Miten valita sopiva juoma hääaterialle?

Kiinnostus ruokaa ja juomaa kohtaan on kasvanut viime vuosina ja yhä useampi on herännyt ajattelemaan juoman tärkeää roolia hääaterialla. Juoma on keskeinen tekijä niin tervetulomaljassa, aterialla ja juhlinnan lomassa. Saimme mahdollisuuden keskustella ja oppia lisää aiheesta The Wine and Spirits Collective-yrityksessä työskentelevältä Niclas Ericssonilta.

Teksti: Anna Storm Kuvat: Adobestock.com

Hei Niclas! Mitä trendejä on tällä hetkellä nähtävillä juomapuolella ja erityisesti hääaterian yhteydessä tarjoiltavissa juomissa?

Kuluttajien tietoisuus asioista on kasvanut huimasti esimerkiksi verrattuna vain kymmenen vuoden takaiseen. Me emme tyydy enää ostamaan sitä viiniä, jota tarjoiltiin kaikkien muidenkin hääjuhlissa. Haluamme löytää oman uniikin viinin, joka sopii myös hienosti yhteen tarkoin mietittyjen ruokalajien kanssa. Sen lisäksi, että viini valitaan omien maku- ja tuoksumieltymysten mukaisesti, on monelle tärkeää, että viinin valmistajan toiminta on ympäristöystävällistä ja kestävää. Tämä on suuri askel oikeaan suuntaan, sillä näin kannustetaan tuottajia, jotka haluavat tehdä positiivisen muutoksen toiminnallaan!

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tiedostavasti ja kestävän kehityksen periaatteita noudattavien tuottajien viinit maistuvat yleisesti ottaen paljon raikkaammilta ja tarjoavat sekä hurmaavampia tuoksuja että herkullisempiä makuelämyksiä.

Mitä suosittelet tarjoiltavaksi tervetulomaljan yhteydessä? (Nykyäänhän juuri tässä kohtaan tarjoillaan kaikkea pikkusuolaisesta hääkakkuun, joten anna mielellään vinkkejä molemmille vaihtoehdoille.)

Häät ovat juhla hääparin kunniaksi ja mielestäni kaiken tarjoiltavan tulee olla sellaista mitä tuore hääpari rakastaa! Itse olen tykästynyt mini-smörrebrödeihin, eli suupalakokoisiin tanskalaisiin leipiin, joiden täytteet voivat koostua hääparin lempimauista ja ihanista makumuistoista elämän varrelta. Kunhan perusmaut hapan ja suolainen ovat tasapainossa, on tämä taattu hitti.

Inspiraatiota tarjoiltaviin naposteltaviin voi hakea matkoilta ja muistoista. Koin yhden parhaimmista makumatkoista, kun hääpari tarjoili cevicheä, jota he olivat syöneet puukulhosta kauniilla rannalla reppureissullaan Perussa. Cevicheä seurasi tuore osteri, joka vei toisen hääparin osapuolen ajatukset nuoruuden kielimatkalle St. Malon ulkopuolella sijaitsevalle Cancalen alueelle. Lopuksi tarjottiin vielä pieni palanen kobe entrecote -paistia suoraan hääparin vastahankitusta Satake Hibachi -pöytägrillistä.

Vaihtoehtoja on loputtomiin ja muistakaa, että kokit ovat ihan huipputaitavia! Tehkää tervetulomaljasta persoonallinen!

Kannattaako hääaterialla tarjota punaista-, valkoista- vai kuohuviiniä? Vai sekoitus kaikkia?

Kun kyseessä on ruoan ja juoman yhdistäminen, pidättäydyn muutamassa hyvin yksinkertaisessa ja selkeässä suuntaviivassa.

”Juoman tulee aina peilata ruokaa.”

Jos alkupala on hyvin hienostunut, ansaitsee se seurakseen elegantin juoman. Esimerkiksi grillatun meriravun kanssa, toki lisukkeista riippuen, sopii mainiosti raikas ja tyylikkään hapan Cava aivan yhtä mainiosti kuin mehukas punaviini Etnan korkeilta rinteiltä. 

Kun lämpimän ruoan vuoro saapuu ja ruokasali täytyy ihanista pähkinöiden, ruskistetun voin ja uunituoreen juurisellerin tuoksuista, suosittelen tarjoamaan täydellisesti viilennettyä paikallisen pienpanimon lageria. Yhtä hyvin toimii myös flirttaileva ja tyylikkään kermainen chardonnay USAn viileästä Sonomasta.

Ymmärrän, että vanha teoria, jonka mukaan ei saa tarjoilla liian montaa eri juomaa aterian yhteydessä, on pinttynyt lähes yhtä syvälle kuin hengitystaitommekin. Mutta asia ei ole niin! Suosittelen pyytämään juomista kiinnostunutta ystävää tai kantapaikkasi sommelieria apuun ruoka-juomayhdistelmienne pohdintaan.

