Lemmenlaivan kutsu

häämatkaan

Merellä aika pysähtyy, joten mikä olisikaan parempi paikka keskittyä omaan rakkaaseen ja juuri sinetöityyn avioliittoon, kuin aalloilla keinuen. Eri puolilta maailmaa löytyy toinen toistaan uskomattomampia häämatkakohteita, joiden taika piilee siinä, että ne taitetaan risteilyaluksen kyydissä.

Teksti Erika Åkman Kuvat Adobestock.com

Häät ovat harvoin vain yksittäinen juhla. Ne ovat kokonaisuus, joka yleensä alkaa kosinnasta ja päättyy häämatkaan. Siksi häämatkaa voisi kutsua hääjuhlan jälkiruuaksi. Jos hääjuhlaan on liittynyt pienintäkään stressiä tai ahdistusta, matkan aikana siitä kaikesta voi viimeistään hankkiutua eroon.

Tyypillinen häämatka suuntaa romanttiseen kaupunkikohteeseen tai paratiisisaarelle, mutta mitäpä jos sinä suuntaisitkin monipuoliselle risteilylomalle? Suomalaisen korvaan laivaristeily tuo ensimmäisenä mieleen nuhjuisen päiväristeilyn Viroon tai Ruotsiin, mutta tarjolla on paljon muutakin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi seikkailumatka Antarktikselle tai saarihyppely Karibialla?

Häät ja juhlat haastatteli risteilyalan ammattilaista, joka listasi häämatkalaisen parhaat vinkit maailman merille.

 

Lukuisia kohteita

Risteilykeskuksen tuotepäällikkö Henna Koskela kertoo, että romanttiset ja takuuaurinkoiset Karibian risteilyt ovat olleet suomalaisten hääparien suosiossa jo jonkin aikaa. Nyt niiden rinnalle on kuitenkin noussut astetta eksoottisempia kohteita.

-Viime aikoina olemme varanneet häämatkoja esimerkiksi Antarktikselle ja Polynesiaan, Koskela kertoo.

Hääparien onkin hyvä muistaa, ettei Karibian risteily ole häämatkaajien ainut vaihtoehto. Kun ottaa rohkeasti ammattilaiseen yhteyttä saattaa yllättyä, kuinka paljon eri kohdevaihtoehtoja markkinoilla on.

Lämmöstä ja turkoosista merivedestä nauttiva pari voi suunnata vaikka Kreikan saaristoon tai Bermudalle. Viinin ystävät nauttisivat taatusti Reinin jokiristeilystä, johon kuuluu paikalliseen viinitilaan tutustuminen. Aivan uudenlaisiin maisemiin vie Australian rannikolla ja Uuden-Seelannin ympäri seilaava risteily. Myös kaupunkiloman New Yorkissa voi yhdistää risteilyyn.

-Vaihtoehdoista löytyy myös saarihyppely Kreikan saaristossa 50-paikkaisella jahdilla.

Oli kohde mikä hyvänsä, Koskelan mukaan on kaikkein tärkeintä, että häämatka on parin itsensä näköinen.

-Tärkeintä häämatkan valinnassa on kuitenkin aina miettiä pariskunnan omia mieltymyksiä ja ajatuksia ikimuistoisesta matkasta ja yhteisestä kokemuksesta, Koskela toteaa.

Hyvä suunnittelu palkitaan

Hääristeilyn suunnittelu kannattaa aloittaa miettimällä, millainen loma on haaveissa. Kaipaatko kylmään vai lämpimään? Haaveiletko rennosta löhölomasta vai vauhdista ja vaarallisista tilanteista? Vai haluatko kenties sopivan sekoituksen molempia?

Kohdevalintaan vaikuttaa luonnollisesti myös se, kuinka paljon hääparilla on lomapäiviä käytettävänään.

-Jos haluaa mahdollisimman rentouttavan loman, kannattaa valita reitti, jossa on paljon meripäiviä, viihtyisä

hytti ja laivalla sopivat palvelut, Koskela vinkkaa.

-Jos taas kaipaa enemmän elämyksiä ja aktiviteetteja, voi valita risteilyn eksoottisempiin kohteisiin.

