Kaikki mitä sinun tulee tietää vihkisormuksista

Vihkisormukset

Oletko joskus miettinyt minkä näköisen vihkisormuksen haluat ja maannut unettomana pohtien erilaisia jalokiviä ja hiontoja? Ei mitään hätää – tässä artikkelissa, jota kutsumme Suureksi vihkisormuskouluksi annamme sinulle kaiken tarvitsemasi tiedon!

Teksti: Anna Storm Kuvat: Adobestock.com

Kaikki mitä sinun tulee tietää vihkisormuksist

Ei ole mitään tiettyä vastausta sille, miltä vihkisormuksen tulee näyttää. Päätös on jokaisen oman maun mukainen. Vihkisormusmuoti muuttuu kuitenkin koko ajan ja sinun on aina mahdollisuus valita joko uusien trendien mukainen sormus tai ajaton vaihtoehto.

Löydä vihkisormuksesi

Sinulla on ehkä jo ajatus siitä, miltä unelmasormuksesi näyttää? Pidä unelmasi ja tämä tieto-opas mielessäsi vieraillessasi kultasepän luona. Kultaseppä puolestaan auttaa sinua tekemään unelmastasi totta. Tämän päivän kultasepät ovat todellisia taitureita omalla alallaan ja heidän kokemuksensa ja taitonsa avulla he luovat juuri sen sormuksen, josta olet aina haaveillut.

Jalokivet

Jalokivi on kivi, joka on kovaa, kaunista, voimakasväristä ja läpikuultavaa materiaalia. Jalokiveä ei yleensä käytetä koruna sen luonnollisessa muodossa, vaan vasta kun kivi on hiottu ja saanut kiillotuksen. Voit valita mieleisesi hionnan useiden vaihtoehtojen joukosta. Kerromme lisää erilaisista hionnoista myöhemmin artikkelissa. Hionta antaa jalokivelle uuden värin ja tuo paremmin esiin läpikuultavuuden, joka on erityinen juuri jalokiville. Jalokiven laji määrittelee, mikä hionta sille sopii parhaiten ja suurimpana määrittelijänä on kiven kovuus. Jos haluat päivittäin käytettävän sormuksen, kannattaa sinun valita suuremman kovuusasteen kivi. Suosituimpia jalokiviä ovat:

 • Timantti
 • Rubiini
 • Safiiri
 • Smaragdi
 • Turmaliini

Voittamaton timantti

Timantti on tosiaan lahja äiti maalta – timantit muodostuvat kristallisoidusta hiilestä syvällä maan uumenissa ja nousevat sitten maan pintaan. Sana ”timantti” tulee kreikan kielen sanasta adamas, joka tarkoittaa voittamatonta. Timantti on jalokivi ja yksi luonnon vahvimmista materiaaleista. Hiomatonta timanttia kutsutaan raakatimantiksi. Timanteissa on erilaisia väriskaaloja (vaaleanpunaisesta kultaan ja lähes läpikuultavaan), joista puhtaimmat merkitään R-kirjaimella (R = River). Timantit jaotellaan myös eri kirkkausluokkiin, joista hienoin merkitään kirjainyhdistelmällä ”FL” (flawless).

Timantit arvotetaan neljän ominaisuuden perusteella. Näitä kutsutaan timantin 4C:ksi. Carat (paino), Clarity (puhtaus), Color (väri) ja Cut (hionta).

 

Vihkisormukset

Hionnat

Tavallisin timanttiin käytetty hionta on briljanttihionta, joka antaa timantille upean valonheijastuskyvyn, eli loiston. Tässä erilaisia hiontoja:

 • Briljanttihionta, antaa timantille upean loiston.
 • Prinsessahionta, neliömäinen ja tavallinen, vaikuttava tietynmuotoisissa istutuksissa, hyvä loisto.
 • Smaragdihionta, harvinainen, huonompi loisto kuin hiotuissa timanteissa yleensä.
 • Tyynyhionta, tyynynmuotoinen hionta, jolla melko hyvä loisto.
 • Sydämen muotoinen hionta, pääsee oikeuksiin suuremmassa kokoluokassa, voi omata hyvän loiston, jos on hyvin hiottu.
 • Markiisihionta, jota kutsutaan myös Navette -hionnaksi, on pitkulaisen muotoinen ja sopii hienosti myös muiden kivien kanssa.
 • Flanders -hionta, on hiontamuoto, joka antaa erittäin hyvän loiston. Hionta on vaikea tehdä, mutta se antaa fantastisen loiston ja kiillon.
 • Baguette -hionta, omaa pienemmän loiston ja sitä käytetään usein sivukivissä.

