Kuka tekee mitäkin häissä?

Häiden järjestelyjä varten on tärkeä valita muutama tärkeä avainhenkilö. Nämä henkilöt saavat tietyn vastuun ja tehtävän hoidettavakseen hääpäivänänne. Mutta keitä nämä henkilöt ovat? Ja mitkä ovat heidän tehtävänsä?

Teksti: Anna Storm Kuvat: Adobestock.com

Suunnittelu

Suunnitellessanne hääpäiväänne on tärkeää, että pyydätte avuksenne henkilöitä, joihin luotatte ja jotka sopivat kuhunkin tehtävään. Valitkaa henkilöitä, joiden tiedätte hoitavan tehtävänsä tosissaan ja jotka pitävät luottamustanne kunnianosoituksena. Sitä se nimittäin on. Häiden alla on useita kunniatehtäviä täytettävänä. Kukin tehtävä sisältää perinteenmukaisia käytännön järjestelyitä, mutta on tärkeää, että te hääparina kerrotte selkeästi mitä odotatte valituilta henkilöiltä ja mitkä heidän tehtävänsä ja roolinsa ovat.

Huomioi

Tässä artikkelissa olemme tuoneet esiin kuinka te voitte jakaa eri tehtäviä, ei kuinka teidän tulee niitä jakaa. Hääparilla on täysi oikeus jakaa tehtäviä ja vastuualueita haluamallaan tavalla rakkailleen ja läheisilleen. Huomioi, että teidän on myös mahdollista palkata hääsuunnittelija, jonka tehtävänä on pitää kiinni kaikista langoista.

Kaaso

Kaason valinta on yksin morsiamen. Sinun tulee valita hänet, jonka itse haluat. Ei häntä, jonka odotetaan tulevan valituksi tai joka itse odottaa tulevansa valituksi. Kaasosi tulee olla henkilö, jonka itse haluat valita ja jonka kanssa tunnet olosi turvalliseksi, mukavaksi ja rennoksi. Tärkeintä on, että kaasosi on henkilö, joka tukee sinua hääpäivänäsi, ja mahdollisesti myös järjestelyiden ja suunnittelun aikana, sekä henkisesti että fyysisesti. Voit myös valita useamman kaason, jos niin haluat. Jaa tehtävät heidän kesken, jotta te kaikki tunnette olonne turvallisiksi ja tiedätte mitä keltäkin odotetaan.

Kaasosi tulee toimia sinun ylimääräisenä silmänä ja korvana. Hänen tehtävänään on kuunnella, antaa neuvoja, tukea ja piristää sinua. Kannattaa pitää kaason kanssa palaveria tiettyinä ajankohtina, jotta hänen ei tarvitse olla apulaisenasi vuorokauden ympäri.

Kaason perinteiset tehtävät häissä:

 • Auttaa sinua löytämään oikean mekon.
 • Osallistuu hääsuunnitteluun ja antaa makuvinkkejä.
 • Suunnittelee polttarit.
 • On mukanasi kampaamossa hääpäivänä.
 • Auttaa sinua pukeutumaan ja auttaa hunnun kanssa yms.
 • Pitää huolen, että saavut ajallaan vihkitilaisuuteen.
 • Pitää huolta, että saat syötyä ja juotua päivän aikana.
 • Kantaa mukanaan ensiapulaukkua, jossa on mukana sakset, laastaria, neula ja lankaa, nenäliinoja ja särkylääkettä – kaikkea kaiken odottamattoman varalle.
 • Kulkee sinun ja tulevan puolisosi edellä tai jäljessä kirkkoon sisään ja pitää huolen, että laahuksesi asettuu kauniisti alttarilla.
 • Pitää mahdollisesti kimppuasi sormusten vaihdon aikana.
 • Pitää puheen hääjuhlassa.
 • Auttaa kuljettamaan lahjat kotiin hääjuhlan jälkeen.

Bestman

Sinun tulee sulhasena valita tärkeä henkilö, bestman, joka tulee seisomaan rinnallasi ja tukemaan sinua ennen häitä ja niiden aikana. Hänen tehtävänään on myös järjestää polttarit, olla sinun varasilmäsi, antaa neuvoja ja piristää sinua. Hänen tehtävänään on olla mukana, kun laittaudut hääpäivää varten. Myös bestmanilla kannattaa olla hääpäivänä mukanaan ”hätävaratavaraa”, kuten hakaneuloja, laastaria, särkylääkettä ja nenäliinoja. Aikaisemmin oli tapana valita bestmaniksi sulhasen veli, mutta nykyään on tavallisempaa valita hyvä ystävä. On todella tärkeää, että valitset bestmanin, johon voit luottaa ja jonka kanssa koet olosi turvalliseksi. Kaveri, jonka tiedät ottavan tehtävänsä tosissaan ja joka arvostaa valituksi tulemista. On myös tärkeää, että tulette hyvin toimeen ja käytte tarkasti läpi mitä sinä bestmaniltasi haluat ja mitkä ovat hänen tehtävänsä ennen häitä ja niiden aikana.

