Tehkää vihkiseremoniastanne taianomainen!

Unelmoitteko persoonallisesta vihkimisestä, jossa on sekä uusia vaikutteita että perinteistä tunnelmaa? Olkaa rohkeita älkääkä miettikö liikaa sitä, millaisia vihkimiset yleensä ovat. Tehkää vihkiseremoniastanne persoonallinen.

Teksti: Jeanette Henriksson
Kuvat: Aprilante/shutterstock.com

Miten sitten saatte vihkiseremoniastanne persoonallisen? Kyllä, helpoin tapa saada vihkimisestä ainutlaatuinen, on liittää siihen runoja, musiikkia ja lauluja, jotka ovat teille merkityksellisiä ja jotka tuovat esiin TEIDÄN keskinäistä rakkauttanne. Yksi tapa tähän on pyytää läheistä ystäväänne tai sukulaistanne lukemaan runo, josta erityisesti pidätte ja jossa on viesti, jonka haluatte toisillenne välittää. Ja tuon viestin välittäjänä toimii teille tärkeä ihminen.

Vakavasti, mutta pilke silmäkulmassa
Vihkiminen on yleensä melko juhlallinen ja hieman vakavahenkinenkin tapahtuma. Ja siinä onkin osa vihkimisen viehätystä. Te seisotte alttarin edessä ja liitytte yhteen läheistenne, rakkaidenne ja koko maailman edessä. Kyseessä on juhlallinen tilaisuus, jossa taatusti sekä te että vieraanne vuodattavat kyynelen jos toisenkin.

Valitsemallanne musiikilla on suuri vaikutus vihkitilaisuuteen. Miettikää siis tarkkaan, mitä haluatte musiikilla viestiä. Haluatteko, että vihkiminen on vakava ja perinteisen oloinen tilaisuus, vai haluatteko häät, jotka on suunniteltu hieman eri tavoin ja pilke silmäkulmassa. Päätösmusiikki, jonka tahdissa kuljette ulos vastavihittynä parina, voi olla persoonallinen ja jopa rock-tyylinen. Jo se voi riittää siihen, että sekä te että vieraanne kokevat vihkimisen olleen juuri teidän näköisenne.

Omat sormuslupaukset
Jos teidät vihitään kirkossa, vihkikaavaan kuuluu tiettyjä rituaaleja. Avioliitto nähdään Jumalan lahjana ja pyhänä liittona. Se käy ilmi muun muassa papin lukemista Raamatun kohdista, ja sen osoituksena vaihdatte vihkisormuksia. Voitte myös lukea omat henkilökohtaiset sormuslupauksenne toisillenne vieraidenne edessä. Se on todella ihana keino tuoda vihkiseremoniaan oma persoonallinen lisänne.

Mutta muistakaa, että jännittäminen voi tuoda tullessaan joitakin pieniä haasteita. Jos jännitätte todella paljon, saattaa käydä niin, että teille ei jää vihkimisestä lähes mitään muistikuvia. Silloin kannattaa tehdä vihkimisestä persoonallinen musiikkivalinnoilla tai ruonoilla, jotka joku muu esittää. Mutta jos teistä tuntuu luontevalta kirjoittaa omat sormuslupauksenne tai esittää kaunis laulu toinen toisillenne, esiintykää rohkeasti. Kyse on teidän päivästänne, ja teidän on uskallettava toimia juuri niin kuin itse haluatte. Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia. Ehkäpä morsiamen on helpompi ja luontevampi esiintyä kuin sulhasen tai päinvastoin. Voitte siis aivan hyvin tehdä niin, että vain toinen teistä laulaa toiselle. Ei ole olemassa mitään yhtä ja muita parempaa tapaa sille, miten osoitatte toinen toisillenne rakkauttanne suurena päivänenne.

Te päätätte
Jos vihkimiseenne osallistu lapsia, heille voi hyvin antaa joitakin pieniä tehtäviä. He voivat sirotella kukkien terälehtiä kirkon käytävälle tai kantaa sormuksia. Muistakaa, että lapsia ei kuitenkaan voi täysin ohjailla, eikä ehkä ole mahdollista ennustaa, miten he reagoivat kirkkoon ja häävieraisiin, joita kirkko on täynnä. Tilanne saattaa olla lapsille liian jännittävä. Tehkää siis suunnitelma, jossa lasten vanhemmatkin voivat osallistua vihkimisen toteuttamiseen. Jos teillä on omia lapsia, heidän seurassaan pitää olla ihminen, jonka kanssa lapset tuntevat olonsa turvallisiksi, jos lapsia alkaa liikaa jännittää tai pelottaa.

Tässä olette saaneet vinkkejä persoonallisen vihkiseremonian saavuttamiseen, mutta persoonallista otetta kannattaa ylläpitää koko hääpäivän ajan. Uskaltakaa tehdä juuri niin kuin haluatte älkääkä antako kenenkään päällepäsmärin päättää, millainen teidän päivästänne tulee. Päivä on teidän – vain teidän.