Kuinka hääparin tulee huomioida alkoholittomat vaihtoehdot?

Alkoholittomat juomat usein unohdetaan tai niihin ei kiinnitetä juurikaan huomiota. Juhlissa tulee aina olemaan ihmisiä, jotka haluavat alkoholittoman vaihtoehdon. Kun tarjoatte hyvän alkoholittoman vaihtoehdon, tullaan tätä arvostamaan ja ele muistamaan pitkään. Nykyään on huomattavasti helpompaa löytää mainioita vaihtoehtoja kuin ihan muutama vuosi takaperin. Panimoiden taitavat tekijät ovat vihdoin löytäneet keinon valmistaa oikein hyvää alkoholitonta olutta.

Myös siiderinvalmistajat, varsinkin Normandian alueella, ovat laajentaneet valikoimaansa sitä mukaan, kun ovat saaneet lisätilaa liikkeiden hyllyiltä ja ravintoloiden juomalistoilta.

Kannattaa myös muistaa, että meillä on todella taitavia baarimikkoja ympäri maata. Lempparibaarimikkosi vakkaridrinkkibaarissasi auttaa varmasti mielellään luomaan teille oikein herkullisen mocktailin, jota voitte tarjoilla tervetulomaljana tai alkuruoan kera.

Kuinka laskea juoman menekki per häävieras?

Laskiessani määriä käytän hyödykseni eurooppalaista ”Standard Drink” -mittaa, yksi Standard drink on esimerkiksi

1 kpl 33cl vahvempaa olutta

1 kpl lasi viiniä 15 cl

4 cl väkevää viiniä

Tietenkin monet tekijät vaikuttavat määrään, kuten vieraiden määrä, juhlien kesto, vieraiden ikä, vuodenaika jne. Ostakaa mieluummin liikaa sen sijaan, että joudutte pääpäivänä miettimään tuliko juomaa ostettua sittenkään tarpeeksi.

Muita vinkkejä hääparille koskien hääaterian juomatarjoilua:

Tässä haluan nyt vain painottaa edellä mainitsemiani asioita. Uskaltakaa toimia omien mieltymystenne mukaan ja tarjoilkaa niitä ruokia ja juomia, joita TE rakastatte! Muistelkaa ajassa taaksepäin ja miettikää mihin juomiin olette törmänneet yhteiselonne aikana. Rakentakaa juomatarjoilunne sen pohjalta ja päivästänne tulee taatusti ikimuistoinen!

Lue lisää

Ihana Keto on täydellinen sormus morsiamelle!

Kultaseppä Jussi Louesalmen ihastuttavassa Keto korumallistossa on toinen toistaan upeampia vaihtoehtoja kihla- ja vihkisormukseksi. Voit täydentää korutyyliäsi kauniilla korvakoruilla ja…

Mitä jalokivet kertovat?

Sormuksissa on monia erilaisia ​​kiviä ympäri maailmaa. Mitä eri värit ja kivet tarkoittavat? Annamme sinulle lyhyen esittelyn!

Kaikki mitä sinun tulee tietää miesten kihlasormuksista

Yhä useammat tahot alalla, sekä isommat valmistajat että yksittäiset kultasepät, ovat tarttuneet miesten kihlasormusten lisääntyneeseen kysyntään.

Miksi sileä sormus tulee aina olemaan voittaja

Klassinen, sileä, kultainen vihkisormus on yhtälailla häiden symboli, kuin timanttisormuskin. Tällainen klassinen sormus on aina ajanmukainen.

Ajattomat helmet

On aina tyylikästä sonnustautua helmikoruihin hääpäivänä. Se on samanaikaisesti sekä perinteistä, eleganttia että kaunista.

Näin puhdistat timanttisormuksesi

Harva asia on yhtä kiehtova kuin puhdistettu ja kiillotettu timanttisormus ja sen uskomaton kiilto ja säihky.

Esittelyssä Timanttijahti 2021 -kilpailun voittajat!

Häät ja Juhlat järjestää vuosittain Timanttijahti-kilpailun. Tässä kilpailussa osallistujilla on mahdollisuus voittaa uniikki, toiveidensa mukaisesti suunniteltu vihkisormus arvoltaan 5000 euroa!

Värit ja luonto inspiroi vihkisormusten muotoilua

Kihla- ja vihkisormuksissa suosiota on lisännyt luonnon inspiroima muotokieli sekä pastellinsävyiset värit.

Inspiroidu näistä kaiverrusvinkeistä!

Vihkisormukseen kaiverrettu piiloviesti on äärimmäinen tapa personoida jo yksilöllinen sormuksesi.

Suunnittele unelmasormuksesi

Tässä artikkelissa kerromme uniikkisormuksen suunnitteluprosessista sekä jaamme alan asiantuntijalta aiheesta saamiamme neuvoja.

