Valitse kaasosi huolella

Useimmat tulevista morsiamista nimittävät yhden tai useamman parhaista ystävistään kaasokseen. Mutta tämän nimityksen mukana tulee myös tietty vastuu. Jaamme tässä artikkelissa muutaman ajattelun arvoisen huomion, joita kannattaa pohtia kaasoja valitessa.

Teksti: Anna Storm Kuvat: Adobestock.com

On suuri kunnia saada toimia kaasona.

Monet tulevat morsiamet osoittavat parhaalle ystävälleen tai muulle heille merkitykselliselle henkilölle kunnioittavansa tätä nimittäessään hänet kaasokseen. Tässä kuitenkin piilee aina vaara, että joku jota ei ole pyydetty kaasoksi pahoittaa mielensä jäädessään ulkopuolelle. Mieti siis tarkoin, ketkä lähipiiristäsi odottavat tulevansa kysytyksi tähän tehtävään.

Perinteen mukaan kaason tehtävä on myös järjestää polttarit tulevalle morsiamelle, mutta kaikki eivät välttämättä ole kovin hyviä (tai innostuneita) järjestämään tällaisia tapahtumia. Parhaan ystävän nimittäminen kaasoksi ei ole mikään välttämättömyys. Ehkä haluatkin siskosi rinnallesi alttarille? Tai ehkä sinulla ei ole ketään, jota edes haluaisit tehtävään kysyä. Tämä on täysin okei – ei ole olemassa mitään sääntöä joka sanoo, että sinulla on pakko olla kaaso.

Toisaalta voit myös halutessasi nimittää itsellesi useita kaasoja. Muista, että tärkeintä on se, että sinä ja kumppanisi olette tyytyväisiä teidän suurena päiväänne!

Ennen kun valitset kaasosi, kannattaa sinun huomioida muutama asia:

Pidä matalaa profiilia

Keskustele puolisosi kanssa siitä, minkälaiset häät ja hääsaattueen haluatte, ennen kun ryhdyt jakamaan ajatuksia häistänne ystäviesi kanssa.

Mieti haluatko yhden vai useamman kaason

Pohjoismaisen perinteen mukaan morsiamella on yksi kaaso kanssaan alttarilla, mutta aikojen muuttuessa on yhä useampi morsian nimittänyt itselleen useamman kaason amerikkalaisen perinteen mukaisesti. Mitä sinä haluat? Onko sinulla yksi ystävä ylitse muiden, jonka haluat vierellesi ja se riittää. Vai onko sinulle siunattu runsas määrä rakkaita ystäviä ja sinun on vaikea valita heistä yksi. Halutessasi voit ottaa heidät kaikki mukaasi alttarille.

Äla pyydä velvollisuudentunteesta

Älä koe velvollisuudeksesi pyytää kaasoksesi henkilöä, jonka kaasona sinä olet ollut. Toisinaan aika ajaa meidät erilleen ja välimme muuttuvat. Kokoa hääsaattueesi ihmisistä, jotka ovat sinulle tärkeitä ja läheisiä ihmisiä juuri nyt. Jos nämä kolme sattuvat olemaan samat henkilöt, joiden kaasona sinäkin olet toiminut, niin sehän on täydellistä!

Valitsemasi kaaso tai kaasot toimivat sinun tukipilareinasi häiden sekä niiden valmisteluiden aikana. Valitse siis lähellesi tärkeitä ihmisiä, joilla on häiden suunnittelun kannalta olennaisia taitoja.

Kaasojen olennaiset taidot

Riippumatta ystävyytenne kestosta tiedät varmasti melko hyvin, minkälaisia persoonia ystäväsi ovat. Ystävien ominaisuuksia on hyvä miettiä etukäteen ja pohtia kuinka he suoriutuvat tyypillisistä kaasojen tehtävistä ennen hääpäivää ja sen aikana.

Luottamus on tärkeää!

Valitse kaaso, johon voit luottaa ja joka tuntee sinun makusi. Valitse henkilö, jonka tiedät auttavan sinua erinäisissä tehtävissä ennen häitä ja niiden aikana. Hyvä kaaso osaa itsenäisesti tehdä päätöksiä pikkuasioiden suhteen ja vähentää sinun stressimäärääsi. On tärkeää, että voit luottaa kaasoosi, jotta voit nauttia täysillä myös häiden järjestelyvaiheesta.

Valitse kaaso, joka on sinua varten eikä toisin päin

Vältä valitsemasta kaasoa, joka kaipaa paljon huomiota ja haluaa yleensä tehdä kaikki päätökset oman päänsä mukaan. Kyseessä on sinun päiväsi ja kaasosi tehtävä on toimia ainoastaan sinun tahtosi mukaan.

