Täydellisen päivän etiketti

Häiden suhteen on olemassa paljon erilaisia tapoja ja perinteitä. Mitkä näistä kannattaa toteuttaa, ja mitä vieraan tulee tietää hääetiketistä?

Teksti: Anette Kärkkäinen Kuvat: Adobestock.com

Ennen häitä

Hääpari:

Hääkutsut postitetaan vieraille sitten, kun kaikki häihin liittyvät päivämäärät on varmistettu. Käytännössä juhlapaikka ja kirkko on silloin varattuna, jolloin päivämäärään ei vahingossakaan tule enää viime hetken muutoksia. Vaikka elämmekin sosiaalisen median ja internetin kultakautta, hääkutsu lähetetään aina vanhaan tapaan postinkantajan avustuksella.

Mutta vaikka kutsun lähetys tapahtuu perinteisellä metodilla, hääkutsu voi nykypäivänä olla hyvinkin erilainen kuin ennen.

Ennen hääkutsun allekirjoittivat morsiamen vanhemmat, jotka kutsuivat vieraat häihin. Nykyään tämä tapa on unohtunut, ja hääpari allekirjoittaa kutsut itse.

Kutsu voi olla millaisessa muodossa tahansa. Se voi olla lasinalunen sen ravintolan mukaan, missä hääpari on tavannut, se voi olla jokin yhteisen harrastuksen symboleista, oikeastaan ihan mitä vaan. Onnistunut hääkutsu antaa jo osviittaa häiden tulevasta teemasta, ja saa vieraat malttamattomaksi odotuksesta.

Kutsusta tulisi ilmetä seuraavat asiat: missä juhlat järjestetään, mikä on juhlien pukukoodi ja kenelle ja milloin juhliin pitää ilmoittautua. Lisäksi hääparin juhlasuunnittelua helpottaa, jos jo kutsussa pyydetään vierasta ilmoittamaan erikoisruokavaliostaan. Kutsuun voi myös liittää mukaan lahjalistan tai toiveen siitä, mitä hääpari mieluiten haluaisi lahjaksi.

Mikäli samassa taloudessa kutsutun kanssa asuu kumppani tai lapsia, kutsutaan heidätkin juhlimaan. Hääpari voi muiden vieraiden kohdalla päättää haluaako kutsuista avecilliset vai ei. Nyrkkisääntönä pidetään sitä, että vieras voi ottaa häihin mukaansa pitkäaikaisen seurustelusuhteen, asuivat he saman katon alla tai ei. Suomessa tämä asia on pitkälti hääparin päätettävissä, kun taas esimerkiksi Yhdysvalloissa on tapana lähettää hääkutsut aina avecillisena.

Hääkutsut postitetaan vieraille 1-3 kuukautta ennen häitä. Mikäli juhlitte häitänne vilkkaimpana kesäsesonkina, kutsut kannattaa postittaa entistä aiemmin.

Vieras:

Kun hääkutsu kilahtaa postiluukustasi, lue se tarkkaan ja merkitse päivä kalenteriisi. Olisi todella noloa myöhästyä toisille niin tärkeästä päivästä. Koska sinut on kutsuttu häihin, olet todennäköisesti hääparille jollain tavalla merkittävässä heidän elämässään. Hääkutsu on siis aina kunnia, ja siihen tulisi suhtautua hääparin toiveita kunnioittaen.

Vastaa kutsuun ajoissa, ja ilmoita samalla toiveesi ruokailun suhteen. Hääpari suunnittelee istumajärjestyksen sekä häämenun vastausten perusteella, joten mikäli vastauksesi ei saavu ajoissa, aiheutat parille turhaa stressiä.

Mikäli ruokavaliosi on sellainen, että et sairautesi tai allergiasi vuoksi pysty syömään jotain tiettyä ruoka-ainetta, ilmoita se vastauksesi ohessa. Jos taas olet tietyllä ruokavaliolla esimerkiksi dieetin takia, sitä ei kannata vastauksessa mainita. Hääruokailussa tarjoillaan normaalisti vaihtoehtoja sekä kasvis- että sekaruokavaliolle, joten löydät häistä varmasti sinulle sopivaa ruokaa.

Kutsussa lukee yleensä myös toive häälahjasta. Riippuu parista haluavatko he lahjaksi esimerkiksi tiettyä astiastoa, vai kenties lahjakortteja hemmotteluhoitoihin. Jos kyseessä on materialahja, niin kutsuun tulee mukana jonkin näköinen lahjalista. Lahjalistasta vieraiden on helppo valita itselleen ja budjetilleen sopiva häälahja, ja hääpari ei saa samaa lahjaa moneen kertaan.

