Barbados

On sitten kyse hääsuunnitelmista tai häämatkakohteesta, Barbados on tavalla tai toisella kaikkien mielissä. Vietettyäni viikon paratiisissa ymmärrän kyllä miksi.

Teksti: Peter Saverman  Kuvat: BTA + Shutterstock

Ensimmäinen aamu alkaa varhain päivärytmillä, joka elää vielä Suomen aikaa. Lentomme laskeutui myöhään edellisenä iltana ja ajettuamme läpi luonnonkauniin saaren, pääsimme hotelliimme Almond Beach Villageen, jossa vietimme viikkomme ensimmäisen puoliskon. Kello oli vähän yli viisi aamulla ja aurinko oli nousemassa, kun kävelin 30 metriä kohti merta ja lähdin lenkille rantaa pitkin kohti läheistä asutusta. Paikalliset asukkaat olivat jo heränneet ja olivat menossa aamu-uinnille. Kaikki, jotka tapasin toivottivat hyvät huomenet. Vaikka olin noin 8000 kilometrin päässä kotoa, tunsin oloni todelle kotoisaksi.

Barbados on pieni saari, jonka pinta-ala on noin kolmasosa Öölannista. Niin karibialaiselta kuin saari tuntuukin, se on oikeasti Atlantissa. Karibianmeri alkaa hieman Barbadoksen länsirannikon ulkopuolelta. Saaren asukkaat ovat sitä mieltä, että he ovat saaneet parhaat puolet molemmista maailmoista, ja minä olen samaa mieltä asiasta. Hotelli sijaitsee saaren länsirannikon pohjoisosassa, ja aamulenkkini aikana saan hyvän käsityksen ympäristöstä. Rantoja, pieniä kyliä ja jättimäisiä luksushuviloita vuorotellen rantaviivan tuntumassa.

Heti aamiaisen jälkeen meitä odottaa opas, joka vie meidät kierrokselle ympäri saarta ja näyttää monia nähtävyyksiä. Meidät, kahdeksan eurooppalaisen joukko, haetaan hotellilta ja jännittyneet ja odottavaiset matkalaiset pakataan autoon. Oppaallamme tuntuu olevan tarina kerrottavana joka ainoasta pienestä kivestäkin pienten kiemurtelevien teiden varsilla ja pelloilla. Ohitammekin viidakkoa muistuttavat seudut nauraen ja vaikuttunein ilmein.

Kaksi kertaa pysähdymme erityisten nähtävyyksien kohdalla: toinen niistä on Barbadoksen korkein kohta ja toinen on rantakaistale Bahtsheba. Kumpikin paikka on saaren sillä puolella, josta näkyy lähes loputtomalta tuntuva Atlantti. Bathshebaa pidetään paikkana, jossa on oikeastaan pakko käydä, jos matkustaa Barbadokselle, sillä sieltä silmien eteen avautuu aivan uskomaton maisema, joka on tuttu monista maisemakorteistakin.

Ei aivan sitä, mitä odotin
Minun täytyy sanoa, että Barbados ei vastannut aivan odotuksiani. Toki se on mielikuvieni kaltainen paratiisisaari, mutta leimallista saarelle on myös maanviljely ja valtaisat sokeriruoko- ja sipuliviljelmät, joita on joka puolella. Tämä yhdistettynä harmoniseen tunnelmaan ja ystävällisiin ihmisiin tekevät Barbadoksesta kokonaisuuden, johon rakastuin. Nauttiessani lounasta yhdessä barbadoslaisen turistitoimistossa työskentelevän tytön kanssa minulta kysyttiin: ”So what do you think of the island so far?”. En oikein tiennyt, miten olisin vastaukseni muotoillut, jotta en olisi väheksynyt mahdollisuuttani vierailla tuossa paratiisissa. Niinpä vastasin: ”It’s not at all what I expected it to be. But in a good way!”. Minun pelkoni siitä, miten vastaukseeni reagoitaisiin suli hetkessä, kun tyttö sanoi: ”That’s what they all say!”