Bestmanin perinteiset tehtävät häissä:

 • Polttareiden järjestäminen.
 • Puheen pitäminen hääaterian yhteydessä.
 • Auttaa sinua pukeutumisessa.
 • Pitää huolen, että saat tarpeeksi ruokaa ja juomaa.
 • Pitää huolta vihkisormuksista.
 • Pitää huolen, että olet ajoissa vihkitilaisuudessa.
 • Kantaa mukanaan ensiapulaukkua, jossa on mukana sakset, laastaria, neula ja lankaa, nenäliinoja ja särkylääkettä – kaikkea kaiken odottamattoman varalle.
 • Kulkee yhdessä kaason kanssa joko sinun ja tulevan puolisosi edellä tai takana kirkossa.
 • Auttaa kuljettamaan lahjat kotiin hääjuhlan jälkeen.

 

 

 

Seremoniamestari

Oikean seremoniamestarin valinta on tärkeää! Seremoniamestari pitää kiinni kaikista naruista häissänne. Hän ohjailee päivän etenemistä. Seremoniamestari nostaa teille maljan, pitää puheen, lukee mahdolliset tervehdykset ja pitää huolen, että ohjelma rullaa suunnitelmien mukaan hääjuhlan aikana. Valitkaa tähän tehtävään henkilö, joka ei pelkää puhua, kestää stressiä ja on hyvä organisoimaan asioita.

Seremoniamestarin perinteiset tehtävät häissä:

 • Pitää silmällä kelloa ja pitää huolen, että sujuu sovitusti häälounaan ja hääjuhlan aikana.
 • Nostaa maljan hääparille.
 • Pitää huolta puhujalistasta ja esittelee puheenpitäjät.
 • Pitää huolen, että tarjoiluhenkilökunta hoitaa tehtävänsä ruokailun aikana.
 • Ohjaa mahdolliset yhteislaulut, leikit ja muut viihdytykset.
 • Auttaa teitä viihdyttämään vieraitanne varastamatta huomioita teistä.

 Äiti ja isä

On täysin teistä ja tilanteistanne kiinni, mitä tehtäviä annatte vanhemmillenne. Voitte antaa vanhemmillenne hoidettavaksi paljon erilaisia tehtäviä ja ottaa heidät mukaan suunnitteluun, tai voitte antaa heidän saapua suureen päivään erityisvieraina. On kuitenkin olemassa muutamia perinteisiä asioita, joita vanhemmat usein tekevät häissä. Te hääparina päätätte keille haluatte mitkäkin kunniatehtävät antaa. Vanhempanne voivat toimia esimerkiksi häiden isäntänä ja emäntänä (yleensä morsiamen vanhemmat) tai te voitte itse toimia juhlan isäntä ja emäntä, mutta jättää tietyn vastuun vanhemmillenne. Perinteisesti morsiamen isä pitää ensimmäisen puheen, tervetulopuheen, mutta tehtävän voi antaa myös seremoniamestarin hoidettavaksi. Myös muut vanhemmat voivat halutessaan pitää puheita. Keskustelkaa vanhempienne kanssa mitä häätehtäviä haluaisitte heille antaa mitä vastuualueita he haluaisivat hoitaakseen.

Lue lisää

Newbie lanseeraa häämalliston

Kappahlin tuotemerkki Newbie lanseeraa juuri sopivasti hääsesongin kynnyksellä malliston naisten ja lasten vaatteita ja asusteita, joissa on unenomaisia valkoisia sävyjä,…

Häävieraiden Budjetti

Häävieraat ovat valmiita käyttämään häihin keskimäärin 266 euroa – tätä vieraat odottavat häiltä

Hyvän hääpuheen salaisuus

Laadi neuvojemme avulla mukaansatempaava puhe.

Väritietoinen vieras

Vuoden 2023 väri on nimeltään Viva Magenta ja se huokuu elämää ja voimaa.

Linda-Marie Nilsson kokovalikoimaltaan laajassa designyhteistyössä Elloksen kanssa

Tällä kertaa kyseessä ovat juhlamekot ja asusteet kesän kaikkiin ihaniin tilaisuuksiin.

Lahjalistan kirjoittamisen taito

Tässä vinkkejä siihen, miten voitte tehdä täydellisen häälahjan löytämisestä helpompaa sekä itsellenne että vieraillenne.

Vieraan vaatetus

Riippumatta siitä, järjestetäänkö häät kartanossa vai ladossa, linnassa vai puutarhassa, on vieraan tärkein kysymys on aina sama: miten minun tulee…

Aika kirjoittaa toivelista

kuinka lahjalista tulisikaan oikein laatia ja millaisia kirjoittamattomia sääntöjä tähän liittyy?

Osoita arvostuksesi hääsaattueelle

Osoittakaa arvostuksenne antamalla heille kauniit lahjat.