Valitse asialleen omistautunut henkilö

Valitse kaasoksesi henkilö, jonka kanssa voit jakaa, murehtia ja ratkaista asioita. Joku, joka on sinua varten, jaksaa kuunnella sinua ja osoittaa suurta omistautumista sinun asiallesi.

Äla valitse kaasoa verisiteen perusteella

Älä koe olevasi velvollinen valitsemaan kaasoasi sukulaisuuden perusteella. On todella upeaa, mikäli haluat siskosi vierellesi, mutta se ei ole mikään pakko.

Hinta

Ikävä kyllä joskus joutuu miettimään hintaa, mikäli haluaa nimittää itselleen useamman kaason. Jos häänne vaatii, että kaikilla kaasoilla on tietynlaiset mekot ja päätätte ne heille ostaa (niin kuin hyviin tapoihin kuuluu), voi tulla melko kalliiksi nimittää useampi ystävä kaasoksi.

Välimatkat

Onko sinun ja kaasosi välillä pitkä välimatka? Saattaako välimatkasta syntyä ongelmia häiden suunnittelun ja toteutuksen kannalta? Näitä asioita kannattaa miettiä, ennen kun pyydät kaukana asuvaa ystävää kaasoksesi.

Aikaa suunnittelulle

Morsiamena sinun tehtäväsi on olla hyvä organisoija, jotta jokainen tietää mitä heiltä odotetaan. Varaa siis suunnittelulle aikaa ja päätä mitkä osa-alueet annat kunkin kaason hoidettavaksi.

Lue lisää

Miksi sileä sormus tulee aina olemaan voittaja

Klassinen, sileä, kultainen vihkisormus on yhtälailla häiden symboli, kuin timanttisormuskin. Tällainen klassinen sormus on aina ajanmukainen.

Ajattomat helmet

On aina tyylikästä sonnustautua helmikoruihin hääpäivänä. Se on samanaikaisesti sekä perinteistä, eleganttia että kaunista.

Näin puhdistat timanttisormuksesi

Harva asia on yhtä kiehtova kuin puhdistettu ja kiillotettu timanttisormus ja sen uskomaton kiilto ja säihky.

Esittelyssä Timanttijahti 2021 -kilpailun voittajat!

Häät ja Juhlat järjestää vuosittain Timanttijahti-kilpailun. Tässä kilpailussa osallistujilla on mahdollisuus voittaa uniikki, toiveidensa mukaisesti suunniteltu vihkisormus arvoltaan 5000 euroa!

Värit ja luonto inspiroi vihkisormusten muotoilua

Kihla- ja vihkisormuksissa suosiota on lisännyt luonnon inspiroima muotokieli sekä pastellinsävyiset värit.

Inspiroidu näistä kaiverrusvinkeistä!

Vihkisormukseen kaiverrettu piiloviesti on äärimmäinen tapa personoida jo yksilöllinen sormuksesi.

Suunnittele unelmasormuksesi

Tässä artikkelissa kerromme uniikkisormuksen suunnitteluprosessista sekä jaamme alan asiantuntijalta aiheesta saamiamme neuvoja.

Huomenlahja – Muisto elämänne onnellisimmasta hetkestä

Huomenlahjan antaminen puolisolle häiden jälkeisenä aamuna on perinne, jota monet pitävät tärkeänä ja oleellisena osana naimisiin menoa.

Put a ring on it

Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Timanttijahdin voittaja on selvillä!

Onnekas voittajamme on Kia Knaapila! Oli erittäin miellyttävä tehtävä soittaa hänelle ja kertoa nämä iloiset uutiset! 

Timanttijahti

Timanttijahti on kisa, jonka Häät ja Juhlat -lehti järjestää yhdessä Suomen ylistetyimpien kultaseppien kanssa. Vastaa kysymyksiin, tutustu mukana oleviin kultaseppiin…

Timantin monet muodot

Oletko koskaan miettinyt, millaisen matkan korussasi komeileva jalokivi on kulkenut, ennen kuin se päätyi yllesi? Jalokivien maailma on kiehtova, mutta…

Suunnittele sormuksesi Schalinsin RingTailorin avulla

Schalins of Sweden tarjoaa avuksesi digitaalisen RingTailor -palvelun, jonka avulla voi itse suunnitella sormuksesi.

Keto korumallisto – Ikuista rakkautta!

