Tervetuloa pöytään!

Nykyään on tavallisinta, että hääaterialle katetaan useita pieniä pyöreitä pöytiä. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että tavallisin vaihtoehto on juhliin se kaikkein paras vaihtoehto. Juttelimme pöytäjärjestelyistä Heidi Elisabeth Fjellheimin kanssa. Hän johtaa Losby Godsia, jossa järjestetään häitä suurimmaksi osin lauantaisin vuoden ympäri.

Teksti:  Eva Alnes Holte kuvat:  iStockphoto.com/Sisoje

- Minusta on hienoa antaa ohjeita häitään suunnitteleville pareille, Heidi kertoo.
- Parit ovat yleensä epävarmoja näin tärkeän juhlan järjestämisessä. Juhlien pitäisi olla yhtä aikaa hauskat, arvokkaat, tyylikkäät ja sosiaaliset. Yleensä vieraat myös edustavat useita eri sukupolvia, ja siksi heillä on erilaiset käsitykset siitä, millaiset häiden pitäisi olla. Juhlatilan järjestämisen suunnittelussa on otettava huomioon muitakin asioita kuin visuaaliset näkökohdat.

Pyöreät pöydät
- Suurimmassa osassa meillä järjestettäviä häitä istutaan pyöreissä pöydissä, ja morsiusparia ja heidän vanhempiaan varten on katettu pääpöytä. Katamme yleensä kaikkiin vieraspöytiin kahdeksan paikkaa, ja pöytiä on yhteensä 6–10, eli vieraita on 48–80. Tilan keskipisteenä on pääpöytä, joka ei ole pyöreä, jotta kaikki vieraat näkevät hääparin. Tämä kattaustapa on vieraille mukava, erityisesti jos kuhunkin pöytään on plaseerattu hyvä porukka – mielellään vieraita, jotka tuntevat toisensa entuudestaan tai joilla on muuten jotakin yhteistä.

- Pienet pyöreät pöydät tuntuvat vapaamuotoisemmilta kuin yhtenäinen pitkä pöytä. Toiset ovat kuitenkin sitä mieltä, että yhteenkuuluvuuden tunne kärsii, jos vieraat on jaettu moneen eri pöytään, Heidi kertoo.

Hän suhtautuu hieman skeptisesti hääparin ja vanhempien erilliseen pöytään:
- Luultavasti monet ovat nähneet tällaisen pöytäjärjestelyn elokuvissa, ja pitävät sitä siksi hienona. Hääjuhla kestää kuitenkin yleensä useita tunteja, joten pääpöydässä istuvat saattavat hieman tylsistyä siihen, että heillä on niin vähän juttuseuraa. Kehotan hääparia kutsumaan pääpöytään useampiakin vieraita, jotta myös heillä itsellään on hauskempaa. Myös pääpöytä voi olla pyöreä, mutta silloin voi valitettavasti käydä niin, etteivät kaikki vieraat näe hääparia kunnolla.

Hevosenkenkä
Hevosenkenkä tai u-muoto on suositumpi ristiäisissä ja muissa pienemmissä juhlissa.

- Jos hevosenkenkään istuttaa 50 vierasta, on vaikutelma hieman outo, toteaa Heidi.

E-muoto
E-muoto sopii hyvin häihin, joissa on paljon vieraita, ja se on parempi kuin hevosenkenkä, koska ihmiset istuvat lähempänä toisiaan.

Pitkä pöytä
Heidin mielestä pitkää pöytää pitäisi suosia häissä enemmänkin:

- Kun paikalle on katettu pitkä pöytä, se saa yleensä aikaan wow-efektin, kun ihmiset näkevät juhlatilan, Heidi kertoo.

- Koska pöytä on leveämpi, voimme koristella sen suureellisesti ja loisteliaasti suurilla kynttilänjaloilla ja runsailla kukka-asetelmilla. Mielestäni pitkä pöytä on myös hieman juhlallisempi ja tyylikkäämpi ja luo kuninkaallisen vaikutelman. Silti vieraat istuvat lähellä toisiaan, ja he todella kokevat olevansa yhteisessä juhlassa. Myös tässä vaihtoehdossa on otettava huomioon vieraiden määrä: sata vierasta on liikaa yhteen pitkään pöytään.

Vaikka pitkä pöytä voi vaikuttaa hieman prameammalta, se saattaa toisaalta tuntua myös liian muodolliselta ja jäykältä. Lisäksi vieraat pystyvät juttelemaan vain omien pöytänaapureidensa kanssa.

Huomioikaa käytännön asiat
Jos haluatte häihinne seisovan pöydän, järjestäkää pöydät siten, että se on käytännöllistä vieraille. Vieraiden pitää päästä vaivattomasti tarjoilupöydän ääreen ja takaisin paikoilleen. Jos tilassa on ahdasta ja vieraat joutuvat pujottelemaan toistensa ohitse, saattaa käydä niin, etteivät vieraat viitsi käydä hakemassa lisää ruokaa, vaikka haluaisivatkin. Ei myöskään ole kovin miellyttävää istua aivan kiinni pöydässä, jotta toiset vieraat pääsisivät kulkemaan ohi. On siis hyvin tärkeää, että vieraat istuvat mukavasti, eikä tilassa ole liian ahdasta. Hääjuhlan aikana vieraat liikkuvat myös käymään tupakalla, vessassa tai lisäämässä huulipunaa. Siksi on hyvä, että vieraiden on helppo lähteä pöydästä ja palata takaisin istumaan häiritsemättä muita.

Plaseeraus
Kaiken tyyppisiin pöytäjärjestelyihin liittyy sekä hyviä että huonoja puolia, valitsettepa sitten pitkän pöydän, useita pieniä pöytiä, E-mallisen tai U-mallisen pöydän. Pöytien mallista riippumatta on erityisen tärkeää, että teette plaseerauksen huolella, jotta kaikki vieraat istuisivat heille sopivassa seurassa. Plaseerauksen tekemistä voi hankaloittaa se, että eri suvut eivät tunne toisiaan ja että vieraat edustavat eri ikäpolvia.

- Vaikka se kuulostaakin hieman kliseiseltä, voi olla hyvä jakaa pöytiin kameroita, tietokilpailukortteja tai vitsejä, joilla vieraat voivat viihdyttää toisiaan, jos yhteiset puheenaiheet pääsevät loppumaan, Heidi sanoo.

Mutta siihen päättyy hääparin vastuu – vieraiden on itse huolehdittava siitä, että he tulevat häihin hyvällä mielellä. Ja onneksi useimmat tekevätkin niin!