Häämatkaksi sopivia risteilyitä löytyy ympäri maailmaa.

Ammattilaisen mukaan häämatkan suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa, kun muukin hääsuunnittelu lyödään käyntiin. Kun varausten kanssa on ajoissa liikkeellä, voi myös säästää pitkän pennin.

Suosituimmat matkat myydään nopeasti loppuun, joten varhaisessa vaiheessa on enemmän valinnanvaraa kohteiden suhteen.

Häämatkan suunnittelussa voi olla hyvä idea kääntyä matkatoimiston puoleen. Matkajärjestelyihin kuuluva stressi ainakin puolittuu, kun osan vastuusta siirtää suosiolla ammattilaisen käsiin. Vaikka internet on pullollaan ihania häämatkaideoita, verkon valikoiman ei pitäisi olla ainoa tietolähteesi.

-Asiantuntijan kanssa työskentely säästää aikaa ja usein myös rahaa, kun kuulee parhaat käynnissä olevat tarjoukset ja miten niitä voi omaan matkaan yhdistää. Monilla risteilyvarustamoilla on myös häämatkalaisille omia etuja, Koskela vinkkaa.

Lapset mukaan matkalle

Risteilykeskuksessa on huomattu, että hääparit lähtevät nykyään entistä useammin häämatkaan yhdessä lasten kanssa. Naimisiin mennään nyt aiempaa iäkkäämpänä, ja hääpareilla on usein jo jälkikasvua olemassa. Koskelan mukaan lapset eivät suinkaan ole hidaste häämatkaa ajatellen, päinvastoin.

-Risteily maailman merillä on lasten kanssa hyvä vaihtoehto häämatkaksi. Kun valitsee oikean laivan ja varustamon, viihtyy matkalla myös lapset. Aikuisilla on matkalla myös omaa aikaa, kun lapset peuhaavat turvallisesti lasten- ja nuorten klubeissa.

Jotta ikimuistoinen hääjuhla saa arvoisensa päätöksen, moni haluaa lähteä häämatkalle välittömästi juhlan jälkeen. Nykyään on kuitenkin aivan yhtä tyypillistä, että häämatkaa lykätään itselle sopivaan ajankohtaan.

Koskelan mukaan häämatkaan lähtemiselle ei ole yhtä ja oikeaa ajankohtaa. Yleensä hääpari saa matkasta eniten irti, kun ainutkertaista matkaa ei yritetä änkeä liian tiukkaan aikahaarukkaan.

 

Matkakassa kuntoon

Risteilyloma mielletään helposti hulppeaksi matkustusmuodoksi, mutta sen ei todellakaan aina tarvitse olla tyyristä. Myös pienellä budjetilla seilaava hääpari voi suunnata häälomalleen merille.

-Esimerkiksi Atlantin ylittävissä risteilyissä keväisin ja syksyisin hinta-laatusuhde on usein todella kohdallaan.

Muutamalla satasella voi saada parin viikon risteilyn ruokailuineen, Koskela sanoo.

Jos taas budjetti on suurempi, risteilyvaihtoehdoissa on mihin sijoittaa. Koskela kehottaa hääparia siinä tilanteessa satsaamaan itseensä ja oman viihtyvyytensä pieniin yksityiskohtiin.

-Siinä tilanteessa voi myös miettiä, mitkä asiat tekevät omasta häämatkasta ikimuistoisen ja panostaa niihin. Voi satsata vaikka ultraluksuslaivaan, parempaan sviittiin tai ainutlaatuisiin kohteisiin ja elämyksiin kohteissa.

Nykyään on erittäin tavallista, että hääparit pyytävät vierailtaan lahjaksi matkarahaa erilaisten kodintavaroiden sijaan. Käytännöllinen tapa onkin hyvä keino kartuttaa budjettia häämatkaa