Värikkäiden jalokivien Keto sormus voitti vuonna 2017 Vuoden kaunein sormus -kilpailun ja on siitä lähtien herättänyt ihastusta! Kultaseppä Jussi Louesalmen…

Vinkki sormuksen valintaan

Vinkki sormuksen valintaan. Voit löytää tietoa metalleista ja jalokivistä internetistä ja lehdistä, mutta se ei yleensä ole tarpeeksi lopullisen päätöksen..

Kaikki mitä sinun tulee tietää vihkisormuksista

Oletko joskus miettinyt minkä näköisen vihkisormuksen haluat ja maannut unettomana pohtien erilaisia jalokiviä ja hiontoja? Ei mitään hätää – tässä…

Timanttijahdin voittaja on selvillä!

Olemme valinneet suositun Timanttijahti-kilpailumme voittajan!

Rakkauden löytämisen ja unelmasormuksen valitsemisen onni!

Ei ole mitään mukavampaa, kun se, että saamme olla osa onneanne! Swepol on jo 25 vuoden ajan auttanut monia onnellisia…

Unelmat kiteytyvät uniikkisormukseen

Kihla- ja vihkisormusta hankkiessa sormuksen voi valita valmiista mallistoista, tai suunnitella joko osittain tai kokonaan itse.

Pysy ajan tasalla

Kello ei ole pelkästään kaunis asuste hääpäivänä, vaan sen avulla pysyt myös ajan tasalla ja voit seurata aikataulun pitävyyttä.

Silván-timanttikorut

Silván-timanttikorut kertovat ikuisesta ja suuresta rakkaudesta. Sinun rakkaudestasi.

Lumoava Cupid by Katri Niskanen

Katri Niskanen halusi luoda korusarjan, joka yhdistäisi vihkisormuksen ja huomenlahjan lumoavaksi kokonaisuudeksi

Lumoava Love by Katri Niskanen

Love-korusarja sai alkunsa rakkaudesta, maailmankaikkeuden suurimmasta voimasta.

Näin saat unelmiesi sormuksen

Valmistaudu. Mieti jo nyt minkä tyylisen sormuksen haluat, mitä jalokiviä siihen tulee ja mikä hionta puhuttelee sinua.

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Itse vihkimisen, seurustelun ja hääjuhlan sisältävän päivän lisäksi on olemassa useita häihin liittyviä järjestelyjä joista tässä käymme läpi tavallisimmat.

Lue Lisää

Valmistaudu pandemian jälkeisiin juhlallisuuksiin

Joistakin häävieraista muiden ihmisten lähellä seisominen voi tuntua jopa pelottavalta.

Lue Lisää

Kuka tekee mitäkin häissä?

Häiden järjestelyjä varten on tärkeä valita muutama tärkeä avainhenkilö. Nämä henkilöt saavat tietyn vastuun ja tehtävän hoidettavakseen hääpäivänänne. Mutta keitä…

Lue Lisää

Häiden vuosipäivät

Häiden vuosipäiviä juhlistetaan muistellaksemme miksi menimme naimisiin. Tämä on erityinen päivä, jonka voimme omistaa toisillemme ja hieno tilaisuus osoittaa rakkauttamme.

Lue Lisää

Hääjuhlaetikettejä

Millaisia hääjuhlaetikettejä hääjuhlaan kuuluu? Olemme listanneet tähän muutamia perinteisen kaavan etikettejä sekä hääparille että häävieraille.

Lue Lisää

Valitse kaasosi huolella

tämän nimityksen mukana tulee myös tietty vastuu. Jaamme tässä artikkelissa muutaman ajattelun arvoisen huomion, joita kannattaa pohtia kaasoja valitessa.

Lue Lisää

Etiketti ja toimintavinkkeja haavieraille

Mitä tämä tarkoittaa sinulle vieraana, miten tulee tai ei tule käyttäytyä? Me annamme sinulle vastaukset!

Lue Lisää

Häävieraalle – Näin budjetoit hääsesongin

Kaikille häävieraille, jotka kamppailevat tulevan kauden häälahjabudjetin kanssa

Lue Lisää

Täydellinen opas seremoniamestarin tehtävään

Paras ystäväsi tai siskosi/veljesi on menossa naimisiin ja sinun kohdallesi on langennut seremoniamestarin rooli. Tämä on kunniatehtävä, joka osoittaa, että…

Lue Lisää

Täydellisen päivän etiketti

Häiden suhteen on olemassa paljon erilaisia tapoja ja perinteitä. Mitkä näistä kannattaa toteuttaa, ja mitä vieraan tulee tietää hääetiketistä?

Lue Lisää