Metallin valinta

Metallien välillä on hieman valinnanvaraa. Valko-, kelta- ja punakullat ovat suosittuja ja yleisiä. Tässä on lyhyt kuvaus tavallisimmista metalleista:

 • Valkokulta, valkoiset metallit antavat kauniin pohjan timanteille.
 • Keltakulta, perinteinen ja yleisin vihkisormuksissa käytetty metalli.
 • Punakulta, romanttinen, perinteinen ja näyttävä.
 • Platina, suosittu valkoisen värinsä takia, kestävä.
 • Palladium, kestävä metalli, joka ei naarmuunnu tai värjäydy helposti.

Istutukset

Istutus on yhteinen nimitys erilaisille kehyksille, joita käytetään kivien kiinnitykseen sormuksissa. Tässä kuvailemme lyhyesti muutamia: (kruunu edellyttää, että metalli käännetään timantin reunan yli)

 • Kanavaistutus – Kivet on istutettu tiheään riviin, ne on upotettu ja kiinnitetty kruunuin. Tämä istutus on tavallinen allianssisormuksissa ja on käytännöllinen, sillä se ei takerru paitoihin tai muihin tekstiileihin.
 • Tähti-istutus – Kivi kiinnitetään neljän kruunun avulla sormukseen kaiverrettuun tähteen.
 • Caré -istutus – Nelikulmaisia istutuksia, joissa kivet kiinnitetään kruunuilla. Toimii suurinpiirtein samoin kuin kanavaistutus, mutta tässä sormuksessa on vain yksi kivi.
 • Välisilta – Kivet istutetaan kahden metallista valmistetun sillan väliin. Istutus voi koostua useammista kivistä ja sillat voivat olla muodoltaan erilaisia.
 • Krappana/istutuskynsi – Neljän istutuskynnen (krappanan) avulla jalokivi kiinnitetään runko-osan päälle. Tämä on tavallinen istutus yhden ja kolmen kiven sormuksissa.
Vihkisormus

Designin valinta

Sormuksen mallin voi valita monesta eri vaihtoehdosta. Tässä listaamme muutaman tämän päivän yleisimmistä malleista:

 • Allianssisormus – Allianssisormus koostuu yleensä koko sormuksen kiertävistä timanteista, mutta saatavilla on myös puoli- ja yksi neljäsosa-allianssisormuksia sekä muita erilaisia yhdistelmiä.
 • Sileät sormukset – Näitä käytetään useimmiten kihlasormuksina ja yleensä täydennetään vihkisormuksella, joka yleensä tässä tapauksessa on allianssisormus tai yhden kiven sormus.
 • Yhden kiven sormukset, eli solitäärisormukset – Yhden kiven sormus on nimensä mukaisesti sormus, jossa on yksi näyttävä jalokivi. Kyseessä on tänä päivänä erittäin klassisena pidetty ja suosittu vaihtoehto, jota on saatavilla useissa eri hintaluokissa. Hintaan vaikuttaa eniten timantin tai jalokiven koko.
 • Sivukivisormus – Heille, joille yhdellä suurella timantilla koristeltu solitäärisormus ei riitä, sivukivisormus on täydellinen valinta. Tässä mallissa yhdistetään klassinen solitäärisormus allianssisormuksen kanssa blingin maksimoimiseksi kuitenkaan olematta liian uskalias.
 • Kameésormus – Tämän vintage -henkinen sormusmalli koostuu useimmiten yhdestä isosta kivestä (voi olla esimerkiksi rubiini, safiiri tai timantti), jota ympäröi useat pienet kivet.
 • Halo -sormus – Halo -sormus on sormusmalli, jonka juuret ovat 1920-luvulla ja joita nähtiin runsain määrin the Great Gatsby -elokuvassa, joka sijoittuu juuri tuohon aikakauteen. Sormus on saanut nimensä halon, eli valokehän mukaan, joka tässä tapauksessa tarkoittaa kehää pienempiä timantteja, jotka korostavat päätimanttia saaden sormuksen säteilemään uskomattoman voimakkaasti. Sormus sopii erinomaisesti elegantille naiselle, joka pitää eksklusiivisista asioista ja itsensä sekä korujensa esiintuomisesta. Tällaiseen sormukseen sonnustautuneita julkisuuden henkilöitä ovat muun muassa Jessica Alba ja Gwyneth Paltrow.
 • Usean kiven sormus – Aivan kuten nimikin antaa ymmärtää, on kyseessä sormus, jota koristavat useat suuret kivet. Tämän sormuksen voi helposti sekoittaa allianssisormuksen kanssa. Sormusten erona on kuitenkin se, että usean kiven sormuksessa on enintään yhdeksän isompaa kiveä, jotka on kiinnitetty krappanoiden avulla. Allianssisormus puolestaan koostuu useammasta kivestä, jotka on kiinnitetty pavé- tai kanavaistutuksella.

