Hääruokailun trendit

Miltä näyttää hääpäivällinen vuonna 2020? Mitkä maut ovat sesongin suosituimpia? Valitako kolmen ruokalajin päivällinen vai perinteinen buffet? Me kysyimme neuvoa alan ammattilaiselta, joka kertoo meille tässä artikkelissa tulevan kauden trendeistä sekä antaa vinkkejä hääruuan valintaan.

Kuvat: Adobestock.com

Tsaarinajan tunnelmaa henkivä Hotelli Haikon Kartano & Spa on suosittu juhlapaikka. Haikon Kartanon ravintolatoimenjohtaja Riitta Vesterinen tiimeineen toteuttikin viime vuoden aikana 40 häät muiden juhlatilaisuuksien ohella, joten voimme varmuudella puhua todellisesta häämenun asiantuntijasta

Tulevalla sesongilla laitetaan persoonaa peliin

Jokaisessa hääsesongissa on omat ominaispiirteensä, kuten myös omat trendinsä. Vuoden 2019 häämenun Haikon Kartanon ravintolatoimenjohtaja Riitta Vesterinen uskoo olevan yhä enemmän pariskunnan itsensä näköinen. Hääparin persoona ja arvomaailma nousevat näkyviin aina raaka-aine valinnoista kattaukseen asti. Kyseessä on hääparin suuri juhlapäivä, jonka he saavatkin rakentaa juuri itsensä näköiseksi. Pariskuntaa kannustetaan aina itse valitsemaansa mieleisensä menu, mutta erittäin persoonallisiin ratkaisuihin Vesterinen kehottaa suhtautumaan harkiten:

– ”Muistutamme aina hääparille, että liian erikoinen ruoka ei ehkä ole kaikkien vieraiden mieleen varsinkin, jos juhlassa on vieraita vauvasta vaariin.”

Vesterinen kertoo pariskuntien panostavan tulevalla kaudella erityisesti hääkakkuihin ja sesongin 2020 hääkuvissa Vesterinen ennustaakin näkyvän näyttäviä pilarikakkuja.

 

Juhlan luonne luo linjoja menuvalintaan

Ruokailua suunnitellessa ensimmäisenä kannattaa miettiä juhlan kestoa ja sen vaikutusta ruokatarjoiluun. Puolen päivän aikoihin alkavaan juhlaan tulevat vieraat eivät välttämättä ole vielä ennättäneet syödä lounasta, joten Vesterinen suosittelee juhlien alkuun esimerkiksi pieniä cocktailpaloja maljojen kanssa nautittavaksi. Aamuyön tunneille kestävän juhlan ruokatarjoiluun Vesterinen puolestaan vinkkaa lisäämään yöruuan juhlijoita ilahduttamaan. Jotta ruuasta on aikaa nauttia ja kiireen tunne ei pääse yllättämään, on häiden ohjelmarunkoon hyvä varata riittävästi aikaa ruokailulle. Ruokailu on tärkeä osa hääjuhlaa ja tarjoaa sosiaalisena tapahtumana häävieraille mahdollisuuden tutustua toisiinsa rennoissa tunnelmissa tai päivittää kuulumiset sukulaisten kanssa. Lisäksi, kun aikaa on varattu riittävästi, antaa ruokailu myös hääparille oivan mahdollisuuden kierrellä seurustelemassa vieraidensa kanssa.

Aikataulun ollessa kunnossa, tulisi seuraavaksi siirtyä pohtimaa juhlan luonnetta: Haetaanko juhliin maalaisromanttista tunnelmaa, rentoa bohoa, säihkyvää glamouria vai kenties klassista ylellisyyttä? Juhlan luonne vaikuttaa valintaan koskien ruuan tarjoilua. Olennainen osa hääruokailuun liittyen onkin valita, miellyttääkö itseä ennemmin kolmen tai jopa neljän ruokalajin päivällinen pöytiin tarjoiltuna vaiko buffet-ruokailu, jossa jokainen vieras voi itse hakea pöydästä mieleistänsä syötävää. Valintaa tehtäessä on tärkeää miettiä nimenomaan juhlan luonnetta ja sitä, millainen hääjuhla on kyseessä: Buffet luo juhliin rennomman tunnelman, kun taas pöytiin tarjoiltavat annokset puolestaan tuovat mukanaan arvokkuutta. Vesterinen kertoo molemmissa ratkaisuissa olevan hyvät puolensa ja korostaa erityisruokavalioiden huomioimista:

