Miten valita sopiva juoma hääaterialle?

Kiinnostus ruokaa ja juomaa kohtaan on kasvanut viime vuosina ja yhä useampi on herännyt ajattelemaan juoman tärkeää roolia hääaterialla. Juoma on keskeinen tekijä niin tervetulomaljassa, aterialla ja juhlinnan lomassa. Saimme mahdollisuuden keskustella ja oppia lisää aiheesta The Wine and Spirits Collective-yrityksessä työskentelevältä Niclas Ericssonilta.

Teksti: Anna Storm Kuvat: Adobestock.com

Hei Niclas! Mitä trendejä on tällä hetkellä nähtävillä juomapuolella ja erityisesti hääaterian yhteydessä tarjoiltavissa juomissa?

Kuluttajien tietoisuus asioista on kasvanut huimasti esimerkiksi verrattuna vain kymmenen vuoden takaiseen. Me emme tyydy enää ostamaan sitä viiniä, jota tarjoiltiin kaikkien muidenkin hääjuhlissa. Haluamme löytää oman uniikin viinin, joka sopii myös hienosti yhteen tarkoin mietittyjen ruokalajien kanssa. Sen lisäksi, että viini valitaan omien maku- ja tuoksumieltymysten mukaisesti, on monelle tärkeää, että viinin valmistajan toiminta on ympäristöystävällistä ja kestävää. Tämä on suuri askel oikeaan suuntaan, sillä näin kannustetaan tuottajia, jotka haluavat tehdä positiivisen muutoksen toiminnallaan!

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tiedostavasti ja kestävän kehityksen periaatteita noudattavien tuottajien viinit maistuvat yleisesti ottaen paljon raikkaammilta ja tarjoavat sekä hurmaavampia tuoksuja että herkullisempiä makuelämyksiä.

Mitä suosittelet tarjoiltavaksi tervetulomaljan yhteydessä? (Nykyäänhän juuri tässä kohtaan tarjoillaan kaikkea pikkusuolaisesta hääkakkuun, joten anna mielellään vinkkejä molemmille vaihtoehdoille.)

Häät ovat juhla hääparin kunniaksi ja mielestäni kaiken tarjoiltavan tulee olla sellaista mitä tuore hääpari rakastaa! Itse olen tykästynyt mini-smörrebrödeihin, eli suupalakokoisiin tanskalaisiin leipiin, joiden täytteet voivat koostua hääparin lempimauista ja ihanista makumuistoista elämän varrelta. Kunhan perusmaut hapan ja suolainen ovat tasapainossa, on tämä taattu hitti.

Inspiraatiota tarjoiltaviin naposteltaviin voi hakea matkoilta ja muistoista. Koin yhden parhaimmista makumatkoista, kun hääpari tarjoili cevicheä, jota he olivat syöneet puukulhosta kauniilla rannalla reppureissullaan Perussa. Cevicheä seurasi tuore osteri, joka vei toisen hääparin osapuolen ajatukset nuoruuden kielimatkalle St. Malon ulkopuolella sijaitsevalle Cancalen alueelle. Lopuksi tarjottiin vielä pieni palanen kobe entrecote -paistia suoraan hääparin vastahankitusta Satake Hibachi -pöytägrillistä.

Vaihtoehtoja on loputtomiin ja muistakaa, että kokit ovat ihan huipputaitavia! Tehkää tervetulomaljasta persoonallinen!

Kannattaako hääaterialla tarjota punaista-, valkoista- vai kuohuviiniä? Vai sekoitus kaikkia?

Kun kyseessä on ruoan ja juoman yhdistäminen, pidättäydyn muutamassa hyvin yksinkertaisessa ja selkeässä suuntaviivassa.

”Juoman tulee aina peilata ruokaa.”

Jos alkupala on hyvin hienostunut, ansaitsee se seurakseen elegantin juoman. Esimerkiksi grillatun meriravun kanssa, toki lisukkeista riippuen, sopii mainiosti raikas ja tyylikkään hapan Cava aivan yhtä mainiosti kuin mehukas punaviini Etnan korkeilta rinteiltä. 

Kun lämpimän ruoan vuoro saapuu ja ruokasali täytyy ihanista pähkinöiden, ruskistetun voin ja uunituoreen juurisellerin tuoksuista, suosittelen tarjoamaan täydellisesti viilennettyä paikallisen pienpanimon lageria. Yhtä hyvin toimii myös flirttaileva ja tyylikkään kermainen chardonnay USAn viileästä Sonomasta.

Ymmärrän, että vanha teoria, jonka mukaan ei saa tarjoilla liian montaa eri juomaa aterian yhteydessä, on pinttynyt lähes yhtä syvälle kuin hengitystaitommekin. Mutta asia ei ole niin! Suosittelen pyytämään juomista kiinnostunutta ystävää tai kantapaikkasi sommelieria apuun ruoka-juomayhdistelmienne pohdintaan.

