Mira & Ilari

Vaikka alussa sade sotkikin hieman suunnitelmiamme, päivästä tuli lopulta ikimuistoinen ja ennen kaikkea meidän näköinen.

Teksti: Mira & Ilari
Kuvat: Anssi Lepikko

Tapaaminen ja kosinta

Tapasimme Jyväskylässä vuonna 2011 luonnontieteilijöille yhteisissä opiskelijabileissä. Suhde muuttui vakavaksi hyvin nopeasti ja jo pian molemmille selvisi, että elämänkumppani on löytynyt. Ehti kuitenkin kulua noin viisi vuotta ennen sulhasen kosintaa. Sulhanen oli odottanut sopivaa hetkeä jo jonkin aikaa, mutta kun sitä ei tuntunut löytyvän, kosinta tapahtui lopulta arkisten askareiden keskellä hampaiden pesun lomassa.

 

Valmistelut

Häiden suunnittelu aloitettiin jo pian kosinnan jälkeen ja häiden ajankohdaksi päätettiin seuraavan vuoden loppukesä. Jo alusta asti olimme yhtä mieltä häiden koosta ja budjetista, vieraslista ja budjetti oli tarkoitus pitää maltillisena. Halusimme, että paikalla ovat läheisimmät sukulaisemme ja hyvät ystävämme. Nimiä vieraslistaan kertyi noin 70, mikä asetti ehdot myös hääpaikalle. Häiden teemaksi valittiin maalaisromantiikka ja kävimme katsomassa muutamia teemaan sopivia paikkoja Jyväskylän alueella. Ihastuimme ensinäkemältä Muuramessa sijaitsevaan Turkkilan tilaan, jonka vanha navetan ylinen ja maalaismiljöö tarjosivat meille täydelliset puitteet maalaisromanttisille häille. Valintaa helpotti myös Turkkilan tilan tarjoama pitopalvelu, jolloin saimme kätevästi hoidettua kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Hääpaikan lisäksi halusimme panostaa hyvään valokuvaajaan sekä bändiin, jotka varattiin hyvissä ajoin. Kun raamit häille olivat selvät pystyimme keskittymään juhlien pienempiin yksityiskohtiin. Jotta budjetti ei paisuisi liikaa, päätimme hankkia koristeet pääasiassa käytettyinä tai kavereilta lainattuina. Kahlasimme pitkin vuotta netin hääkirpputoreja, jotka olivat pullollaan teemaamme sopivaa tavaraa. Myös morsiamen mekko hankittiin käytettynä ja kutsut sekä muut paperituotteet askarreltiin itse. Hyödynsimme myös luonnonkukkaa koristeluissa, vaikka elokuun kukkatarjonta olikin vähäistä. Emme tinkineet tyylistä, mutta näimme, että tässä kohdassa voimme nipistää budjetissa.

 

Seremonia

Meille luontevinta oli ajatus siviilivihkimisestä. Vihkijä kutsuttiin hääpaikalle, jolloin sekä seremonia että juhlat voitiin toteuttaa samassa paikassa. Häävieraat saapuivat juhlapaikalle yhteiskuljetuksella morsimen jännittäessä alkavaa seremoniaa piilopaikassaan.

Alun perin vihkiseremonia oli tarkoitus järjestää ulkona, mutta Suomen kesän jatkaessa hyväksi havaitsemaansa linjaa, seremonia siirreettiin sateen alta sisätiloihin. Onneksi varasuunnitelmana olimme harjoitelleet seremonian myös sisätiloihin sopivaksi.

Tunnelmaa seremoniaan loi Duo Shine, jonka musiikin tahdissa morsian käveli kohti sulhasta. Keveyttä seremoniaan toivat söpöt morsiustytöt, jotka hyvin säästeliäästi heittelivät ruusun terälehtiä morsiamen edellä. Liekö joku vihjannut hääparin tarkasta budjetista.

Valokuvaus

Valokuvaajaksi valitsimme Anssi Lepikon, josta olimme kuulleet suositteluja tutuiltamme. Valokuvaajana Anssi on mukava ja huomaavainen ja yhteinen sävel hääkuvien tyylistä löytyi heti ensi palaverissa. Anssin ohjeistuksen ansiosta kuvattavana oleminen tuntui luontevalta ja kuvissa saatiin välittymään ilo ja herkkyys. Anssi onnistui taltioimaan taitavasti tunteita ja hetkiä. Yksi näistä hetkistä oli seremoniaa edeltävä ensikohtaaminen Muuramen metsässä, jossa sulhanen odotti silmät sidottuina morsianta. Häiden teemaan sopivasti potrettikuvia otettiin metsän lisäksi myös läheisellä viljapellolla ja kuvaaja oli myös mukana seremoniassa ja hääjuhlassa pitkälle iltaan.

Emme ole katuneet hetkeäkään päätöstä panostaa ammattivalokuvaajaan. Taidokkaasti hääpäivän tunnelmia välittävien kuvien ansiosta voimme palata hääpäivämme tärkeisiin hetkiin uudelleen ja uudelleen.

 

Hääjuhla

Vihkitodistukset saatuamme hääjuhlaa jatkettiin alkumaljoilla ja onnitteluilla. Turkkilan taitava emäntä oli taikonut pöydän täyteen syyskauden herkkuja erilaisista juureksista hääkakun marjakoristeisiin. Ruokapöydän kunkku oli tilan isännän itse savustama lohi. Hääjuhlamme noudatteli perinteistä kaavaa, mikä sopi mainiosti maalaisromanttisen juhlapaikkamme puitteisiin. Kaapinpaikan näyttäjää haettiin kakunleikkauksessa, jossa sulhasen kilpailuhenkinen luonne paljastui. Kyseenalainen voitto polkaisussa saavutettiiin törkeällä varaslähdöllä.

Illan aikana kuultiin myös puheita ja sulhasen vanhemmat yllättivät kivalla muistolaatikolla, joka sisälsi sulhasen lapsuus- ja nuoruusajan muistoja ensimmäisestä aapisesta lukioajan liikuntatesteihin ja urheilupalkintoihin.

Ensitahdit illalle bändi antoi häätanssin muodossa, jota seurasi muutamat perinteiset tanssikappaleet. Illan aikana nähtiin myös hääleikkejä, joiden jälkeen livebändi jatkoi hääväen tanssittamista vielä pitkälle yöhön.

Vaikka alussa sade sotkikin hieman suunnitelmiamme, päivästä tuli lopulta ikimuistoinen ja ennen kaikkea meidän näköinen.

 

Häämatka

Jutun kirjoitushetkellä etsimme vielä häämatkakohdetta. Toiveenamme on lämmin kohde, jossa voimme nauttia niin auringosta, luonnosta kuin aktiviteeteistakin.

Kuka kosi? Sulhanen

Vihkipaikka? Turkkilan tila, Muurame

Juhlapaikka? Turkkilan tila, Muurame

Mistä morsiamen vaatteet olivat? Käytetty hääpuku löytyi netistä hääkirpputorilta

Mistä sulhasen vaatteet olivat? Volt

Sormukset? Kultajousi, Jyväskylä. Valkokultainen yksikivinen timanttisormus

Ruoka? Turkkilan tila, Muurame

Valokuvaaja? Anssi Lepikko, www.anssilepikko.net

LUE LISÄÄ


Seuraa meitä
Back to top