Näin pandemia on muuttanut hääperinteitä

Näin pandemia on muuttanut hääperinteitä

Covid-19 -tartunnat ja niistä seurannut pandemia on jollain tavalla vaikuttanut meihin kaikkiin, sekä hyvässä että pahassa. Vaikka toivommekin ettei pandemiaa olisi koskaan tullut, sillä on myös ollut joitain myönteisiä vaikutuksia.

Teksti: Anna Storm Kuvat: Shutterstock.com

Monet parit kertovat että ymmärrys suhteen tärkeydestä on syventynyt ja käsitys siitä miten häitä tulisi viettää on muuttunut. Monille tämä on tarkoittanut häätraditioiden uudistamista ja oman hääjuhlansa uudelleen arvioimista. Sitä ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta hääperinteet ja niihin liitettävät etiketti, tyyli ja toteutus ovat aina muuttuneet. Ja muutos ei milloinkaan ole ollut niin nopeaa kuin covid-19 aikana. Pandemia on totaalisesti muuttanut hääteollisuutta ja vaikuttanut myös suuresti hääperinteiisiin. Tässä listaamme 11 asiaa joihin pandemia on vaikuttanut.

1. Kotona järjestettävät puutarhajuhlat

Uudet ideat ovat saaneet tilaa kun monet hääparit ovat joutuneet peruuttamaan ulkomailla, vaikkapa Italiassa, järjestettävät häät. Pienempi vierasmäärä yhdistettynä kaipuuseen järjestää häät vehreässä ympäristössä, ovat saaneet monet juhlimaan omassa puutarhassaan. On ollut uskomatonta huomata miten oman pihansa saa muutettua  koristeilla, valoköynnöksillä ja kukilla.

2. Romantiikkaa teltassa

Sosiaalista kanssakäymistä ja sisätiloissa kokoontumista koskevat tarkat rajoitukset ovat johtaneet juhlatelttojen suureen kysyntään. Teltan valinta juhlapaikaksi on sekä pelastanut monet häät pandemian aikana että luonut loputtomat stailausmahdollisuudet. Teltan koon voi mitoittaa sen mukaan onko teitä 10 tai 150 henkilöä ja koristeluun voi satsata täysillä oman maun ja mieltymysten mukaisesti. Mikä sen romanttisempaa! Pimenevien ja viilenevien iltojen varalle kannattaa muistaa valaistus, huovat ja lämmitimet.

Näin pandemia on muuttanut hääperinteitä

3. Karataan naimisiin

Ennen kummasteltiin naimisiin karanneita pareja, mutta miten on tänään? Karkaaminen on suositumpaa kuin koskaan! Hääparin (ja lähimmän hääseurueen) karkaamista salaiseen kohteeseen juhlimaan ainutlaatuisia häita pidetään seikkalullisen romanttisena tapana. Tämänkaltaiset intiimit häät ovat usein persoonalliset ja ylelliset koska niissä voi todella panostaa kaikkiin yksityiskohtiin mieluummin kuin suureen vierasmäärään. Monet tämän päivän pareista valitsevat juuri tällaiset häät jotka tuntuvat todella omilta, mieluummin kuin järjestävät jotain perheen ja ystävien odotusten mukaisesti.

4. Uskonnollinen seremonia ulkona

Aikaisemmin oli tavallista että siviilivihkimisen valinneet järjestivät ulkohäät. Mutta nykyään, pandemian jälkeen, yhä useampi uskonnollinen hääseremonia järjestetään ulkona. Tämä on seurausta tarkoista sisätiloja koskeneista määräyksistä, mutta monet näkevät myös ulkotiloissa mahdollisuuden romanttisiin puitteisiin.    

Näin pandemia on muuttanut hääperinteitä

5. Pöytiin tarjoiltu ruokailu

Muutama vuosi sitten seisoen nautitut ateriat olivat suosittu vaihtoehto koska se antoi mahdollisuuden samanaikaiseen seurusteluun. Myös buffetit joista vieraat itse valitsivat syötävänsä olivat erittäin suosittuja. Pandemian seurauksen tämä on muuttunut ja näemme tänään yhä useammin pöytiin tarjoiltavia hääaterioita. Tämä on sekä hygienisempi tapa että illan seremoniamestarille helpompi vaihtoehto. Selkeämmin aikataulutettu ruokailu auttaa  ajoittamaan illan puheet ja muut ohjelmanumerot.  

