Promotion

Timantin monet muodot

Oletko koskaan miettinyt, millaisen matkan korussasi komeileva jalokivi on kulkenut, ennen kuin se päätyi yllesi? Jalokivien maailma on kiehtova, mutta monelle varsin tuntematon.

Teksti: Erika Åkman |  Kuvat: Timanttiset, Adobestock.com

Timanttiset-koruketjun toimitusjohtaja Sami Koskinen aloitti kello- ja kulta-alalla työskentelyn lähes 25 vuotta sitten. Merkittävän työuransa ansiosta Koskinen on sopiva mies kertomaan Häät ja juhlat -lehdelle jalokivistä ja niiden hiontamuodoista.

Jalokiven hionta on tarkkaa työtä ja laadukkaan sormuksen tunnistaakin juuri huolitellusta viimeistelystä. Hionnan laadulla on myös merkittävä vaikutus kiven hintaan.

-Vaikka timantti olisi väriltään ja puhtaudeltaan erittäin hyvä, kiven kauneus ja myös osa sen arvosta voi kadota, jos se on heikosti hiottu, Koskinen kertoo.

Ostajan kannattaa muistaa, että aidoille timanteille myönnetään aina timanttitakuutodistus, josta ilmenee kiven väri- ja puhtausluokka. Tuotteen tulee aina myös olla leimattu asianmukaisesti.

Timanttien hiontamuotoja on monenlaisia, kuten pyöreä briljanttihionta, ovaali- ja markiisihionta, pisarahionta sekä kantikas princess-hionta, Koskinen luettelee.

Sormuksissa ylivoimaisesti suosituin on pyöreä briljanttihionta, jossa timantin loisto saadaan kaikkein kauneimmaksi ja loistavimmaksi. Briljanttihiotun kiven istuttaminen on myös kaikkein helpointa. Tällä hetkellä suosiotaan kasvattavat myös markiisi- ja ovaalihiontaiset timantit, sanoo Koskinen.

Suurin osa kihla- ja vihkisormuksista valmistetaan yhä värittömistä timanteista, mutta värillisten jalokivien käyttö on lisääntymään päin.

-Väritön timantti on ajaton, kestävä valinta. Värikivellä puolestaan saa persoonallisuutta, jos sitä kaipaa.

 

Näin löydät unelmiesi sormuksen

Sormukset ovat yhdet elämän pitkäaikaisimmista hankinnoista, ja ne kulkevat mukana vuodesta toiseen. Juurikin siitä syystä niiden hankintaan kannattaa käyttää riittävästi aikaa ja harkintaa.

Hääparin kannattaa miettiä jo etukäteen, millaisia he ovat korunkäyttäjinä ja listata ylös omia mieltymyksiä korujen suhteen, Koskinen vinkkaa.

-Pidätkö timanteista vai värikivistä? Kelta-, puna- vai valkokullasta? Näyttävästä vai hillitymmästä? Muun muassa näitä kysymyksiä voi kysyä itseltää.

Inspiraatiota voi hankkia verkosta, mutta itse ostokset kannattaa hoitaa asiantuntevassa kultasepänliikkeessä. Koruliikken myyjä osaa kertoa materiaaleista ja istutuksista, katsoa sopivan koon sekä antaa tietoa siitä, mistä sormuksen hinta koostuu.

-Pelkkä netissä nähty kuva saattaa vääristää käsitystä korun muodosta, kiven väristä tai tuotteen laadusta, Koskinen muistuttaa.

Myymälässä voi halutessaan myös muokata jo olemassa olevaa sormusmallia tai teettää täysin uudenlaisen, omannäköisensä sormuksen.

Timanttisormusten hintahaarukka on laaja. Kultasepänliikkeistä löytyy timanttisormuksia muutamasta satasesta aina useiden tuhansien eurojen sormuksiin.

-Tuttu fraasi ”hyvää ei saa halvalla” pitää tässäkin paikkansa. Sormusten edullisimmassa päässä sormuksen runko on usein kevennetty, timantit heikkolaatuisempia ja kulta 9 karaatin pitoisuutta, Koskinen kertoo.

Hän suositteleekin hääpareja panostamaan tukeviin malleihin, jotka ovat myös huolettomia käyttää. Niitä on kaiken lisäksi helpompi muokata ja huoltaa.

-Jos taas jossain haluaa säästää, valitse yksittäisten isompien timanttien sijaan esimerkiksi halo-mallinen sormus, jossa on istutettu useampia pienempiä kiviä lähekkäin, Koskinen vinkkaa.

Hionnat haltuun!

Briljanttihionta

Hiontamuodoista tärkein on briljanttihionta, jolla tarkoitetaan pyöreän timantin hiontaan kehitettyä viistehiontatapaa. Timantti hiotaankin lähes aina pyöreän briljantin muotoon.

Briljanttihiotussa kivessä on kiven yläosassa iso tauluviiste ja 32 pienempää viistettä sivuilla ja alaosassa 24 sivuviistettä.