Yhä useammat hääparit toivovat vierailta lahjoitusta häämatkakassaan. Tästä ei kannata pelästyä tai pahoittaa mieltään. Hääpari ei varmasti odota yksittäisiltä vierailta suuria summia lahjaksi, vaan yleensä lahjaksi saadut rahat ovat lisänä hääparin omaan matkabudjettiin.

Pukeutuminen

Hääpari:

Vielä nykyäänkin morsiamen odotetaan pukeutuvan valkoiseen. Ennen valkoinen väri tarkoitti puhtautta ja neitseellisyyttä, mutta nykyään värin symbolisuus on menettänyt merkityksensä.

Yhä enemmän morsianten yllä on kuitenkin nähty muutakin väriä kuin valkoista. Kuten kaikessa hääsuunnittelussa, ei ole olemassa yhtä ja oikeaa tapaa tehdä asioita. Jos musta hääpuku vetoaa sinuun kaikista eniten, älä arkaile käyttää sitä!

Yleisesti ottaen morsiamen asun tulisi olla iltapukumainen, eli joko pitkällä helmalla (ainakin jostain kohtaa), tai sitten muuten ylellisestä kankaasta tehty. Myös cocktail-puku on etiketissä sallittu morsiamelle.

Hääpuvun valintaan vaikuttaa suuresti se, missä häitä vietetään. Monen mielestä näyttävät ja isot tylliunelmat kuuluvat vain kirkkoon, ja rennommissa häissä morsiamen asu voisi olla kevyempi. Tämä on asia, jonka morsian saa itse päättää. Hääpäivä on monelle naiselle se yksi ja ainoa päivä, kun saa pukeutua unelmiensa mekkoon, joten miksi tästä pitäisi luopua vain, koska vihkiminen ei tapahdu kirkossa.

Maistraatissa suoritetut vihkimiset ovat yleensä rennompia, ja siellä pukukoodiksi sopii oikeastaan mikä vain morsiamesta sopivalta tuntuva vaate.

Muuten hääpukua valitessa kannattaa pitää mielessä hyvän maun rajat. Puvun ei tulisi olla liian paljastava, ja alusvaatteet eivät saisi näkyä puvun alta. Puvun kanssa voi nykyään käyttää sukkahousuja, mutta niiden on oltava ehdottomasti ihon väriset tai valkoiset. Stay up-sukat ovat myös hyvä valinta perinteisten sukkahousujen rinnalle.

Sulhasen asu on tumma puku tai frakki. Puku on useimmiten musta, mutta myös valkoinen puku on sulhaselle sallittu, ainakin nykyajan etiketissä.

Vieras:

Hääkutsussa ilmoitetaan pukukoodi, ja sitä tulee noudattaa. Mikäli et ole pukukoodista varma, varmista se hääparilta.

Vieraiden olisi hyvä välttää pukeutumasta mustaan, sillä se mielletään kirkollisissa tilaisuuksissa surun väriksi. Myös valkoinen väri on varattu morsiamelle.

Joskus kutsussa saatetaan pyytää vieraita pukeutumaan juuri nimenomaan valkoiseen tai mustaan. Myös tätä tulee kunnioittaa. Tuossa tapauksessa hääpari on ajatellut, että he säilyvät päivän päätähtinä pukeutuessaan itse valkoiseen samalla, kun vieraat vetävät ylleen mustat vaatteet.

Häävieras kunnioittaa hääparia ja hääjuhlia vaatetuksellaan. Verkkarit ja lenkkarit eivät siis ole sovelias pukeutumisetiketti. Puvun tulisi olla juhlava, ja asusteiden ja ehostuksen huoliteltu. Hääjuhlissa jalassa on yleensä sirot kengät, ja esimerkiksi talvihäissä vieraan on hyvä kantaa mukanaan sisäkengät, jotka vaihtaa jalkaansa viimeistään juhlapaikalle saapuessaan.

Kirkossa olkapäät peitetään kevyellä takilla tai huivilla. Asusteina voi olla joko hiuskoriste tai hattu, ja monelle vieraalle juuri nämä arjesta poikkeavat asusteet tuovat tarvittavan juhlatunnelman!

Mies pukeutuu myös häävieraan roolissa tummaan pukuun.

