Löydä oikea korko

Olet valinnut hääpukusi, ja nyt on aika päättää kengistä. Kenkien valinnassa on paljon pohdittavaa, yksi tärkeimmistä päätöksistä liittyy korkojen mallin ja korkeuden päättämiseen. Olemme koostaneet näppärän oppaan, jonka avulla löydät pukuusi parhaiten sopivat korot.

Teksti: Sofia Löf  Kuvat: Rainbow Club

Kengissä on ollut korkoja aina siitä saakka, kun kenkiä on alettu käyttää. Antiikin aikaan egyptiläiset teurastajat käyttivät korkoja ”kohottaakseen itsensä kuolevien yläpuolelle”, mongolialaiset ritarit käyttivät korkoja saadakseen paremman tuntuman jalustimiin, ja 1600-luvulla korkeat korot olivat merkki siitä, että niiden käyttäjä kuului korkeaan yhteiskuntaluokkaan. Vuosien saatossa korkojen ulkonäkö on muuttunut, ja nykyisin on olemassa monia erityyppisiä korkoja. Hääkengät ovat puvun lisäksi tärkein osa morsiamen asua, ja yhä useammat morsiamet haluavat kenkiensä näkyvän. Hääkuvaajat ottavat mielellään yksityiskohtakuvia kengistä, kun morsian valmistautuu suureen päiväänsä. Listaamme seuraavassa tavallisimmat korkomallit ja kerromme, minkä kanssa ne sopivat yhteen.

Kiilakorko
Ulkonäkö: Kolmikulmainen korko, joka menee kiilana jalkakaaren alle

Yhteensopivuus: Kiilakorko on vaihtoehto morsiamille, jotka haluavat korkeamman koron, mutta eivät ehkä ole tottuneet käyttämään korkokenkiä. Kiilakorot antavat hyvän tuen, ja niillä on helppo pysyä pystyssä. Ne ovat jaloissa yhtä mukavat kuin matalatkin korot, mutta tuovat lisäpituutta ja ylellisyyden tunteen, joka korkokenkien käytöstä tulee. Kiilakorot sopivat erityisen hyvin lyhyen puvun kanssa kesähäihin.

Ranskalainen korko
Ulkonäkö: Keskikokoinen korko, joka on suora ulkopuolelta ja kaareva sisäpuolelta.

Yhteensopivuus: Tämä ranskalainen klassikko sopii hyvin morsiamelle, joka haluaa välimuodon matalan koron ja stilettikoron välistä. Tämä on yleisin hääkenkien korkomalli ja suosituin tulevien morsianten keskuudessa. Syy tämän korkomallin suosiolle on se, että se sopii useimpiin pukuihin ja useimpiin häihin.

Kitten heel -korko
Ulkonäkö: Matala muotoiltu korko

Yhteensopivuus: Tämäntyyppinen korko on tavallisesti 3–5 cm korkea, ja siksi se sopii niille, jotka eivät halua korkeita korkoja. Korko tuntuu juhlavalta, mutta ei lisää pituutta, joten se sopii täydellisesti pitkälle morsiamelle. Tämä korko sopii erinomaisesti myös niille, jotka eivät ole tottuneet normaalisti käyttämään korkokenkiä. Kitten heel -koroissa on häihin sopivaa juhlavuutta, mutta niillä jaksaa myös tanssia pikkutunneille. Ranskalaisten korkojen tapaan nämä korot sopivat useimpiin pukumalleihin.

Stilettikorko
Ulkonäkö: Pitkä, ohut korko, joka voi olla jopa 20 senttiä korkea

Yhteensopivuus: Stilettikorot saavat morsiamen sääret näyttämään pitemmiltä ja antavat pohkeille kauniin muodon. Ne ovat täydellinen valinta lyhyen puvun kanssa, jolloin morsian voi esitellä kauniita sääriään, tai lyhyelle morsiamelle, joka haluaa olla yhtä pitkä sulhasensa kanssa. On kuitenkin tärkeää, että morsian on tottunut käyttämään korkeita korkoja, muuten kengät heitetään jalasta jo ennen hääateriaa. On myös tärkeää sovitta puvun pituus korkojen korkeuteen, jotta puku ei ole liian lyhyt. Stilettikorkoja pohtivalta morsiamelta kannattaa myös kysyä, missä hänen häänsä pidetään. Jos harkitset piikkikorkoja, mieti, millaista juhlapaikassanne on. Jos kävelette pitkin sorapolkuja tai teidät vihitään ulkona ruohomatolla, kannattaa sinun ehkä vielä harkita valintaasi.

Matala korko
Ulkoasu: Täysin tasainen korko, jota näkyy useimmin ballerinakengissä ja sandaleteissa.

Yhteensopivuus: Matala korko on suhteellisen uusi tulokas hääkengissä, mutta se kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. Moni tuleva morsiamet käyttävät arjessa matalakantaisia kenkiä, ja siksi ne ovat hyvä vaihtoehto mukavuutta haluaville morsiamille. Korkokenkiin tottumattomalle, korot saattavat tuntua heiluvilta ja epävakailta. Jos häät pidetään nurmikolla, rannalla tai pehmeällä alustalla, matalakorkoiset kengät ovat ehkä ainoa vaihtoehto. Niiden kanssa on tärkeää ajatella myös puvun pituutta, jotta se ei ole liian pitkä.

Vinkkejä morsiamelle
Tässä muutamia vinkkejä hääkenkien valintaan:

  • Ota mukaan vaihtokengät! Siten jalat saavat vähän vaihtelua pitkän päivän aikana. Jo pelkkä tieto siitä, että kenkiä voi halutessaan vaihtaa, saattaa helpottaa väsyneitä jalkoja.
  • Liikuttele jalkojasi, se vähentää päkiöihin kohdistuvaa painetta!
  • Mitä koristeellisempi puku, sitä vähemmän koristellut kengät ja päinvastoin.
  • Valitse oikea korkojen korkeus! Jos et ole tottunut korkeisiin korkoihin, juhlakenkiin kannattaa valita tavallisesti käyttämäsi koron korkeus. Päivästä tulee pitkä, ja illalla tanssitaan paljon.
  • Käytä pohjallisia, jotta jalkasi eivät liiku kengän sisällä, niin jaksat tanssia koko yön. Pohjalliset estävät myös sen, että varpaasi eivät ”valu” kengän reunan yli, jos sinulla on avokärkiset kengät.
  • Käytä uusia kenkiäsi pari tuntia joka päivä noin viiden viikon ajan ennen häitä. Siten kengät pehmenevät, ja kaikki mahdolliset rakot ehtivät parantua.
  • Jos et ole tottunut käyttämään korkeita korkoja, muista asettaa kantapää kunnolla oikeaan paikkaan ja rullaa jalkaa eteenpäin saavuttaaksesi tukevan askeleen. Vältä varpaillasi sipsuttelua.