Morsiuskimppu

Morsiuskimppu on tärkeä osa häälookkiasi. Osaksi asuasi valitsemasi kimppu kertoo siitä, millaista tyyliä lookissasi haet. Haastattelimme taitavaa floristia ja hääkimppujen tottunutta sitojaa, joka kertoo tässä artikkelissa hieman vuoden 2019 hääkimppujen trendeistä sekä siitä, mitä sinun tulisi huomioida omaa morsiuskimppua valitessasi.

Teksti: Gitta Hägg-Lundvall Kuvat: Adobestock.com

Puku ja budjetti antavat hyvän pohjan suunnittelulle

Kukkapii Oy:n yrittäjä Piia Lindeman kertoo Kukkapiin sitojien aloittavan kimpun suunnittelun morsiamen kuvaillessa hääpukuaan. Koska kimppu ja mekko ovat toisiaan lähekkäin, tulisi täydellistä hääkimppua suunnitellessa miettiä juurikin morsiamen valitsemaa pukua ja sitä, millainen kimppu siihen kauniisti sointuisi sekä värimaailmaltaan että teemaltaan. Kuten muissakin häihin liittyvissä valinnoissa, myös hääkimpun kohdalla tulee pohtia häiden budjettia: Budjetti vaikuttaa jonkin verran kimpussa käytettävien kukkien valintoihin, morsiuskimpun kokoon sekä mahdollisiin koristeisiin ja viimeistelyyn.

 

Hääkimpun ohella häihin liittyviä kukkakoristeita voivat olla mahdolliset morsiusneitojen ja kaasojen kukkakimput tai -korut, sulhasen ja bestmanien kukkavieheet, morsiamen tai morsiusparin äitien hiuskorut tai asuihin kiinnitettävät kukkakorut, vihkipaikan- ja juhlatilan kukkakoristeet sekä hääauton- tai muun kulkuneuvon koristeet. Jotkut morsiamet haluavat heittokimpuksi erillisen, pienemmän kimpun, jolloin morsiuskimppu voi jäädä muistoksi itselle. Jos morsiuskimpun mielii säästävän pitkälle häiden jälkeen, kannattaa tästä mainita kimpun sitojalle, joka osaa tällöin valita kimppuun esimerkiksi kuivausta kestäviä kukkia. Myös häiden ruokailu saattaa vaatia kukkakoristeita: Mikäli häissä on buffet-ruokailu, on noutopöydän kukka-asetelma oleellinen koriste sen viimeistellessä kauniin tarjoilupöydän. Myös pöytiin tarjoillun hääpäivällisen kohdalla pöytäkoristeet kruunaavat kauniit ruoka-annokset.

 

 

Millainen morsiuskimppu sopisi juuri minulle?

Inspiraatiota ja ideoita omaan morsiuskimppuun kannattaa etsiä Pinterestistä tai muualta Internetin syövereistä. Kuvia katsellessa on hyvä kuitenkin tiedostaa, että kukkien saatavuus vaihtelee sesonkien mukaan. Lindemanin mukaan morsiamilla onkin usein myymälään tullessaan jonkinlaisia ajatuksia ja toiveita kukkien ja kimppujen suhteen. Tämä ei suinkaan ole ainut tapa unelmien hääkimpun valintaprosessin aloittamiseen, sillä floristille voi antaa myös täysin vapaat kädet. Paras lopputulos syntyy kuitenkin usein yhteistyön tuloksena, jolloin yhteisen suunnittelu- ja mietintähetken jälkeen sitoja voi tiettyjen raamien puitteissa ja morsiamen toiveita kuunnellen toteuttaa kimpun.

 

Niin monta kun on morsianta, on myös morsiuskimppua. Mitään sääntöjä morsiuskimppuun liittyen ei ole Lindemanin mukaan olemassa, vaan jokainen kimppu sidotaan aina morsiamen toiveitten pohjalta:

– ”Jokainen morsian suunnittelee omaa unelmien hääpäiväänsä ja toteuttaa näin ollen omaa unelmaansa. Siihen liittyy myös juuri itselleen mieluisimpien kukkien valinta.”

