Pieni mekkokoulu: Värisävyt ja materiaalit

Teksti: Anna Storm  Kuvat: Shutterstock, Rembo Styling

VÄRISÄVYT

Myös nykyään suurimmassa osassa morsiusmekoista suositaan valkoista väriä tai valkoisen eri sävyjä. Tänä päivänä tavallisin sävy on norsunluunvalkoinen (ivory). Tämä pehmeän valkoinen sävy on hieman lempeämpi useimpien ihosävyjen kanssa kuin puhtaan valkoinen. Nykyään morsiusmekon valinnassa on kuitenkin kasvava kysyntä muista, pehmeistä ja puuterimaisista väreistä. Alkavan vuoden 2018 alla näemme paljon mekkoja, joissa paluun tekevät värit kuten sampanja, blush, vaalea kulta ja rose. Kannattaa käydä sovittamassa eri värivaihtoehtoja putiikeissa ja kysellä mitkä värisävyt sointuvat parhaiten ihosävyysi ja hiusväriisi.

Mikäli haluat pukeutua valkoiseen, mutta silti erottua perinteisestä, voit valita haluamasi värisen vyön tai muun yksityiskohdan korostamaan mekkoasi.

 

MATERIAALIT

Nykyään on runsaasti materiaaleja, joista valita kun on häämekko kyseessä. Toiset materiaalit ovat suositumpia kuin toiset. Materiaali vaikuttavat siihen kuinka mekko laskeutuu ja liikkuu sinun liikkeittesi mukana. Toiset materiaalit sopivat toisia paremmin myös tietyn tyyppisiin mekkomalleihin. Onneksi mekkojen suunnittelijat ovat miettineet näitä jo etukäteen ja luoneet mekkoja, joiden materiaalit sopivat parhaiten juuri kyseiseen malliin. Tästä huolimatta on kiinnostavaa tietää hieman enemmän eri materiaaleista.

 

Sifonki

Sifonki on erittäin hienolankainen, läpikuultava kangas, joka on valmistettu villisilkistä tai tekokuidusta ja kudottu palttinasidoksena. Sifonkia löytyy useissa eri väreissä ja se laskeutuu luonnollisen ja elävän näköisesti.

 

Duchesse

Duchesse on satiinisidoksena kudottu kangas. Satiinisidos tekee kankaan päällipuolesta kiiltävän. Kangasta valmistetaan sekä silkistä että asetaatista.

 

Organza

Organza on hieman jäykkä ja läpikuultava kangas, joka on kudottu ohuesta langasta palttinasidoksena. Osa kankaista loistaa kaksisävyisenä. Alunperin kangasta valmistettiin silkistä, mutta nykyään sitä on saatavilla myös rayonista, nylonista tai polyesteristä valmistettuna. Kangasta käytetään yleensä suurissa ja laajahelmaisissa mekoissa, joissa päällekäiset kerrokset luovat ilmavan ja eläväisen vaikutelman.

 

Satiini

Satiini on tietynlainen perussidos, joka tekee kankaan pinnasta tasaisen ja runsaskiiltoisen, sekä kauniisti laskeutuvan. Kangas voi olla joko pehmeä tai jäykempää. Sitä voidaan valmistaa silkistä, puuvillasta tai asetaatista. Kangas on suosittua ilta- ja morsiuspukujen valmistuksessa. Vuoden 2016 alla näemmekin runsaasti satiinista valmistettuja mekkoja.

 

Silkki

Silkki on loistelias luonnonmateriaali, jota saadaan silkkiperhosen toukan itselleen käärimästä kotelokopasta. Usein silkki kerätään viljellyistä kokongeista, jolloin silkkiä kutsutaan mulperisilkiksi. Mulperisilkki on saanut nimensä siitä, että toukka syö ravinnokseen mulperipuun lehtiä. Mulperisilkki on pehmeää ja siinä on kaunis kiilto. Tämän kiiltävän kankaan tunnetuimmat ominaisuudet ovat sen kaunis laskeutuvuus ja ainutlaatuinen loisto. Kuten kaikkien muidenkin luonnonmateriaalien kohdalla, on tämäkin kangas elävää eikä täysin sileää. Silkissä voi esiintyä pientä nukkaa, joka vahvistaa vaikutelmaa luonnollisuudesta.

 

Pitsi

Pitsi on läpinäkyvä kangas, jossa on usein kukkakuvioita ohuella tyllipohjalla. Osalla pitseistä on erityinen nimi, kuten battenberg- ja italianpitsi. Hääalalla pitsi on ollut suosittua pitkään ja on sitä tulevallakin sesongilla.

 

Tylli

Tylli on kevyttä, erittäin ohutta, läpinäkyvää, konevalmistettua kangasta, jossa yleensä on kuusikulmainen mesh-vaikutelma. Verkkomainen kudos koostuu juoksevista perusloimista, joiden ympäri risteilevät punontana kiertolangat. Pehmeää tylliä käytetään usein huntuina, kun taas vahvempaa ja jäykempää tylliä käytetään suurien helmojen aikaansaamiseksi. Tylliä valmistetaan puuvillasta, polyamidista ja viskoosista, mutta myös joskus silkistä.

LUE LISÄÄ


Seuraa meitä
Back to top