Lahjalistan kirjoittamisen taito

On tullut aika lähettää kutsut häävieraille. Kirkko ja juhlapaikka on varattu, päivämäärä on tiedossa, ja nyt jäljellä on vain lahjalistan laatiminen. Tässä vinkkejä siihen, miten voitte tehdä täydellisen häälahjan löytämisestä helpompaa sekä itsellenne että vieraillenne.

Teksti: Anna Storm  Foto: shutterstock.com

Suurin lahja on olla mukana juhlassa. Näin saattaa joskus lukea myös kutsukortissa, mutta jos olemme täysin rehellisiä, on lahjojen saaminen ja avaaminen myös aivan ihanaa. Häälahjalistan laatiminen voi kuitenkin olla hankalaa. Mitä oikeastaan toivoisi, missä hintaluokassa lahjojen pitäisi liikkua, ja miten voi varmistaa sen, ettei lopulta saa häälahjaksi neljää samanlaista kristallimaljakkoa? Vastataksemme kysymyksiin olemme jakaneet prosessin muutamaan yksinkertaiseen vaiheeseen.

TIEDOTA.
Ensimmäinen vaihe on tiedottaa vieraitanne siitä, että teillä on olemassa lahjalista helpottamassa lahjojen valintaa ja varmistamassa, että saatte jotakin, jota olette todella toivoneet. Yksi vaihtoehto on kirjoittaa tieto lahjalistasta kutsuun, toinen mahdollisuus on ohjata vieraat häitänne varten luomillenne verkkosivuille, josta lahjalista löytyy sähköisessä muodossa.

LAADI LISTA
Lahjalistan voi laatia monin eri tavoin. Tavallisin tapa on jaotella lista eri kategorioihin. Kategoriat voivat määräytyä esimerkiksi kauppojen tai hintaluokkien mukaan. Jos laaditte listan hintaluokkien mukaan, jakakaa lista kolmeen osaan. Varmistakaa, että jokaisessa hintaluokassa on vaihtoehtoja ja huomioikaa, että vieraat voivat hankkia yhdessä kimppalahjoja, jotta saavat hankittua niitä vähän arvokkaampia lahjoja. Lahjatoiveiden jaottelu hintaluokkien mukaan on melko sujuvaa, mutta pitäkää mielessänne, että toiset vieraista saattavat pahoittaa mielensä, jos heillä ei ole mahdollisuutta hankkia kalliimpiin kategorioihin listattuja lahjoja.
Jos päädytte jaottelemaan listan jollakin muulla tavalla, voitte tehdä jaon eri ostopaikkojen tai tuoteryhmien mukaan. Tuoteryhmistä suosittuja ovat kodintavarat, matkustus ja kauneus. Rahan pyytäminen lahjaksi saattaa luoda paineita vieraillenne. Jos kuitenkin päädytte pyytämään rahaa, laittakaa kutsun mukaan kirjekuori rahalahjaa varten, jotta lahjoitukset voidaan pitää anonyymeina.

LISTA KAUPPAAN VAI VERKKOON?
Jos useimmat vieraanne ovat samalta paikkakunnalta, voi olla hauska idea jättää lahjalista johonkin tiettyyn kauppaan. Ilmoittakaa vieraillenne, missä kaupassa/kaupoissa lahjalistanne on, jotta vieraanne voivat mennä tutustumaan listaan. Kaupan henkilökunta auttaa lahjan hankinnassa ja merkitsee ostetut lahjat listaan.

Jos vieraanne tulevat monilta eri paikkakunnilta, voi olla kätevämpää laatia sähköinen lahjalista internetiin. Jos luotte häitänne varten omat kotisivut, on lahjalista helppo ladata sivuille vieraidenne nähtäville. Varmistakaa, että teillä on joku lahjalistasta vastaava henkilö (vaikkapa bestaman tai kaaso), jolle vieraanne ilmoittavat lahjahankinnoistaan ja joka sitten merkitsee hankitut lahjat listaan.
Monet verkkokaupat ja foorumit tarjoavat nykyään mahdollisuuden sähköisen lahjalistan luomiseen heidän sivuilleen.

LAHJOJEN AVAAMINEN.
Jos päädytte laittamaan lahjalistanne internetiin, on sille joka tapauksessa hyvä nimetä joku vastuuhenkilö. Sen lisäksi, että vastuuhenkilö pitää listan ajan tasalla, hän voi olla vastuussa myös lahjojen avaamisesta. Lahjojen avaaminen vaatii hieman valmistelua, ja lahjavastaava voi varmistaa, että pakettia on jo ehkä hieman avattu ennen kuin hääpari käy sen kimppuun. Samoin on hyvä pitää listaa siitä, mikä lahja kultakin vieraalta on satu. Lahjojen avaaminen voi viedä paljon aikaa, joten on hyvä ylläpitää melko nopeaa tahtia ja tehdä avaamisesta hauska osa juhlaa.
Vieraan on aina hauska olla seuraamassa lahjojen avaamista. Lahjat voidaan avata hääjuhlassa, tai sitten vieraat voidaan koota juhlia seuraavana aamuna yhteiselle brunssille, jossa lahjat avataan.