9 vinkkiä kuinka pitää huolta rakkaudestanne

vinkkiä kuinka pitää huolta rakkaudestanne

Riippumatta siitä, oletteko olleet kumppanisi kanssa yhdessä vuoden vai kymmenen, pitää rakkautta ylläpitää ja huoltaa. Lue vinkkimme kuinka pidätte rakkautta yllä.

Teksti: Kristin Hassellind Kuvat: Adobestock.com

1. Luokaa hyvä kommunikaatioyhteys

Toimiva kommunikaatio on rakkauden ylläpidon kulmakivi. Kun työskentelee tiiminä, jossa rehellisyys, luottamus ja molemmin puolinen kunnioitus on molemmilla mielessä, pääsee hyvin pitkälle. Me kaikki viestimme asioita omalla tavallamme ja rakkauskielemme on yksilöllinen. Toiset suosivat tiivistä, konkreettista, selkeää ja loogista kommunikaatiota, kun taas toiset nauttivat pitkistä keskusteluista, joissa koko keho on mukana ja he myös haluavat jakaa henkilökohtaisia tuntemuksia ja nostaa esiin ongelmakohtia. Kun hyväksyy, että toisella on erilainen tapa ajatella ja reflektoida asioita, on helpompi hyväksyä toinen ja antaa sekä vastaanottaa rakkautta.

Hyvä kommunikaatio syntyy jokapäiväisistä keskusteluista, joissa uskallatte osoittaa haavoittuvaisuuttanne ja avoimuuttanne toisillenne. Piilottelemalla tai salaamalla asioita, jotka saattavat tuntua puolisosta ikäviltä, et pysty lisäämään luottamusta tai rakkautta suhteessanne. Ehdotamme, että ainakin kerran viikossa järjestätte vapaaillan, jonka aikana tutustutte toisiinne syvällisemmin. Olkaa uteliaita ja kyselkää toisiltanne asioita. Keskustelkaa esimerkiksi tavoitteistanne, unelmistanne, huolistanne, mikä tekee teistä iloisia, mitä lempiruokia teillä on ja mitkä ovat teidän lempiseksiasentojanne. Mitä paremmin puolisosi tunnet, siltä vahvemmaksi välisenne side muodostuu ja sitä tiiviimmän, turvallisemman ja syvällisemmän suhteen luotte toisiinne.

vinkkiä kuinka pitää huolta rakkaudestanne

2. Olkaa aina rehellisiä

”Aitous on sitä, että kerron totuuden itselleni. Rehellisyys on sitä, että kerron totuuden muille ihmisille.” Spencer Johnsonia lainatakseni. Sataprosenttinen rehellisyys ja korkea moraali on paljon enemmän kuin se, että kertoo totuuden toisille. Se tarkoittaa, että on aito ja läpinäkyvä toimissaan sekä erottaa oikean ja väärän sekä noudattaa moraalisia linjauksia jokapäiväisessä elämässään – ja eritoten on uskollinen ja rehellinen myös itselleen.

 

Jotta saatte ylläpidettyä rakkauttanne, on tärkeää, että puhutte avoimesti toisillenne ja kerrotte sekä pienistä että isoista asioista, joita elämissänne tapahtuu. Vaivaako tai häiritseekö jokin asia arjessanne tai suhteessanne? Ota asia esiin kumppanisi kanssa rakentavasti ja rauhallisesti kun olette molemmat hyvällä tuulella ja turvallisessa ympäristössä. Ongelmien esiintuomisen ja ratkaisemisen hetki ei ole raskaan työviikon päätteeksi tai väsyneessä olotilassa. Tällaisina hetkinä lienee parasta tilata valmisruokaa kotiin ja katsoa muutama jakso lempisarjaanne ja siirtää syvälliset keskustelut pirteämpään hetkeen.