 

Uniikkia ja erilaista halajavalle morsiamelle Piia Lindemanilla on runsaasti ideoita. Lindeman ehdottaa uniikin hääkimpun varteen kiinnitettäväksi medaljongin tai muun morsiamelle tunnearvoa sisältävän korun. Myös värimaailmalla voidaan tehdä paljon, eikä perinteisen valkoisen kukan tarvitse olla ainut vaihtoehto kauniiseen kimppuun. Kimpun muodollakin voidaan Lindemanin mukaan leikitellä ja tehdä tavanomaisista poikkeavia morsiuskimppuja:

– ”Välillä aina teemme erilaisia koru-kimppuja, käsilaukku-kimppuja ja viuhka-kimppuja. Voisimme suositella uniikkiin häälookkiin tähtäävälle morsiamelle myös esimerkiksi pääseppelettä. Seppele näkyy ja kaunistaa morsianta koko juhlan ajan toisin kuin morsiuskimppu, jota ei kuitenkaan kanneta hääjuhlassa koko ajan mukana.”, ideoi Lindeman.

 

 

Kuukautta ennen kukkakaupoille

Kukkapii Oy:n Piia Lindemanin mukaan morsiuskimpun voi tulla tilaamaan täysin oman aikataulun mukaan. On tavanomaista, että morsiamet haluavat olla hyvissä ajoin liikkeellä ja sopivat kimpusta jo jopa vuotta aikaisemmin, jolloin lähempänä hääjuhlaa voidaan sopia ainoastaan viimeistelyistä ja kukkien noutamisen aikatauluista. Sopiva aika on Lindemanin mukaan noin kuukautta ennen vihkimistä. Silloin myymälässä tiedetään jo suurin piirtein saatavilla oleva kukkavalikoima. Toisin kuin monissa muissa häiden suunnitteluun liittyvissä asioissa, morsiuskimpun kohdalla myös nopealla aikataululla selviää tarvittaessa: Lindemanin mukaan viimeistään 1,5 viikkoa ennen vihkimistä olisi hyvä tehdä tilaus ja ”silloinkin vielä ehditään oikein mainiosti”.

 

Tulossa vaaleaa ja vallatonta

Tulevan sesongin trendejä koskien Lindeman uskoo vapaammin ja vallattomammin sidottujen kimppujen jatkavan edelleen suosiotaan. Tiiviillä ja pyöreillä kimpuilla tai runsaasti laskeutuvilla sidonnoilla on toki aina oma paikkansa suomalaisten morsianten sydämissä, mutta trendeistä puhuttaessa ei vielä olla kuitenkaan täysin palaamassa näihin perinteisiin malleihin. Kauden väreissä valkoinen on edelleen suosituin väri, mutta valkoisen ohelle Lindeman ennustaa kauniin pastelleja persikan vivahteita sekä jonkin verran voimakkaita burgundin ja tumman punaisen sävyjä. Lisäksi Lindeman uskoo Eucalyptuksen edelleen säilyvän useimpien morsianten suosiossa.

 

Kukkapii Oy:n Piia Lindemanin neljä neuvoa tulevalle morsiamelle:

  1. Ennen kukkakauppaan tuloa voit halutessasi valmistautua hääjuhlaan tarvittavien kukkien tilaamiseen jo etukäteen selailemalla erilaisia häälehtiä tai hääaiheisia nettisivustoja.
    2. Mieti valmiiksi, millaisen budjetin olet valmis kukkiin ja kukkakoristeisiin sijoittamaan. Tällöin sinun ja sitojan keskusteluille on joku pohja, josta lähteä kehittämään ja suunnittelemaan juuri teidän ikimuistoiseen päiväänne täydellisiä kukkia. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: Kun teemme hyvät suunnitelmat kukkiin liittyen ja sovitaan tarkasti mitä tehdään, voit rauhassa huokaista helpotuksesta. Taas on yksi asia järjestetty!
    3. Luota omaan kukkakauppaasi ja sen ammattitaitoiseen henkilökuntaan. He tietävät mitä tekevät ja ovat erinomaisen hyviä siinä.
    4. Älä jännitä ja stressaa! Nauti upeasta, ikimuistoisesta päivästäsi, sillä kaikki sujuu hienosti ja sinä olet kaunis morsian!

LUE LISÄÄ


Seuraa meitä
Back to top