Pukukoodit – näin tulkitset kutsujen pukukoodeja

Neljä yleisintä pukukoodia ovat frakki (iltapuku), smokki, tumma puku ja puku. Tässä kooste siitä mitä kukin näistä pukukoodeista tarkoittaa hääkutsun saajalle.

Teksti: Anna Storm Kuvat: Adobestock.com

pukukoodit

Frakki/White Tie

Kun kutsussa lukee ”Frakki” tulee vieraiden pukeutua virallisesti ja juhlavasti. Tämä tarkoittaa, että sulhanen ja miespuoliset häävieraat sonnustautuvat mustaan frakkiin ja valkoiseen solmukkeeseen. Vaihtoehtoisesti voi pukeutua myös sotilaspukuun tai kansallispukuun. Morsiamella on yllään kokopitkä häämekko, johon kuuluu laahus ja pitkä huntu kiinnitettynä kruunuun tai tiaraan. Naispuolisten vieraiden tulee pukeutua täyspitkiin iltapukuihin tai juhlamekkoihin. Mikäli kutsutte kansainvälisiä vieraita juhliinne, tulee kutsuun kirjoittaa ”White tie” Frakin sijaan.

Smokki

Elegantti smokki muistuttaa frakkia ja sitä käytetään harmaaraitaisten housujen ja harmaan liivin kanssa. Sulhasella on valkoinen paita, jonka kauluksessa on perinteisesti suora vekki. Kaulusta koristaa plastron tai solmio. Miespuolisten vieraiden tulee pukeutua vastaavanlaisesti tai tummaan pukuun. Morsiamella on yllään pitkä tai lyhyt mekko hunnulla tai ilman. Hänellä voi olla myös housupuku ja tällöin mielellään myös yhteensopiva hattu. Naispuolisten vieraiden tulee sonnustautua joko housupukuihin tai polvipituisiin juhlaviin mekkoihin.

Tumma puku

Tumma puku tarkoittaa, että sulhasen ja miespuolisten vieraiden tulee pukeutua tummansiniseen tai tummanharmaaseen pukuun, valkoiseen kauluspaitaan sekä solmioon tai solmukkeeseen. Miespuolisia vieraita suositellaan välttämään mustaa pukua, sillä se on surupuku jota tulee käyttää lähinnä hautajaisissa. Paraatiunivormu on myös itsestään selvä vaihtoehto sellaisen omistavalle. Morsian pukeutuu lyhyeen häämekkoon hunnun kanssa tai ilman. Hän voi myös sonnustautua housupukuun ja hattuun. Naispuolisten vieraiden odotetaan pukeutuvan polvipituisiin hameisiin tai housupukuihin.

Puku

Vähiten juhlava pukukoodi näistä neljästä on pelkkä ”Puku”. Tämä tarkoittaa, että miespuolisten häävieraiden tulee valita ylleen kokonainen puku, eli yhteensopivat puvuntakki ja housut. Tämä asukokonaisuus voi olla sävyltään joko tumma tai vaalea – tätä määrittelee lähinnä vuodenaika. Vaalea väritys puvussa sopii mainiosti kesähäihin. Kauluspaidan tulee aina olla vaalea ja sen kanssa voidaan käyttää joko solmuketta tai solmiota. Morsiamella on yllään polvipituinen mekko tai housupuku. Naispuolisten vieraiden odotetaan pukeutuvan housupukuun tai juhlavaan polvipituiseen mekkoon.

Koti >>>

Lue lisää

Minkälaiset polttarit valitset?

Äänestä sitä aktiviteettia, jonka sinä tahtoisit mieluiten toteuttaa polttareissasi!

Kuka tekee mitäkin häissä?

Häiden järjestelyjä varten on tärkeä valita muutama tärkeä avainhenkilö. Nämä henkilöt saavat tietyn vastuun ja tehtävän hoidettavakseen hääpäivänänne. Mutta keitä…

Tahratonta

Vaikeasti puhdistettavia tahroja vaatteissa? Häät ja juhlat antaa parhaat puhdistusvinkit

Huomenlahja – Muisto elämänne onnellisimmasta hetkestä

Huomenlahjan antaminen puolisolle häiden jälkeisenä aamuna on perinne, jota monet pitävät tärkeänä ja oleellisena osana naimisiin menoa.

Häälahjojen top 10

Onko sinut kutsuttu häihin ja pelkäät antavasi aivan vääränlaisen lahjan? Ei hätää, tässä tulee hyviä vinkkejä.

Häiden vuosipäivät

Häiden vuosipäiviä juhlistetaan muistellaksemme miksi menimme naimisiin. Tämä on erityinen päivä, jonka voimme omistaa toisillemme ja hieno tilaisuus osoittaa rakkauttamme.

Hääjuhlaetikettejä

Millaisia hääjuhlaetikettejä hääjuhlaan kuuluu? Olemme listanneet tähän muutamia perinteisen kaavan etikettejä sekä hääparille että häävieraille.

Romanttisia kylpyläelämyksiä

Olemme testanneet neljää erilaista pohjoismaista kylpylää jakaaksemme inspiraatiota häiden eri osa-alueiden suunnitteluun.