 

– ”Buffetissa on useampia ruokalajeja tarjolla, joista jokainen häävieras todennäköisesti löytää mieleisensä vaihtoehdot. Pöytiin tarjoiltavassa ruuassa erikoisruokavaliot pystytään huomioimaan huomaamattomammin ja sulavammin, koska kaikilla vierailla on omat lautasannoksensa. Oli valinta kumpi tahansa, arvostavat vieraat erityisruokavalioiden huomioon ottamista. ”

Mikäli päätös näiden kahden vaihtoehdon välillä tuntuu haastavalta, on kompromissi myös aina mahdollinen! Vesterinen nimittäin muistuttaa, että toimiva yhdistelmä on myös sellainen, jossa alkupalat sekä salaatit noudetaan buffetista ja pääruoka tarjoillaan pöytiin.

 

Hyvin rakennettu menu on monipuolinen

Ammattitaitoinen keittiöhenkilökunta auttaa mielellään hääparia valinnoissa sekä osaa ammattitaidolla rakentaa ruokailun, jossa ruokaa on varattu riittävästi ja jossa erikoisruokavaliot sekä menun monipuolisuus on huolellisesti suunniteltu. Monipuolinen alku-, väli- ja pääruuan yhdistelmä varmistaa, että jokainen häävieras löytää tarjoiluista mieleistänsä syötävää. Buffet-pöytään Vesterinen suosittelee varaamaan kala-, liha- ja kasvisalkuruokia, kuten myös erilaisia salaatteja. Buffetin pääruuaksi olisi hyvä valita kaksi eri vaihtoehtoa, jolloin vierailla on mahdollisuus valita vaihtoehdoista itselle mieluisampi. Hääparin omien mieltymysten lisäksi ruokavalinnoissa voidaan huomioida eri sesonkien mukanaan tuomat vaihtelut, jotka antavat pikantin lisän personaaliseen menuun: Keväällä ja kesällä menu voi hyvin koostua kevyemmistä vaihtoehdoista, mutta syksyllä ruokalistaan voi sisällyttää vaikkapa riistaa. Suomalaisen keittiön erikoisuus piilee nimenomaan sesongeissa ja upean luontomme tarjoamissa puhtaissa antimissa. Kotimaisuuden voi jopa halutessaan nostaa juhlien teemaksi.

Juhlan luonne tarjoaa niin ikään suuntaviivoja ruuan esillepanoon ja tarjoilupöydän koristeluun. Vesterisen mukaan hääjuhla on yhtenäinen kokonaisuus, jossa kaikki osat täydentävät toisiaan. Mikäli hääpari on valinnut juhliinsa selkeän teeman, voi se näkyä myös juhliin valittavassa menussa ja koristeluissa.
”Juhlava esillepano ja hyvät, tuoreet raaka-aineet ovat juhlapöydän A ja O”, summaa Vesterinen.

Lue Lisää

Hääbingo

Hääbingo on hauska leikki tunnelman keventämiseen ja tutustumiseen.

Häät Toscanassa!

Linda ja Björn sanoivat toisilleen ’tahdon’ Toscanan auringon alla ja tässä artikkelissa esittelemme hääpäivän kauniit kuvat!

TESTI: Mikä hääteema sopii sinulle parhaiten?

Etkä tiedä, minkä hääteeman valitsisit? Tee tämä testi ja löydä persoonallisuuttasi parhaiten kuvaava teema.

Häävieraiden Budjetti

Häävieraat ovat valmiita käyttämään häihin keskimäärin 266 euroa – tätä vieraat odottavat häiltä

Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä…

8 hauskaa leikkiä vieraille odotuksen ajaksi

Jotta vieraat eivät pitkästyisi tai joutuisi odottamaan liian kauaa, voi olla mukava ajatus valmistella heille muutamia hauskoja leikkejä.

