Kaikki mitä sinun tulee tietää vihkisormuksista

Vihkisormukset

Oletko joskus miettinyt minkä näköisen vihkisormuksen haluat ja maannut unettomana pohtien erilaisia jalokiviä ja hiontoja? Ei mitään hätää – tässä artikkelissa, jota kutsumme Suureksi vihkisormuskouluksi annamme sinulle kaiken tarvitsemasi tiedon!

Teksti: Anna Storm Kuvat: Adobestock.com

Kaikki mitä sinun tulee tietää vihkisormuksist

Ei ole mitään tiettyä vastausta sille, miltä vihkisormuksen tulee näyttää. Päätös on jokaisen oman maun mukainen. Vihkisormusmuoti muuttuu kuitenkin koko ajan ja sinun on aina mahdollisuus valita joko uusien trendien mukainen sormus tai ajaton vaihtoehto.

Löydä vihkisormuksesi

Sinulla on ehkä jo ajatus siitä, miltä unelmasormuksesi näyttää? Pidä unelmasi ja tämä tieto-opas mielessäsi vieraillessasi kultasepän luona. Kultaseppä puolestaan auttaa sinua tekemään unelmastasi totta. Tämän päivän kultasepät ovat todellisia taitureita omalla alallaan ja heidän kokemuksensa ja taitonsa avulla he luovat juuri sen sormuksen, josta olet aina haaveillut.

Jalokivet

Jalokivi on kivi, joka on kovaa, kaunista, voimakasväristä ja läpikuultavaa materiaalia. Jalokiveä ei yleensä käytetä koruna sen luonnollisessa muodossa, vaan vasta kun kivi on hiottu ja saanut kiillotuksen. Voit valita mieleisesi hionnan useiden vaihtoehtojen joukosta. Kerromme lisää erilaisista hionnoista myöhemmin artikkelissa. Hionta antaa jalokivelle uuden värin ja tuo paremmin esiin läpikuultavuuden, joka on erityinen juuri jalokiville. Jalokiven laji määrittelee, mikä hionta sille sopii parhaiten ja suurimpana määrittelijänä on kiven kovuus. Jos haluat päivittäin käytettävän sormuksen, kannattaa sinun valita suuremman kovuusasteen kivi. Suosituimpia jalokiviä ovat:

 • Timantti
 • Rubiini
 • Safiiri
 • Smaragdi
 • Turmaliini

Voittamaton timantti

Timantti on tosiaan lahja äiti maalta – timantit muodostuvat kristallisoidusta hiilestä syvällä maan uumenissa ja nousevat sitten maan pintaan. Sana ”timantti” tulee kreikan kielen sanasta adamas, joka tarkoittaa voittamatonta. Timantti on jalokivi ja yksi luonnon vahvimmista materiaaleista. Hiomatonta timanttia kutsutaan raakatimantiksi. Timanteissa on erilaisia väriskaaloja (vaaleanpunaisesta kultaan ja lähes läpikuultavaan), joista puhtaimmat merkitään R-kirjaimella (R = River). Timantit jaotellaan myös eri kirkkausluokkiin, joista hienoin merkitään kirjainyhdistelmällä ”FL” (flawless).

Timantit arvotetaan neljän ominaisuuden perusteella. Näitä kutsutaan timantin 4C:ksi. Carat (paino), Clarity (puhtaus), Color (väri) ja Cut (hionta).

 

Vihkisormukset

Hionnat

Tavallisin timanttiin käytetty hionta on briljanttihionta, joka antaa timantille upean valonheijastuskyvyn, eli loiston. Tässä erilaisia hiontoja:

 • Briljanttihionta, antaa timantille upean loiston.
 • Prinsessahionta, neliömäinen ja tavallinen, vaikuttava tietynmuotoisissa istutuksissa, hyvä loisto.
 • Smaragdihionta, harvinainen, huonompi loisto kuin hiotuissa timanteissa yleensä.
 • Tyynyhionta, tyynynmuotoinen hionta, jolla melko hyvä loisto.
 • Sydämen muotoinen hionta, pääsee oikeuksiin suuremmassa kokoluokassa, voi omata hyvän loiston, jos on hyvin hiottu.
 • Markiisihionta, jota kutsutaan myös Navette -hionnaksi, on pitkulaisen muotoinen ja sopii hienosti myös muiden kivien kanssa.
 • Flanders -hionta, on hiontamuoto, joka antaa erittäin hyvän loiston. Hionta on vaikea tehdä, mutta se antaa fantastisen loiston ja kiillon.
 • Baguette -hionta, omaa pienemmän loiston ja sitä käytetään usein sivukivissä.