6. Loppu jäykälle seurustelulle

Tiedättehän tuon hetken vihkimsen jälkeen jolloin kaikki häävieraanne jonottavat päästääkseen yksitellen onnittelemaan teitä? Tämä saattaa tuntua jokseenkin jäykältä tilanteelta ja sen on nyt pandemian johdosta jäämässä pois. Tuntuu tietysti kummalliselta kiittää pandemiaa tästä, mutta monet hääparit ovat luultavasti kiitollisia kun pääsevät tästä jäykästä tavasta ja kun voivat mieluummin juhlan aikana seurustella vieraiden kanssa pienissä ryhmissä. 

7. Yksillölliset ja eksklusiiviset häät

Kun vierasmäärä on jouduttu karsimaan minimiin, avautuu mahdollisuus samalla alkuperäisellä budjetilla suunnitella todella ainutlaatuiset ja ylelliset häät. Budjetista voi nyt käyttää isomman osan upeisiin aktiviteetteihin. Miksi ei saapua hääjuhlaan helikopterilla? Tai vuokrata illaksi baarimikko seikoittamaan drinkkejä? Tai käyttää osan budjetista videokuvaajaan tai koristella koko juhlapaikan katto kukilla? Mahdollisuudet ovat rajattomat!

8. Vaatetus joka muistetaan

Raskaan vuoden jälkeen olemme todellakin valmiita panostamaan hääpukeutumiseen. Tämä näkyy yhä useamman parin häävaatetuksessa rohkeina kuvioina, muodikkaina leikkauksina, hauskoina väreinä ja trendikkäinä asusteina.

9. Enemmän värejä

Yllä mainitusta syystä olemme myös kyllästyneitä yksivärisiin valintoihin ja valkoiseen väriskaalaan. Etsimme todellista värien kavalkadia joka näkyy sekä kukkakoristeluissa, morsiusneitojen puvuissa ja koristeiden värivalinnoissa. Mitä enemmän väriä sitä parempi!

10. Pidennetyt juhlat

Koska monet eivät ole tavanneet perhettään tai ystäviään moneen kuukauteen halutaan nyt maksimoida yhteinen aika. Kahden tai kolmen päivän hääjuhlat ovat yhä tavallisempia. 

11. Apua ammattilaisilta

Koska viimeisten puolentoista vuoden aikana rajoitukset ovat saattaneet muuttua nopeasti,  on yhä tavallisempaa että hääparit palkkaavat ammattilaisen suunnittelemaan juhlaa. Jos vaan taloudelliset edellytykset ovat olemassa, hääsuunnittelija ja muut häiden onnistumisen kannalta tärkeät henkilöt (hääkuvaaja, kampaaja jne) palkataan ja palvelut (juhlapaikan järjestelyt jne) ostetaan.

hääjuhlat

Lue lisää

Meidän häät: Katja & Stefan

Olipa kerran tyttöjen viikonloppu Savonlinnassa. Katja oli vahvasti sitä mieltä, että ei enää epäonnistuneen ensimmäisen avioliiton jälkeen halua miestä elämäänsä,…

Kauniita painotuotteita häihin!

Anna näiden kauniiden hääkutsujen ja muiden häiden painotuotteiden inspiroida sinua!

Nämä perinteet olemme maahantuoneet USAsta

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia amerikkalaisia hääperinteitä, jotka ovat tulleet jäädäkseen.

Miten laatia henkilökohtainen vihkivala?

Toisilleen hääpäivänä lausuttavat, itse laaditut vihkivalat ovat henkilökohtainen, romanttinen ja intiimi tapa huomioida tulevaa puolisoa.

First Look – Ei vain sulhaselle

First look -kuvien trendi on tullut jäädäkseen! Mutta oletko ajatellut, että on olemassa muitakin ensivaikutelmia, jotka saattavat myös olla ikuistamisen…

Bridgertonin morsiuspuvut

Bridgerton-sarjan romanttiset häät ovat inspiroineet todellisen morsiuskokoelman.

Hääbingo

Hääbingo on hauska leikki tunnelman keventämiseen ja tutustumiseen.

Meidän häät: Helen & Jukka

Olemmekin olleet tiiviisti yhdessä noista päivistä saakka ja syyskuussa 2023 yhteinen matkamme huipentui häihin, joita vietettiin hulppeasti Tampereella.

Sosiaalinen media ja kuvien jakaminen

Sosiaalisen median käyttö häiden yhteydessä voi olla haastavaa vieraille. Saako puhelinta käyttää juhlan aikana? Saako kuvia julkaista ennen hääparia tai…

Häät Toscanassa!

Linda ja Björn sanoivat toisilleen ’tahdon’ Toscanan auringon alla ja tässä artikkelissa esittelemme hääpäivän kauniit kuvat!

