Häiden kangasvalintoja

Häihin liittyy monia valintoja. Harvoin tulee kuitenkin ajateltua, kuinka monessa häiden ulkonäköön liittyvässä asiassa tekstiilit ovat läsnä. Morsiamen sekä sulhasen hääpuvut, huntu, solmio, bestmanien ja morsiusneitojen puvut, pöytäliinat, koristeet, nauhat kukka-asetelmissa, juhlapaikan verhot…. Kankaita ja tekstiilejä on kaikkialla.

Teksti: Stina Henriksson* Kuvat: AdobeStock.com

* Stina Henriksson, vaatesuunnittelun opiskelija, Via Universitystästä, joka työskentelee sulhasten häämuodin parissa tanskalaisessa Trendhim-yrityksessä ja kirjoittaa omaa muoti-alaan keskittyvää blogia.

Siksi päätöksiä tehdessä, on hyvä tuntea muutamia perusjuttuja kankaisiin liittyen. Kankaat vaikuttavat sekä ulkonäöllisesti, käyttömukavuudeltaan sekä yleiseen tunnelmaan. Alla esittelyssä muutamia yleisesti häissä käytettyjä tekstiilejä ja kangastyyppejä;

Pieni opas häätekstiileihin

Pitsi
Pitsi on yksi yleisimmistä häissä käytetyistä kankaista. Ennen vanhaan pitsit valmistetiin käsin luonnonkuiduista, mutta nykyään koneella valmistetut polyesteripitsit ovat hyvin yleisiä. Koska pitsejä löytyy monenlaisia -eri paksuisia ja eri kuvioinneilla ne voivat sopia moneenkin eri makuun versiosta riippuen. Hento pitsi lisää kuitenkin aina häihin tietynlaista romantiikkaa.
Pitsi voi sopia hyvin osaksi morsiamen mekon materiaalia, ja pitsi sopii myös loistavasti hunnuksi. Pitsin mahdollisia käyttötapoja somistuksessa ei myöskään pidä aliarvioida; pitsiä voi käyttää niin juhlapaikan koristeluun kuin pienissä yksityiskohdissa, kuten kutsukorttien koristuksessa tai pitsinauhana vieraille tarkoitettujen lahjapussien ympärillä.
Jos valitset häihin useaa eri pitsikangasta varo, että pitsien kuviot eivät riitele liikaa keskenään.

Pellava
Pellava on vilpoisa materiaali, joka sopii hyvin kesähäihin. Pellavan viljelyyn ei tarvita paljoakaan vettä, joten se on hyvä valinta ympäristötietoiselle hääparille. Pellava sopii hyvin pukeutumisessa boheemeihin ja rentoihin hääjuhliin. Sisustuskankaana se toimii myös hyvin klassisissa häissä.
Pellava rypistyy helposti, mutta kestää monta pesua. Jos sitä esimerkiksi käyttää pöytäliinojen materiaaleina liinoja voi huoletta käyttää vuosikymmenienkin päästä.
Hyvin hengittävä pellava on loistava valinta kesähäihin, ja soveltuu hyvin vaaleana versiona sulhasen puvun materiaaliksi.

Silkki
Silkki on kaunis ja viettelevä materiaali, joka heijastaa kauniisti valoa. Jos haluat naisellisesti laskeutuvan hääpuvun, silkki on oiva valinta.
Vaikka aito silkki on hintavaa, on sijoitus usein upean hääpäivän arvoinen. Kangas laskeutuu kauniisti ja luonnonkuituna se myös hengittää hyvin. Silkki on kuitenkin herkkä tahroille eikä sitä tulisi konepestä, joten varmista, että säilytät silkkivaateet ja asusteet suojassa ja pidä hääpäivää varten hätäpakkaus silkin puhdistamista varten käsillä.
Silkkisolmio- tai rusetti on laadukas valinta sulhaselle, ja värivaihtoehtoja löytyy loputtomiin.

Sametti
Ylellinen ja pehmeä sametti on oiva valinta talvihäihin. Sametti voi sopia sulhasen puvuntakin materiaaliksi tai smokkipuvun kauluksen materiaaliksi tai rusetiksi. Somistuksessa käytettynä sametti luo lämmintä tunnelmaa.
Kiinnitä huomiota samettikankaan laatuun ja valitse mieluummin laadukas puuvillasametti, sillä polyesterisametti näyttää helposti halvalta.

Kirjailut ja brokadit
Jos häihin haluaa ylellistä tunnelmaa kannatta kääntyä brokadikankaiden puoleen. Kirjailtuja kankaita löytyy monenlaisia- ja laatuisia. Jos valitset kirjaillun kankaan häihisi varmista, että ompeleen jälki on siistiä eikä kankaasta repsota avonaisia langanpäätyjä.
Nättejä kirjailtuja kankaita voi hyvällä onnella löytää edullisestikin. Laadukas erinomaista käsityötaitoja vaativa kirjailu maksaa yleensä enemmän, mutta on taidokkaan kädenjäljen arvoista.
Sama mikä pätee pitseihin, pätee myös brokadeihin: älä sekoita liian monia eri kuviointeja keskenään.
Kirjaillut eivät toki ole ainoastaan lankakirjailuja, muun muassa paljetti- ja helmikirjaillut luovat tekstuuria ja kauniita yksityiskohtia kankaisiin.

