Suunnittele unelmasormuksesi

Haluatko valita sormuksesi valmiiden mallistojen ulkopuolelta? Uniikin vihkisormuksen suunnittelu on viime vuosina kasvattanut suosiotaan. Kyseessä on myös hauska ja mielekäs tehtävä kultasepälle, joka saa kunnian valmistaa sormuksen. Tässä artikkelissa kerromme uniikkisormuksen suunnitteluprosessista sekä jaamme alan asiantuntijalta aiheesta saamiamme neuvoja.

Teksti: Gitta Hägg-Lundvall  Kuvat: Adobestock.com

Tavoitteena juuri oman tyylinen sormus
Faber Art -kultasepänliikkeen toimitusjohtaja, diplomigemmologi F.G.A. Annamari Ettilä kertoo yksilöllisten sormusten teettämisen olevan tänä päivänä erittäin suosittua. Moni haluaa kantaa sormusta, joka on juuri hänelle suunniteltu ja omien toiveiden täyttymys. Ettilän mukaan yli puolet Faber Artin myymistä vihkisormuksista on suoraan asiakkaalle valmistettuja uniikkeja yksilöitä. Suosiotaan on lisännyt myös kullan ja jalokivien kierrätys: Sormukset voidaan valmistaa joko kokonaan tai osittain asiakkaan tuomista materiaaleista, kuten perityistä kultasormuksista ja hyväkuntoisista jalokivistä. Tällöin uuteen koruun saattaa sisältyä muistoja jopa useiden sukupolvien ajalta.

Annamari Ettilän mukaan sormuksen voi suunnitella kokonaan itse tai yhdessä kultasepän kanssa:

– ”Omat suunnitelmat ovat tervetulleita!”, vakuuttaa Ettilä.

Asiakkaan ja kultasepän välinen yhteistyö luo hyvän pohjan unelmien sormuksen valmistukselle. Kauneuden lisäksi suunnittelussa täytyy ottaa huomioon sen käytettävyyteen liittyvä kestävyys, jonka vuoksi on sormukseen valikoitava korkealaatuiset jalokivet, suotuisin kivien istutustapa sekä riittävästi jalometallia ympärille. Materiaaleiksi Ettilä suosittelee kultaa ja platinaa, jalokiviksi timantteja sekä kestäviä värillisiä jalokiviä, kuten esimerkiksi korundeja, eli rubiinia sekä eri värisiä luonnon käsittelemättömiä safiireja. Istutustapa vaikuttaa jalokivien säihkyvyyteen sekä puhtaanapitoon. Myös istutusten korkeus tulisi tarkoin huomioida jo suunnitteluvaiheessa, jotta sormus on kaunis, mutta myös mukava käytössä. Myös sormuksen painopiste tulee suunnitella oikein, jotta sormus pysyy käytössä oikeinpäin, eikä pyörähdä jatkuvasti kämmenpuolelle. Seikkoja on niin monia, että Ettilä kertoo usein piirtävänsä asiakkaan tuomasta suunnitelmasta teknisen, toteutettavissa olevan sekä käyttöäkin kestävän version ennen työn aloitusta.

Vaikka sormuksen voi pitkälti suunnitella itse tai yhdessä kultasepän kanssa, ei toiveitten lista tai valmis suunnitelma ole edellytys uniikin sormuksen suunnittelulle. Annamari Ettilä kehottaa hääpareja lähtemään rohkeasti sormusten katselukierrokselle:
”- Hääparit ovat tervetulleita milloin vain sovittamaan eri sormusmalleja ja tutkimaan, minkä tyylinen ja kokoinen sormus sopisi juuri itselle. Liikkeessämme on laaja valikoima erityylisiä ja -kokoisia sormuksia, jotka ovat täysin käytettävissä suunnittelutyön ohessa. Usein valikoimastamme löytyy inspiraatio myös omaan uniikkisormukseen. Sormuksia kannattaakin kokeilla runsaasti erilaisia, jotta oman näköinen tyyli hahmottuu.”

 

Kultasepän käsissä valmistuu kaunis, kestävä ja käytettävä sormus
Faber Artin Annamari Ettilän mukaan uniikkisormuksen suunnittelu alkaa kuuntelemalla asiakkaan omia toiveita. Onnistuneessa lopputuloksessa yhdistyy harmonisessa paketissa kauneus, käytettävyys sekä kestävyys. Suunnittelua aloitettaessa kannattaa pohtia omia mieltymyksiä, omaa persoonaa sekä myös huomioida muut arjessa käytettävät korut, kuten esimerkiksi mahdollinen kihlasormus. Joskus asiakkaalla on mukanaan nippu kuvia hänelle mieluisista malleista. Kuvia voidaan käyttää inspiraation lähteenä ja suuntaa antavina referensseinä mallin suunnittelussa:

– ”Usein esittelen liikkeemme malleja ja niistä voidaan ottaa istutusmalli, sormuksen muoto tai tyyli.  Toiveet kiteytetään yhdessä ja sormuksesta piirretään luonnoksia. Esittelen erilaisia kiviä tai tilaan sopivia kiviehdokkaita näytille, jos mieleistä ei satu olemaan heti esiteltävissä.”