Vihkiseremonia

Hääpari:

Perinteenä on, että morsian astelee alttarille isänsä saattelemana. Tapa periytyy menneistä ajoista, jolloin kihloihin mentiin nuorena, ja ennen häitä morsian asui vielä perheensä kotona, josta sitten muutti tulevan aviomiehensä kanssa ensimmäiseen omaan kotiin. Tuolloin isä ikäänkuin seremoniallisesti luovutti morsiamen aviomiehelle, ja antoi täten viimeisen hyväksyntänsä avioliitolle.

Nykyään morsiamen saapumisesta alttarille on monia variaatioita. Joko morsian voi kävellä yksin, tai sitten häntä voi saattaa joku muu miespuolinen henkilö, joka on morsiamelle tärkeä. Toki myös morsiamen isä voi olla saattaja. Hääpari voi myös kävellä yhdessä alttarille, ja tämä onkin nykypäivän häissä entistä suositumpaa.

Koska alttarilla morsian seisoo vasemmalla ja sulhanen oikealla, on hyvä muistaa kävellä alttarille myös tässä samaisessa positiossa.

Seremonian pituus vaihtelee. Jotkin hääparit haluavat pitää kirkollisen osuuden mahdollisimman lyhyenä, ja toisille uskonnollinen aspekti ja rukoukset lähimpien kanssa ovat tärkeämmässä roolissa.

Meni vihkitilaisuus kummalla kaavalla tahansa, niin hääparin on aina hyväksyttävä avioliitto sanomalla tahdon, jonka jälkeen hääpari pujottaa vihkisormukset toistensa nimettömiin. Suudelman aika on tyylistä riippuen joko sormusten vaihtamisen jälkeen, tai sitten vihkiseremonian päätyttyä.

Nykypäivänä suudelman suhteen ollaan vapaamielisempiä, mutta aina kannattaa pitäytyä hyvän maun rajoissa. Poskisuudelma voi olla liiankin kylmä ja korrekti, mutta pitkä kielisuudelma ei välttämättä sovi -ainakaan kaikkien mielestä- kirkolliseen ilmapiiriin.

Vastavihitty pari lähtee alttarilta ensimmäisenä, jonka jälkeen heidän peräänsä tulevat kaasot ja bestmanit. Hääseurueen poistuttua istumajärjestyksen purku aloitetaan ensimmäisistä penkkiriveistä, eli hääparin vanhemmat ja lähimmät henkilöt poistuvat seuraavana.

Vieras:

Mikäli hääseremonia tapahtuu kirkossa, on monia etikettisääntöjä, jotka vieraan on nykypäivänäkin hyvä muistaa.

Morsiamen sukulaiset ja ystävät istuvat alttarin vasemmalle puolelle, ja sulhasen taas oikealle. Etupenkit on varattu läheisimmille henkilöille, joten istumapaikka kannattaa valita sen mukaan, kuinka läheinen ystävä tai sukulainen olet.

Häävieraat nousevat seisomaan kun häämarssi alkaa soimaan. Ennen vanhaan vieraat seisoivat koko hääseremonian ajan, mutta nykyään pappi viittoo vieraat istumaan silloin, kun hääpari on kävellyt alttarille.

Kaikenlainen ylimääräinen meteli ja puhe olisi hyvä pitää minimissä, toki esimerkiksi lapsen itkulle ei aina välttämättä voi mitään. Mikäli tilanne on erittäin meluisa, lasta voi huoletta lähteä rauhoittelemaan kirkon tai vihkipaikan ulkopuolelle.

Hääparin suudelma on varmaankin se seremonian odotetuin osuus. Tämä voi kirvoittaa vieraiden keskuudesta spontaaneja hurraa-huutoja ja taputuksia, ja nykypäivän häissä nämä ovat sallittuja. Toki aina kannattaa muistaa lukea tilannetta, ja mikäli vieraana tiedät jo etukäteen, että hääpari on erityisen konservatiivinen ja perinteitä kannattava, on varminta ja kunnioittavinta heitä kohtaan olla seremonian ajan mahdollisimman hiljainen ja etikettiä noudattava.

Mikäli vihkiseremonia järjestetään muualla kuin kirkossa, on etiketti rennompi. Yleensä seremonia on lyhyempi, vieraat saattavat seistä eikä kiukuttelevalla lapsellakaan ole niin väliä. Todennäköisesti tunnet hääparin hyvin, joten osat varmaan jo arvatakin, millaista käytöstä sinulta odotetaan.

Häiden jälkeen

Hääpari:

Kun juhlat on juhlittu, saattaa paluu arkeen tuntua karulta. Hääpäivään voi vielä palata kiitoskorttien muodossa.