Hauskoja juttuja juhlaan

Tähän artikkeliin olemme koonneet muutamia hienoja juttuja, jotka ovat sekä koristeellisia, että viihdyttäviä elementtejä hääjuhlassa!

Viininmaistelua Toscanassa

Kun Il Divo soi kaiuttimista, matka läpi kauniin italialaisen luonnonmaiseman ainutlaatuisen floran ja faunan kera, salpaa jokaisen vasta-avioituneen ja rakastuneen…

Michelin-ravintolat Pohjoismaissa

Michelin-oppaan tarkastajat ovat matkustaneet jälleen kuluneen vuoden aikana kaikissa viidessä maassa, jotka ovat mukana Michelin-oppaan pohjoismaisessa versiossa: Tanska, Suomi, Islanti,…

Kukkatrendit

Keskustelimme floristi Sara-Lisa Ludvigssonin kanssa voidaksemme kertoa sinulle vuoden kukkatrendit ja sen, mitä on tärkeää ottaa huomioon kukkia valittaessa.

Tarjoa persoonallinen alkumalja

Haluatko tarjota juhlavan vai persoonallisen tervetulomaljan? Tässä muutama ajaton klassikko.

Häät eri kulttuureissa – Hindulaisuus

Eri kulttuurien kohdatessa saavat hääperinteetkin uusia piirteitä ja muuntuvat. Oletko saanut kutsun häihin, jotka järjestää eri kulttuurin tai uskonnollisen taustan…

Vegaaninen häämenu

Vegaaninen menu on täynnä väriä ja mielikuvitusta. Tässä 12 vinkkiä inspiroivaan, vegaanikeittiön häätarjoiluun.

Talvihäät – kaikki mitä haluat tietää

Haaveiletko valkoisista talvihäistä, joissa luonto on keskiössä? Tässä tulee kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää!

Avioliitto näkyvissä!

Häiden suunnittelu on kuin merellä seilaamista – toisinaan myrskyää ja paiskitaan töitä, toisinaan otetaan vain rennosti ja nautitaan kyydistä.

Viehättäviä ja ihania hääsäveliä

Monelle vastanaineelle hääjuhlan musiikki on erittäin tärkeää, mutta kannattaako sijoittaa elävään musiikkiin vai luoda soittolistat itse?

9 vinkkiä – näin saatte enemmän irti hääjuhlasta!

Hääjuhlien suunnitteleminen on uskomattoman ihanaa – pitäkää huoli, että teette hääjuhlastanne ikimuistoisen kokemuksen vieraillenne!

Häämenu – trendit vuodelle 2022!

Ympäri maailmaa ruokien ja juomien alalla ilmaantuu jatkuvasti uusia trendejä.

Kukat tekevät juhlan

Millaiset ovat tämän hetken hääkukkatrendit? Millaisia mahdollisuuksia kukkien käyttö juhlassa antaa?

Kakkutrendit, jotka kannattaa painaa mieleen!

Ollaksenne kaupungin trendikkäin hääpari, tulee teidän tutustua lähemmin näihin upeisiin luomuksiin.

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Itse vihkimisen, seurustelun ja hääjuhlan sisältävän päivän lisäksi on olemassa useita häihin liittyviä järjestelyjä joista tässä käymme läpi tavallisimmat.

Näin pandemia on muuttanut hääperinteitä

Vaikka toivommekin ettei pandemiaa olisi koskaan tullut, sillä on myös ollut joitain myönteisiä vaikutuksia.

Näin löydät oikean hääjuhlapaikan

Hääsuunnittelun ensimmäisiä kohtia on löytää täydellinen paikka hääjuhlien järjestämiseen.

Hääkakku, jälkiruoka tai jokin muu?

Monet hääparit miettivät tarjotako hääaterian yhteydessä hääkakkua vai jälkiruokaa. Tai mahdollisesti molempia?

Hääsuunnittelua pandemian jälkeen

Covid-19 aiheuttama pandemia on johtanut monen uuden innovatiivisen idean ja ratkaisun käyttöönottoon – tämän ovat ehdottomasti myös kokeneet häitään suunnittelevat,…

Miten valita sopiva juoma hääaterialle?