Kuinka hääparin tulee huomioida alkoholittomat vaihtoehdot?

Alkoholittomat juomat usein unohdetaan tai niihin ei kiinnitetä juurikaan huomiota. Juhlissa tulee aina olemaan ihmisiä, jotka haluavat alkoholittoman vaihtoehdon. Kun tarjoatte hyvän alkoholittoman vaihtoehdon, tullaan tätä arvostamaan ja ele muistamaan pitkään. Nykyään on huomattavasti helpompaa löytää mainioita vaihtoehtoja kuin ihan muutama vuosi takaperin. Panimoiden taitavat tekijät ovat vihdoin löytäneet keinon valmistaa oikein hyvää alkoholitonta olutta.

Myös siiderinvalmistajat, varsinkin Normandian alueella, ovat laajentaneet valikoimaansa sitä mukaan, kun ovat saaneet lisätilaa liikkeiden hyllyiltä ja ravintoloiden juomalistoilta.

Kannattaa myös muistaa, että meillä on todella taitavia baarimikkoja ympäri maata. Lempparibaarimikkosi vakkaridrinkkibaarissasi auttaa varmasti mielellään luomaan teille oikein herkullisen mocktailin, jota voitte tarjoilla tervetulomaljana tai alkuruoan kera.

Kuinka laskea juoman menekki per häävieras?

Laskiessani määriä käytän hyödykseni eurooppalaista ”Standard Drink” -mittaa, yksi Standard drink on esimerkiksi

1 kpl 33cl vahvempaa olutta

1 kpl lasi viiniä 15 cl

4 cl väkevää viiniä

Tietenkin monet tekijät vaikuttavat määrään, kuten vieraiden määrä, juhlien kesto, vieraiden ikä, vuodenaika jne. Ostakaa mieluummin liikaa sen sijaan, että joudutte pääpäivänä miettimään tuliko juomaa ostettua sittenkään tarpeeksi.

Muita vinkkejä hääparille koskien hääaterian juomatarjoilua:

Tässä haluan nyt vain painottaa edellä mainitsemiani asioita. Uskaltakaa toimia omien mieltymystenne mukaan ja tarjoilkaa niitä ruokia ja juomia, joita TE rakastatte! Muistelkaa ajassa taaksepäin ja miettikää mihin juomiin olette törmänneet yhteiselonne aikana. Rakentakaa juomatarjoilunne sen pohjalta ja päivästänne tulee taatusti ikimuistoinen!

Lue lisää

Korut katsojasuosikki Bridgertonissa

Bridgertonin perheestä kertova Netflix-sarja on valloittanut maailman, ja Bridgerton-korut tekevät yhä vaikutuksen!

Huomenlahjoja Schalins of Swedenilta

Inspiroidu kauniista ja eleganteista Schalins of Sweden -koruista!

Schalins of Sweden

Kun olet valinnut ja tilannut kihla- tai vihkisormuksesi meiltä, valmistamme sen käsityönä täysin alusta alkaen.

Princess – kotimainen timattisormusmallisto

Princess timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tästä tunnuksena Princessille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu tunnus ja Design from Finland…

Story of Love – Jokaisella korulla on tarina

Syntyy tarina josta tulee ikuisesti osa elämää. Löydä oma unelmiesi sormus symbolisoimaan juuri teidän rakkaustarinaa – Story of Love

Korutrendit juuri nyt!

Olemme keskustelleet muutamien asiantuntijoiden kanssa ja selvittäneet, mitkä korutrendit ovat tällä hetkellä suosittuja niin kihlasormuksissa, vihkisormuksissa, kuin muissakin hääkoruissa.

Suojele sormustasi!

Vihki- ja kihlasormus ovat sormuksia, joita tulet käyttämään elämäsi jokaisena päivänä. Jotta sormukset pysyisivät kauniina ja kiiltävinä, on tärkeää pitää…

TESTI: Minkälainen kihlasormus täydentää tyyliäsi?

Oletko aina miettinyt minkälainen kihlasormus sopisi sinulle ja kuvaisi persoonaallisuuttasi? Tämä testi antaa siihen vastauksen!

Suokko: Millainen timantti sormukseen?

Suokko Timanttikoruissa on laaja valinnan mahdollisuus timanttien laadun ja harvinaisuusasteiden osalta.

Klassiset kellot miehille ja naisille

Ajaton, klassinen kello on täydellinen lahja sekä naisille että miehille. Tässä meidän suosikkeja!