Luo oma vihkisormus

Osaava kultaseppä voi auttaa teitä luomaan omat uniikit vihkisormuksenne. Löytääksenne teidän elämäänne ja sormiinne sopivat sormukset, on pakollista vierailla kultasepän luona. Kultasepän luona voitte kokeilla erityylisiä sormuksia ja katsoa itse miltä sormukset sormissanne näyttävät. Inspiroidu kultasepän valikoimasta ja hyödynnä hänen erikoisosaamistaan. Useimmissa paikoissa teidän on mahdollisuus suunnitella omat ainutlaatuiset vihkisormuksenne, mikä tarkoittaa, että voitte yhdessä kultasepän kanssa valita metallit, jalokivet sekä hionnat sormuksiinne. Tulette toivottavasti kantamaan vihkisormuksianne koko elämänne ajan, joten valitkaa sormukset sydämillänne.

Hyödynnä asiantuntijoiden apu ja varaa aika konsultaatioon!

Lue lisää

Put a ring on it

Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Timanttijahdin voittaja on selvillä!

Onnekas voittajamme on Kia Knaapila! Oli erittäin miellyttävä tehtävä soittaa hänelle ja kertoa nämä iloiset uutiset! 

Kultasepät Andreasen

Tamperelainen Kultasepät Andreasen on kultaseppä Reijo Andreasenin perustama pieni perheyritys, joka on toiminut jo yli 30 vuotta alalla. Liikkeen pääsuunnittelijana…

Timantin monet muodot

Oletko koskaan miettinyt, millaisen matkan korussasi komeileva jalokivi on kulkenut, ennen kuin se päätyi yllesi? Jalokivien maailma on kiehtova, mutta…

Suunnittele unelmasormuksesi RingTailorin avulla

Schalins of Sweden tarjoaa avuksesi digitaalisen RingTailor -palvelun, jonka avulla voi itse suunnitella sormuksesi.

Keto korumallisto – Ikuista rakkautta!

Värikkäiden jalokivien Keto sormus voitti vuonna 2017 Vuoden kaunein sormus -kilpailun ja on siitä lähtien herättänyt ihastusta! Kultaseppä Jussi Louesalmen…

Vinkki sormuksen valintaan

Vinkki sormuksen valintaan. Voit löytää tietoa metalleista ja jalokivistä internetistä ja lehdistä, mutta se ei yleensä ole tarpeeksi lopullisen päätöksen..

Kaikki mitä sinun tulee tietää vihkisormuksista

Oletko joskus miettinyt minkä näköisen vihkisormuksen haluat ja maannut unettomana pohtien erilaisia jalokiviä ja hiontoja? Ei mitään hätää – tässä…

Timanttijahdin voittaja on selvillä!

Olemme valinneet suositun Timanttijahti-kilpailumme voittajan!

Rakkauden löytämisen ja unelmasormuksen valitsemisen onni!

Ei ole mitään mukavampaa, kun se, että saamme olla osa onneanne! Swepol on jo 25 vuoden ajan auttanut monia onnellisia…

Unelmat kiteytyvät uniikkisormukseen

Kihla- ja vihkisormusta hankkiessa sormuksen voi valita valmiista mallistoista, tai suunnitella joko osittain tai kokonaan itse.

Pysy ajan tasalla

Kello ei ole pelkästään kaunis asuste hääpäivänä, vaan sen avulla pysyt myös ajan tasalla ja voit seurata aikataulun pitävyyttä.

Silván-timanttikorut

Silván-timanttikorut kertovat ikuisesta ja suuresta rakkaudesta. Sinun rakkaudestasi.

Lumoava Cupid by Katri Niskanen

Katri Niskanen halusi luoda korusarjan, joka yhdistäisi vihkisormuksen ja huomenlahjan lumoavaksi kokonaisuudeksi

Lumoava Love by Katri Niskanen

Love-korusarja sai alkunsa rakkaudesta, maailmankaikkeuden suurimmasta voimasta.