 

3. Anteeksianto antaa tilaa parannuksille

Virheiden teko on inhimillistä eikä kukaan ole täydellinen. Odottamalla täydellisyyttä kaikessa kumppanisi toiminnassa ja sitä, että hän vastaa ideaalista mielikuvaasi on varma resepti epäonnistumiseen. Voi olla haastavaa ja vaikeaa antaa anteeksi kumppanillesi hänen erehdyksensä tai sinua loukkaavan käytöksen, mutta mikäli haluat päästä asian yli ja irti katkeruudesta, tulee sinun löytää tilaa anteeksiannolle. Anteeksi antamalla sinun ei tarvitse hyväksyä sitä, miten hän on toiminut, mutta valitset jättää asian taaksesi, etkä käytä asiaa häntä vastaan tai avaa vanhoja haavoja vuosi vuoden jälkeen. Vain sinä itse voit päättää missä anteeksiantamisen rajasi kulkee. Sinä tunnet itsesi parhaiten ja tiedät omat rajasi ja arvosi. Tärkeintä on, että sinulla on halu oppia virheistäsi ja olet valmis miettimään omia sanomisiasi ja toimiasi sekä tahto kehittyä ja muuttaa itseäsi paremmaksi ihmiseksi.

vinkkiä kuinka pitää huolta rakkaudestanne

4. Luokaa omat uniikit tapanne

Mitkä asiat tekevät parisuhteestanne juuri teidänlaisenne? Mikäli teillä on joitain toistuvia ainutlaatuisia tapoja, jotka ovat vaan teidän keskeinen juttunne – pitäkää niistä kiinni! Mikäli suhteenne on tuore eikä teillä vielä ole yhteisiä tapoja, niin luokaa sellaisia. Tällaiset molemmille osapuolille merkitykselliset tavat ovat parisuhteen liima, joka on suurena osana luomassa onnellista ja rakkaudentäyteistä parisuhdetta. Esimerkkejä tällaisista tavoista voi esimerkiksi olla aamiainen sängyssä sunnuntaiaamupäivisin tai jokapäiväiset iltapäiväkävelyt, joiden aikana keskustelette päivän asioista. Näiden uniikkien ´rituaalienne´ ei tarvitse olla monimutkaisia tai aikaa vieviä. Tärkeintä on, että niitä toteutetaan säännöllisesti ja niillä on selkeä tavoite ja tarkoitus.

5. Olkaa aktiivisia yhdessä

”Persons who train together, stay together” -sanonnasta tuli pari vuotta sitten trendi Instagramissa ja tässä lauseessa saattaa piillä totuuden siemen. Parit, jotka tekevät aktiivisesti asioita ja viettävät paljon aikaa yhdessä, pystyvät myös todennäköisemmin kohtaamaan vaikeita tilanteita yhdessä, sillä heidän keskeinen siteensä on niin vahva ja läheinen. Rakastatko seikkailuja ja vaeltelua metsissä ja mannuilla? Mitä jos aloittaisitte yhteisen vuorikiipeilyharrastuksen? Mikäli pidät vähemmän fyysistä rasitusta tarjoavista lajeista, niin miten olisi golf-harrastus? Voisitte käydä kiertämässä lähialueiden golf-ratoja yhdessä.

Aktiviteettia sisältävä tavoite voi myös olla henkilökohtainen, että yhteinen, kuten vaikka vuoden päästä järjestettävään puolimaratoniin tähtäävä treenaaminen. Fyysinen harjoittelu ei pelkästään lisää psyykkistä ja fyysistä terveyttä, vaan yhteiset aktiviteetit luovat positiivista ilmapiiriä, joka vaikuttaa jaksamiseen ja hyvinvointiin – mikä on erityisen tärkeää, kun jakaa elämänsä toisen kanssa.

6. Deittailkaa niin kuin olisitte tavanneet ensimmäistä kertaa eilen

Kun on ollut naimisissa tai yhdessä useamman vuoden, rutinoituvat asiat helposti ja toisen saattaa ottaa itsestäänselvyytenä. Jotta parisuhde säilyy, pitää toisistaan ja suhteesta pitää hyvää huolta. Järjestäkää yhteinen date night joka viikko, jolloin keskiössä on uusien asioiden kokeminen yhdessä. Näitä asioita voi olla kaikki uusien ravintoloiden kokeilusta telttailuun metsässä – tai mitä jos lähtisitte turisteilemaan tutkimusmatkalle ympäri omaa kotikaupunkianne? Deittailkaa niin kuin olisitte tavanneet vasta eilen. Pitäkää rakkautta ja jännitystä elossa – vaikka yhteisiä vuosia olisi takana kymmenen ja elämä tuntuu ajautuneen vahvasti tiettyihin uomiin. Ainoastaan mielikuvituksenne on rajana sille mitä voitte tehdä yhdessä pariskuntana.