Inspiraation seppä saa sormuksen valmistukseen asiakkailta ja ympäristöstä. Ettilän mukaan myös upeat jalokivet ja niiden erilaiset hionnan muodot inspiroivat:

– ”Itse olen ollut ihastunut Art Deco-tyyliin ja se on vaikuttanut omaan suunnitteluuni”, kertoo Annamari Ettilä.

Luovalle työlle kannattaa varata riittävästi aikaa. Kuukausi on minimiaika pelkkään toteutukseen mallin ollessa selvillä. Usein sormuksen suunnittelu aloitetaan samalla kun muitakin häävalmisteluja pohditaan. Vuosi ennen on hyvä aloittaa, ja kaksi vuotta antaa enemmän aikaa varsinkin näyttäville erikoistilauksille, joissa käytetään harvinaisia kiviä. Kesähäitä suunnittelevien kannattaa Ettilän mukaan aloittaa sormuksen suunnitteluprosessi jo mielellään ennen kevättä.

Uniikkisormuksen kustannuksiin liittyen Ettilä kertoo sormuksen hinnan määräytyvän täysin käytettävien materiaalien ja kultasepän työtuntien sekä työn haasteellisuuden mukaan. Sormuksen suunnittelusta ei siis Ettilän mukaan laskuteta erikseen, ja näin ollen kokonaan asiakkaan itse suunnittelema sormus ei tule sen edullisemmaksi tai kalliimmaksi, kuin tiskistä ostettu mallistosormuskaan. Suunnittelupalaveriin suunnatessa kannattaa kuitenkin muistaa, että käsityölle tulee antaa arvoa: Jokainen uniikkisormuksen suunnitelma tarkistetaan yksityiskohtaisesti ja hienosäädetään kestäväksi, kauniiksi ja toteutettavaksi yksilöksi. Sormusta suunnitellessa voi kultasepälle antaa budjetin, jonka puitteissa sormukseen hankitaan parhaat mahdolliset materiaalit. Ettilän kokemuksen mukaan vihkisormusten tilaustöiden hinnat alkavat noin tuhannesta eurosta.

Uniikkisormuksesta haaveilevaa saattaa huolettaa sormuksen lopputulos. Mitä, jos sormus ei olekaan sellainen kuin kuvittelin sen olevan? Annamari Ettilä kertoo, että sormus suunnitellaan ja esitellään niin tarkkaan, että siitä saa mahdollisimman selkeän kuvan etukäteen:

– ”Luonnostelemme käsin sormuksen eri kulmista sekä tutkimme ja valikoimme asiakkaan kanssa yhdessä tarkoin niihin istutettavat kivet.”

Kultasepän tavoitteena kaikissa töissä on asiakkaan toiveiden täyttäminen ja täysi tyytyväisyys. Faber Artilla kultaseppä valmistaa uuden sormuksen tilanteessa, jossa sormuksesta ei ole tullut suunnitelmien mukaista yksilöä:

– ”Sormusta voidaan usein myös vielä hieman muotoilla, vaikka se olisi jo valmis. Materiaalia voidaan hioa sirommaksi tai pyöristää, jos kulmia on liikaa. Viimeistään tällaisilla pienillä hienosäädöillä päästään toivottuun tavoitteeseen.”

Joissakin tapauksissa sormusta voidaan myös sovittaa kesken valmistuksen ja näin varmistaa korun istuvuus esimerkiksi yhteen kihlasormuksen kanssa.

Tämän hetkisiä trendejä Faber Artin Annamari Ettilä kertoo olevan erityisesti koristeellisuus, naisellisuus ja näyttävyys. Materiaaleissa keltakulta on noussut suosituksi valkokullan rinnalle. Jalokivivalinnoissa trendejä seuraava luottaa Ettilän mukaan värillisiin safiireihin ja timantteihin.

Annamari Ettilän mukaan tärkeintä on kuitenkin löytää omannäköinen ja -tyylinen sormus, joka sopii omaan käyttöön. Avainasemassa on ammattitaitoisen ja luotettavan kultasepän valinta, jonka kanssa on helppoa ja selkeä kommunikoida. Näiden seikkojen ollessa kunnossa, unelmien uniikkisormuksen valmistuminen on Ettilän mukaan enää kiinni korkealaatuisten, elämän arkea ja juhlaa kestävien raaka-aineiden valinnasta.

LUE LISÄÄ


Seuraa meitä
Back to top