Lahjalistan kirjoittamisen taito

On tullut aika lähettää kutsut häävieraille. Kirkko ja juhlapaikka on varattu, päivämäärä on tiedossa, ja nyt jäljellä on vain lahjalistan laatiminen. Tässä vinkkejä siihen, miten voitte tehdä täydellisen häälahjan löytämisestä helpompaa sekä itsellenne että vieraillenne.

Teksti: Anna Storm Kuvat: Adobestock.com

Suurin lahja on olla mukana juhlassa. Näin saattaa joskus lukea myös kutsukortissa, mutta jos olemme täysin rehellisiä, on lahjojen saaminen ja avaaminen myös aivan ihanaa. Häälahjalistan laatiminen voi kuitenkin olla hankalaa. Mitä oikeastaan toivoisi, missä hintaluokassa lahjojen pitäisi liikkua, ja miten voi varmistaa sen, ettei lopulta saa häälahjaksi neljää samanlaista kristallimaljakkoa? Vastataksemme kysymyksiin olemme jakaneet prosessin muutamaan yksinkertaiseen vaiheeseen.

Tiedota

Ensimmäinen vaihe on tiedottaa vieraitanne siitä, että teillä on olemassa lahjalista helpottamassa lahjojen valintaa ja varmistamassa, että saatte jotakin, jota olette todella toivoneet. Yksi vaihtoehto on kirjoittaa tieto lahjalistasta kutsuun, toinen mahdollisuus on ohjata vieraat häitänne varten luomillenne verkkosivuille, josta lahjalista löytyy sähköisessä muodossa.

Laadi lista

Lahjalistan voi laatia monin eri tavoin. Tavallisin tapa on jaotella lista eri kategorioihin. Kategoriat voivat määräytyä esimerkiksi kauppojen tai hintaluokkien mukaan. Jos laaditte listan hintaluokkien mukaan, jakakaa lista kolmeen osaan. Varmistakaa, että jokaisessa hintaluokassa on vaihtoehtoja ja huomioikaa, että vieraat voivat hankkia yhdessä kimppalahjoja, jotta saavat hankittua niitä vähän arvokkaampia lahjoja. Lahjatoiveiden jaottelu hintaluokkien mukaan on melko sujuvaa, mutta pitäkää mielessänne, että toiset vieraista saattavat pahoittaa mielensä, jos heillä ei ole mahdollisuutta hankkia kalliimpiin kategorioihin listattuja lahjoja.
Jos päädytte jaottelemaan listan jollakin muulla tavalla, voitte tehdä jaon eri ostopaikkojen tai tuoteryhmien mukaan. Tuoteryhmistä suosittuja ovat kodintavarat, matkustus ja kauneus. Rahan pyytäminen lahjaksi saattaa luoda paineita vieraillenne. Jos kuitenkin päädytte pyytämään rahaa, laittakaa kutsun mukaan kirjekuori rahalahjaa varten, jotta lahjoitukset voidaan pitää anonyymeina.

Lista kauppaan vai verkkoon?

Jos useimmat vieraanne ovat samalta paikkakunnalta, voi olla hauska idea jättää lahjalista johonkin tiettyyn kauppaan. Ilmoittakaa vieraillenne, missä kaupassa/kaupoissa lahjalistanne on, jotta vieraanne voivat mennä tutustumaan listaan. Kaupan henkilökunta auttaa lahjan hankinnassa ja merkitsee ostetut lahjat listaan.

Jos vieraanne tulevat monilta eri paikkakunnilta, voi olla kätevämpää laatia sähköinen lahjalista internetiin. Jos luotte häitänne varten omat kotisivut, on lahjalista helppo ladata sivuille vieraidenne nähtäville. Varmistakaa, että teillä on joku lahjalistasta vastaava henkilö (vaikkapa bestaman tai kaaso), jolle vieraanne ilmoittavat lahjahankinnoistaan ja joka sitten merkitsee hankitut lahjat listaan.
Monet verkkokaupat ja foorumit tarjoavat nykyään mahdollisuuden sähköisen lahjalistan luomiseen heidän sivuilleen.

Lahjojen avaaminen

Jos päädytte laittamaan lahjalistanne internetiin, on sille joka tapauksessa hyvä nimetä joku vastuuhenkilö. Sen lisäksi, että vastuuhenkilö pitää listan ajan tasalla, hän voi olla vastuussa myös lahjojen avaamisesta. Lahjojen avaaminen vaatii hieman valmistelua, ja lahjavastaava voi varmistaa, että pakettia on jo ehkä hieman avattu ennen kuin hääpari käy sen kimppuun. Samoin on hyvä pitää listaa siitä, mikä lahja kultakin vieraalta on satu. Lahjojen avaaminen voi viedä paljon aikaa, joten on hyvä ylläpitää melko nopeaa tahtia ja tehdä avaamisesta hauska osa juhlaa.

Vieraan on aina hauska olla seuraamassa lahjojen avaamista. Lahjat voidaan avata hääjuhlassa, tai sitten vieraat voidaan koota juhlia seuraavana aamuna yhteiselle brunssille, jossa lahjat avataan.

 

Lue lisää

20 parasta kappaletta häävalssiksi

Ettekö ole vielä päättäneet häätanssinne musiikkia? Älä huoli, sillä olemme löytäneet suosikkikappaleemme kautta aikojen.

Häät Toscanassa!

Linda ja Björn sanoivat toisilleen ’tahdon’ Toscanan auringon alla ja tässä artikkelissa esittelemme hääpäivän kauniit kuvat!