vinkkiä kuinka pitää huolta rakkaudestanne

7. Tutustukaa tietokirjallisuuteen

”Et voi muuttaa toisia, ainoa, jota voit muuttaa, on itsesi.” Tämä on tunnettu psykologian alan sanonta. Odottamalla, että kumppanisi muuttaisi toimintatapaansa tai luonnettaan johtaa usein vain pettymyksiin. Joko pitää hyväksyä asiat ja siirtyä elämässä eteenpäin tai sitten omasta itsestään lähtien työstää ja muuttaa asioita. On olemassa paljon hyviä oppaita itsensä kehittämiseen, jotka auttavat onnellisen elämän ja onnistuneen liiton rakentamisessa. Vaikka et aina allekirjoittaisikaan kaikkea mitä näissä kirjoissa sanotaan, on niissä yleensä paljon varteenotettavia vinkkejä, joita voit hyödyntää elämässäsi tavalla tai toisella.

Suosittelemme näitä kirjoja:

«The Seven Principles for Making a Marriage Work» – John Gottman

«Men Are from Mars, Women Are from Venus» – John Gray

“5 love languages” – Gary Chapman

“Getting the Love You Want” – Harville Hendrix

“What Make Love Last?” – John Gottman

“Marriage Rules” – Harriet Lerner

“Hold Me Tight” – Sue Johnson

“Wired for Love” – Stan Tatkin

«Nonviolent Communication: A language of Life» – Marshall B. Roseberg, PhD

«Reinventing Your Life» – Jeffrey E. Young, PhD & Janet S. Klosko, PhD

vinkkiä kuinka pitää huolta rakkaudestanne

8. Hyväksykää toistenne erilaisuudet

Kaikilla pareilla on ongelmia ja haasteita elämän varrella, mutta se miten asiat kohdataan yhdessä, kertoo paljon onnistuneesta parisuhteesta. Kohtaatko ongelmat optimistisella asenteella, toiveikkuudella paremmasta ja tarmolla vai oletko pessimistinen, kriittinen ja itsekeskeinen? Kirjoittamaton sääntö on, että rakkaus ja onnellinen suhde kestää, kun osapuolet hyväksyvät olevansa erillisiä yksilöitä, jotka ajattelevat ja arvottavat asioita eri tavalla.

John Gray kirjoittaa miesten olevan Marsista ja naisten Venuksesta – tässä ajattelussa saattaa olla jotain perää. Sekä miehet että naiset ovat tuntevia ja tunteellisia olentoja, mutta tapa keskustella ja käsitellä asioita voi olla hyvinkin erilaista. Toisinaan miehet ongelmia kohdatessaan mieluummin vetäytyvät omiin oloihinsa miettimään asiaa ja ratkaisemaan ongelman itsenäisesti. Monet naiset ovat puolestaan tunteellisia ja huolehtivaisia kommunikaatiotavaltaan ja saattavat ajatella puolisonsa kaipaavan keskustelua sekä neuvoja ja apuja ongelman ratkaisemiseen, mikä toisesta voi tuntua kontrolloivalta käytökseltä. Paremman yhteistyön ja kommunikaation saavuttamiseksi on tärkeää ymmärtää ja keskustella näistä eroavaisuuksista.

Ongelmia ratkaistaessa on hyvä aloittaa selvittämällä mikä ongelma oikeasti on, ennen kuin alatte miettimään erilaisia ratkaisuja. Paperi ja kynä ovat hyviä apuvälineitä, kun mietitte omia ratkaisujanne ongelmaan. Voitte ehdotusten pohjalta käydä keskustelua eri vaihtoehdoista ja valita niistä molempien mieleen sopivimman ratkaisun ja lähteä yhdessä toteuttamaan sitä. Jos valitsemanne ratkaisu ei toiminutkaan, ei ole mikään häpeä muuttaa suunnitelmia ja valita toinen ratkaisu, joka sitten lopulta toimiikin paremmin. Mikäli koette ajautuneenne umpikujaan, kannattaa etsiä apua ajoissa ennen kuin ongelmat kasaantuvat ja erimielisyydet eskaloituvat.