Toki Barbadoksella on taianomaiset rannat ja eksoottista ruokaa, joita siellä odottaakin olevan, mutta saari tarjoaa myös paljon muuta, ja sen eri ulottuvuudet ja kontrastit ovat valtaisat.  Luksuspäivällisten sellaisissa ravintoloissa kuin The Cliff, jossa luksus ja palvelu ovat kaikki kaikessa, vastaparina ovat perjantai-iltojen eloisat kalamarkkinat Oistinsissa. Sinne niin turistit kuin kaikenikäiset paikalliset tulevat nauttimaan mukaansatempaavasta musiikista ja hyvästä ruoasta. Sanonta ”You haven’t seen Barbados until you’ve been to Oistins” puhuu puolestaan.

Kahden meren välissä
Länsirannikon puolella on Karibianmeri, joka on melko tyyni. Tällä puolella saarta voi nauttia trooppisista rannoista ja uimisesta, kun taas toinen puoli saaresta tarjoaa seikkailuja. Kallioisempi itäranta on eläväisemmän Atlantin puolella, ja vaikka rannoilla on ajoittain uintikieltoja, ne vetävät puoleensa surffareita, jotka haluavat nauttia suurista aalloista ja lämpimästä vedestä.

Meressä on paljon kalaa, mikä näkyy saaren ravintoloiden ruokalistoilla. On myös mahdollista lähteä katamaraaniajelulle, jonka aikana voi uida merikilpikonnien kanssa tai retkelle kokeilemaan syvänmerenkalastusta. Eikä kannata heittää hukkaan tilaisuutta tutustua meren pohjaan sukellusveneretkellä 50 metrin syvyyteen, jossa kaikki näyttää todella erilaiselta. Kirkas vesi ja auringonpaiste mahdollistavat sen, että meren pohjasta erottuvat hiekkadyynit ja vanhat laivojen hylyt, jotka jossain vaiheessa katoavat saarta ympäröiviin koralliriuttoihin.

Häät Barbadoksella
Barbados on todella satumainen paikka ja sopii siksi hyvin häiden järjestämiseen tai häämatkan viettämiseen. Trooppisia häitä toivoville on olemassa monia vaihtoehtoja. Teillä on taatusti tarkka käsitys siitä, millainen hääpäivänne pitäisi olla, joten ehkäpä voittekin antaa hotellille tehtäväksi häidenne toteuttamisen. Hotelleilla on itsellään upeita paikkoja, joissa vihkiseremonia voidaan suorittaa, ja heillä on paljon kokemusta häiden järjestämisestä. Hotellien hääkoordinaattorit ovat valmiina varmistamaan, että häänne ovat täydellinen elämys. Kaiketi juuri monipuolinen tarjonta on syynä myös siihen, että monet julkkikset menevät naimisiin Barbadoksella. Yksi käytännön esimerkki, joka nousee esiin sekä hotellihenkilökunnan että saaren asukkaiden puheissa, ovat Tiger Woodsin ja Elin Nordegrenin häät. Paparazzeja ja lehdistöä vältelläkseen he vuokrasivat luksushotelli Sandy Lanen kokonaan omaan käyttöönsä mukaan luettuna hotellin 19-reikäinen golf-rata, 9 tenniskenttää sekä Barbadoksen helikopterikenttä. Vaikka 1,5 miljoonan dollarin budjetti ei ehkä ole aivan teidän ulottuvissanne, voin taata, että myös teille löytyy sopiva tapa järjestää häänne.

Eräällä matkalla kohti jotakin saaren itäpuolen rantaa kohtasin amerikkalaisen hääsuunnittelijan, joka oli valmistelemassa vihkimistä. Hän vahvisti asian, josta muutkin ovat puhuneet: jos haluaa pitää häät rannalla, ei tarvitse täyttää mitään lomakkeita eikä ole olemassa mitään sääntöjä tai rajoituksia, jotka voisivat estää teitä pitämästä häitänne juuri haluamallanne rantakaistaleella. Kaikki rannat ovat julkisia, myös hotellien edustoilla olevat. Häihin rannalla suhtaudutaan huomaavaisesti. Jos haluatte todelliset paratiisihäät, miksi ette pitäisi niitä tässä paratiisissa? Joko häämatkakohteena tai ulkomailla vietettävien häiden pitopaikkana Barbados on todella harkinnan arvoinen vaihtoehto. Muistot elävät kanssanne koko elämänne, samoin Barbados.

barbados 001
barbados 003
barbados 002
barbados 004