Huomenlahja – Muisto elämänne onnellisimmasta hetkestä

Huomenlahjan antaminen puolisolle häiden jälkeisenä aamuna on perinne, jota monet pitävät tärkeänä ja oleellisena osana naimisiin menoa.

Put a ring on it

Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Timanttijahdin voittaja on selvillä!

Onnekas voittajamme on Kia Knaapila! Oli erittäin miellyttävä tehtävä soittaa hänelle ja kertoa nämä iloiset uutiset! 

Timanttijahti

Timanttijahti on kisa, jonka Häät ja Juhlat -lehti järjestää yhdessä Suomen ylistetyimpien kultaseppien kanssa. Vastaa kysymyksiin, tutustu mukana oleviin kultaseppiin…

Timantin monet muodot

Oletko koskaan miettinyt, millaisen matkan korussasi komeileva jalokivi on kulkenut, ennen kuin se päätyi yllesi? Jalokivien maailma on kiehtova, mutta…

Suunnittele sormuksesi Schalinsin RingTailorin avulla

Schalins of Sweden tarjoaa avuksesi digitaalisen RingTailor -palvelun, jonka avulla voi itse suunnitella sormuksesi.

Vinkki sormuksen valintaan

Vinkki sormuksen valintaan. Voit löytää tietoa metalleista ja jalokivistä internetistä ja lehdistä, mutta se ei yleensä ole tarpeeksi lopullisen päätöksen..

Kaikki mitä sinun tulee tietää vihkisormuksista

Oletko joskus miettinyt minkä näköisen vihkisormuksen haluat ja maannut unettomana pohtien erilaisia jalokiviä ja hiontoja? Ei mitään hätää – tässä…

Timanttijahdin voittaja on selvillä!

Olemme valinneet suositun Timanttijahti-kilpailumme voittajan!

Rakkauden löytämisen ja unelmasormuksen valitsemisen onni!

Ei ole mitään mukavampaa, kun se, että saamme olla osa onneanne! Swepol on jo 25 vuoden ajan auttanut monia onnellisia…

Unelmat kiteytyvät uniikkisormukseen

Kihla- ja vihkisormusta hankkiessa sormuksen voi valita valmiista mallistoista, tai suunnitella joko osittain tai kokonaan itse.

Pysy ajan tasalla

Kello ei ole pelkästään kaunis asuste hääpäivänä, vaan sen avulla pysyt myös ajan tasalla ja voit seurata aikataulun pitävyyttä.

Silván-timanttikorut

Silván-timanttikorut kertovat ikuisesta ja suuresta rakkaudesta. Sinun rakkaudestasi.

Lumoava Cupid by Katri Niskanen

Katri Niskanen halusi luoda korusarjan, joka yhdistäisi vihkisormuksen ja huomenlahjan lumoavaksi kokonaisuudeksi

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

9 vinkkiä – näin saatte enemmän irti hääjuhlasta!

Hääjuhlien suunnitteleminen on uskomattoman ihanaa – pitäkää huoli, että teette hääjuhlastanne ikimuistoisen kokemuksen vieraillenne!

Lue Lisää

Häämenu – trendit vuodelle 2022!

Ympäri maailmaa ruokien ja juomien alalla ilmaantuu jatkuvasti uusia trendejä.

Lue Lisää

Kakkutrendit, jotka kannattaa painaa mieleen!

Ollaksenne kaupungin trendikkäin hääpari, tulee teidän tutustua lähemmin näihin upeisiin luomuksiin.

Lue Lisää

Naimisiin karkaaminen

Elopements, kuten tätä niin kauniisti kutsutaan, on nyt suositumpaa kuin koskaan.

Lue Lisää

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Itse vihkimisen, seurustelun ja hääjuhlan sisältävän päivän lisäksi on olemassa useita häihin liittyviä järjestelyjä joista tässä käymme läpi tavallisimmat.

Lue Lisää

Valmistaudu pandemian jälkeisiin juhlallisuuksiin

Joistakin häävieraista muiden ihmisten lähellä seisominen voi tuntua jopa pelottavalta.

Lue Lisää

Näin pandemia on muuttanut hääperinteitä

Vaikka toivommekin ettei pandemiaa olisi koskaan tullut, sillä on myös ollut joitain myönteisiä vaikutuksia.

Lue Lisää

Näin löydät oikean hääjuhlapaikan

Hääsuunnittelun ensimmäisiä kohtia on löytää täydellinen paikka hääjuhlien järjestämiseen.

Lue Lisää

Hääkakku, jälkiruoka tai jokin muu?

Monet hääparit miettivät tarjotako hääaterian yhteydessä hääkakkua vai jälkiruokaa. Tai mahdollisesti molempia?

Lue Lisää

Miten valita sopiva juoma hääaterialle?

Juoma on keskeinen tekijä niin tervetulomaljassa, aterialla ja juhlinnan lomassa.

Lue Lisää