Löydä täydellinen vihkisormus – Kotimaiset Silván-sormukset

Kotimaiset Silván-sormukset tarjoavat laajan valikoiman vihkisormuksia ja kihlasormuksia laatutietoisille morsiamille ja sulhasille.

Esittelyssä: Timanttijahdin voittaja!

Olemme arponeet upean Timanttijahti -kisan voittajan! Katso tästä kuka voitti!

Kihlasormus jolla saat hänet ikuisesti omaksesi

Mietitkö rakkaasi kosimista? Nämä kihlasormukset saavat hänen silmänsä loistamaan ja hän on ikuisesti sinun.

Kihlasormus ja vihkisormus

Suurta valintaa tehdessä, on monella kysymyksiä koskien sormuksia. Tässä saat vastaukset yleisimpiin kysymyksiin!

Laboratoriotimantti – ekologinen ja edullisempi vaihtoehto

Sormusta etsiessään ja suunnitellessaan hääparin valittavaksi tulee useita tarjolla oleviamateriaalivaihtoehtoja, joista rakentaa unelmiensa sormus.

Put a ring on it

Kumpi sormuksista tulee perinteen mukaan olla arvokkaampi? Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Asiantuntijan vastaukset

Lue lisää saadaksesi tietää, mitkä ovat suosituimpia sormusmalleja tällä hetkellä ja mitä koruja morsiamen ja sulhasen tulisi harkita suureen päiväänsä.

Timantti – jalokivien kuningatar

Ihminen on tuhansien vuosien ajan ihaillut timantin kauneutta ja vielä tänäkin päivänä sitä pidetään jalokivien kuningattarena.

Löydä tiesi täydellisen sormuksen luo

Aiheuttaako nimettömän rengastaminen päänvaivaa? Sormussuo voi olla upottava, varsinkin jos aiheeseen ei ole perehtynyt etukäteen.

Mitä jalokivet kertovat?

Sormuksissa on monia erilaisia ​​kiviä ympäri maailmaa. Mitä eri värit ja kivet tarkoittavat? Annamme sinulle lyhyen esittelyn!

Kaikki mitä sinun tulee tietää miesten kihlasormuksista

Yhä useammat tahot alalla, sekä isommat valmistajat että yksittäiset kultasepät, ovat tarttuneet miesten kihlasormusten lisääntyneeseen kysyntään.

Miksi sileä sormus tulee aina olemaan voittaja

Klassinen, sileä, kultainen vihkisormus on yhtälailla häiden symboli, kuin timanttisormuskin. Tällainen klassinen sormus on aina ajanmukainen.

Ajattomat helmet

On aina tyylikästä sonnustautua helmikoruihin hääpäivänä. Se on samanaikaisesti sekä perinteistä, eleganttia että kaunista.

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Haaveena omat Bridgerton-häät!

Romantiikkaa, pastellivärejä, tyylikästä muotia, ylellistä tunnelmaa ja 1800-luvun historiaa Englannista. Kuulostako unelmahäiltäsi?

Lue Lisää

Hääbingo

Hääbingo on hauska leikki tunnelman keventämiseen ja tutustumiseen.

Lue Lisää

Häät Toscanassa!

Linda ja Björn sanoivat toisilleen ’tahdon’ Toscanan auringon alla ja tässä artikkelissa esittelemme hääpäivän kauniit kuvat!

Lue Lisää

Häävieraiden Budjetti

Häävieraat ovat valmiita käyttämään häihin keskimäärin 266 euroa – tätä vieraat odottavat häiltä

Lue Lisää

Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä…

Lue Lisää

8 hauskaa leikkiä vieraille odotuksen ajaksi

Jotta vieraat eivät pitkästyisi tai joutuisi odottamaan liian kauaa, voi olla mukava ajatus valmistella heille muutamia hauskoja leikkejä.

Lue Lisää

Hauskoja juttuja juhlaan

Tähän artikkeliin olemme koonneet muutamia hienoja juttuja, jotka ovat sekä koristeellisia, että viihdyttäviä elementtejä hääjuhlassa!

Lue Lisää

Michelin-ravintolat Pohjoismaissa

Michelin-oppaan tarkastajat ovat matkustaneet jälleen kuluneen vuoden aikana kaikissa viidessä maassa, jotka ovat mukana Michelin-oppaan pohjoismaisessa versiossa: Tanska, Suomi, Islanti,…

Lue Lisää

Kukkatrendit

Keskustelimme floristi Sara-Lisa Ludvigssonin kanssa voidaksemme kertoa sinulle vuoden kukkatrendit ja sen, mitä on tärkeää ottaa huomioon kukkia valittaessa.

Lue Lisää

Tarjoa persoonallinen alkumalja

Haluatko tarjota juhlavan vai persoonallisen tervetulomaljan? Tässä muutama ajaton klassikko.

Lue Lisää