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Itse vihkimisen, seurustelun ja hääjuhlan sisältävän päivän lisäksi on olemassa useita häihin liittyviä järjestelyjä joista tässä käymme läpi tavallisimmat.

Minkälaiset polttarit valitset?

Äänestä sitä aktiviteettia, jonka sinä tahtoisit mieluiten toteuttaa polttareissasi!

Kuka tekee mitäkin häissä?

Häiden järjestelyjä varten on tärkeä valita muutama tärkeä avainhenkilö. Nämä henkilöt saavat tietyn vastuun ja tehtävän hoidettavakseen hääpäivänänne. Mutta keitä…

Tahratonta

Vaikeasti puhdistettavia tahroja vaatteissa? Häät ja juhlat antaa parhaat puhdistusvinkit

Huomenlahja – Muisto elämänne onnellisimmasta hetkestä

Huomenlahjan antaminen puolisolle häiden jälkeisenä aamuna on perinne, jota monet pitävät tärkeänä ja oleellisena osana naimisiin menoa.

Häälahjojen top 10

Onko sinut kutsuttu häihin ja pelkäät antavasi aivan vääränlaisen lahjan? Ei hätää, tässä tulee hyviä vinkkejä.

Häiden vuosipäivät

Häiden vuosipäiviä juhlistetaan muistellaksemme miksi menimme naimisiin. Tämä on erityinen päivä, jonka voimme omistaa toisillemme ja hieno tilaisuus osoittaa rakkauttamme.

Hääjuhlaetikettejä

Millaisia hääjuhlaetikettejä hääjuhlaan kuuluu? Olemme listanneet tähän muutamia perinteisen kaavan etikettejä sekä hääparille että häävieraille.

Romanttisia kylpyläelämyksiä

Olemme testanneet neljää erilaista pohjoismaista kylpylää jakaaksemme inspiraatiota häiden eri osa-alueiden suunnitteluun.

Valitse kaasosi huolella

tämän nimityksen mukana tulee myös tietty vastuu. Jaamme tässä artikkelissa muutaman ajattelun arvoisen huomion, joita kannattaa pohtia kaasoja valitessa.

Näin järjestät onnistuneet polttarit tulevalle morsiamelle

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, kuinka järjestät upeat polttarit tulevalle morsiamelle budjetista riippumatta.

Etiketti ja toimintavinkkeja haavieraille

Mitä tämä tarkoittaa sinulle vieraana, miten tulee tai ei tule käyttäytyä? Me annamme sinulle vastaukset!

Häävieraalle – Näin budjetoit hääsesongin

Kaikille häävieraille, jotka kamppailevat tulevan kauden häälahjabudjetin kanssa

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Itse vihkimisen, seurustelun ja hääjuhlan sisältävän päivän lisäksi on olemassa useita häihin liittyviä järjestelyjä joista tässä käymme läpi tavallisimmat.

Lue Lisää

Valmistaudu pandemian jälkeisiin juhlallisuuksiin

Joistakin häävieraista muiden ihmisten lähellä seisominen voi tuntua jopa pelottavalta.

Lue Lisää

Kuka tekee mitäkin häissä?

Häiden järjestelyjä varten on tärkeä valita muutama tärkeä avainhenkilö. Nämä henkilöt saavat tietyn vastuun ja tehtävän hoidettavakseen hääpäivänänne. Mutta keitä…

Lue Lisää

Häiden vuosipäivät

Häiden vuosipäiviä juhlistetaan muistellaksemme miksi menimme naimisiin. Tämä on erityinen päivä, jonka voimme omistaa toisillemme ja hieno tilaisuus osoittaa rakkauttamme.

Lue Lisää

Hääjuhlaetikettejä

Millaisia hääjuhlaetikettejä hääjuhlaan kuuluu? Olemme listanneet tähän muutamia perinteisen kaavan etikettejä sekä hääparille että häävieraille.

Lue Lisää

Valitse kaasosi huolella

tämän nimityksen mukana tulee myös tietty vastuu. Jaamme tässä artikkelissa muutaman ajattelun arvoisen huomion, joita kannattaa pohtia kaasoja valitessa.

Lue Lisää

Etiketti ja toimintavinkkeja haavieraille

Mitä tämä tarkoittaa sinulle vieraana, miten tulee tai ei tule käyttäytyä? Me annamme sinulle vastaukset!

Lue Lisää

Häävieraalle – Näin budjetoit hääsesongin

Kaikille häävieraille, jotka kamppailevat tulevan kauden häälahjabudjetin kanssa

Lue Lisää

Täydellinen opas seremoniamestarin tehtävään

Paras ystäväsi tai siskosi/veljesi on menossa naimisiin ja sinun kohdallesi on langennut seremoniamestarin rooli. Tämä on kunniatehtävä, joka osoittaa, että…

Lue Lisää

Täydellisen päivän etiketti

Häiden suhteen on olemassa paljon erilaisia tapoja ja perinteitä. Mitkä näistä kannattaa toteuttaa, ja mitä vieraan tulee tietää hääetiketistä?

Lue Lisää