9. Etsikää apua ajoissa

Tuntuuko siltä, että olette päättymättömässä kehässä ettekä löydä ulospääsyä? Ei ole häpeä etsiä teille sopiva psykologi, jonka avulla voitte kehittää kommunikaatiotanne ja saada vinkkejä, miten voitte huoltaa rakkauttanne hektisen arjen keskellä.

Isovanhempani ovat olleet naimisissa 55 vuotta ja isoisälläni on tapana sanoa, että kaikkiin ongelmiin löytyy kyllä ratkaisu ja ei ole olemassa niin isoa ongelmaa, etteikö sitä useamman pään voimin saataisi ratkaistua. Hyvä psykologi voi auttaa teitä näkemään asiat uudella tavalla ja saada teidät huomaamaan mitä tarpeita kummallakin on. On tärkeää, että molemmat osapuolet ovat avoimia ja valmiita sitoutumaan ratkaisun toteuttamiseen.

Lopuksi haluan lainata tunnettua sanontaa rakkaudesta: ”Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.” – 1. kirje korinttilaisille 13:7

Lue lisää

Hääbudjetin laatiminen

Suomessa järjestettävät häät voivat maksaa kaikkea 5 000 ja 50 000 väliltä tai jopa enemmän, mutta keskimääräinen budjetti on noin…

Miten laatia henkilökohtainen vihkivala?

Toisilleen hääpäivänä lausuttavat, itse laaditut vihkivalat ovat henkilökohtainen, romanttinen ja intiimi tapa huomioida tulevaa puolisoa.

First Look – Ei vain sulhaselle

First look -kuvien trendi on tullut jäädäkseen! Mutta oletko ajatellut, että on olemassa muitakin ensivaikutelmia, jotka saattavat myös olla ikuistamisen…

Bridgertonin morsiuspuvut

Bridgerton-sarjan romanttiset häät ovat inspiroineet todellisen morsiuskokoelman.

Hääbingo

Hääbingo on hauska leikki tunnelman keventämiseen ja tutustumiseen.

Meidän häät: Katja & Stefan

Olipa kerran tyttöjen viikonloppu Savonlinnassa. Katja oli vahvasti sitä mieltä, että ei enää epäonnistuneen ensimmäisen avioliiton jälkeen halua miestä elämäänsä,…

Meidän häät: Helen & Jukka

Olemmekin olleet tiiviisti yhdessä noista päivistä saakka ja syyskuussa 2023 yhteinen matkamme huipentui häihin, joita vietettiin hulppeasti Tampereella.

Sosiaalinen media ja kuvien jakaminen

Sosiaalisen median käyttö häiden yhteydessä voi olla haastavaa vieraille. Saako puhelinta käyttää juhlan aikana? Saako kuvia julkaista ennen hääparia tai…

Häät Toscanassa!

Linda ja Björn sanoivat toisilleen ’tahdon’ Toscanan auringon alla ja tässä artikkelissa esittelemme hääpäivän kauniit kuvat!

TESTI: Mikä hääteema sopii sinulle parhaiten?

Etkä tiedä, minkä hääteeman valitsisit? Tee tämä testi ja löydä persoonallisuuttasi parhaiten kuvaava teema.

20 parasta kappaletta häävalssiksi

Ettekö ole vielä päättäneet häätanssinne musiikkia? Älä huoli, sillä olemme löytäneet suosikkikappaleemme kautta aikojen.

Tapaa uusi bloggaajamme!

Tervetuloa uusi bloggaajamme: Melissa! Pääset tästedes seuraamaan hänen blogiaan kotisivuillamme ja some-kanavillamme!

Häävieraiden Budjetti

Häävieraat ovat valmiita käyttämään häihin keskimäärin 266 euroa – tätä vieraat odottavat häiltä

Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä…

Taianomaiset talvihäät

Seuraavassa muutama vinkki kuinka toteutat täydelliset talvihäät.