Valitse kaasosi huolella

tämän nimityksen mukana tulee myös tietty vastuu. Jaamme tässä artikkelissa muutaman ajattelun arvoisen huomion, joita kannattaa pohtia kaasoja valitessa.

Näin järjestät onnistuneet polttarit tulevalle morsiamelle

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, kuinka järjestät upeat polttarit tulevalle morsiamelle budjetista riippumatta.

Etiketti ja toimintavinkkeja haavieraille

Mitä tämä tarkoittaa sinulle vieraana, miten tulee tai ei tule käyttäytyä? Me annamme sinulle vastaukset!

Häävieraalle – Näin budjetoit hääsesongin

Kaikille häävieraille, jotka kamppailevat tulevan kauden häälahjabudjetin kanssa

Osoita arvostuksesi hääsaattueelle

Niin kaasot kuin bestmanitkin omistautuvat ja (toivon mukaan) käyttävät paljon aikaa ja energiaa siihen, että teidän häistänne tulee täydelliset. Osoittakaa…

Unohtumattomat polttarit

Onko joku läheisesi menossa naimisiin? Loistavaa! Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, kuinka järjestät uskomattomat polttarit tulevalle sulhaselle budjetista riippumatta.

Täydellinen opas seremoniamestarin tehtävään

Paras ystäväsi tai siskosi/veljesi on menossa naimisiin ja sinun kohdallesi on langennut seremoniamestarin rooli. Tämä on kunniatehtävä, joka osoittaa, että…

Täydellisen päivän etiketti

Häiden suhteen on olemassa paljon erilaisia tapoja ja perinteitä. Mitkä näistä kannattaa toteuttaa, ja mitä vieraan tulee tietää hääetiketistä?

Onnistuneet polttarit

Onko sinun osallesi osunut tehtävä järjestää polttarit tulevalle morsiamelle? Koetko paineita tehtävän suorittamisesta? Ole aivan rauhassa – me annamme sinulle…

Vihkiminen Offline, hääjuhlat Online

Sosiaalisten medioiden hyödyntäminen oikealla tavalla voi vaikuttaa positiivisesti häihinne.

Viihdykettä vieraille

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, myös hääohjelman suhteen. Perinteisten hääleikkien lisäksi mukaan voi sisällyttää muutamia yllättäviä ohjelmanumeroita, jotka saavat vieraat…

Näin saat onnistuneet polttarit!

Täydellisten polttareiden suunnittelu voi olla sekä stressaavaa että aikaa vievää. Erityisen vaikeaa voi olla suunnittelun aloittaminen. Lue tästä vinkkejä ja…

Elegantit häälahjat ja juhlapukeutuminen

Sisustamisen ja muodin erikoisliike Laura Ashley tarjoaa niin upeita häälahjoja, kuin kaunista naisten muotiakin hääpäivää varten.

Valmistautunut puheenpitäjä onnistuu

Puheet ovat hauska ja perinteikäs osa häitä. Puheita pääsevät häissä pitämään myös ihmiset, jotka harvoin esiintyvät julkisesti. Puheessaan saa luvan…

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Valmistaudu pandemian jälkeisiin juhlallisuuksiin

Joistakin häävieraista muiden ihmisten lähellä seisominen voi tuntua jopa pelottavalta.

Lue Lisää

Häiden järjestäminen keskellä viikkoa

Häiden järjestäminen keskellä viikkoa - monet lauantait tulevat olemaan täyteen varattuja.

Lue Lisää

Valitse kaasosi huolella

tämän nimityksen mukana tulee myös tietty vastuu. Jaamme tässä artikkelissa muutaman ajattelun arvoisen huomion, joita kannattaa pohtia kaasoja valitessa.

Lue Lisää

9 vinkkiä onnistuneeseen hääpäivään

Ennen hääpäivää suurin osa morsiamista jännittää eniten sitä, että jokin menee pieleen itse hääpäivänä. Mutta älä huoli, tässä artikkelissa annamme…

Lue Lisää

Pukukoodit – näin tulkitset kutsujen pukukoodeja

Neljä yleisintä pukukoodia ovat frakki (iltapuku), smokki, tumma puku ja puku.

Lue Lisää

7 uniikkia vinkkiä hääjuhlien ohjelmaan

Oletko kyllästynyt vihjesuunnistukseen ja livebändiin? Tässä tulee 7 erityistä vinkkiä häävieraittenne viihdyttämiseksi.

Lue Lisää

Hääpäivän aikataulutus

Häitä suunnitellessa kannattaa luoda hääpäivälle aikataulu, jota noudattaa. Mihin aikaan vihkiminen tapahtuu ja milloin on valokuvauksen aika?

Lue Lisää

Hääruokailun trendit

Miltä näyttää hääpäivällinen vuonna 2020? Mitkä maut ovat sesongin suosituimpia? Valitako kolmen ruokalajin päivällinen vai perinteinen buffet?

Lue Lisää

Minäkö bridezilla?

Järkevä morsian on kuin hyvä pomo: hän on omistautunut työlleen, mutta osaa delegoida tehtäviä myös muille ja vaihtaa välillä vapaalle-kin.…

Lue Lisää

Mira & Ilari

Vaikka alussa sade sotkikin hieman suunnitelmiamme, päivästä tuli lopulta ikimuistoinen ja ennen kaikkea meidän näköinen.

Lue Lisää