8 vinkkiä häämatkaan

  1. Aloittakaa suunnittelu ajoissa. Mitä pikemmin olette liikkeellä, sitä todennäköisemmin säästätte myös selvää rahaa. Myös valikoimaa on enemmän.
  2. Puhukaa haaveistanne. Häämatka on yhteisen avioliittonne ensimmäinen retki. Sen ei tulisi olla vain toisen unelmien täyttymys.
  3. Älkää kopioiko muiden matkoja. Vaikka toisten tekemä häämatka saattaa somen perusteella vaikuttaa lähes liian täydelliseltä, keskittykää mieluummin siihen, mitä juuri te kaipaatte
  4. Käyttäkää matkatoimistoa apuna. Matkatoimistossa työskentelee alan rautaisia ammattilaisia, jotka osaavat tehdä hankalistakin haaveista toimivia kokonaisuuksia.
  5. Pysykää budjetissa. Varatkaa riittävästi rahaa myös paikan päälle ja varautukaa myös yllättäviin kuluihin. Romanttinen tunnelma lässähtää helposti, jos rahat loppuvat kesken matkan.
  6. Hoitakaa kotiasiat kuntoon. Häämatkalla ei ole tarkoitus stressata arkiasioista. Kun teette tarvittavat järjestelyt huolella ennen matkaa, voitte myös vaihtaa vapaalle helpommin.
  7. Unohtakaa ennakkoluulot. Kuten millä tahansa matkalla, älkää kasvattako etukäteen liian suuria odotuksia. Kohdatkaa uudet asiat ilolla ja ennakkoluulottomasti, niin saatte häämatkastanne eniten irti.
  8. Keskittykää toisiinne. Muistakaa, että häämatkan tarkoitus on iloita ja nauttia uudesta avioliitosta ja omasta kumppanista, ei jakaa kuvankauniita somekuvia eikä tavoitella täydellisen tasaista rusketusta.

Lue lisää

Unelmien häämatka Euroopassa

Helin Matkat: Suunnitellaan yhdessä juuri teidän näköisenne häämatka. Tutustu vinkkeihimme lemmenlomalle ja inspiroidu!

Häämatka Arubaan

Aruba on fantastinen, pieni paratiisisaari Länsi-Intiassa ja jännittävä matkakohde romanttisille pareille, varsinkin häämatkalaisille!

Lemmenlaivan kutsu

Merellä aika pysähtyy, joten mikä olisikaan parempi paikka keskittyä omaan rakkaaseen ja juuri sinetöityyn avioliittoon, kuin aalloilla keinuen.

Hää- tai vihkimatkalle Intian Valtameren ihastuttaviin saariparatiiseihin

Hiekkarantaan lyövät aallot, tuulessa huojuvat palmut ja vain te kaksi.

Romantiikkaa, harmoniaa ja rentoutumista

Gran Canarialla sijaitsevan majesteettisen Salobre Hotel Resort & Serenityn näköalat ovat henkeäsalpaavat, arkkitehtuuri taianomaista ja palvelu ainutlaatuista.

Autenttista luksusta paratiisisaarella Itä-Afrikassa

Sulje silmäsi ja unelmoi matka paratiisiin. Pemba Island Tansanian itärannikolla tekee tästä unelmasta totta.

Häämatka Malediiveille

Tässä tarjoamme teille matkaoppaan Malediiveille.

Romanttisia kylpyläelämyksiä

Olemme testanneet neljää erilaista pohjoismaista kylpylää jakaaksemme inspiraatiota häiden eri osa-alueiden suunnitteluun.

Suosittuja häämatkakohteita

Onko kaikki asiat hääpäivään saakka suunniteltuna? Ihanaa, sillä nyt on jäljellä ainoastaan se pilkku i:n päälle, eli häämatka!

Lemmenlaivan kutsu

Merellä aika pysähtyy, joten mikä olisikaan parempi paikka keskittyä omaan rakkaaseen ja juuri sinetöityyn avioliittoon, kuin aalloilla keinuen.