Pisara- ja markiisihionta

Pisara- ja markiisihionta ovat viistehiontamuotoja, joissa hiontatapa vastaa hyvin pitkälle pyöreän briljantin hiontaa.

Suurin ero on muoto: Pisarahiontainen briljantti muistuttaa nimensä mukaisesti pisaraa ja markiisihiontainen briljantti taas on soikea ja kärjistään terävä. Markiisihiontaista briljanttia nimitetään myös suippohiontaiseksi briljantiksi.

Porras- ja smaragdihionta

Täysin briljanttihionnasta poikkeava on porrashionta. Tunnusomaista tälle hiontamuodolle on se, että viisteiden reunat yleensä ovat samansuuntaisia reunuksen kanssa.

Porrashiontaisia kiviä esiintyy monenmuotoisina ja toisilla on oma nimensäkin. Tunnetuin näistä on smaragdihionta. Smaragdihionta on alun perin kehitetty juuri smaragdin hiontaan.

Smaragdihiontaa käytetään yleensä suurempien timanttien hionnassa. Muita porrashiontaisia muotoja ovat muun muassa neliö, suunnikas, suorakaide, kolmio ja trapetsi.

Ruusuhionta

Ruusuhiontaisessa timantissa ei ole lainkaan alaosaa, jonka takia vain hyvin pieni määrä kiveen tulevasta valosta kokonaisheijastuu. Kiven loisto on näin ollen heikko ja kauneusvaikutus perustuu pintakiiltoon ja tuleen.

Yläosassa on useimmiten kolmionmuotoisia viisteitä ja taulu puuttuu kokonaan. Aikaisemmin ruusuhiontaisia timantteja käytettiin runsaasti koruissa mutta nykyisin niiden käyttö on harvinaisempaa.

Erikoiset hiontamuodot (fancy cuts)

Muiden kuin edellä kuvattujen hiontamuotojen lisäksi timantteja hiotaan mitä erilaisimpiin muotoihin joko briljanttihiontamenetelmällä tai muilla, täysin entisistä poikkeavilla tavoilla.

Nämä ovat luonnollisesti harvinaisempia kuin esimerkiksi perinteinen briljanttihionta. Tällaisia tuoreita timanttien hiontamuotoja ovat muun muassa zinnia, ja fire rose.

Lue lisää

Laboratoriotimantti – ekologinen ja edullisempi vaihtoehto

Sormusta etsiessään ja suunnitellessaan hääparin valittavaksi tulee useita tarjolla oleviamateriaalivaihtoehtoja, joista rakentaa unelmiensa sormus.

Put a ring on it

Kumpi sormuksista tulee perinteen mukaan olla arvokkaampi? Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Princess – kotimainen timattisormusmallisto

Princess timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tästä tunnuksena Princessille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu tunnus ja Design from Finland…

Suokko: Millainen timantti sormukseen?

Suokko Timanttikoruissa on laaja valinnan mahdollisuus timanttien laadun ja harvinaisuusasteiden osalta.

Fenia – moderni laboratoriotimanttisormusmallisto

Kaikki Fenian laboratoriotimanttikorut ovat valmistettu 18 karaatin kierrätyskullasta ja ne ovat täydellinen valinta, kun olet etsimässä timanttikorua kohtuulliseen hintaan.

Story of Love – Jokaisella korulla on tarina

Timantti – jalokivien kuningatar

Ihminen on tuhansien vuosien ajan ihaillut timantin kauneutta ja vielä tänäkin päivänä sitä pidetään jalokivien kuningattarena.

Löydä tiesi täydellisen sormuksen luo

Aiheuttaako nimettömän rengastaminen päänvaivaa? Sormussuo voi olla upottava, varsinkin jos aiheeseen ei ole perehtynyt etukäteen.

Ihana Keto on täydellinen sormus morsiamelle!

Kultaseppä Jussi Louesalmen ihastuttavassa Keto korumallistossa on toinen toistaan upeampia vaihtoehtoja kihla- ja vihkisormukseksi. Voit täydentää korutyyliäsi kauniilla korvakoruilla ja…

Mitä jalokivet kertovat?

Sormuksissa on monia erilaisia ​​kiviä ympäri maailmaa. Mitä eri värit ja kivet tarkoittavat? Annamme sinulle lyhyen esittelyn!

Kaikki mitä sinun tulee tietää miesten kihlasormuksista

Yhä useammat tahot alalla, sekä isommat valmistajat että yksittäiset kultasepät, ovat tarttuneet miesten kihlasormusten lisääntyneeseen kysyntään.

Miksi sileä sormus tulee aina olemaan voittaja

Klassinen, sileä, kultainen vihkisormus on yhtälailla häiden symboli, kuin timanttisormuskin. Tällainen klassinen sormus on aina ajanmukainen.

Ajattomat helmet

On aina tyylikästä sonnustautua helmikoruihin hääpäivänä. Se on samanaikaisesti sekä perinteistä, eleganttia että kaunista.

