Ensimmäinen virallinen
hääsuunnittelijoiden yhdistys on perustettu

Suomessa ei ole varsinaista hääsuunnittelijan ammattiluokkaa. Myös ammatillinen koulutus puuttuu alalta kokonaan ja oppilaitokset tekevät tutkimuksia alasta, vaikka hääsuunnittelijan ammatti ei ole uusi Suomessa.

Siksi Suomen Hääsuunnittelijat ry:lle oli selkeä tarve. Yhdistys kokoaa yhteen suomalaiset ammattitaitoiset hääsuunnittelijat.

Hääbisnes on vasta alussa Suomessa, kun samaan aikaan esim. Englannissa häiden ympärillä pyörii miljoonien budjetit. Vasta 2010-luvulla Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelmassa opiskelevat tekevät tutkimuksia ”uudesta” alasta, vaikka vanhimmat alalla toimineet ovat työskennelleet hääsuunnittelijoina Suomessa jo 30 vuotta. Usealle on edelleen yllätys, että myös Suomessa toimii ammatikseen häitä tekeviä yrittäjiä. Siksi Suomen Hääsuunnittelijat ry:lle oli selkeä tarve.

Suomessa alalla toimii myös monia omia häitään valmistelevia naisia, jotka aloittavat blogin ja nimittävät itseään hääsuunnittelijaksi ilman ammattitaitoa asiasta. Moni heistä innostuu asiasta hyötyäkseen ja elää niitä täysillä sen aikaa, kunnes omat häät on juhlittu. Tämä toiminta vie uskottavuutta ammatti hääsuunnittelijoilta ja siksi yksi tavoitteemme on tehdä ero ammattilaisten ja muiden kesken.

Virallinen alan koulutus puuttuu Suomesta kokonaan ja kurssitus on hyvin kyseenalaista, sillä sisältöä eikä ammattiosaamista valvo kukaan. Suomen Hääsuunnittelijat ry:n yksi tärkeä tavoite on kehittää ja standardisoida ammattiin liittyvää koulutusta yhdessä oppilaitosten kesken, sekä saada hääsuunnittelija yhdeksi virallisista ammattinimikkeistä tulevaisuudessa. Kukaan ei opi ammattilaiseksi muutaman viikon kurssilla, varsinkaan näin laaja- alaisessa käsityöammatissa.

Varsinaista hääsuunnittelijan ammattiluokkaa ei ole verohallinnossa, YTJ-kannassa eikä Patentti- ja rekisterihallituksessa. Osa toimii muotoilijan, kukkakauppiaan tai esim. somistajan toimialanumerolla ja yrityksen toimintaan on liitetty hääsuunnittelu. Toimialanumero voi rajoittaa esim. tukkuostoksia, hankintoja ja se luo monesti käytännössä epäselvyyttä. Siksi Suomen Hääsuunnittelijat ry pyrkii virallistamaan yhtenä toimialana myös hääsuunnittelun.

Suomen Hääsuunnittelijat ry kokoaa yhteen suomalaiset ammattitaitoiset hääsuunnittelijat. Yhdistys luo näkyvyyttä hääsuunnittelulle erikoisalana, tuo esille hääsuunnittelijoiden vahvan ammattiosaaminen ja tarpeellisuuden sekä alan ammattikoulutuksen. Suomen Hääsuunnittelijat ry luo vahvalla yhteistyöllä ja laajoilla sidosryhmillä verkoston, jonka avulla hääsuunnittelu alana saadaan paremmin asiakkaiden tietoisuuteen. Valitsemalla yhdistyksen jäsenistöstä itselleen suunnittelijan, asiakas voi olla varma, että kyseessä on alan osaaja.

Suomen Hääsuunnittelijat ry:n toiminta on laaja-alaista sekä tae ammattitaidosta. Toimintaan kuuluu esimerkiksi erilaiset koulutukset, yhteistyökumppanitoiminta sekä alan tunnettavuutta lisäävien kampanjoiden toteuttaminen. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä ne Suomen hääsuunnittelijat, jotka hyväksyvät yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Jäsenyritysten tulee olla toiminut alalla vähintään kaksi vuotta tai yrityksen tulee todistaa ammattitaitonsa ja aktiivinen toiminta yhdistyksen hallitukselle, joka valitsee jäsenet

Lue lisää: www.suomenhaasuunnittelijat.fi

LUE LISÄÄ


Seuraa meitä
Back to top