Suureellisesti siviilivihkimisessä

Siviilivihkimisen ei tarvitse tarkoittaa yksinkertaisia häitä. Ei, siviilivihkimisen jälkeen voi pitää aivan yhtä suureelliset juhlat kuin kirkkohäidenkin jälkeen. Älkää siis jarrutelko vaan antakaa mennä!

Teksti: Jeanette Henriksson
Kuvat: Aprilante / Artem and Victoria Popovy/shutterstock.com

Häät ovat todellakin elämäsi juhla. Monet haluavat mennä naimisiin perinteisesti kirkossa, vaikka he eivät olisi erityisen uskonnollisia. Toiset haluavat siviilivihkimisen ilman uskonnollisia viitteitä. Teidän valintanne on oma henkilökohtainen päätöksenne, jonka te kaksi teette yhdessä. Jos päädytte siviilivihkimiseen, älkää erehtykö ajattelemaan, etteivät häänne voisi olla yhtä perinteiset ja suureelliset kuin kirkkovihkimisen yhteydessä. Sillä ne todellakin voivat olla. Vain te kaksi päätätte, millainen suuresta päivästänne tulee.

Kaaso ja bestman
Useimmat kirkkohäät järjestävät valitsevat itselleen kaason/morsiusneitoja ja bestmanin. Mutta miksi tämä tapa yhdistetään yleensä vain kirkkohäihin? Siviilivihkimiseen voi liittää samat elementit kuin kirkkohäihinkin ja vielä vähän muutakin. Hääjuhla voi olla aivan yhtä suureellinen plaseerattu kolmen ruokalajin päivällinen, perinteinen ja tunteikas tapahtuma. Voitte kutsua mukaan juuri niin monta vierasta kuin haluatte, ja juhlat voivat jatkua myöhään yöhön.

Itse seremonia voidaan periaatteessa suorittaa juuri haluamassanne paikassa, joko ulkona tai sisällä, kauniissa paikassa, joka on jollakin tavalla merkityksellinen teille molemmille. Siihen voi sisältyä kaunista laulua, musiikkia ja runoja, ja voitte kirjoittaa omat henkilökohtaiset sormuslupauksenne, jotka luette toisillenne. Morsiusneitonne ja bestmaninne voivat osallistua seremoniaan kuten myös kaikki vieraanne. Vihkisormukset voivat olla juuri sellaiset, kuin haluatte, ja voitte pujottaa ne toistenne sormiin lupauksia lukiessanne. Ehkä haluatte siviilivihkimisen, koska jompikumpi tai kumpikin teistä on ollut naimisissa jo aiemminkin. Älkää antako sen estää teitä järjestämästä juuri sellaisia häitä, joista olette unelmoineet. Nyt kyse on teistä kahdesta ja teidän solmimastanne liitosta. Eikö se ole juhlan arvoinen?

Valmistelut
Suurien juhlien järjestäminen vaatii valmisteluja, onpa kyseessä kirkollinen tai siviilivihkiminen. On joitakin asioita, joista teidän on huolehdittava ennen vihkimistä, jotta vihkiminen olisi lainvoimainen. Vihkiseremonian tyylistä riippumatta siihen pätevät samat juridiset vaatimukset. Avioparilla on vastuu toisistaan, erityisesti taloudellisesti. Pitäisikö teidän laatia avioehto tai joitakin muita asiakirjoja, joita on syytä suunnitella jo ennen naimisiin menoa? Tällaiset asiat voivat olla herkkiä aiheita, ja sinun voi olla vaikeaa puhua niistä rakkaasi kanssa, mutta pyri hoitamaan asia siististi. Valitkaa juhlapaikka ja vihkijä hyvissä ajoin ja varatkaa paikka mielellään jo vuotta ennen häitänne. Suosituimmat paikat, vihkijät ja päivämäärät varataan nopeasti täyteen. Kaikkien naimisiin aikovien täytyy hankkia niin sanottu esteettömyystodistus. Sen saa joko kirkkoherranvirastosta tai maistraatista sen mukaan, kuulutko kirkkoon vai et, ja se pitää toimittaa vihkijälle ennen vihkiseremoniaa.

Älkää vähätelkö ajan kulumista
Toinen käytännön asia, jonka suunnittelu on aloitettava hyvissä ajoin, on vaatteiden valinta. Morsiuspukujen toimitusaika on tavallisesti 4–6 kuukautta. Tilaa pukusi arvostetusta hääpukuliikkeestä. Siellä on asiantuntevaa henkilökuntaa, joka voi auttaa sinua löytämään oikean puvun. Lisäksi tiedät, että saat varmasti sen, mitä olet tilannut. Myös sulhasella on oikeus tuntea itsensä maailman tyylikkäimmäksi mieheksi hääpäivänään. Joten sama sääntö pätee myös sulhasen vaatteisiin: ole ajoissa liikkeellä ja hanki vaatteesi laadukkaasta putiikista.

Häiden ikuistaminen on itsestäänselvyys useimmille hääpareille. Kuvat kulkevat mukananne pitkään ja saavat teidät muistelemaan hääpäiväänne. Taitavien hääkuvaajien kalenterit täyttyvät nopeasti, joten varaa kuvaaja ajoissa, niin voit unohtaa kuviin liittyvät huolet. Älä jätä kuvaamista valokuvaamisesta pitävän Jari-enon tehtäväksi, vaan anna ammattilaisen kantaa vastuu.

Valitsettepa millaisen vihkimisen tahansa, antakaa mennä ja järjestäkää häistänne juhlat, jotka muistetaan. Olette sen arvoisia!