TESTI: Mikä hääteema sopii sinulle parhaiten?

Etkä tiedä, minkä hääteeman valitsisit? Tee tämä testi ja löydä persoonallisuuttasi parhaiten kuvaava teema.

20 parasta kappaletta häävalssiksi

Ettekö ole vielä päättäneet häätanssinne musiikkia? Älä huoli, sillä olemme löytäneet suosikkikappaleemme kautta aikojen.

Tapaa uusi bloggaajamme!

Tervetuloa uusi bloggaajamme: Melissa! Pääset tästedes seuraamaan hänen blogiaan kotisivuillamme ja some-kanavillamme!

Häävieraiden Budjetti

Häävieraat ovat valmiita käyttämään häihin keskimäärin 266 euroa – tätä vieraat odottavat häiltä

Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä…

Taianomaiset talvihäät

Seuraavassa muutama vinkki kuinka toteutat täydelliset talvihäät.

Emma & Henri

Konsertti-ilta venyi yön pikkutunneille asti, ja tuntui kuin olisimme tunteneet toisemme jo pitkään. Aloimme seurustella, ja keväällä 2020 menimme yhteisestä…

8 hauskaa leikkiä vieraille odotuksen ajaksi

Jotta vieraat eivät pitkästyisi tai joutuisi odottamaan liian kauaa, voi olla mukava ajatus valmistella heille muutamia hauskoja leikkejä.

Oona ja Kristan

Kolmen vuoden odotuksen jälkeen sanoimme vihdoin toisillemme tahdon.

Tanja & Jaakko

Koska Hirvihaaran Kartano on niin loistokas ja upea halusimme myös teemalta samaa. Juhliemme teemaksi valikoituikin ihana vintage.

Hauskoja juttuja juhlaan

Tähän artikkeliin olemme koonneet muutamia hienoja juttuja, jotka ovat sekä koristeellisia, että viihdyttäviä elementtejä hääjuhlassa!

Trash the dress

Toimittajamme nousi wakeboardin päälle ja testasi ”trash the dress” -trendiä.

Michelin-ravintolat Pohjoismaissa

Michelin-oppaan tarkastajat ovat matkustaneet jälleen kuluneen vuoden aikana kaikissa viidessä maassa, jotka ovat mukana Michelin-oppaan pohjoismaisessa versiossa: Tanska, Suomi, Islanti,…

Vieraslista: Kenet kutsut häihisi?

Onko pakko kutsua 70-vuotias Olga-täti vai riittääkö läheisimmät perheenjäsenet? Nyt on aika päättää vieraslistasta!

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Nämä perinteet olemme maahantuoneet USAsta

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia amerikkalaisia hääperinteitä, jotka ovat tulleet jäädäkseen.

Lue Lisää

Haaveena omat Bridgerton-häät!

Romantiikkaa, pastellivärejä, tyylikästä muotia, ylellistä tunnelmaa ja 1800-luvun historiaa Englannista. Kuulostako unelmahäiltäsi?

Lue Lisää

Hääbingo

Hääbingo on hauska leikki tunnelman keventämiseen ja tutustumiseen.

Lue Lisää

Häät Toscanassa!

Linda ja Björn sanoivat toisilleen ’tahdon’ Toscanan auringon alla ja tässä artikkelissa esittelemme hääpäivän kauniit kuvat!

Lue Lisää

Häävieraiden Budjetti

Häävieraat ovat valmiita käyttämään häihin keskimäärin 266 euroa – tätä vieraat odottavat häiltä

Lue Lisää

Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä…

Lue Lisää

8 hauskaa leikkiä vieraille odotuksen ajaksi

Jotta vieraat eivät pitkästyisi tai joutuisi odottamaan liian kauaa, voi olla mukava ajatus valmistella heille muutamia hauskoja leikkejä.

Lue Lisää

Hauskoja juttuja juhlaan

Tähän artikkeliin olemme koonneet muutamia hienoja juttuja, jotka ovat sekä koristeellisia, että viihdyttäviä elementtejä hääjuhlassa!

Lue Lisää

Michelin-ravintolat Pohjoismaissa

Michelin-oppaan tarkastajat ovat matkustaneet jälleen kuluneen vuoden aikana kaikissa viidessä maassa, jotka ovat mukana Michelin-oppaan pohjoismaisessa versiossa: Tanska, Suomi, Islanti,…

Lue Lisää

Kukkatrendit

Keskustelimme floristi Sara-Lisa Ludvigssonin kanssa voidaksemme kertoa sinulle vuoden kukkatrendit ja sen, mitä on tärkeää ottaa huomioon kukkia valittaessa.

Lue Lisää