Kerää itsellesi lista häävieraista, jotta muistat varmasti ketkä ovat päässeet paikalle. Kiireen keskellä koneella kirjoitetut kiitoskortit voivat tuntua hyvältä ratkaisulta, mutta häävieras arvostaa varmasti käsinkirjoitettua ja henkilökohtaisempaa kiitosta.

Kiitoskortin formaatti on vapaa, mutta yleensä siinä on hääparin kuva. Ennen kuva oli muodollinen hääpotretti, mutta nykyään se voi olla hyvinkin rento. Halutessasi korteista erittäin henkilökohtaiset, voit kirjoittaa korttiin kiitoksen lisäksi myös muutaman lauseen vieraasta ja asiasta, mistä pidät hänessä erityisesti.

Postita kutsut muutama kuukausi häiden jälkeen, mutta liian pitkälle kiitoskorttien lähettämistä ei kannata venyttää.

Vieras:

Häiden jälkeen on kohteliasta kiittää hääparia päivästä ja siitä, että sait olla osana heidän suurta juhlaansa.

Ja mikä tärkeintä, jos itse astelet joskus alttarille, on soveliasta esittää vastakutsu pareille, joiden häissä olet itse ollut.

LUE LISÄÄ

Hyvän hääpuheen salaisuus

Hyvän hääpuheen salaisuus

Laadi neuvojemme avulla mukaansatempaava puhe.

Frakki (white tie)

Pukukoodit häissä

Monet vieraat pohtivat, kuinka häihin tulisi pukeutua. Älä huoli, sillä tämän artikkelin luettuasi saat asiaan täyden ymmärryksen.

Newbie lanseeraa häämalliston

Newbie lanseeraa häämalliston

Kappahlin tuotemerkki Newbie lanseeraa juuri sopivasti hääsesongin kynnyksellä malliston naisten ja lasten vaatteita ja asusteita, joissa on unenomaisia valkoisia sävyjä,…

Häävieraiden Budjetti

Häävieraat ovat valmiita käyttämään häihin keskimäärin 266 euroa – tätä vieraat odottavat häiltä

Linda-Marie Nilsson kokovalikoimaltaan laajassa designyhteistyössä Elloksen kanssa

Linda-Marie Nilsson kokovalikoimaltaan laajassa designyhteistyössä Elloksen kanssa

Tällä kertaa kyseessä ovat juhlamekot ja asusteet kesän kaikkiin ihaniin tilaisuuksiin.

Lahjalistan kirjoittamisen taito

Tässä vinkkejä siihen, miten voitte tehdä täydellisen häälahjan löytämisestä helpompaa sekä itsellenne että vieraillenne.

Vieraan vaatetus

Vieraan vaatetus

Riippumatta siitä, järjestetäänkö häät kartanossa vai ladossa, linnassa vai puutarhassa, on vieraan tärkein kysymys on aina sama: miten minun tulee…

toivelista_häät

Aika kirjoittaa toivelista

kuinka lahjalista tulisikaan oikein laatia ja millaisia kirjoittamattomia sääntöjä tähän liittyy?

Osoita arvostuksesi hääsaattueelle

Osoita arvostuksesi hääsaattueelle

Osoittakaa arvostuksenne antamalla heille kauniit lahjat.

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Itse vihkimisen, seurustelun ja hääjuhlan sisältävän päivän lisäksi on olemassa useita häihin liittyviä järjestelyjä joista tässä käymme läpi tavallisimmat.

Valmistaudu pandemian jälkeisiin juhlallisuuksiin

Valmistaudu pandemian jälkeisiin juhlallisuuksiin

Joistakin häävieraista muiden ihmisten lähellä seisominen voi tuntua jopa pelottavalta.

Minkälaiset polttarit valitset?

Äänestä sitä aktiviteettia, jonka sinä tahtoisit mieluiten toteuttaa polttareissasi!

Kuka tekee mitäkin häissä?

Häiden järjestelyjä varten on tärkeä valita muutama tärkeä avainhenkilö. Nämä henkilöt saavat tietyn vastuun ja tehtävän hoidettavakseen hääpäivänänne. Mutta keitä…

Kuva: Karolina Grabowska, Pexels

Tahratonta

Vaikeasti puhdistettavia tahroja vaatteissa? Häät ja juhlat antaa parhaat puhdistusvinkit

Huomenlahja – Muisto elämänne onnellisimmasta hetkestä

Huomenlahjan antaminen puolisolle häiden jälkeisenä aamuna on perinne, jota monet pitävät tärkeänä ja oleellisena osana naimisiin menoa.

