Hääjuhlat pääosassa

Elämäsi juhlat lähestyvät vauhdilla. Mutta mitä pitäisi tehdä, jotta vieraat – kaikki vieraat – nauttisivat juhlista?

Text: Jeanette Henriksson Foto: Shutterstock

Hääpari on yleensä valinnut häidensä vieraat huolella. Siksi hääpari tietenkin haluaa, että vierailla on hauskaa häissä. Hääpari haluaa jakaa ilonsa ja muistonsa läheistensä kanssa.

Millaisia eri ohjelmanumeroita häissä sitten voi olla? Häät ja Juhlat -lehti on haastatellut sekä tulevia hääpareja että ohjelmatoimistoa. Näiden keskustelujen perusteella olemme laatineet ehdotuksen, joka sisältää hauskaa ohjelmaa ja toimintaa. Se, millaista ohjelmaa omiin häihinne valitsette, on tietysti teidän asianne, mutta pitäkää mielessä, että kaikki eivät nauti samanlaisista asioista. Häävieraita ei myöskään koskaan tulisi pakottaa mukaan mihinkään. Hyvä vaihtoehto on valita sellaista toimintaa, joka sopii mahdollisimman monille. On myös mahdollista jakaa häävieraat eri ryhmiin. Yhdessä ryhmässä voivat olla esimerkiksi nuoremmat, samantyyppisestä toiminnasta kiinnostuneet vieraat ja toisessa ryhmässä hieman vanhemmat vieraat.

Tietysti olisi parasta, jos hääjuhlan ohjelmaan osallistuisivat kaikki vieraat, mutta jos haluatte häihinne esimerkiksi leikkejä, niiden toteuttaminen voi olla hankalaa, jos kaikki vieraat eivät pysty osallistumaan. Kokemus on osoittanut, että erilaisten leikkien seuraaminen on vähintään yhtä hauskaa kuin niihin osallistuminen, eli kaikkien ei tarvitsekaan mahtua mukaan. Tärkeintä on, että te hääparina olette vastuussa ohjelmasta ja hauskanpidosta. Jos joku muu vastaa häidenne ohjelmasta, käykää se huolella läpi, jotta tiedätte tarkalleen, mitä häissänne tapahtuu. Tämä ei tietenkään takaa sitä, että teille kerrottaisiin aivan kaikki, ehkä teitä odottaa yllätys. Yksityiskohdat voittekin jättää häidenne ohjelmasta vastaavan ihmisen harteille.

Musiikki
Musiikkivalinnoilla voi helposti joko pelastaa tai pilata juhlan kuin juhlan. Parhaan musiikkielämyksen takaa live-esiintyjä. Trubaduuri, joka soittaa monipuolista musiikkia ja jolle vieraat voivat esittää toiveita, on yleensä onnistunut valinta. Toinen vaihtoehto on DJ, joka soittaa tilaisuuteen sopivaa musiikkia ja tuntee yleisönsä. Ehkäpä trubaduuri voisi olla paikalla, kun vieraat kokoontuvat yhteen nauttimaan alkumaljaa, ja osallistua juhlan alkuun. Myöhemmin illalla hän voisi tehdä tilaa DJ:lle, joka villitsee vieraat tanssimaan. Siten saatte hieman rauhallisempaa ohjelmaa niille vieraille, jotka eivät ole kaikkein villeimpiä eivätkä halua tanssia koko yötä. Ja ne, jotka haluavat tanssia, saavat todella lyödä kannat kattoon. Lyhyesti sanottuna, jokaiselle jotakin.

Leikit
Leikeillä saadaan häihin hauskaa ohjelmaa. On kuitenkin tärkeää, että vieraat eivät tunne oloaan pakotetuksi osallistumaan. Hääpari kuitenkin tuntee vieraansa ja tietää, millaiset leikit sopivat heidän hääseurueelleen. Kaikkien ei tarvitse osallistua joka leikkiin. Kuten sanottua, on yhtä hauskaa olla yleisössä.

Leikki, joka on hauska hääjuhlissa ja joka sopii suuriin juhliin, on ”tehtävä lautasen alla”. Jokainen vieras saa oman tehtävän, jonka ohjeet löytyvät hänen lautasensa alta. Tehtävät ovat erityyppisiä ja hauskoja. Tehtävät voivat olla esimerkiksi tällaisia: ”Kommentoi kaikkea sananlaskulla, ja jos se on tarpeen, keksi oma sananlaskusi.”, ”Keskeytä puhuja ja ala puhua omista kouluajoistasi, usein. ”, ”Totea aina sopivan tilaisuuden tullen ’Ennen kaikki oli paremmin!’”, ”Varasta ruokaa pöytänaapuriltasi.” Tällaiset tehtävät huvittavat ja keventävät tunnelmaa päivällisen aikana ja juhlapuheiden välissä.

Muita hauskoja leikkejä ovat esimerkiksi musavisa tai visa, joka käsittelee morsiusparia. Voitte jakaa vieraat joukkueisiin istumapaikkojen perusteella, ja sitten he voivat kilpailla keskenään. Hauska ohjelmanumero, joka vapauttaa tunnelmaa ja saa vieraanne tutustumaan toisiinsa. Hauska ja yllättävä ohjelmanumero voivat olla myös laulavat tarjoilijat. Juhlan alussa he käyttäytyvät kuin ketkä tahansa tarjoilijat, eikä kukaan osaa aavistaa mitään. Myöhemmin he alkavat ensin käyttäytyä hieman oudosti, jopa ilkeästi ja lopulta aloittavat laulunsa ja esityksensä.
Voitte myös suoda vieraillenne mahdollisuuden jalkojen verryttelyyn järjestämällä kysymyspolun. Kysymykset voivat liittyä teihin pariskuntana. Myöhemmin illalla voi karaoke olla hauska ohjelmanumero. Tällaisten ohjelmanumeroiden on kuitenkin oltava vapaaehtoisia, paitsi jos koko porukka laulaa yhdessä. Onnistuneen hääjuhlan takaa oikeanlainen ohjelma, joka sopii kaikille vieraille. Ette kuitenkaan voi aina miellyttää kaikkia, aina on joku, jota ohjelma ei miellytä. Unohtakaa sellaiset vieraat ja keskittykää niihin, joiden kanssa voitte pitää hauskaa. Vierailla on aina mahdollisuus valita; joko he voivat nauttia ja pitää hauskaa tai sitten eivät. Te ette voi valita vieraidenne puolesta. Voitte vain huolehtia siitä, että teillä on hauskaa, vaihtelevaa ja ikään katsomatta vieraille sopivaa ohjelmaa. Jos tunnette olonne epävarmoiksi, ottakaa yhteyttä ohjelmatoimistoon, joka pystyy auttamaan teitä erinomaisen hääohjelman toteuttamisessa. Onnea juhliinne!