Häiden kangastrendejä vuodelle 2018 & 2019

Milleniaali minimalismi-morsian
Yksi selkeimmistä häätrendeistä vuonna 2018 on moderni, kaupunkilaisminimalisimi. Trendi sopii hyvin 2010-luvun moderneille naisille, jotka eivät välttämättä haaveille prinsessatyylisistä -häistä.
Trendi näkyy yksinkertaisina kangasvalintoina. Tukevat kudotut puuvillakankaat ovat omiaan pysymään muodossa, ja tarpeeksi jäykkiä toteuttaman tämän hetken minimalisimitrendeissä näkyvät, selkeälinjaisen veistokselliset siluetit.
Koska trendi suosii tällä hetkellä eräänlaista maksimaalista minimalismia, yksinkertaisia kankaita käytetään esimerkiksi isoina rusetteina tai tukevian röyhelöinä, joissa tällaisia kankaita ei perinteisesti ole käytetty.
Samainen trendi tuo myös muotiin jumpsuitit hääpukuna. Nämä näyttävät parhailta laskeutuvasta satiinista valmistettuina. Ultramoderni morsian yhdistää housujen päälle vielä läpikuultavan hameen esim. sifongista tai organzasta.

Naisellisia satumaailmoja
Satuhäistä haaveilevalle löytyy tietenkin omansa myös tämän kauden häätrendeistä. Tyylin kulmakiviä ovat runsaat hameosat ja ne luodaan kerrostamalla ohuen ohuita, poimutettuja kankaita. Korsettiyläosat luovat kontrastia runsaille alaosille, ja ovat usein tyyliltään pelkistetyimpiä kuin runsaat alaosat. Georgette silkki ja kevyet tyllikankaat sopivat alaosiin. Duchesse satiinia toimii hyvin puvun yläosan materiaalina.
Röyhelöt, ilmavat kankaat ja poimutukset ovat tämän tyylin avainsanoja. Koristeet, kuten höyhenet, kirjaillut ja eri applikaatiot kankaissa ovat vahvasti läsnä tässä trendissä. Yleisilme on kuitenkin enemmän hento keijukainen kuin prinsessamainen kermakakku.
Kuten satumaailmoihin kuuluu, inspiraatiota voi hakea myös satumetsistä. Kankaita koristavat kolmiulotteiset, kauttaaltaan ripotellut kukat ja hennosti kirjaillut kukkien terälehdet.
Häiden somistuksessa luonto- ja metsäteema on myöskin vahvasti läsnä, ja somistustekstiileissäkin nähdään paljon luonnosta inspiroituneita printtejä ja kirjailuja.

Kuninkaallista glamouria ja retroilua
Haute-couturille kumartava trendi, tuo retrohenkiset unelmapuvut muotiin, mutta hiukan yksinkertaistettuina ja modernisoituina versioina, esimerkiksi olkapäät paljastavina malleina. Kankaat ovat tässä trendissä näyttäviä. Klassinen duchesse-satiini, jäykät organzakankaat, käsinkirjaillut -ja ommellut koristeet ja erilaiset näyttävät tekstiilimanipulaatiot luovat sykähdyttäviä pukuja.
Tämä trendi tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden lumoutua upeista taidokkaasti toteutetuista kankaista.
Kimaltelevat trikookankaat ovat myös nousemassa pieneksi häätrendiksi ja pukujen muotoihin haetaan vaikutteita 70-luvun juhlamuodista.

10 kohdan muistilista häiden kangasvalintoihin

  • Vuodenaika -Vietetäänkö osa häistä ulkoilmassa? Hengittääkö kangas? Sähköistyykö kangas kuivassa sisäilmassa?
  • Sopivatko morsiamen ja sulhasen kangasvalinnat yhteen? Halutako myös luoda yhtenäistä tyyliä morsiusneitojen ja bestamanien kangasvalinnoissa?
  • Sopivatko somistuksen kangasvalinnat juhlapaikan tunnelmaan?
  • Onko häissäsi teema, jota voit käyttää ohjenuorana kankaiden valinnassa?
  • Jos valitset kuvioitua pitsiä tai kirjailtuja kankaita, katso että eri kuviot sopivat yhteen
  • Käyttötarkoitus + aiotaanko kangastaa/tuotetta käyttää häiden jälkeenkin
  • Älä osta mekkoa, pukua tai muuta kangasta, ellet tiedä hoito-ohjetta sille. Et halua pilata hääpukuasi hääpäivän jälkeenkään käsittelemällä sitä väärin.
  • Mitä tärkeitä vaatimuksia sinulle on kankaalle? Esimerkiksi; ympäristöystävällisyys, eettisyys, hengittävyys, käyttömukavuus, laatu, valonheijastus, miltä kangas näyttää valokuvissa?
  • Jos kangas on herkkä, pidä aina ”ensi-apupakkaus” kankaan puhdistamiseen lähettyvillä hääpäivänä
  • Kysele eri materiaaleista asiantuntevilta pukumyyjiltä tai kangaskaupassa, jos tekstiilit tuntuvat mysteeriseltä viidakolta!

LUE LISÄÄ


Seuraa meitä
Back to top