Näin puhdistat timanttisormuksesi

Harva asia on yhtä kiehtova kuin puhdistettu ja kiillotettu timanttisormus ja sen uskomaton kiilto ja säihky.

Esittelyssä Timanttijahti 2021 -kilpailun voittajat!

Häät ja Juhlat järjestää vuosittain Timanttijahti-kilpailun. Tässä kilpailussa osallistujilla on mahdollisuus voittaa uniikki, toiveidensa mukaisesti suunniteltu vihkisormus arvoltaan 5000 euroa!

Värit ja luonto inspiroi vihkisormusten muotoilua

Kihla- ja vihkisormuksissa suosiota on lisännyt luonnon inspiroima muotokieli sekä pastellinsävyiset värit.

Inspiroidu näistä kaiverrusvinkeistä!

Vihkisormukseen kaiverrettu piiloviesti on äärimmäinen tapa personoida jo yksilöllinen sormuksesi.

Suunnittele unelmasormuksesi

Tässä artikkelissa kerromme uniikkisormuksen suunnitteluprosessista sekä jaamme alan asiantuntijalta aiheesta saamiamme neuvoja.

Huomenlahja – Muisto elämänne onnellisimmasta hetkestä

Huomenlahjan antaminen puolisolle häiden jälkeisenä aamuna on perinne, jota monet pitävät tärkeänä ja oleellisena osana naimisiin menoa.

Timanttijahdin voittaja on selvillä!

Onnekas voittajamme on Kia Knaapila! Oli erittäin miellyttävä tehtävä soittaa hänelle ja kertoa nämä iloiset uutiset! 

Timanttijahti

Timanttijahti on kisa, jonka Häät ja Juhlat -lehti järjestää yhdessä Suomen ylistetyimpien kultaseppien kanssa. Vastaa kysymyksiin, tutustu mukana oleviin kultaseppiin…

Timantin monet muodot

Oletko koskaan miettinyt, millaisen matkan korussasi komeileva jalokivi on kulkenut, ennen kuin se päätyi yllesi? Jalokivien maailma on kiehtova, mutta…

Suunnittele sormuksesi Schalinsin RingTailorin avulla

Schalins of Sweden tarjoaa avuksesi digitaalisen RingTailor -palvelun, jonka avulla voi itse suunnitella sormuksesi.

Vinkki sormuksen valintaan

Vinkki sormuksen valintaan. Voit löytää tietoa metalleista ja jalokivistä internetistä ja lehdistä, mutta se ei yleensä ole tarpeeksi lopullisen päätöksen..

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Put a ring on it

Kumpi sormuksista tulee perinteen mukaan olla arvokkaampi? Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Lue Lisää

Princess – kotimainen timattisormusmallisto

Princess timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tästä tunnuksena Princessille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu tunnus ja Design from Finland…

Lue Lisää

Suokko: Millainen timantti sormukseen?

Suokko Timanttikoruissa on laaja valinnan mahdollisuus timanttien laadun ja harvinaisuusasteiden osalta.

Lue Lisää

Fenia – moderni laboratoriotimanttisormusmallisto

Kaikki Fenian laboratoriotimanttikorut ovat valmistettu 18 karaatin kierrätyskullasta ja ne ovat täydellinen valinta, kun olet etsimässä timanttikorua kohtuulliseen hintaan.

Lue Lisää

Timantti – jalokivien kuningatar

Ihminen on tuhansien vuosien ajan ihaillut timantin kauneutta ja vielä tänäkin päivänä sitä pidetään jalokivien kuningattarena.

Lue Lisää

Löydä tiesi täydellisen sormuksen luo

Aiheuttaako nimettömän rengastaminen päänvaivaa? Sormussuo voi olla upottava, varsinkin jos aiheeseen ei ole perehtynyt etukäteen.

Lue Lisää

Ihana Keto on täydellinen sormus morsiamelle!

Kultaseppä Jussi Louesalmen ihastuttavassa Keto korumallistossa on toinen toistaan upeampia vaihtoehtoja kihla- ja vihkisormukseksi. Voit täydentää korutyyliäsi kauniilla korvakoruilla ja…

Lue Lisää

Mitä jalokivet kertovat?

Sormuksissa on monia erilaisia ​​kiviä ympäri maailmaa. Mitä eri värit ja kivet tarkoittavat? Annamme sinulle lyhyen esittelyn!

Lue Lisää

Kaikki mitä sinun tulee tietää miesten kihlasormuksista

Yhä useammat tahot alalla, sekä isommat valmistajat että yksittäiset kultasepät, ovat tarttuneet miesten kihlasormusten lisääntyneeseen kysyntään.

Lue Lisää

Miksi sileä sormus tulee aina olemaan voittaja

Klassinen, sileä, kultainen vihkisormus on yhtälailla häiden symboli, kuin timanttisormuskin. Tällainen klassinen sormus on aina ajanmukainen.

Lue Lisää