Häät eri kulttuureissa – Hindulaisuus

Eri kulttuurien kohdatessa saavat hääperinteetkin uusia piirteitä ja muuntuvat. Oletko saanut kutsun häihin, jotka järjestää eri kulttuurin tai uskonnollisen taustan…

Vegaaninen häämenu

Vegaaninen menu on täynnä väriä ja mielikuvitusta. Tässä 12 vinkkiä inspiroivaan, vegaanikeittiön häätarjoiluun.

Sosiaalinen media ja kuvien jakaminen

Sosiaalisen median käyttö häiden yhteydessä voi olla haastavaa vieraille. Saako puhelinta käyttää juhlan aikana? Saako kuvia julkaista ennen hääparia tai…

Talvihäät – kaikki mitä haluat tietää

Haaveiletko valkoisista talvihäistä, joissa luonto on keskiössä? Tässä tulee kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää!

Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä…

Viehättäviä ja ihania hääsäveliä

Monelle vastanaineelle hääjuhlan musiikki on erittäin tärkeää, mutta kannattaako sijoittaa elävään musiikkiin vai luoda soittolistat itse?

21 vinkkiä hääsuunnitteluun

Hääjuhlan suunnittelu on ihanaa ja hauskaa, mutta ajoittain myös stressaavaa ja vaativaa. Tässä tulee 21 vinkkiä, jotka helpottavat hääsuunnittelua!

Saavu juhliin tyylillä

Tässä artikkelissa jaamme muutaman luovan idean koskien hääjuhlien kuljetusta.

9 vinkkiä – näin saatte enemmän irti hääjuhlasta!

Hääjuhlien suunnitteleminen on uskomattoman ihanaa – pitäkää huoli, että teette hääjuhlastanne ikimuistoisen kokemuksen vieraillenne!

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Itse vihkimisen, seurustelun ja hääjuhlan sisältävän päivän lisäksi on olemassa useita häihin liittyviä järjestelyjä joista tässä käymme läpi tavallisimmat.

Häiden järjestäminen keskellä viikkoa

Häiden järjestäminen keskellä viikkoa - monet lauantait tulevat olemaan täyteen varattuja.

Valitse kaasosi huolella

tämän nimityksen mukana tulee myös tietty vastuu. Jaamme tässä artikkelissa muutaman ajattelun arvoisen huomion, joita kannattaa pohtia kaasoja valitessa.

9 vinkkiä onnistuneeseen hääpäivään

Ennen hääpäivää suurin osa morsiamista jännittää eniten sitä, että jokin menee pieleen itse hääpäivänä. Mutta älä huoli, tässä artikkelissa annamme…

7 uniikkia vinkkiä hääjuhlien ohjelmaan

Oletko kyllästynyt vihjesuunnistukseen ja livebändiin? Tässä tulee 7 erityistä vinkkiä häävieraittenne viihdyttämiseksi.

Hääpäivän aikataulutus

Häitä suunnitellessa kannattaa luoda hääpäivälle aikataulu, jota noudattaa. Mihin aikaan vihkiminen tapahtuu ja milloin on valokuvauksen aika?

Hääruokailun trendit

Miltä näyttää hääpäivällinen vuonna 2020? Mitkä maut ovat sesongin suosituimpia? Valitako kolmen ruokalajin päivällinen vai perinteinen buffet?

Minäkö bridezilla?

Järkevä morsian on kuin hyvä pomo: hän on omistautunut työlleen, mutta osaa delegoida tehtäviä myös muille ja vaihtaa välillä vapaalle-kin.…

Mira & Ilari

Vaikka alussa sade sotkikin hieman suunnitelmiamme, päivästä tuli lopulta ikimuistoinen ja ennen kaikkea meidän näköinen.

Calligraphen tarjoaa kaiken tarvittavan suureen päiväänne!

Haastattelussamme on hääasiantuntija Anna Thunell, joka toimii Creative Directorina ja osaomistajana Calligraphenilla. Calligraphen on pohjoismaiden suurin hääjuhlien painotuotteiden ja koristeiden…

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Lahjalistan kirjoittamisen taito

Tässä vinkkejä siihen, miten voitte tehdä täydellisen häälahjan löytämisestä helpompaa sekä itsellenne että vieraillenne.

Lue Lisää

Aika kirjoittaa toivelista

kuinka lahjalista tulisikaan oikein laatia ja millaisia kirjoittamattomia sääntöjä tähän liittyy?

Lue Lisää

Osoita arvostuksesi hääsaattueelle

Osoittakaa arvostuksenne antamalla heille kauniit lahjat.

Lue Lisää

Huomenlahja – Muisto elämänne onnellisimmasta hetkestä

Huomenlahjan antaminen puolisolle häiden jälkeisenä aamuna on perinne, jota monet pitävät tärkeänä ja oleellisena osana naimisiin menoa.

Lue Lisää

Häälahjojen top 10

Onko sinut kutsuttu häihin ja pelkäät antavasi aivan vääränlaisen lahjan? Ei hätää, tässä tulee hyviä vinkkejä.

Lue Lisää

Häävieraalle – Näin budjetoit hääsesongin

Kaikille häävieraille, jotka kamppailevat tulevan kauden häälahjabudjetin kanssa

Lue Lisää

Elegantit häälahjat ja juhlapukeutuminen

Sisustamisen ja muodin erikoisliike Laura Ashley tarjoaa niin upeita häälahjoja, kuin kaunista naisten muotiakin hääpäivää varten.

Lue Lisää

Lahjaideoita hääparille!

Mitä aiotte antaa lahjaksi hääparille? Tässä muutamia ihania deoita! Ja jos sinä olet itse menossa naimisiin, ja näet jotain mikä…

Lue Lisää