Näin saat unelmiesi sormuksen

Valmistaudu. Mieti jo nyt minkä tyylisen sormuksen haluat, mitä jalokiviä siihen tulee ja mikä hionta puhuttelee sinua.

Näin suojaat sormuksen

Aivan kuten kaikki muutkin korusi, myös sormuksesi voivat parhaiten säilöessäsi ne erillään muista koruista. Hanki ihana korurasia, jossa jokaiselle sormukselle…

Onnittelemme Timanttijahdin voittajaa!

Ohessa muutama kuva siitä, kun Erika kävi kultasepän luona, jolloin he sunnittelivat sormusta yhdessä. Seuraavasta Häät ja Juhlat –lehdestä löydät…

Andreasenin klassisen kauniit vihkisormukset

Andreasen haluaa tarjota asiakkailleensa sloganinsa mukaisesti Elämäsi Sormuksen, joka kestää aikaa ja katseita!

Story of Love timanttikorumallisto Kultajousesta

Rakkaus on kauneinta mitä meillä on - ja jokainen rakkaustarina on yhtä kaunis. Jokainen hetki, jokainen tunne, jokainen huomionosoitus vahvistaa…

Suunnittele unelmasormuksesi

Haluatko valita sormuksesi valmiiden mallistojen ulkopuolelta? Uniikin vihkisormuksen suunnittelu on viime vuosina kasvattanut suosiotaan. Kyseessä on myös hauska ja mielekäs…

Swepol

Mikä olisi mukavampaa, kuin olla osa teidän onneanne! Olemme toimineet jo 25 vuoden ajan apuna monelle onnelliselle parille, jotka ovat…

Luo oma vihkisormus

Ei ole mitään tiettyä vastausta sille, miltä vihkisormuksen tulee näyttää. Päätös on jokaisen oman maun mukainen. Vihkisormusmuoti muuttuu kuitenkin koko…

Kalevala Korun timanttisormusmallisto

Jo yli 80 vuoden ajan Kalevala Koru on ollut Suomen arvostetuin ja rakastetuin koru. Lähes yhtä pitkät perinteet Kalevala Korulla…

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Put a ring on it

Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Lue Lisää

Timanttijahdin voittaja on selvillä!

Onnekas voittajamme on Kia Knaapila! Oli erittäin miellyttävä tehtävä soittaa hänelle ja kertoa nämä iloiset uutiset! 

Lue Lisää

Kultasepät Andreasen

Tamperelainen Kultasepät Andreasen on kultaseppä Reijo Andreasenin perustama pieni perheyritys, joka on toiminut jo yli 30 vuotta alalla. Liikkeen pääsuunnittelijana…

Lue Lisää

Timantin monet muodot

Oletko koskaan miettinyt, millaisen matkan korussasi komeileva jalokivi on kulkenut, ennen kuin se päätyi yllesi? Jalokivien maailma on kiehtova, mutta…

Lue Lisää

Suunnittele unelmasormuksesi RingTailorin avulla

Schalins of Sweden tarjoaa avuksesi digitaalisen RingTailor -palvelun, jonka avulla voi itse suunnitella sormuksesi.

Lue Lisää

Keto korumallisto – Ikuista rakkautta!

Värikkäiden jalokivien Keto sormus voitti vuonna 2017 Vuoden kaunein sormus -kilpailun ja on siitä lähtien herättänyt ihastusta! Kultaseppä Jussi Louesalmen…

Lue Lisää

Vinkki sormuksen valintaan

Vinkki sormuksen valintaan. Voit löytää tietoa metalleista ja jalokivistä internetistä ja lehdistä, mutta se ei yleensä ole tarpeeksi lopullisen päätöksen..

Lue Lisää

Kaikki mitä sinun tulee tietää vihkisormuksista

Oletko joskus miettinyt minkä näköisen vihkisormuksen haluat ja maannut unettomana pohtien erilaisia jalokiviä ja hiontoja? Ei mitään hätää – tässä…

Lue Lisää

Timanttijahdin voittaja on selvillä!

Olemme valinneet suositun Timanttijahti-kilpailumme voittajan!

Lue Lisää

Unelmat kiteytyvät uniikkisormukseen

Kihla- ja vihkisormusta hankkiessa sormuksen voi valita valmiista mallistoista, tai suunnitella joko osittain tai kokonaan itse.

Lue Lisää