Emma & Henri

Konsertti-ilta venyi yön pikkutunneille asti, ja tuntui kuin olisimme tunteneet toisemme jo pitkään. Aloimme seurustella, ja keväällä 2020 menimme yhteisestä…

8 hauskaa leikkiä vieraille odotuksen ajaksi

Jotta vieraat eivät pitkästyisi tai joutuisi odottamaan liian kauaa, voi olla mukava ajatus valmistella heille muutamia hauskoja leikkejä.

Oona ja Kristan

Kolmen vuoden odotuksen jälkeen sanoimme vihdoin toisillemme tahdon.

Tanja & Jaakko

Koska Hirvihaaran Kartano on niin loistokas ja upea halusimme myös teemalta samaa. Juhliemme teemaksi valikoituikin ihana vintage.

Hauskoja juttuja juhlaan

Tähän artikkeliin olemme koonneet muutamia hienoja juttuja, jotka ovat sekä koristeellisia, että viihdyttäviä elementtejä hääjuhlassa!

Trash the dress

Toimittajamme nousi wakeboardin päälle ja testasi ”trash the dress” -trendiä.

Michelin-ravintolat Pohjoismaissa

Michelin-oppaan tarkastajat ovat matkustaneet jälleen kuluneen vuoden aikana kaikissa viidessä maassa, jotka ovat mukana Michelin-oppaan pohjoismaisessa versiossa: Tanska, Suomi, Islanti,…

Vieraslista: Kenet kutsut häihisi?

Onko pakko kutsua 70-vuotias Olga-täti vai riittääkö läheisimmät perheenjäsenet? Nyt on aika päättää vieraslistasta!

Häät eri kulttuureissa – Hindulaisuus

Eri kulttuurien kohdatessa saavat hääperinteetkin uusia piirteitä ja muuntuvat. Oletko saanut kutsun häihin, jotka järjestää eri kulttuurin tai uskonnollisen taustan…

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Hauskoja juttuja juhlaan

Tähän artikkeliin olemme koonneet muutamia hienoja juttuja, jotka ovat sekä koristeellisia, että viihdyttäviä elementtejä hääjuhlassa!

Lue Lisää

Haluatko mennä naimisiin kanssani?

Kaipaatko inspiraatiota eri kosintatapoihin?

Lue Lisää

20 romanttista talvitreffi-ideaa sinulle ja puolisollesi

Etkö vielä tiedä mitä tekisit rakkaasi kanssa jouluvapaiden aikana?

Lue Lisää

9 romanttista jouluelokuvaa kahdelle

Lähtölaskenta jouluun on alkanut. Juhlapyhiä odottaessa voit kääriytyä vilttiin ja katsoa nämä seuraavat yhdeksän jouluelokuvaa oikean tunnelman luomiseksi.

Lue Lisää

9 vinkkiä kuinka pitää huolta rakkaudestanne

Riippumatta siitä, oletteko olleet kumppanisi kanssa yhdessä vuoden vai kymmenen, pitää rakkautta ylläpitää ja huoltaa. Lue vinkkimme kuinka pidätte rakkautta…

Lue Lisää

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Itse vihkimisen, seurustelun ja hääjuhlan sisältävän päivän lisäksi on olemassa useita häihin liittyviä järjestelyjä joista tässä käymme läpi tavallisimmat.

Lue Lisää

Näin pandemia on muuttanut hääperinteitä

Vaikka toivommekin ettei pandemiaa olisi koskaan tullut, sillä on myös ollut joitain myönteisiä vaikutuksia.

Lue Lisää

Tahdon, tahdon ja vielä kerran tahdon

Amerikasta Suomeen kantautunut seremonia on meille vielä kovin tuntematon, mutta mitä mainioin tapa juhlia asioista ihaninta, eli rakkautta.

Lue Lisää

Häiden vuosipäivät

Häiden vuosipäiviä juhlistetaan muistellaksemme miksi menimme naimisiin. Tämä on erityinen päivä, jonka voimme omistaa toisillemme ja hieno tilaisuus osoittaa rakkauttamme.

Lue Lisää

Vankkoja neuvoja pitkään avioliittoon

Olet vihdoinkin löytänyt kumppanin, jollaisesta olet aina haaveillut. Pian on hääpäiväsi ollut ja mennyt, mutta mietit sitä, miten saat tämän…

Lue Lisää