Metallin valinta

Metallien välillä on hieman valinnanvaraa. Valko-, kelta- ja punakullat ovat suosittuja ja yleisiä. Tässä on lyhyt kuvaus tavallisimmista metalleista:

 • Valkokulta, valkoiset metallit antavat kauniin pohjan timanteille.
 • Keltakulta, perinteinen ja yleisin vihkisormuksissa käytetty metalli.
 • Punakulta, romanttinen, perinteinen ja näyttävä.
 • Platina, suosittu valkoisen värinsä takia, kestävä.
 • Palladium, kestävä metalli, joka ei naarmuunnu tai värjäydy helposti.

Istutukset

Istutus on yhteinen nimitys erilaisille kehyksille, joita käytetään kivien kiinnitykseen sormuksissa. Tässä kuvailemme lyhyesti muutamia: (kruunu edellyttää, että metalli käännetään timantin reunan yli)

 • Kanavaistutus – Kivet on istutettu tiheään riviin, ne on upotettu ja kiinnitetty kruunuin. Tämä istutus on tavallinen allianssisormuksissa ja on käytännöllinen, sillä se ei takerru paitoihin tai muihin tekstiileihin.
 • Tähti-istutus – Kivi kiinnitetään neljän kruunun avulla sormukseen kaiverrettuun tähteen.
 • Caré -istutus – Nelikulmaisia istutuksia, joissa kivet kiinnitetään kruunuilla. Toimii suurinpiirtein samoin kuin kanavaistutus, mutta tässä sormuksessa on vain yksi kivi.
 • Välisilta – Kivet istutetaan kahden metallista valmistetun sillan väliin. Istutus voi koostua useammista kivistä ja sillat voivat olla muodoltaan erilaisia.
 • Krappana/istutuskynsi – Neljän istutuskynnen (krappanan) avulla jalokivi kiinnitetään runko-osan päälle. Tämä on tavallinen istutus yhden ja kolmen kiven sormuksissa.
Vihkisormus

Designin valinta

Sormuksen mallin voi valita monesta eri vaihtoehdosta. Tässä listaamme muutaman tämän päivän yleisimmistä malleista:

 • Allianssisormus – Allianssisormus koostuu yleensä koko sormuksen kiertävistä timanteista, mutta saatavilla on myös puoli- ja yksi neljäsosa-allianssisormuksia sekä muita erilaisia yhdistelmiä.
 • Sileät sormukset – Näitä käytetään useimmiten kihlasormuksina ja yleensä täydennetään vihkisormuksella, joka yleensä tässä tapauksessa on allianssisormus tai yhden kiven sormus.
 • Yhden kiven sormukset, eli solitäärisormukset – Yhden kiven sormus on nimensä mukaisesti sormus, jossa on yksi näyttävä jalokivi. Kyseessä on tänä päivänä erittäin klassisena pidetty ja suosittu vaihtoehto, jota on saatavilla useissa eri hintaluokissa. Hintaan vaikuttaa eniten timantin tai jalokiven koko.
 • Sivukivisormus – Heille, joille yhdellä suurella timantilla koristeltu solitäärisormus ei riitä, sivukivisormus on täydellinen valinta. Tässä mallissa yhdistetään klassinen solitäärisormus allianssisormuksen kanssa blingin maksimoimiseksi kuitenkaan olematta liian uskalias.
 • Kameésormus – Tämän vintage -henkinen sormusmalli koostuu useimmiten yhdestä isosta kivestä (voi olla esimerkiksi rubiini, safiiri tai timantti), jota ympäröi useat pienet kivet.
 • Halo -sormus – Halo -sormus on sormusmalli, jonka juuret ovat 1920-luvulla ja joita nähtiin runsain määrin the Great Gatsby -elokuvassa, joka sijoittuu juuri tuohon aikakauteen. Sormus on saanut nimensä halon, eli valokehän mukaan, joka tässä tapauksessa tarkoittaa kehää pienempiä timantteja, jotka korostavat päätimanttia saaden sormuksen säteilemään uskomattoman voimakkaasti. Sormus sopii erinomaisesti elegantille naiselle, joka pitää eksklusiivisista asioista ja itsensä sekä korujensa esiintuomisesta. Tällaiseen sormukseen sonnustautuneita julkisuuden henkilöitä ovat muun muassa Jessica Alba ja Gwyneth Paltrow.
 • Usean kiven sormus – Aivan kuten nimikin antaa ymmärtää, on kyseessä sormus, jota koristavat useat suuret kivet. Tämän sormuksen voi helposti sekoittaa allianssisormuksen kanssa. Sormusten erona on kuitenkin se, että usean kiven sormuksessa on enintään yhdeksän isompaa kiveä, jotka on kiinnitetty krappanoiden avulla. Allianssisormus puolestaan koostuu useammasta kivestä, jotka on kiinnitetty pavé- tai kanavaistutuksella.