Häälahjojen top 10

Onko sinut kutsuttu häihin ja pelkäät antavasi aivan vääränlaisen lahjan? Ei hätää, tässä tulee hyviä vinkkejä.

Häiden vuosipäivät

Häiden vuosipäiviä juhlistetaan muistellaksemme miksi menimme naimisiin. Tämä on erityinen päivä, jonka voimme omistaa toisillemme ja hieno tilaisuus osoittaa rakkauttamme.

hääsaattueelle

Hääjuhlaetikettejä

Millaisia hääjuhlaetikettejä hääjuhlaan kuuluu? Olemme listanneet tähän muutamia perinteisen kaavan etikettejä sekä hääparille että häävieraille.

Testaajina toimivat journalisti Camilla Lærke Mors ja valokuvaaja Charlotte Trippetti, jotka ovat ystävättäriä, työkavereita ja kylpyläintoilijoita.

Romanttisia kylpyläelämyksiä

Olemme testanneet neljää erilaista pohjoismaista kylpylää jakaaksemme inspiraatiota häiden eri osa-alueiden suunnitteluun.

Valitse kaasosi huolella

tämän nimityksen mukana tulee myös tietty vastuu. Jaamme tässä artikkelissa muutaman ajattelun arvoisen huomion, joita kannattaa pohtia kaasoja valitessa.

pukukoodit

Pukukoodit – näin tulkitset kutsujen pukukoodeja

Neljä yleisintä pukukoodia ovat frakki (iltapuku), smokki, tumma puku ja puku.

Näin järjestät onnistuneet polttarit

Näin järjestät onnistuneet polttarit tulevalle morsiamelle

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, kuinka järjestät upeat polttarit tulevalle morsiamelle budjetista riippumatta.

etiketti ja toimintavinkkeja haavieraille

Etiketti ja toimintavinkkeja haavieraille

Mitä tämä tarkoittaa sinulle vieraana, miten tulee tai ei tule käyttäytyä? Me annamme sinulle vastaukset!

Häävieraalle

Häävieraalle – Näin budjetoit hääsesongin

Kaikille häävieraille, jotka kamppailevat tulevan kauden häälahjabudjetin kanssa

polttarit

Unohtumattomat polttarit

Onko joku läheisesi menossa naimisiin? Loistavaa! Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, kuinka järjestät uskomattomat polttarit tulevalle sulhaselle budjetista riippumatta.

Täydellinen opas seremoniamestarin tehtävään

Paras ystäväsi tai siskosi/veljesi on menossa naimisiin ja sinun kohdallesi on langennut seremoniamestarin rooli. Tämä on kunniatehtävä, joka osoittaa, että…

Onnistuneet polttarit

Onko sinun osallesi osunut tehtävä järjestää polttarit tulevalle morsiamelle? Koetko paineita tehtävän suorittamisesta? Ole aivan rauhassa – me annamme sinulle…

Vihkiminen Offline, hääjuhlat Online

Vihkiminen Offline, hääjuhlat Online

Sosiaalisten medioiden hyödyntäminen oikealla tavalla voi vaikuttaa positiivisesti häihinne.

Viihdykettä vieraille

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, myös hääohjelman suhteen. Perinteisten hääleikkien lisäksi mukaan voi sisällyttää muutamia yllättäviä ohjelmanumeroita, jotka saavat vieraat…

Näin saat onnistuneet polttarit!

Täydellisten polttareiden suunnittelu voi olla sekä stressaavaa että aikaa vievää. Erityisen vaikeaa voi olla suunnittelun aloittaminen. Lue tästä vinkkejä ja…

häät

Valmistautunut puheenpitäjä onnistuu

Puheet ovat hauska ja perinteikäs osa häitä. Puheita pääsevät häissä pitämään myös ihmiset, jotka harvoin esiintyvät julkisesti. Puheessaan saa luvan…

Lahjaideoita hääparille!

Mitä aiotte antaa lahjaksi hääparille? Tässä muutamia ihania deoita! Ja jos sinä olet itse menossa naimisiin, ja näet jotain mikä…

Näin valitset parhaat kengät hääpäivääsi

Laatuun ja ajattomiin materiaaleihin kannattaa sijoittaa. Kun kengät ovat nahkaa ja niissä on kunnon lesti, niin jalat kiittävät illalla. Kun…

Pukeudu häihin tyylillä

Häät ovat suuri juhla ja vieraiden pukeutumisen tulee olla sen mukaista. Joitakin perussääntöjä on toki olemassa.