Juoma on keskeinen tekijä niin tervetulomaljassa, aterialla ja juhlinnan lomassa.

Mikrohäät = Makroelämys!

Mitä voit odottaa vuoden ”less is more” -tyyliltä kun kyseessä on häät.

Häiden vuosipäivät

Häiden vuosipäiviä juhlistetaan muistellaksemme miksi menimme naimisiin. Tämä on erityinen päivä, jonka voimme omistaa toisillemme ja hieno tilaisuus osoittaa rakkauttamme.

Häämalja

Perinteinen häämalja koostuu samppanjasta ja pienestä purtavasta, mutta tässä artikkelissa annamme muutaman uuden vinkin ja idean!

9 vinkkiä onnistuneeseen hääpäivään

Ennen hääpäivää suurin osa morsiamista jännittää eniten sitä, että jokin menee pieleen itse hääpäivänä. Mutta älä huoli, tässä artikkelissa annamme…

Koristele kukkasin

Morsiamen to do -listan kärkipäästä löytyy morsiuskimpun valinta, mutta kukkaloistoa voi hyödyntää hääjuhlassa monin muinkin tavoin.

Hääruokailun trendit

Miltä näyttää hääpäivällinen vuonna 2020? Mitkä maut ovat sesongin suosituimpia? Valitako kolmen ruokalajin päivällinen vai perinteinen buffet?

Kaikki mitä sinun tulee tietää hääkakuista

Monien toiveena on luoda kondiittorin kanssa hääkakku, joka ulkonäöltään, maultaan ja muodoltaan saa kaikki vieraat ihastelemaan yhteen ääneen. Mutta mitkä…

Minkä hääkakun valitsette?

Hääkakun valinta on ehkä kaikista kivoin osuus hääsuunnittelussa. Mutta minkälaisia makuja kannattaa valita ja mitä asioita tulee huomioida unelmakakkunne tilauksen…

Trendit printeissä ja koristeissa

Vieraiden hääkokemus alkaa heidän saadessaan kutsukortin ja juuri kutsukortti asettaa koko hääjuhlien tunnelman ja luo odotuksia.

Luo oikeanlaista tunnelmaa hääjuhlaan

Monille hääpareille musiikki on olennainen osa hääjuhlaa, sillä se luo halutun tunnelman ja on monesti merkittävä osa illan viihdytysohjelmaa. Mutta…

Vihkiminen Offline, hääjuhlat Online

Sosiaalisten medioiden hyödyntäminen oikealla tavalla voi vaikuttaa positiivisesti häihinne.

Lisää koristeita

Mekko on valittu, sormukset ostettu ja vihkipaikka sekä juhlatila varattu. Häiden lähtölaskenta on alkanut ja on aika keskittyä yksityiskohtiin.

Morsiuskimppu

Morsiuskimppu on tärkeä osa häälookkiasi. Osaksi asuasi valitsemasi kimppu kertoo siitä, millaista tyyliä lookissasi haet. Haastattelimme taitavaa floristia ja hääkimppujen…

Tervetuloa pöytään!

Nykyään on tavallisinta, että hääaterialle katetaan useita pieniä pyöreitä pöytiä. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että tavallisin vaihtoehto on juhliin…

Näin saat onnistuneet polttarit!

Täydellisten polttareiden suunnittelu voi olla sekä stressaavaa että aikaa vievää. Erityisen vaikeaa voi olla suunnittelun aloittaminen. Lue tästä vinkkejä ja…

Hääkakun seuraksi

Hääkakku on monille meistä itsestään selvä osa hääjuhlia. Mutta sille on myös vaihtoehtoja, vai pitäisikö sanoa täydennyksiä.

Aika valita morsiuskimppu

Morsiuskimpun sisällön valinta on jännittävä osa hääsuunnittelua. Häät ja Juhlat -lehti antaa sinulle vinkkejä ja neuvoja kuinka sinun kannattaa toimia…

Valloittava Mustion Linna

Häät ja Juhlat -lehti haastatteli Mustion Linnan Christine Linderiä, joka toimii linnalla Manager Directorin roolissa. Mitä kaikkea linna pitääkään sisällään…

Korista pöytä hääateriaa varten!