Luo oma vihkisormus

Osaava kultaseppä voi auttaa teitä luomaan omat uniikit vihkisormuksenne. Löytääksenne teidän elämäänne ja sormiinne sopivat sormukset, on pakollista vierailla kultasepän luona. Kultasepän luona voitte kokeilla erityylisiä sormuksia ja katsoa itse miltä sormukset sormissanne näyttävät. Inspiroidu kultasepän valikoimasta ja hyödynnä hänen erikoisosaamistaan. Useimmissa paikoissa teidän on mahdollisuus suunnitella omat ainutlaatuiset vihkisormuksenne, mikä tarkoittaa, että voitte yhdessä kultasepän kanssa valita metallit, jalokivet sekä hionnat sormuksiinne. Tulette toivottavasti kantamaan vihkisormuksianne koko elämänne ajan, joten valitkaa sormukset sydämillänne.

Hyödynnä asiantuntijoiden apu ja varaa aika konsultaatioon!

Lue lisää

Korut katsojasuosikki Bridgertonissa

Bridgertonin perheestä kertova Netflix-sarja on valloittanut maailman, ja Bridgerton-korut tekevät yhä vaikutuksen!

Huomenlahjoja Schalins of Swedenilta

Inspiroidu kauniista ja eleganteista Schalins of Sweden -koruista!

Schalins of Sweden

Kun olet valinnut ja tilannut kihla- tai vihkisormuksesi meiltä, valmistamme sen käsityönä täysin alusta alkaen.

Princess – kotimainen timattisormusmallisto

Princess timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tästä tunnuksena Princessille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu tunnus ja Design from Finland…

Story of Love – Jokaisella korulla on tarina

Syntyy tarina josta tulee ikuisesti osa elämää. Löydä oma unelmiesi sormus symbolisoimaan juuri teidän rakkaustarinaa – Story of Love

Korutrendit juuri nyt!

Olemme keskustelleet muutamien asiantuntijoiden kanssa ja selvittäneet, mitkä korutrendit ovat tällä hetkellä suosittuja niin kihlasormuksissa, vihkisormuksissa, kuin muissakin hääkoruissa.

Suojele sormustasi!

Vihki- ja kihlasormus ovat sormuksia, joita tulet käyttämään elämäsi jokaisena päivänä. Jotta sormukset pysyisivät kauniina ja kiiltävinä, on tärkeää pitää…

TESTI: Minkälainen kihlasormus täydentää tyyliäsi?

Oletko aina miettinyt minkälainen kihlasormus sopisi sinulle ja kuvaisi persoonaallisuuttasi? Tämä testi antaa siihen vastauksen!

Suokko: Millainen timantti sormukseen?

Suokko Timanttikoruissa on laaja valinnan mahdollisuus timanttien laadun ja harvinaisuusasteiden osalta.

Klassiset kellot miehille ja naisille

Ajaton, klassinen kello on täydellinen lahja sekä naisille että miehille. Tässä meidän suosikkeja!

Löydä täydellinen vihkisormus – Kotimaiset Silván-sormukset

Kotimaiset Silván-sormukset tarjoavat laajan valikoiman vihkisormuksia ja kihlasormuksia laatutietoisille morsiamille ja sulhasille.

Esittelyssä: Timanttijahdin voittaja!

Olemme arponeet upean Timanttijahti -kisan voittajan! Katso tästä kuka voitti!

Kihlasormus jolla saat hänet ikuisesti omaksesi

Mietitkö rakkaasi kosimista? Nämä kihlasormukset saavat hänen silmänsä loistamaan ja hän on ikuisesti sinun.

