä joista tässä käymme läpi tavallisimmat.

Lue Lisää

Valmistaudu pandemian jälkeisiin juhlallisuuksiin

Joistakin häävieraista muiden ihmisten lähellä seisominen voi tuntua jopa pelottavalta.

Lue Lisää

Kuka tekee mitäkin häissä?

Häiden järjestelyjä varten on tärkeä valita muutama tärkeä avainhenkilö. Nämä henkilöt saavat tietyn vastuun ja tehtävän hoidettavakseen hääpäivänänne. Mutta keitä…

Lue Lisää

Häiden vuosipäivät

Häiden vuosipäiviä juhlistetaan muistellaksemme miksi menimme naimisiin. Tämä on erityinen päivä, jonka voimme omistaa toisillemme ja hieno tilaisuus osoittaa rakkauttamme.

Lue Lisää

Hääjuhlaetikettejä

Millaisia hääjuhlaetikettejä hääjuhlaan kuuluu? Olemme listanneet tähän muutamia perinteisen kaavan etikettejä sekä hääparille että häävieraille.

Lue Lisää

Valitse kaasosi huolella

tämän nimityksen mukana tulee myös tietty vastuu. Jaamme tässä artikkelissa muutaman ajattelun arvoisen huomion, joita kannattaa pohtia kaasoja valitessa.

Lue Lisää

Etiketti ja toimintavinkkeja haavieraille

Mitä tämä tarkoittaa sinulle vieraana, miten tulee tai ei tule käyttäytyä? Me annamme sinulle vastaukset!

Lue Lisää

Häävieraalle – Näin budjetoit hääsesongin

Kaikille häävieraille, jotka kamppailevat tulevan kauden häälahjabudjetin kanssa

Lue Lisää

Täydellinen opas seremoniamestarin tehtävään

Paras ystäväsi tai siskosi/veljesi on menossa naimisiin ja sinun kohdallesi on langennut seremoniamestarin rooli. Tämä on kunniatehtävä, joka osoittaa, että…

Lue Lisää

Täydellisen päivän etiketti

Häiden suhteen on olemassa paljon erilaisia tapoja ja perinteitä. Mitkä näistä kannattaa toteuttaa, ja mitä vieraan tulee tietää hääetiketistä?

Lue Lisää