Hääateria on niin paljon enemmän kuin pelkkä illallinen. Se luo perustan upealle hääjuhlalle ja useille mukaville tunneille rakkaiden ja läheisten…

Suunnitelkaa juhlanne hääplannerilla

Tämän oppaan avulla voitte helposti suunnitella hääpäivänne askel askeleelta. Ladatkaa ”hääplanneri” ja aloittakaa unelmienne häiden suunnittelu jo tänään!

Inspiraatiota boho-morsiamelle

Me yhdessä Adorn Invitationsin kanssa esittelemme teille tämän kauniin laventelintuoksuisen ja boheemin kuvasarjan. Kuvasarjan taustalla oli ajatus luoda jotain rohkeaa…

Hääsuunittelijoilla on nyt oma yhdistys!

Suomessa ei ole varsinaista hääsuunnittelijan ammattiluokkaa. Myös ammatillinen koulutus puuttuu alalta kokonaan ja oppilaitokset tekevät tutkimuksia alasta, vaikka hääsuunnittelijan ammatti…

Korkealaatuinen hääpalvelukonsepti

Finlandia-talo lanseeraa korkealaatuisen hääpalvelukonseptin, joka mahdollistaa häätilaisuuden viemisen askelta pidemmälle ja unelmien hääpäivän upeissa puitteissa keskellä Helsinkiä. Tyylikäs palvelukonsepti on…

Hääkenraalista vastaukset kysymyksiinne

Ensimmäinen Hääkenraali -tapahtuma järjestettiin vuonna 2010. Vastaavaa häätapahtumaa Janne-Caro Pykälä Parone Designista on toteuttanut mm. Astoria Salissa ja G18 Juhlasalissa…

Suomen Häämessujen tunnelmia

Suomen Häämessut Jyväskylässä olivat yleisömenestys. Yhden päivän aikana lukuisat avioparit pääsivät nauttimaan messutunnelmasta, tietoiskuista, upeista näytteilleasettajista sekä muotinäytöksistä.

Farm to Table -inspiraatiokuvat

Koko idea kuvauksiin lähti kauniilta hevostilalta Kangasalta, jossa saimme kunnian vierailla. Tila oli erittäin hyvin hoidettu ja kauniit vanhat tammet…

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Hääbingo

Hääbingo on hauska leikki tunnelman keventämiseen ja tutustumiseen.

Lue Lisää

Sosiaalinen media ja kuvien jakaminen

Sosiaalisen median käyttö häiden yhteydessä voi olla haastavaa vieraille. Saako puhelinta käyttää juhlan aikana? Saako kuvia julkaista ennen hääparia tai…

Lue Lisää

Häät Toscanassa!

Linda ja Björn sanoivat toisilleen ’tahdon’ Toscanan auringon alla ja tässä artikkelissa esittelemme hääpäivän kauniit kuvat!

Lue Lisää

TESTI: Mikä hääteema sopii sinulle parhaiten?

Etkä tiedä, minkä hääteeman valitsisit? Tee tämä testi ja löydä persoonallisuuttasi parhaiten kuvaava teema.

Lue Lisää

20 parasta kappaletta häävalssiksi

Ettekö ole vielä päättäneet häätanssinne musiikkia? Älä huoli, sillä olemme löytäneet suosikkikappaleemme kautta aikojen.

Lue Lisää

Tapaa uusi bloggaajamme!

Tervetuloa uusi bloggaajamme: Melissa! Pääset tästedes seuraamaan hänen blogiaan kotisivuillamme ja some-kanavillamme!

Lue Lisää

Häävieraiden Budjetti

Häävieraat ovat valmiita käyttämään häihin keskimäärin 266 euroa – tätä vieraat odottavat häiltä

Lue Lisää

Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä…

Lue Lisää

Taianomaiset talvihäät

Seuraavassa muutama vinkki kuinka toteutat täydelliset talvihäät.

Lue Lisää

8 hauskaa leikkiä vieraille odotuksen ajaksi

Jotta vieraat eivät pitkästyisi tai joutuisi odottamaan liian kauaa, voi olla mukava ajatus valmistella heille muutamia hauskoja leikkejä.

Lue Lisää