Kihlasormus ja vihkisormus

Suurta valintaa tehdessä, on monella kysymyksiä koskien sormuksia. Tässä saat vastaukset yleisimpiin kysymyksiin!

Laboratoriotimantti – ekologinen ja edullisempi vaihtoehto

Sormusta etsiessään ja suunnitellessaan hääparin valittavaksi tulee useita tarjolla oleviamateriaalivaihtoehtoja, joista rakentaa unelmiensa sormus.

Put a ring on it

Kumpi sormuksista tulee perinteen mukaan olla arvokkaampi? Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Asiantuntijan vastaukset

Lue lisää saadaksesi tietää, mitkä ovat suosituimpia sormusmalleja tällä hetkellä ja mitä koruja morsiamen ja sulhasen tulisi harkita suureen päiväänsä.

Timantti – jalokivien kuningatar

Ihminen on tuhansien vuosien ajan ihaillut timantin kauneutta ja vielä tänäkin päivänä sitä pidetään jalokivien kuningattarena.

Löydä tiesi täydellisen sormuksen luo

Aiheuttaako nimettömän rengastaminen päänvaivaa? Sormussuo voi olla upottava, varsinkin jos aiheeseen ei ole perehtynyt etukäteen.

Mitä jalokivet kertovat?

Sormuksissa on monia erilaisia ​​kiviä ympäri maailmaa. Mitä eri värit ja kivet tarkoittavat? Annamme sinulle lyhyen esittelyn!

Kaikki mitä sinun tulee tietää miesten kihlasormuksista

Yhä useammat tahot alalla, sekä isommat valmistajat että yksittäiset kultasepät, ovat tarttuneet miesten kihlasormusten lisääntyneeseen kysyntään.

Miksi sileä sormus tulee aina olemaan voittaja

Klassinen, sileä, kultainen vihkisormus on yhtälailla häiden symboli, kuin timanttisormuskin. Tällainen klassinen sormus on aina ajanmukainen.

Ajattomat helmet

On aina tyylikästä sonnustautua helmikoruihin hääpäivänä. Se on samanaikaisesti sekä perinteistä, eleganttia että kaunista.

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Korut katsojasuosikki Bridgertonissa

Bridgertonin perheestä kertova Netflix-sarja on valloittanut maailman, ja Bridgerton-korut tekevät yhä vaikutuksen!

Lue Lisää

Huomenlahjoja Schalins of Swedenilta

Inspiroidu kauniista ja eleganteista Schalins of Sweden -koruista!

Lue Lisää

Schalins of Sweden

Kun olet valinnut ja tilannut kihla- tai vihkisormuksesi meiltä, valmistamme sen käsityönä täysin alusta alkaen.

Lue Lisää

Fenia – moderni laboratoriotimanttisormusmallisto

Fenia on moderni vaihtoehto perinteisille timanttikoruille.

Lue Lisää

Princess – kotimainen timattisormusmallisto

Princess timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tästä tunnuksena Princessille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu tunnus ja Design from Finland…

Lue Lisää

Story of Love – Jokaisella korulla on tarina

Syntyy tarina josta tulee ikuisesti osa elämää. Löydä oma unelmiesi sormus symbolisoimaan juuri teidän rakkaustarinaa – Story of Love

Lue Lisää

Korutrendit juuri nyt!

Olemme keskustelleet muutamien asiantuntijoiden kanssa ja selvittäneet, mitkä korutrendit ovat tällä hetkellä suosittuja niin kihlasormuksissa, vihkisormuksissa, kuin muissakin hääkoruissa.

Lue Lisää

Suojele sormustasi!

Vihki- ja kihlasormus ovat sormuksia, joita tulet käyttämään elämäsi jokaisena päivänä. Jotta sormukset pysyisivät kauniina ja kiiltävinä, on tärkeää pitää…

Lue Lisää

TESTI: Minkälainen kihlasormus täydentää tyyliäsi?

Oletko aina miettinyt minkälainen kihlasormus sopisi sinulle ja kuvaisi persoonaallisuuttasi? Tämä testi antaa siihen vastauksen!

Lue Lisää

Suokko: Millainen timantti sormukseen?

Suokko Timanttikoruissa on laaja valinnan mahdollisuus timanttien laadun ja harvinaisuusasteiden osalta.

Lue Lisää