Viisi erilaista häämatkakohdetta

Pitkään kestäneiden häävalmistelujen sekä onnistuneiden hääjuhlien jälkeen morsiusparin on aika huoahtaa ja suunnata ensimmäiselle yhteiselle matkalle tuoreena avioparina. Kuten hääjuhlakin,…

Roadtrip Euroopan halki

Monessa maassa käyminen yhden matkan aikana on tullut aina vain suositummaksi. Jos haluatte kokea jotakin todella erityistä, voi roadtrip Euroopan…

Matkusta häämatkalle New Yorkiin

Morsiuspareilla on erilaisia haaveita häämatkan suhteen. Osa unelmoi valkoisista rannoista, turkoosinsinisestä merestä ja lepohetkistä. Toiset unelmoivat seikkailuista ja erämaaelämästä, ja…

Häähumua Tšekissä

Elinikäinen muisto ja juhla, jota et unohda koskaan! Tšekki tarjoaa ainutlaatuista tunnelmaa ja uskomattoman kauniita maisemia häävalokuvausta varten. Prahassa romanttiseen…

Maailmankuulua italialaista romantiikkaa

Hotelli Villa Arcadio. Sijaintina viettävä rinne, näköalana Gardajärven maisemat sekä ympärillä oliivipuita ja mukulakivikatuja. Tällaisella paikalla sijaitsee italialainen helmi. Paikka,…

Romantiikkaa Euroopan kaupungeissa

Rakkautta ja rentoutumista, valtavasti nähtävyyksiä sekä ainutlaatuinen tunnelma – häämatka kaupunkikohteeseen mahdollistaa yhtäaikaisesti sekä vauhdikkaan että rauhallisen loman. Kauas ei…

Brasilia

Kaukomaiden rannoille haluavan hääparin kannattaa suunnata Brasiliaan, jossa kaikki tärkeä tapahtuu rannalla. Ainakin kun puhutaan Rio de Janeirosta ja maan…

Barbados

On sitten kyse hääsuunnitelmista tai häämatkakohteesta, Barbados on tavalla tai toisella kaikkien mielissä. Vietettyäni viikon paratiisissa ymmärrän kyllä miksi.

Häämatka sinulle joka etsit seikkailua

There’s more to see than can ever be seen, more to do than can ever be done. Nämä leijonakuninkaan tunnetuimman…

Tervetuloa paratiisiin

Sansibar on saari, jonne moni tahtoo häämatkansa suunnata. Tämä paratiisi koostuu liidunvalkoisista rannoista, turkoosinsinisestä merestä ja mausteisesta ruoasta. Jos unelmoitte…

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Unelmien häämatka Euroopassa

Helin Matkat: Suunnitellaan yhdessä juuri teidän näköisenne häämatka. Tutustu vinkkeihimme lemmenlomalle ja inspiroidu!

Lue Lisää

Häämatka Arubaan

Aruba on fantastinen, pieni paratiisisaari Länsi-Intiassa ja jännittävä matkakohde romanttisille pareille, varsinkin häämatkalaisille!

Lue Lisää

Lemmenlaivan kutsu

Merellä aika pysähtyy, joten mikä olisikaan parempi paikka keskittyä omaan rakkaaseen ja juuri sinetöityyn avioliittoon, kuin aalloilla keinuen.

Lue Lisää

Hää- tai vihkimatkalle Intian Valtameren ihastuttaviin saariparatiiseihin

Hiekkarantaan lyövät aallot, tuulessa huojuvat palmut ja vain te kaksi.

Lue Lisää

Naimisiin karkaaminen

Elopements, kuten tätä niin kauniisti kutsutaan, on nyt suositumpaa kuin koskaan.

Lue Lisää

Romantiikkaa, harmoniaa ja rentoutumista

Gran Canarialla sijaitsevan majesteettisen Salobre Hotel Resort & Serenityn näköalat ovat henkeäsalpaavat, arkkitehtuuri taianomaista ja palvelu ainutlaatuista.

Lue Lisää

Autenttista luksusta paratiisisaarella Itä-Afrikassa

Sulje silmäsi ja unelmoi matka paratiisiin. Pemba Island Tansanian itärannikolla tekee tästä unelmasta totta.

Lue Lisää

Häämatka Malediiveille

Tässä tarjoamme teille matkaoppaan Malediiveille.

Lue Lisää

Romanttisia kylpyläelämyksiä

Olemme testanneet neljää erilaista pohjoismaista kylpylää jakaaksemme inspiraatiota häiden eri osa-alueiden suunnitteluun.

Lue Lisää

Suosittuja häämatkakohteita

Onko kaikki asiat hääpäivään saakka suunniteltuna? Ihanaa, sillä nyt on jäljellä ainoastaan se pilkku i:n päälle, eli häämatka!

Lue Lisää